Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

5 απλές αποκαλύψεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας....!!!!!!

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μια μάλλον απόκοσμη προσέγγιση στο θέμα των προσωπικών μας αποκαλύψεων: αστραπές θα φωτίζουν το σκοτάδι, οι κεραυνοί θα διασπούν την ησυχία της νύχτας, η ομίχλη θα καλύπτει τα πάντα όταν θα ανοίξουν οι ουρανοί και... όλα αυτά για να καταλάβετε εσείς αν όντως είναι ο φίλος σας ο άντρας της ζωής σας!

Ξέρετε, οι Δέκα Εντολές δόθηκαν μία φορά στον Μωυσή και όσο κι αν οραματιστείτε ένα παρόμοιο σκηνικό ποτέ δεν πρόκειται να το ζήσετε στην πραγματικότητα. Αντί λοιπόν, να περιμένετε τις αποκαλύψεις «εν είδη περιστεράς» από τον ουρανό, μήπως να χαμηλώσετε το βλέμμα σας στη γη και να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στα πιο απλά πράγματα που, ακριβώς επειδή είναι τόσο απλά συνήθως διαφεύγουν της προσοχής σας;

Ιδού κάποιες... μικρής κλίμακας αποκαλύψεις οι οποίες περιμένουν να τις συνειδητοποιήσουμε αφού, χωρίς αστραπές και κεραυνούς, μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας συθέμελα!

1. Ένα απλό «μπράβο» είναι το προσωπικό μου Νόμπελ
Αν υπήρχε ένα τεστ που θα έδειχνε με... ατομική ακρίβεια ποιο επάγγελμα είναι αυτό που μας ταιριάζει και σε ποιον τομέα θα αποδίδαμε καλύτερα, σίγουρα θα είχε γίνει ανάρπαστο. Ωστόσο, δεν υπάρχει και αυτό μας βάζει σε μεγάλους μπελάδες μέχρι να ανακαλύψουμε τον δρόμο της καρδιάς μας. Γιατί όμως, πρέπει να συμβαίνει αυτό και όχι, ακριβώς το αντίθετο; Με ότι δηλαδή κι αν καταπιανόμαστε, να το κάνουμε με την ψυχή μας ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο δρόμο για εμάς;

Η επιβράβευση στη ζωή μας, δεν θα έρθει απαραίτητα με ένα Νόμπελ Φυσικής! Άλλωστε, ακόμη και ο Αϊνστάιν πέρασε πάρα πολλά μέχρι να φτάσει εκεί. Η δική μας επιβράβευση μπορεί να έρθει μέσα από το «μπράβο» των γονιών μας, ή την προαγωγή στη δουλειά μας, ή το ευχαριστώ από τον φίλο μας ή το φιλί από το παιδί μας.

Ό,τι κι αν είναι πάντως, αυτό που μας έδωσε τέτοια ικανοποίηση (από την σωστή αρχειοθέτηση στο γραφείο, μέχρι τον πετυχημένο μουσακά...) μπορεί να κερδίσει επάξια τον τίτλο του δικού μας δημιουργήματος, του πιο δυνατού μας σημείου.

Να λοιπόν, μια αποκάλυψη για την ζωή μας που περιμένει υπομονετικά να την συνειδητοποιήσουμε. Την επόμενη φορά που θα εισπράξουμε άλλο ένα μπράβο για το ίδιο επίτευγμα της δημιουργικότητάς μας, ας το απολαύσουμε όπως του αξίζει. Αυτό είναι το δικό μας Νόμπελ!

2. Και ο άνθρωπος ανακάλυψε τον... καφέ
Είναι η ατάκα της εποχής : πως λέμε «τα σπάει» για κάτι που κάνει γκελ, με την ίδια άνεση βγάζουμε και την διάγνωση - κάτι σαν ιατρικό ανακοινωθέν - εάν δούμε την κολλητή μας με την ίδια "ξινισμένη" φάτσα για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα 24ωρα : «έχεις κατάθλιψη» λέμε και καθαρίσαμε! Ούτε που μας περνάει από το μυαλό ότι αυτή η φράση μπορεί να δημιουργήσει εμμονές και κολλήματα και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή της.

Ναι, η κατάθλιψη είναι ψυχικό νόσημα με συγκεκριμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία. Απαραίτητη φυσικά, η ιατρική γνωμάτευση. Δεν σημαίνει όμως ότι κάθε μαυρίλα, προβληματισμός, δυσθυμία που προκαλείται από ένα πρόβλημα, μια αναποδιά, ένα εμπόδιο ή μια δυσκολία, είναι και κατάθλιψη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ψύχραιμη φωνή που θα μας συνεφέρει και θα μας επαναφέρει σε φυσική πορεία.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα δείτε την κολλητή σας με "ξινισμένη" φάτσα πιάστε την αγκαζέ και κάντε μια βόλτα στο πιο κοντινό πάρκο. Δείξτε της την ομορφιά της Φύσης, την μαγεία του ηλιοβασιλέματος, την χαρά των παιδιών που παίζουν και πηγάζει από μία και μοναδική μπάλα. Κεράστε την και ένα ζεστό, απολαυστικό καφέ και ρωτήστε την αν νιώθει καλύτερα. Η απάντηση θα είναι σίγουρα «Ναι»!

Μόλις κάναμε άλλη μία σημαντική αποκάλυψη : η ζωή είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια. Το να είμαστε όμως άνθρωποι έχει και τα θετικά του, αφού μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα αρκεί μόνο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Όπως, για παράδειγμα, να... θεραπεύσουμε την κατάθλιψη με μία κούπα ζεστό καφέ!

3. Αφού δεν είσαι ερωτευμένη, γιατί το παιδεύεις;
Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς : δεν είστε ερωτευμένη με τον φίλο σας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο όλοι σας λένε πόσο ταιριάζετε, πόσο καλό παιδί είναι και πόσο τυχερή είστε που τον έχετε φίλο σε μια εποχή που το να βρεις τον ιδανικό σύντροφο μοιάζει όνειρο απατηλό. 

Αντί λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα και να κινηθείτε ανάλογα προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι κάτι θα αλλάξει (και πρώτα απ' όλα εσείς!), όλα θα γίνουν ιδανικά και ο φίλος σας θα γίνει ξαφνικά ο μεγάλος σας έρωτας.

Δυστυχώς, όσο κι αν προσπαθήσετε, ο έρωτας δεν έρχεται κατά παραγγελία. Όχι ότι δεν μπορείτε να στηρίξετε μια κοινή ζωή πάνω στην εκτίμηση και την αγάπη που γεννιέται μέσα από αυτήν. Όμως, δεν θα είναι ο μεγάλος έρωτάς σας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα εάν τελικά ο πραγματικός μεγάλος σας έρωτας βρεθεί στο δρόμο σας...

Αυτή είναι άλλη μία αποκάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας : αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας για να ταιριάζει στα δεδομένα, μήπως να αλλάξετε τα δεδομένα για να ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς;

4. Είναι θέμα ασφάλειας
Σε έναν ιδανικά πλασμένο κόσμο, δεν θα χρειαζόμασταν τίποτα άλλο πέρα από την προσωπικότητα και τις ικανότητές μας για να νιώσουμε ασφαλείς και σίγουροι για τον εαυτό μας. Στον δικό μας ατελή και ελαττωματικό κόσμο όμως, η αναζήτηση της ασφάλειας είναι κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο : όλοι το αναζητούν αλλά ακόμη κι αν το έβρισκαν λίγοι θα γνώριζαν την πραγματική του αξία.

Το δικό σας Άγιο Δισκοπότηρο μπορεί να είναι το πατρικό σας σπίτι, ή το κτήμα που έχετε στο χωριό, ή το μικρό κομπόδεμα που έχετε δημιουργήσει στην τράπεζα ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε κάπου να πατήσετε ακόμη κι αν αύριο σας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Και εάν έρθει εκείνη η στιγμή που το άγχος θα «μαυρίζει» τις σκέψεις σας, η ύπαρξή του και μόνο θα «φωτίζει» τη ζωή σας, δίνοντάς σας ελπίδα για κάτι καλύτερο.

5. Το μόνο ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο είναι το «για λίγο»
Όποια κι αν είναι η κατάσταση που βιώνετε, θετική ή αρνητική, ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να μετρήσετε τη διάρκειά της είναι το «για λίγο». Ότι γίνεται, ξεγίνεται! Μπορεί να χαρείτε που τελείωσε ή μπορεί να μη χαρείτε καθόλου. Όμως κάποια στιγμή το τέλος θα έρθει.

Ίσως είστε στην καλύτερη φάση της καριέρας σας, ή είστε οικονομικά στριμωγμένοι ή τσακωθήκατε άσχημα με τον σύντροφό σας... Ότι κι αν είναι, δεν θα διατηρηθεί για πάντα.

Κρατήστε αυτό στο μυαλό σας και την επόμενη φορά που θα πρέπει να διαχειριστείτε μια ιδιαίτερα ευτυχισμένη ή αντίθετα δυστυχισμένη περίοδο στη ζωή σας πράξτε ανάλογα ώστε να βγείτε κερδισμένοι. Άλλωστε πολλά «για λίγο» μας κάνουν ένα «πολύ» που θα πει ολόκληρη την ζωή μας και αυτήν δεν μπορούμε να την αφήσουμε στην τύχη της. Αν αυτό δεν είναι αποκάλυψη, τότε τι άλλο είναι;





Σοφία Δεδεμάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου