Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τα 12 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων γυναικών.....!!!

Tι κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες ; 
Η Emma Gray, συντάκτρια της The Huffington Post, καταγράφει, μέσα από την προσωπική και επαγγελματική της εμπειρία, τι κάνουν οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να θεωρηθούν επιτυχημένες. Παρόλο που κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ορισμό για την επιτυχία και δεν μπορεί να ισχύσει ένας καθολικός ορισμός για όλους, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που φαίνεται να μοιράζονται οι επιτυχημένες γυναίκες. 

Έχουν πάθος για αυτό που κάνουν 
Το να αγαπάς με πάθος αυτό με το οποίο ασχολείσαι, είτε πρόκειται για την δουλειά σου, είτε για τα χόμπι σου, είτε για την οικογένεια σου, σου δίνει δύναμη και ενέργεια να παλεύεις ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. 

Δεν απαιτούν την τελειότητα από τον εαυτό τους και από τους γύρω τους 
Αποδεχθείτε το γεγονός ότι όσο και αν προσπαθήσετε δεν θα αγγίξετε την τελειότητα. Αποδεχθείτε ότι η τελειότητα δεν είναι καν ο στόχος. Το να ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια για να γίνετε τέλειες οδηγεί τελικά στην δυστυχία. 

Συχνά γίνονται αφεντικά 
Αναπόφευκτα θα έλεγα. Το να είσαι το αφεντικό σημαίνει ότι θέτεις τους κανόνες σου, ότι μπορείς και ότι σε ενδιαφέρει να αλλάξεις τα πράγματα γύρω σου. Αυτό το επιδιώκεις μόνο όταν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και διατίθεσαι να αγωνιστείς σκληρά. 

Κάνουν επιτυχημένους γάμους ή δεν παντρεύονται καθόλου 
Η επιτυχία σημαίνει τελικά και το να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Σαφώς υπάρχουν και τα παραδείγματα ανθρώπων που είναι επιτυχημένοι σε έναν τομέα της ζωής τους και αποτυχημένοι σε έναν άλλον, αλλά αυτό πόσο διαρκεί τελικά; Το να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου σημαίνει πως δεν αναζητάς στον άλλον την επιβεβαίωση αλλά την δίνεις εσύ στον εαυτό σου και ο γάμος έρχεται μόνον όταν υπάρχει μια βαθύτερη και ουσιαστική σχέση από πίσω. 

Πιστεύουν ότι θα γίνουν επιτυχημένες 
Το έχω αναφέρει και σε προηγούμενη δημοσίευση. Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις για να πετύχεις. Δεν αρκεί να καταβάλεις μια μέτρια προσπάθεια, από φόβο μήπως τα δώσεις όλα και μετά αποτύχεις. Δεν αρκεί να βασίζεσαι στην τύχη. Την επιτυχία την χτίζεις μέρα με την μέρα. 

Δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα 
H Sheryl Sandberg, γενική διευθύντρια στο facebook υποστηρίζει πως όλες οι γυναίκες πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους το εξής ερώτημα «Τι θα έκανες αν δεν φοβόσουν;» Το να προκαλέσεις μια αλλαγή, στην καριέρα σου αλλά και στην ζωή σου γενικότερα, απαιτεί την ικανότητα να σταματήσεις να κινείσαι πάντα εκ του ασφαλούς. Δεν χρειάζεται να παίρνεις αυθόρμητες αποφάσεις αλλά να μάθεις να παίρνεις συνετά ρίσκα. 

Ξέρουν ότι η αποτυχία πάει χέρι με χέρι με την επιτυχία 
Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας αλλά η οδός προς αυτήν. Συχνά, για να στεφθούν οι κόποι μας με επιτυχία, χρειάζεται να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά, να ξεπεράσουμε την απογοήτευση που ακολουθεί τις αποτυχημένες προσπάθειες μας και να επιμείνουμε σε σθένος. Μια αποτυχία, παρεμένει αποτυχία όταν σταματάμε εκεί. 

Γυμνάζονται 
Η γυμναστική δεν αποβλέπει απλώς στην διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας αλλά έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό: μειώνει το άγχος, απελευθερώνει ενδορφίνες και αυξάνει την ενέργεια. 

Αποδέχονται το γεγονός ότι οι λίστες υποχρεώσεων δεν τελειώνουν ποτέ 
Ενίοτε μπορείς να γίνεις πιο παραγωγική αποδεχόμενη ότι απλά δεν θα προλάβεις να τα κάνεις όλα. Το να αποδεσμεύεις τον εαυτό σου από υποχρεώσεις, στόχους και ευθύνες μπορεί να αποβεί απελευθερωτικό. 

Φροντίζουν να έχουν χρόνο μόνο με τον εαυτό τους 
Έρευνες δείχνουν – αλλά το ξέρουμε και από μόνες μας – ότι οι γυναίκες τείνουν να θέτουν σε προτεραιότητα οικιακές ενασχολήσεις, όπως το οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των παιδιών παρά τον εαυτό τους. Οι επιτυχημένες γυναίκες ξέρουν πως χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους και φροντίζουν να το βάζουν και αυτό μέσα στο πρόγραμμα τους. 

Ξέρουν πώς να εγκαθιδρύουν αυθεντικές σχέσεις και να τις διατηρούν 
Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου είναι το κλειδί της επιτυχίας. Το να κρατάς τις φιλίες σου και να δημιουργείς νέες σε κάθε εργασιακό σου περιβάλλον σε κάνει ευτυχέστερη και βοηθάει την καριέρα σου μακροπρόθεσμα. 

Εκφράζουν ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους γύρω τους 
Καμιά επιτυχία δεν δημιουργείται στο κενό. Και σπάνια είναι ένα καθαρά ατομικό επίτευγμα. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τις προσπάθειες μας, που μας βοηθάνε, που πιστεύουν σε μας και μα δίνουν δύναμη. Οφείλουμε να τους αναγνωρίζουμε ρητά, όχι ως ένα επικοινωνιακό τερτίπι, αλλά ως μια ειλικρινή εκδήλωση αναγνώρισης της συνεισφοράς τους στο δικό μας έργο. Αυτό άλλωστε μας κάνει και καλύτερους ανθρώπους. 

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση, εμπλουτισμένη με προσωπικά μου σχόλια, του άρθρου «12 thingssuccessful women do differently» της Emma Gray, που δημοσιεύτηκε στο site “The Huffington Post” 





Βάλια Παυλίδου, 
Ψυχολόγος, ΜSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας, http://valiapavlidou.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου