Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Είναι το Facebook σου μια εξάρτηση η το σημάδι Μοναξιάς σου ;

                            
Το διαδίκτυο είναι ένα θαυμάσιο πράγμα, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που γίνονται χωρίς κόπο. Ωστόσο, όπως όλα τα καλά πράγματα Διαδίκτυο έχει ένα μειονέκτημα - μια που μπορεί να καταστρέψει ζωές και να καταστρέψει τις οικογένειες. Ονομάζεται Διαδικτυακός Εθισμός.

Ως θεραπεύτρια του Χόλυγουντ για διασημότητες και ηθοποιούς, βλέπω όλες τις μορφές εξάρτησης. Και ξέρω από την εμπειρία με τους πελάτες μου ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι πραγματικός. Υπήρξαν κάποιες πρόσφατες και συναρπαστικές μελέτες που διεξήχθησαν σε αυτό τον τομέα. 

Για παράδειγμα, μια πανεθνική μελέτη που διεξήχθη από μία ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξε ότι σχεδόν ένας στους οκτώ Αμερικανούς πάσχουν από μία τουλάχιστον ένδειξη προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου. Και το Κέντρο Διαδικτυακού Εθισμού υποστηρίζει ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο αναγνωρίζεται πλέον ως μια σοβαρή διαταραχή και εξετάζεται για να ενταχτεί στην επικείμενη αναθεώρηση του DSM-V.

Δεδομένου ότι ο όρος εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ευρύς, κάποιοι ψυχολόγοι έχουν προσδιορίσει και ταξινομήσει σε υπο-κατηγορίες των εθισμών στο διαδίκτυο – μια από τις οποίες είναι το Facebook. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Nielsen, ο μέσος Αμερικανός περνά περίπου τέσσερις και μισή ώρες στο Facebook κάθε μήνα. 

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι περνούν πολύ περισσότερο πολύτιμο χρόνο σε αυτό το site κοινωνικής δικτύωσης - της τάξης των 20 ή περισσότερων ωρών την εβδομάδα.

Αυτό που διαπιστώνουμε, όμως, είναι ότι δεν είναι ο υπολογιστής, per se, που είναι η πηγή του εθισμού. Αντίθετα, είναι το κενό στο εσωτερικό του πάσχοντος που κραυγάζει μέσω του εθισμού η ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών. 

Έτσι, οι ίδιοι καταναγκασμοί που οδηγούν στα ναρκωτικά, στο sex, ή στην εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για τους χρήστες κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα προβλήματα με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν έναν λόγο να είναι εξαρτημένοι, επειδή ισχυρίζονται ότι κάνουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μερικοί είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που αναζητούν πελάτες, μερικοί είναι άτομα που να δικτυωθούν για μια νέα θέση εργασίας, και μερικά είναι στελέχη επιχειρήσεων που προσπαθούν να επεκτείνουν το μήνυμα της εταιρείας τους on line. 

Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά ας δούμε την πραγματικότητα: Για τους περισσότερους ανθρώπους, o χρόνος τους στο Facebook είναι η τάση φυγής που μεταμφιέζεται ως εργασία.

Βλέπουμε μια απίστευτη απόσυρση σε εικονικούς κόσμους αυτές τις μέρες. Οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από τις οθόνες τους περισσότερο από ποτέ, και ο χρόνος που δαπανάται on line συνεχίζει να ανεβαίνει. 

Αυτό σημαίνει λιγότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, λιγότερο άγγιγμα, λιγότερη λογοδοσία και λιγότερη ανθρώπινη σχέση. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μοναξιάς. Στην πραγματικότητα, η χρήση των social media sites, όταν δεν ελέγχεται, μπορεί να επιδεινώσει πραγματικά τα συναισθήματα μοναξιάς, επειδή θυμίζουν στον χρήστη πόσο μικρή αλληλεπίδραση έχει στην πραγματικότητα με τους άλλους

Είστε εθισμένοι;
Συνειδητοποιήστε ότι ακριβώς επειδή σας αρέσει το Facebook ή το Twitter δεν σημαίνει ότι είστε μόνοι ή εθισμένοι στο διαδίκτυο. Αλλά θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι ώθηση οδηγεί το ενδιαφέρον σας για αυτά τα ηλεκτρονικά εργαλεία. Εάν είναι μια επιθυμία για επαφή, θα ήταν προτιμότερο να αφήσετε το ποντίκι και να επισκεφθείτε έναν φίλο - ή να βγείτε έξω και να κάνετε μια νέα γνωριμία.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, είναι απλά εξαρτημένοι από το παρελθόν τους. Χρησιμοποιούν το Facebook για να επανασυνδεθούν με παλιούς συμμαθητές, πρώην ερωτικούς συντρόφους και άλλοι με άτομα που δεν έχουν μιλήσει μαζί τους για πολλά χρόνια. 

Θέλουν να ξέρουν τι συνέβη με το "με το ένα ή το άλλο ζήτημα », ποιος παντρεύτηκε ποιον και τι απέγινε το πρόσωπο που κάποτε αγάπησαν, πως κατέληξε και τι κάνει τώρα στη ζωή του. 

Υπάρχει κάτι ανακουφιστικό και χαλαρωτικό σ 'αυτό. Ωστόσο,αν ξοδεύετε υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστείτε κάποια βοήθεια.

Έτσι, πόσος χρόνος είναι «too much» στο Facebook; Εάν είστε περισσότερο από μία ώρα την ημέρα, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε την κατάστασή σας. Μπορεί να έχετε πράγματι πρόβλημα. 

Ότι και αν προσπαθείτε να κάνετε, μπορείτε σίγουρα να το κάνετε σε μια ώρα, είτε πρόκειται για επανασύνδεση με ανθρώπους ή να κάνετε κάτι για την εργασία σας. 

Στην πραγματικότητα, εάν είστε συγκεντρωμένοι, ο καθένας μπορεί να κάνει στο Facebook τις ενημερώσεις του σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ναι, το Facebook είναι σίγουρα χρήσιμο για τις επιχειρήσεις και τα προσωπικά ζητήματα, αλλά κάντε ό, τι έχετε να κάνετε και στη συνέχεια κλείστε το. Φυσικά, όταν είστε μόνοι, παθαίνετε κατάθλιψη και δεν έχετε την ενέργεια για να διαχειριστείτε το χρόνο σας σωστά. 

Δεν εστιάζετε, γιατί τα πράγματα δεν είναι αληθινά όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Αν δεν συγκεντρωθείτε σ τους στόχους σας δεν ξέρετε πού πηγαίνετε. Αισθάνεστε ένα κενό για τον εαυτό σας ή τις σχέσεις σας, και ζείτε στο Facebook, μια προσπάθεια να γεμίσετε ορισμένα κενά της ζωής σας.

Στην αρχή είναι συναρπαστικό, γιατί γίνεστε ο πρωταγωνιστής και να ζείτε στο δική σας προσωρινή πραγματικότητα. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο Facebook, τόσο πιο καταθλιπτικός και μόνος νιώθετε και θα πρέπει να περάσετε ακόμη περισσότερο χρόνο on line για να εξαλείψετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Τελικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που φαίνεται ότι δεν έχει διέξοδο.

Απελευθερωθείτε από τον εθισμό σας στο Facebook
Για να πάρετε σαφή εικόνα για τη σχέση σας με το Facebook, παρατηρήστε τι πραγματικά κάνετε κατά τη διάρκεια της σύνδεσης σας on line.. Οι πιθανότητες είναι να διαπιστώσετε ότι σπαταλάτε περισσότερο χρόνο από το να είστε παραγωγικοί. 

Αν αυτή είναι η περίπτωση για εσάς, κοιτάξτε βαθιά μέσα στον εαυτό σας για να μάθετε τι λείπει από τη ζωή σας που σας κάνει να θέλετε να είστε στο Facebook τόσο πολύ.

Τώρα, αν ξοδεύετε πέντε ώρες την ημέρα στο Facebook και κερδίζετε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως αποτέλεσμα των συνδέσεων που κάνετε, τότε κάντε το! Αλλά ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα : Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό. Η πλειοψηφία του χρόνου είναι σπατάλη. Ακόμα κι αν κάνετε ένα ή δύο κοινωνικής δικτύωσης επιχειρηματικά emails, ξοδεύετε περισσότερο χρόνο περιήγησης. 

Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να ξοδεύατε τον χρόνο σας σε πρόσωπο με πρόσωπο εκδηλώσεις δικτύωσης και επαγγελματικές συναντήσεις.

Αν η εξάρτηση στο Facebook είναι πολύ μεγάλη για να την αντιμετωπίσετε μόνοι, μπορείτε να λάβετε βοήθεια από επαγγελματίες θεραπευτές, ψυχολόγους και συμβούλους. Πρόκειται για μια θεραπεύσιμη πάθηση. Με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση, μπορείτε τελικά να κλείσετε τον υπολογιστή και να αρχίσετε να ζείτε την πραγματική ζωή σας και πάλι.

Έτσι, ενώ το Διαδίκτυο, το Facebook, τα email, μηνύματα κειμένου, και τα IMs έχουν κάνει τη σύνδεση με τους φίλους και τους αγνώστους ευκολότερη, αυτά τα εργαλεία αυτά έχουν επίσης αφαιρέσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση που όλοι χρειάζεται να έχουμε για να ζούμε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. 

Ως εκ τούτου, ο στόχος δεν είναι να εξαλείψουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, καθώς αυτό θα ήταν αδύνατο στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση του Διαδικτύου σας και να χρησιμοποιήσετε τα τεχνολογικά εργαλεία επικοινωνίας με έναν υγιή τρόπο – κάτι που συμβάλλει στην πραγματική ανθρώπινη σχέση και δεν γίνεται εμπόδιο σε αυτό.



huffingtonpost
Psyhealth 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου