Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Κάθε μέρα να γίνεστε όλο και πιο ανθρώπινοι, λιγότερο τέλειοι και πιο ευτυχισμένοι...!!!!

Επειδή η ευτυχία αποτελείται από στιγμές, είναι σημαντικό να μάθετε να τις εκτιμάτε, με το να αποδέχεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας όπως είναι, με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.

Το να μάθετε να αποδέχεστε αυτό που είστε είναι μια περιπέτεια που διαρκεί μια ζωή. Όταν φτάνετε στο σημείο να είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας, με αυτό που έχετε και με όσα έχετε πετύχει, βρίσκετε αυτή την εσωτερική ισορροπία που είναι τόσο σημαντική.

Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους προσποιούμενοι ότι είναι κάποιοι που δεν είναι. Και δεν είναι μόνο αυτό. 

Απέχοντας πολύ από το να αποδεχτούν αυτό που είναι, προσπαθούν να αλλάξουν το ένα ή το άλλο, εξαντλώντας τον εαυτό τους σε ένα μαραθώνιο για να φτάσουν το ιδανικό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν αποδέχονται σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, αυτό που πραγματικά είναι.

Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν το τέλειο σώμα σε όλη τη ζωή τους - ούτε καν τα μοντέλα. Και το πράγμα πηγαίνει ακόμα πιο πέρα : μερικοί άνθρωποι, αντί να εστιάζουν σε ένα τέλειο σώμα, παθαίνουν εμμονή με τη δημιουργία μιας τέλειας ζωής - ένα ονειρεμένο σπίτι, ένας τέλειος σύζυγος, τα τέλεια παιδιά.

Η ζωή δεν είναι τέλεια. Μάλιστα η απόλυτη τελειότητα δεν υπάρχει. Η ζωή αποτελείται από στιγμές, στιγμές που μπορούν να σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευτυχία, όμως η αποδοχή του εαυτού σας όπως είναι αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να τη φτάσετε.

Στο σημερινό άρθρο σάς προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό μαζί μας.

Λιγότερο τέλειοι, αλλά πιο ευτυχισμένοι

Όσοι γνωρίζουν την αληθινή ομορφιά λένε ότι το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό είναι μερικές φορές μια ατέλεια. Αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι απλή: οι μικρές σας ατέλειες είναι αυτές που σας κάνουν μοναδικούς και διαφορετικούς και αυτό αποτελεί μέρος της μαγείας σας.

Όταν αποδέχεστε πλήρως τον εαυτό σας, τα μειονεκτήματα και την ομορφιά σας, θα βρείτε την εσωτερική ισορροπία σας. Με τη σειρά του αυτό θα σας φέρει σε ισορροπία με τον κόσμο γύρω σας και με όλους μέσα σε αυτόν.

Ανακαλύψτε 5 αρετές που πρέπει να έχει η σχέση.

• Το άτομο που δεν αποδέχεται αυτό που είναι αναπτύσσει αισθήματα ανασφάλειας.

• Η ανασφάλεια δημιουργεί έλλειψη ικανοποίησης. Κάποιος που δεν είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του απογοητεύεται ή αναπτύσσει αρνητικά γνωρίσματα: ζήλια, φόβο…

• Το τέλειο σώμα δεν κάνει κανέναν ευτυχισμένο. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα, ασκούνται καθημερινά και υποβάλλονται σε κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση, θεωρούν ότι εξακολουθούν να μην αποδέχονται αυτό που είναι.

• Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι μερικές φορές η ανάγκη για «τελειότητα του εαυτού» ενσταλάζεται στους ανθρώπους από την παιδική ηλικία. Μια πολύ αυστηρή μητέρα ή ένας υπερβολικά αυστηρός πατέρας μπορεί να καταλήξει να αναπαράγει ανασφάλειες, σε σημείο που το άτομο πιστεύει ότι η τελειότητα είναι η μόνη οδός προς την επιτυχία.

Είναι σημαντικό να φτάνουν όλοι σε μια στιγμή της ζωής τους στην οποία τελικά αποδέχονται τον εαυτό τους γι’αυτό που είναι. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει κάποια στιγμή στα τέλη της εφηβείας ή λίγο μετά τα είκοσι, όταν το άτομο τελικά ωριμάζει.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, είστε έτοιμοι για τις μεγάλες περιπέτειες της ζωής σας. Μόνο οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και συναισθηματική ωριμότητα μπορούν να κινηθούν προς τα μπρος με ακεραιότητα, ανοιχτοί σε όλα όσα η ζωή μπορεί να τους προσφέρει, επειδή οι ίδιοι με τη σειρά τους έχουν πολλά να δώσουν στην ίδια τη ζωή.

Κάθε μέρα είστε περισσότερο ανθρώπινοι και περισσότερο δεκτικοί στα πράγματα γύρω σας

Τι σημαίνει το να είμαστε περισσότερο ανθρώπινοι; Προφανώς είμαστε όλοι άνθρωποι - γεννιόμαστε ως βρέφη, μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε από τα περιβάλλοντά μας. Όμως υπάρχει μια πτυχή που μας κάνει ανθρώπους και μας διακρίνει από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο και αυτή είναι η ικανότητά μας να βιώνουμε συναισθήματα, αγάπη…

Ανακαλύψτε πώς να θεραπεύσετε τις συναισθηματικές πληγές.

• Άνθρωπος σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις πραγματικότητες της καθημερινής ζωής.

• Σημαίνει το να μπορούμε να ακούμε τον εαυτό μας και να κατανοούμε τις ανάγκες μας, γνωρίζοντας διαισθητικά πώς να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους άλλους και να δείχνουμε ενσυναίσθηση…

• Είμαστε όλοι άνθρωποι, όμως μονάχα μερικοί από μας ενεργούμε με πραγματική συναισθηματική νοημοσύνη και σεβασμό, επικοινωνώντας με ακεραιότητα, προάγοντας ένα θετικό περιβάλλον στο οποίο όλοι γύρω μας κερδίζουν και δεν υπάρχει κανένας χαμένος.

Για να φτάσετε σε αυτό το σημαντικό στάδιο στο οποίο συνδέεστε με τους ανθρώπους γύρω σας, πρέπει πρώτα να αποδεχτείτε τον αυτό σας.

• Αποδοχή δεν σημαίνει απλώς το να είστε ευχαριστημένοι με το σώμα ή τη σωματική σας εμφάνιση.

• Αποδοχή σημαίνει ότι αναγνωρίζετε το παρελθόν σας -όχι μόνο τις επιτυχίες σας αλλά και τα λάθη σας.

• Είναι σημαντικό να αποδέχεστε τις αδυναμίες σας ενώ ταυτόχρονα μαθαίνετε από αυτές. Έτσι μαθαίνετε να αποδέχεστε κάθε πτυχή της ζωής σας, το παρελθόν και το μέλλον σας.

Η ευτυχία και τα λάθη δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Και μην υποθέσετε ότι όλοι οι άνθρωποι που μοιάζουν να έχουν την τέλεια ζωή είναι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία αποτελείται από στιγμές που καταρχάς προέρχονται από μέσα.

Μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπερήφανοι γι’αυτό που είναι, αλλά ταυτόχρονα είναι ταπεινοί και σέβονται τους άλλους γύρω τους, καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος κάθε μέρα.

Επομένως να θυμάστε πάντα να είστε περισσότερο ανθρώπινοι, λιγότερο τέλειοι και περισσότερο ευτυχισμένοι.




Ο άνθρωπος μπορεί να αυτοθεραπευτεί !! Συνέντευξη με τον καρδιολόγο Δρ. Γιώργο Χαριτάκη...!!!!

Ο Δρ Γιώργος Χαριτάκης είναι καρδιολόγος και ασκεί το ιατρικό επάγγελμα για πάνω από 40 χρόνια. Εκτός από καρδιολόγος, είναι και ομοιοπαθητικός ιατρός, συγγραφέας, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και πιστοποιημένος Coach του Ινστιτούτου HeartMath στην Ελλάδα. 

Παρακάτω θα βρείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Γεωργία Χρήστου για την Εναλλακτική Δράση. 
1. Κύριε Χαριτάκη, ειδικεύεστε στο πιο ζωτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά. Παρόλο που η ιατρική σήμερα έχει κάνει πραγματικά άλματα στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, εντούτοις, οι καρδιαγγειακές παθήσεις διατηρούν την πρωτιά στη θνησιμότητα των κατοίκων του δυτικού κόσμου. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Η αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες γιατί, όπως γνωρίζετε, πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, που σημαίνει ότι, οι αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν είναι πολλές όπως ακατάλληλο περιβάλλον, μόλυνση, έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης και ο πιο σπουδαίος παράγοντας, το στρες με την ευρεία του έννοια όπως, απογοήτευση, φόβος, ανασφάλεια, θυμός, έλλειψη αγάπης, μίσος, κατάθλιψη κλπ.


2. Από διάφορες έρευνες του Ινστιτούτου HeartMath διαβάζουμε ότι η καρδιά δεν είναι απλά ένας μυς αλλά κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Ότι έχει δικό της ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, ενώ υπάρχουν και κάποια στοιχεία που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχει δική της ανεξάρτητη νοημοσύνη. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό; 

Πράγματι, το νευρονικό δίκτυο της καρδιάς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα. Όμως, όπως φαίνεται από έρευνα και μελέτες του Ινστιτούτου HeartMath και άλλων ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, πέρα από τις φυσικοχημικές διασυνδέσεις, υπάρχουν και άλλες μορφές διασυνδέσεων με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, το οποίο επηρεάζεται αρκετές φορές ανεξάρτητα από την εγκεφαλική δραστηριότητα, την οποία μπορεί και να επηρεάσει.

3. Έχετε στο ιατρείο σας φακέλους από 270.000 επισκέψεις, από 90.000 ασθενείς. Όλα αυτά τα χρόνια, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, έχετε υπάρξει μάρτυρας κάποιας ανεξήγητης θεραπείας; Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα; 

Νομίζω ότι όλοι οι γιατροί έχουν γίνει μάρτυρες ανεξήγητων ιάσεων ή θεαματικής βελτίωσης. Πριν μερικά χρόνια εξέτασα έναν ασθενή και φίλο που έπασχε από τελικό στάδιο καρκίνου του πνεύμονα. Μου ζήτησε τη βοήθεια μου για να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι μόνος του (διάσχιση του Ατλαντικού) και τα κατάφερε και έζησε μετά, ακόμα 2 χρόνια.

4. Το Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο έκανε πρόσφατα δεκτή μια εργασία σας, για παρουσίαση στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Μπορείτε να μας πείτε τι αφορά η εργασία σας; 

Στο επόμενο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, θα παρουσιάσω την χρησιμότητα της βιοανάδρασης για την βελτίωση της ισορροπίας του οργανισμού, τόσο σε φυσικό επίπεδο όσο και σε ψυχοδιανοητικό, με την μεθοδολογία που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτου HeartMath. Λεπτομέρειες, μετά τη δημοσίευση της μελέτης.

5. Κύριε Χαριτάκη, σύντομα θα κάνετε ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα την Αυτοΐαση. Είναι όντως εφικτή η αυτοΐαση; Και θα επικεντρωθώ τουλάχιστον στην ειδικότητά σας. Μπορούν να αντιστραφούν τα καρδιαγγειακά προβλήματα; 

Η δυνατότητα αυτοΐασης είναι δεδομένη – για όλες τις παθήσεις - υπό την προϋπόθεση ότι δίνω τη δυνατότητα να αντιδράσει ο οργανισμός. Έχουν περιγραφεί και ανακοινωθεί από πολλά χρόνια ότι, υπάρχει δυνατότητα υποστροφής των αθηρωματικών αλλοιώσεως (στενώσεων). Η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να είναι ολιστική, δηλαδή, τόσο στο φυσικό επίπεδο όσο και στο ψυχοδιανοητικό. 

6. Στο βιβλίο σας “Πειράματα στα ζώα; Όχι ευχαριστώ!” που κυκλοφόρησε το 2004 αναφέρετε τη λανθασμένη μεθοδολογία της ιατρικής έρευνας με τη χρήση πειραματόζωων. Ομολογώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση γεμάτη επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Εσείς συνεχίζετε να πιστεύετε ότι είναι εφικτή η ιατρική έρευνα χωρίς τη χρήση πειραματόζωων; 

Η έρευνα για τον άνθρωπο γίνεται μόνο στον άνθρωπο. Τα πειραματόζωα βρίσκονται σε κατάσταση πόνου και στρες, που αυτοί και μόνοι δύο παράγοντες αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Και βέβαια, υπάρχει και το ηθικό σκέλος που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο βασανισμός δεν αποτελεί επιστήμη και αυτοί που κάνουν πειράματα είναι πολύ μακρά τόσο από την επιστημονική αλήθεια όσο και από το ηθικό ύψος που θα έπρεπε να επιδεικνύουν. 

7. Τι πρέπει να αλλάξει στην αντίληψή μας για την ασθένεια; Σας έχω ακούσει πολλές φορές να αναφέρετε ότι ο ασθενής πρέπει να αναλαμβάνει κι αυτός την ευθύνη για τη θεραπεία του. Τι εννοείτε ακριβώς; 

Δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες και ο ασθενής θα πρέπει να συμμετέχει στην θεραπευτική προσπάθεια, εφαρμόζοντας πλήρως τους κανόνες για την βελτίωση της σωματικής και ψυχοδιανοητικής του ισορροπίας. 

8. Ποια θα ήταν η μία και μοναδική συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο ιατρό που τώρα ξεκινάει την καριέρα του; 

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία υπευθυνότητα ή υποχρέωση για ένα ανθρώπινο ον από το να γίνει ιατρός. Στην φροντίδα του πάσχοντος, ο ιατρός, χρειάζεται τεχνικές δεξιότητες, επιστημονική γνώση, κατανόηση, συμπάθεια, διακριτικότητα. 

Ο ασθενής δεν είναι μια συλλογή συμπτωμάτων, σημείων, δυσλειτουργιών, κατεστραμμένων οργάνων και διαταραγμένων συναισθημάτων, είναι άνθρωπος, γεμάτος άλλοτε με φόβο και άλλοτε με ελπίδα αναζητά ανακούφιση, βοήθεια και επιβεβαίωση». – Harrison’s Principles of Internal Medicine, 1950 

9. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να τους στείλετε μέσα από αυτή τη συνέντευξη; 

Η ασθένεια μας δίνει ένα μήνυμα, να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας, και κυρίως…. «don’t worry, be happy». 

Ο Δρ Γιώργος Χαριτάκης θα πραγματοποιήσει διήμερο σεμινάριο με τίτλο: Αυτοΐαση – Ο δρόμος προς τη θεραπεία, στις 28 και 29 Απριλίου στην Αθήνα. Μάθετε περισσότερα




Photo: Author/Depositphotos

Για εκείνους που κρίνουν τους ανθρώπους από τα πτυχία και από τα ψαγμένα βιβλία που διαβάζουν...!!!!

Υπάρχουν δυστυχώς και αυτοί. Οι δήθεν καλλιεργημένοι…

Εκείνοι που το παίζουν… 

Εκείνοι που νομίζουν πως σπουδάζοντας και διαβάζοντας ποίηση και μερικά βιβλία, απέκτησαν τόση καλλιέργεια, που αυτός ο κόσμος είναι τόσο μικρός για να τους χωρέσει και να τους καταλάβει!

Εκείνοι που έχουν άποψη για όλα… Εκείνοι που κρίνουν τους ανθρώπους από τα πτυχία και από τα ψαγμένα βιβλία που διαβάζουν!

Εκείνοι που το παίζουν αντιδραστικοί, που τρέχουν στις ψαγμένες συναυλίες αλλά μόλις πάνε να σταθούν σε μία κουβέντα, θες να κλείσεις τα αυτιά σου από τη δηθενιά τους, η οποία κάνει μπαμ σε πραγματικά καλλιεργημένους ανθρώπους.

Εκείνοι που θα πάνε στο θέατρο για να σχολιάσουν την ώρα της παράστασης, δείχνοντας ασέβεια και στο διπλανό τους αλλά και στον ηθοποιό!

Εκείνοι που θα κοροϊδέψουν όταν δε καταλαβαίνουν κάτι, αντί να ζητήσουν εξηγήσεις.

Εκείνοι οι δήθεν καλλιεργήμενοι που βάζουν ταμπέλες και κρίνουν πολύ εύκολα τους άλλους.

Εκείνοι που καμουφλάρονται πίσω από ψεύτικες εντυπώσεις.

Εκείνοι οι δήθεν καλλιεργημένοι που έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας και που δεν το βλέπουν! Και ούτε πρόκειται να το δουν… και δεν πειράζει… όλοι τρώμε τα κόμπλεξ μας! Αυτό που πειράζει είναι διαρκώς να προσπαθείς για κάτι που δεν είσαι και να φαίνεται κιόλας! Και φαίνεται γιατί δεν έχεις πείσει oύτε τον ίδιο σου τον εαυτό… πώς θα πείσεις, λοιπόν, τον απέναντι;

Καλλιέργεια σημαίνει παιδεία… σημαίνει ανοιχτός ορίζοντας, ανοιχτό μυαλό… σημαίνει παρατήρηση… σημαίνει εμπειρία… σημαίνει ταξίδια… σημαίνει ουσία… σημαίνει βλέπω… σημαίνει ακούω… σημαίνει σέβομαι… σημαίνει μαθαίνω διαρκώς… σημαίνει ψυχή… σημαίνει ποιότητα… και σημαίνει και μόρφωση! Μόνο που μόρφωση, δε σημαίνει μόνο πτυχία!

Και ένας πραγματικά καλλιεργημένος ξεχωρίζει! Δεν έχει ανάγκη να κάνει κάτι από όλα τα παραπάνω για να πείσει και αυτη είναι άλλωστε και η διαφορά του!




Το μαρτύριο των δυνατών ανθρώπων και γιατί το συντηρούν...!!!!

Σε κάθε παρέα υπάρχουν οι άνθρωποι που ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς επάνω τους. Είναι εκείνοι που θα σε στηρίξουν στα δύσκολα. Σε αυτούς θα τρέξεις όταν χρειαστείς μια συμβουλή και θα έχουν πάντα κάτι χρήσιμο να σου πουν. Είναι άραγε η ζωή τόσο εύκολη όσο φαίνεται γι αυτούς; 

Είναι οι άνθρωποι που φαίνεται να τα καταφέρνουν στη ζωή, παρά τις αναποδιές που τους έρχονται και συνεχίζουν να κοιτούν μπροστά. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αποπνέουν δύναμη και σιγουριά.

Απολαμβάνουν τον ρόλο αυτό, η αλήθεια είναι. Το ρόλο του «δυνατού» στις σχέσεις τους. Τους αρέσει το πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι και ο θαυμασμός που εισπράττουν. Στο κάτω κάτω σε ποιον δεν αρέσει να τον θαυμάζουν; 

Η παγίδα 
Έτσι όμως πέφτουν στην μεγαλύτερη παγίδα. Πέφτουν στον λάκκο που μόνοι τους έχουν σκάψει. Ή μάλλον δεν σκάβουν το λάκκο τους, αλλά χτίζουν τον πύργο τους. Ένα πύργο ψηλό και απροσπέλαστο. Και μετά αυτο-φυλακίζονται εκεί μέσα. Αιχμάλωτοι της εικόνας τους. Της εικόνας που ασυνείδητα έχουν δημιουργήσει στους άλλους αλλά κυρίως στον εαυτό τους. 

Γιατί όχι κι εγώ; 

Από μικροί άκουγαν τη φράση: «Δεν έχεις ανάγκη εσύ» και συνεχίζουν να την ακούν ακόμα και τώρα. Τους τη δίνει στα νεύρα όταν τους το λες. Γιατί μέσα τους ξέρουν ότι κι εκείνοι έχουν ανάγκες. Το νιώθουν. Κάποιες στιγμές μάλιστα πολύ έντονα. Τους πιάνει το παράπονο τότε και αναρωτιούνται : «Γιατί κανείς δε με βοηθάει εμένα; 

Γιατί να πρέπει πάντα εγώ να τα κάνω όλα; Γιατί να πρέπει πάντα εγώ να στηρίζω τους άλλους; Να είμαι εδώ για κάθε τους ανάγκη; Εμένα ποιος θα με φροντίσει επιτέλους;»

Ένα βαθύ κομμάτι τους λαχταρά τη φροντίδα, ταυτόχρονα όμως το «δυνατό» κομμάτι τους την απεχθάνεται. Του είναι άγνωστη σαν έννοια. Έτσι την αποφεύγουν όσο μπορούν. «Πώς είσαι, χρειάζεσαι τίποτα; Είσαι καλά;» θα τους ρωτήσει κάποιος αν κάτι τους συμβεί. «Όχι, μωρέ εντάξει. Δεν είναι τίποτα. Θα περάσει. Ευχαριστώ. Μια χαρά είμαι» θα απαντήσουν.

Και έτσι έμμεσα απαγορεύουν στους άλλους να τους φροντίσουν. Δε συνειδητοποιούν ότι η δική τους συμπεριφορά είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της στάσης των άλλων ανθρώπων. 

Νομίζουν ότι απλά οι γύρω τους δεν τους καταλαβαίνουν και δεν ασχολούνται μαζί τους. Ότι δεν μπορούν να τους φροντίσουν. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως, είναι ότι για να τους φροντίσει κάποιος θα χρειαστεί να επιμείνει πάρα πολύ για να κάμψει τις εσωτερικές τους αντιστάσεις.

Κατά συνέπεια είναι συνήθως μόνοι. Συναισθηματικά μόνοι, γιατί κατά τ’ άλλα συχνά έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω τους. Ανθρώπους οι οποίοι τους χρειάζονται. Ανθρώπους τους οποίους στηρίζουν, αλλά στους οποίους δεν μπορούν να στηριχτούν. 

Γιατί δεν επιτρέπουν σε κάποιον να τους φροντίσει; 

Στον ασυνείδητο κόσμο τους μεγάλο μέρος της αυταξίας τους είναι επενδεδυμένο στο να είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι. Στο να είναι ικανοί και αυτάρκεις. Έχουν μάθει να μπορούν και μόνοι τους και τους έχει εντυπωθεί από πολύ μικρή ηλικία η σημασία του να είσαι «δυνατός». Την έχουν υιοθετήσει σε ένα πολύ βαθύ, πυρηνικό επίπεδο.

Συνεπώς, αν κάποιος τους προσφέρει βοήθεια η ανακλαστική αντίδρασή τους θα είναι να πουν ''όχι''. Εκείνη τη στιγμή νιώθουν ματαιωμένοι και άκυροι. Νιώθουν οι αδύναμοι, αφού είναι οι δέκτες της φροντίδας κι αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα ο ψυχισμός τους. Ο ασυνείδητος κόσμος τους νομίζει ότι το να δεχτούν τη συνδρομή κάποιου ισοδυναμεί με το να είναι άχρηστοι αφού έχουν ανάγκη κάτι το οποίο δε θα έπρεπε να χρειάζονται. 

Η λύση 
Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για να καταφέρουν να αφεθούν στην φροντίδα ενός άλλου. Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κερδίσουν την αποδοχή. Μπορεί κάποιος να τους αποδέχεται μόνο επειδή είναι αυτοί που είναι. 

Δικαιούνται τη φροντίδα όπως και όλοι οι άνθρωποι τους οποίους εκείνοι στηρίζουν. Είναι κι εκείνοι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι. Είναι εντάξει να δεχτούν και τις πιο ανθρώπινες πλευρές τους. Όλοι τις έχουμε. Δεν πειράζει.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι : Καθώς είναι δοτικοί, ας αναλογιστούν το πόση χαρά παίρνουν οι ίδιοι όταν βοηθούν κάποιον. Την ίδια χαρά δίνουν και στους άλλους όταν αφήνονται να βοηθηθούν. 

Αν αρχικά τους είναι δύσκολο να δεχτούν φροντίδα με εσωτερικά κίνητρα, ας το κάνουν για τους άλλους. Με γνώμονα να κάνουν τους άλλους χαρούμενους. Δεν πειράζει. Μετά θα έχουν το βίωμα ότι είναι «εντάξει» να σε φροντίζουν. Δε γίνεσαι βάρος. Η αρχή έχει μεγάλη σημασία. 

Η πρόκληση 
Η αποδοχή ότι αξίζουν τη φροντίδα δεν είναι απλή υπόθεση γι αυτούς, όμως. Στο μυαλό τους, το να δεχτούν περιποίηση είναι βαμμένο με μελανά χρώματα.

Δυστυχώς η κοινωνία ενισχύει τα πιστεύω τους. Ο «δυνατός» άνθρωπος θεωρείται επιτυχημένος και ένα πρότυπο προς μίμηση. Δεν ακούμε να λένε μπράβο σε αυτόν που πήρε βοήθεια αλλά σε αυτόν που έδωσε. 

Διαβάζουμε να λένε μπράβο σε αυτόν που ακόμα και στα δύσκολα αντέχει και γελάει και όχι σε αυτόν που φυσιολογικά ξεσπάει και κλαίει.

Ο αγώνας αυτών των ανθρώπων, λοιπόν, είναι διπλά δύσκολος. Χρειάζεται να υπερνικήσουν την εσωτερική τους αποστροφή προς το να είναι αδύναμοι και ταυτόχρονα να απαρνηθούν την γλύκα που τους δίνει η κοινωνική αποδοχή την οποία η «δύναμή» τους, τους εξασφαλίζει. 

Έχουν ασυνείδητα στηρίξει τον κόσμο τους σε μια ψευδαίσθηση «παντοδυναμίας» και είναι εξαιρετικά δύσκολο ψυχικά να την εγκαταλείψουν.

Φαντάζει όμορφος ο ψηλός πύργος τους, όμως είναι και πολύ μοναχικός. Ο μόνος τρόπος να παίξουν με τα άλλα παιδιά είναι να κατέβουν κάτω στην αυλή και να τα συναντήσουν. Να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνα. 

Αν σου αρέσει να είσαι δυνατός… 

Αν σου αρέσει να είσαι δυνατός τότε αναλογίσου πόση δύναμη θα χρειαστείς για να ζητήσεις βοήθεια. Πόσο κουράγιο θα χρειαστείς για να αφεθείς να σε φροντίσουν. Πόσο πιο όμορφη θα είναι η ζωή σου αν απαλλαχθείς από το βάρος της «δυνατής» εικόνας σου.
Το αξίζεις!




11 πεποιθήσεις που μας κάνουν δυσλειτουργικούς και δυστυχισμένους...!!!!

Οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα όντα. Ενώ συνήθως είμαστε λειτουργικοί, υπάρχουν φορές που υιοθετούμε παράλογες ιδέες οι οποίες μας οδηγούν σε τοξικά συναισθήματα και δυσλειτουργικές συμπεριφορές. 

Να λοιπόν 11 παράλογες ιδέες που εντόπισε ο Albert Ellis (ένας από τους ιδρυτές του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου) οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν τις αιτίες των συναισθηματικών διαταραχών : 

1. Είναι απολύτως απαραίτητο να αγαπιέται και να εκτιμάται κανείς από κάθε σημαντικό πρόσωπο στο περιβάλλον του. 

2. Για να αξίζει κάποιος θα πρέπει να είναι ικανός, επαρκής και επιτυχής σε όλα. 

3. Μερικοί άνθρωποι που μας έχουν δυσαρεστήσει είναι κακοί και γι' αυτό πρέπει να τιμωρούνται. 

4. Είναι τρομερά καταστροφικό να μη γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλει κανείς. 

5. Η δυστυχία είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, τα οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει. 

6. Εάν κάτι είναι επικίνδυνο ή βλαβερό, αυτό πρέπει συνέχεια να απασχολεί τη σκέψη του ανθρώπου. 

7. Είναι πιο εύκολο να αποφεύγει κανείς τις δυσκολίες και την προσωπική ευθύνη, παρά να τις αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο. 

8. Οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να έχουν πάντα την υποστήριξη ενός ισχυρότερου για να είναι επιτυχείς. 

9. Οι προηγούμενες εμπειρίες και τα γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου καθορίζουν την τωρινή του συμπεριφορά και δεν μπορούν να αλλάξουν. 

10. Οι άνθρωποι πρέπει να ασχολούμαστε και να στεναχωριόμαστε με τα προβλήματα των άλλων. 

11. Υπάρχει πάντοτε μία σωστή απάντηση, και είναι καταστροφικό εάν κάποιος δεν την ξέρει. 




Σκουλούδη Κορίνα 
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc) 

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Έξι πράγματα που «ξεφορτωνόμαστε» όταν αφυπνιζόμαστε πνευματικά...!!!!

Καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, οι σκέψεις, οι πράξεις ακόμα και το τι αγαπάμε, αλλάζουν. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στους στόχους που βάζουμε στην ζωή μας αλλά στους γύρω μας και στις πηγές ενέργειας από τις οποίες γινόμαστε πιο παραγωγικοί.

Καθώς αφυπνιζόμαστε όμως, βλέποντας τον πραγματικό κόσμο, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Ποια είναι όμως τα συναισθήματα και οι παγίδες που μπορούν να ξεγελάσουν αρνητικά ή θετικά την ζωή μας; 

Μίσος 
Ο θυμός και το μίσος κατέχουν την κυρίαρχη θέση στην κοινωνία μας. Ο θυμός είναι σαν μια φωτιά στην ψυχή μας, που καλύπτει τα μάτια μας με τον καπνό και πνίγει τις πραγματικές μας εκφράσεις. Η αίσθηση του θυμού είναι εντελώς καταστροφική. Μεγάλο χρονικό διάστημα με θυμό είναι ικανό να μας αρρωστήσει σωματικά. Η δύναμη που προέρχεται από τον θυμό είναι μονοδιάστατη και αντιπαραγωγική. 

Ζήλια 
Η ζήλια είναι άμεσος απόγονος της συγκριτικής σκέψης. Προσβλέπουμε σε ό,τι έχουμε και το συγκρίνουμε με κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συγκρίνουμε τα δύο πράγματα μόνο με επιφανειακά στοιχεία. Μεγαλώνοντας με αγάπη και γεμίζοντας την ζωή μας με συμπόνοια, μπορούμε να σταματήσουμε να συγκρίνουμε την ζωή μας με τον άλλον. 

Ο φόβος της αποτυχίας 
Ο φόβος της αποτυχίας τις περισσότερες φορές θα έπρεπε να είναι ένα μάθημα γνώσης, ανάπτυξης και ευκαιριών. Κάθε αποτυχία θα πρέπει να μας δυναμώνει και όχι να μας κόβει τα φτερά. 

Ανασφάλεια 
Η ανασφάλεια δεν μπορεί να υπερισχύσει όταν υπάρχει η αγάπη, η αποδοχή και η ελπίδα για το μέλλον. 

Άγχος 
Το μέλλον και το παρελθόν δεν είναι τίποτα περισσότερο από μυστήρια και ιστορίες. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στο άγνωστο να μας προκαλεί άγχος και ανησυχία. Στο σύνολο της ζωή μας το αντιμετωπίζουμε πολλές φορές και πάντα βγαίνουμε νικητές. 

Εκδίκηση 
Αν κάποιος μας αδικήσει, η φυσική μας παρόρμηση είναι να τον εκδικηθούμε. Δεν θέλουμε όμως να γεμίσουμε με αρνητικότητα την ζωή μας και το καλύτερο που κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τους ανταγωνιστές μας. 




Το θέμα είναι, να νιώθεις «Ευχαριστώ»...!!!!

Σε σένα Άνθρωπε. Σε σένα και σε μένα απευθύνομαι. Και ερωτώ: «Ένιωσες, αλήθεια, «Ευχαριστώ», για ότι καθημερινά σου δίδεται απλόχερα σ’ αυτό το επί γης ταξίδι;» 

«Ευχαριστώ». Που αναπνέεις. Που έχεις να τρως. Που μπορείς και τρως. Που έχεις πόδια. Που μπορείς και περπατάς. Που σου' μάθαν οι δάσκαλοι να διαβάζεις. Που σου' μαθε η μάνα σου τι πα να πει ζεστή αγκαλιά. 

«Ευχαριστώ». Που είδες ένα παιδί να ελπίζει. Που είδες ένα συνάνθρωπο σου να βοηθά έναν άλλο. Που είδες λίγους να πιστεύουν, όταν οι πολλοί έχουν ήδη απελπιστεί. 

«Ευχαριστώ». Που σου’ μαθε η γιαγιά σου το πρώτο σου τραγούδι. Που σε πρόσεχε ο παππούς, όταν είχες για πρώτη φορά πυρετό. Που σου σκούπισε τα δάκρυα ο πατέρας, όταν έτρεχες και χτύπησες, μικρός. 

«Ευχαριστώ». Που έπεσες. Που σηκώθηκες. Που φοβήθηκες. Που τόλμησες. Που έζησες 

«Ευχαριστώ». Που μαύρισαν τα γόνατά σου, από τα παιχνίδια στις αλάνες. Που έμαθες κάθε στενό της παιδικής σου γειτονιάς. Που είχες γειτονιά. Που είχες γείτονες. Που έχεις σπίτι. 

«Ευχαριστώ». Που μύρισες τη βροχή. Που άκουσες την καταιγίδα. Που είδες τον ήλιο. Και που γνωρίστηκες με το βασίλεμα του. 

«Ευχαριστώ». Που διάβασες ένα ωραίο ποίημα. Που ήπιες ένα ζεστό καφέ. Που πήγες βόλτα δίπλα στην ακρογιαλιά. Που μύρισες τα λουλούδια, μόλις μπήκε η Άνοιξη. 

«Ευχαριστώ». Που χαμογελάς. Που χαμογελούν οι αγαπημένοι σου. Που έκλαψες μαζί τους. Που χόρεψες μαζί τους. Που ταξίδεψες μαζί τους. Που ονειρεύεσαι μαζί τους. 

«Ευχαριστώ». Που κατάλαβες πως κανένα πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα, αλλά δοκιμασία. Που ενώ νόμισες πως είδες το χείλος του γκρεμού, τελικά τα κατάφερες και πέρασες από πάνω του. Που ενώ ένιωσες να απελπίζεσαι, κατάλαβες πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά. 

«Ευχαριστώ». Που γνωρίστηκες με το μέσα σου. Και που γνωρίζεσαι ακόμη. 

Να λες «Ευχαριστώ». Για όσα χτύπησαν την πόρτα σου. Για ότι ήρθε. Για ό,τι θα έρθει. 

«Ευχαριστώ». Που αγάπησες. Που αγαπήθηκες. Που έπεσες. Που σηκώθηκες. Που φοβήθηκες. Που τόλμησες. Που έζησες. Που ταξίδεψες. Και που ακόμη ταξιδεύεις… 

«Ευχαριστώ». Για όσα χτύπησαν την πόρτα σου. Για ό,τι ήρθε. Για ό,τι θα έρθει. 

Τίποτα στη ζωή δε βγαίνει με εσαεί-εγγύηση. Τίποτα. Γι’ αυτό σου και μου λέω, Άνθρωπε. Να νιώθεις «Ευχαριστώ». Όχι να λες, να νιώθεις. 




9 πρακτικές συμβουλές διαλογισμού...!!!!

Ο διαλογισμός είναι ένα από τα όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Μέσω της άσκησης του διαλογισμού μπορείτε να αποφύγετε την χρήση φαρμάκων για τη βελτιώση της ψυχολογίας σας και να πετύχετε την αυτοβελτίωση.

Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και η ανάλυση τους θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Η επιστήμη έχει αναγνωρίσει τη δύναμη του διαλογισμού και έχει αρχίσει να την αναλύει για να την κατανοήσει καλύτερα.

Ο διαλογισμός είναι δύσκολος στην αρχή. Συχνά προκύπτουν τα ερωτήματα: «το κάνω σωστά;», «είναι δυνατός αρκετά ώστε να σταματήσω το μυαλό μου και να πετύχω τον διαλογισμό;» 

Η απάντηση είναι : Ξεκινήστε από τα μικρά εμπόδια και αποκτήστε εμπειρία και σιγουριά. Παρακάτω σας παραθέτουμε 9 tips για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε όταν προσπαθείτε να διαλογιστείτε:

Θέστε έναν ελάχιστο χρόνο
Ξεκινήστε με ένα χαμηλό όριο και κρατήστε το για 3 μήνες. Μπορείτε αν θέλετε να το υπερβείτε αλλά θέτοντας ένα χαμηλό χρονικό όριο μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας και να κάνετε μια καλή αρχή. Θα συνιστούσαμε 2-3 λεπτά για αρχή. Μετά από κάποιους μήνες κάντε μια μικρή αύξηση και φτάσετε τα 7-9 λεπτά.

Μετρήστε και ενωθείτε με την αναπνοή σας
Είναι καλό να ξεκινάτε την άσκηση μετρώντας την αναπνοή σας. Έτσι συγκεντρώσετε τον εγκέφαλό σας και να ανακαλύπτετε το πόσο ενεργό είναι το υποσυνείδητό σας. Μπορείτε να μετρήσετε την αναπνοή σας με όποιον τρόπο θέλετε, αλλά καλό θα ήταν να μην ξεπερνάτε το 10. 

Αφού μετρήσετε τις αναπνοές σας, ξεκινήστε και πάλι από την αρχή.Continuing to count past ten splinters your focus.
Καθιερώστε μια ώρα και μείνετε σταθεροί σε αυτό

Το πρωί, το βράδυ, μετά τη δουλειά, προσπαθήστε να βρείτε κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Αυτό σας βοηθά όχι μόνο να παρατηρείτε καλύτερα την πρόοδό σας αλλά και σας βοηθά να το τηρήσετε. Αν σχεδιάζετε να διαλογιστείτε όποτε έχετε χρόνο τότε το πιθανότερο είναι να το σταματήσετε ή να το κάνετε χωρίς καθόλου συνέπεια.

Μην επιμένετε στο να αδειάσετε το μυαλό σας
Όταν προσπαθείτε ενεργά να αντισταθείτε ή να καταστείλετε ανεπιθήμητες σκέψεις, τις κάνετε πιο ισχυρές. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να μην σκεφτείτε τόσο πιο έντονο το κάνετε. Ειδικά στην αρχή νιώθετε ότι βρίσκεστε μέσα με μια συναισθηματική δίνη.

Χαμογελάστε στη δίνη, χαμογελάστε στον εαυτό σας και αναγνωρίστε τους πόνους και τις επιθυμίες σας. Χαμογελάστε και απομακρύνεται όλο το άγχος με τις εκπνοές. Για κάποιες επίμονες μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές. Δεν θα εξαφανιστούν άμεσα αλλά θα νιώσετε να ελαφρύνετε.

Δεσμευτείτε και απλοποιήστε
Η γνώση της άσκησης του διαλογισμού προϋποθέτει εμπειρία, γνώση και πνευματική πειθαρχία. Αρχικά προσπαθείστε να απλοποιήσετε τους στόχους σας και απλά να διαλογιστείτε. Μην αγχώνεστε στο να τα τηρήσετε όλα κατά γράμμα. Το πως στέκεστε δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην αρχή της άσκησης. Μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα, στο πάτωμα, σταυροπόδι, στα γόνατα σας ή όπως αισθάνεστε άνετα.

Μετά από κάποιες προσπάθειες θα καταφέρετε να βρείτε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα. Αν επιλέξετε να καθήσετε σε καρέκλα να θυμάστε πως προσπαθείτε να μείνετε ακίνητοι, οπότε μην επιλέξετε κουνιστή καρέκλα. Βεβαιωθείτε ότι τα πέλματα σας ακουμπούν σταθερά στο πάτωμα.

Βρείτε ή φτιάξτε μια κοινότητα
Οι βουδιστές αποκαλούν την κοινότητα αυτή sangha. Αυτοί είναι άνθρωποι που ψάχνουν παρόμοιες απαντήσεις με σας. Μαζί μπορείτε να στηρίξετε, να διδάξετε και να δυναμώσετε ο ένας τον άλλον. Ψάξτε σε τοπικά κοινωνικά κέντρα, σε χώρους που διαδάσκουν γιόγκα. Πηγαίνετε με ένα ανοιχτό και ειλικρινές μυαλό.

Δοκιμάστε τον καθοδηγούμενο διαλογισμό
Πηγαίντε σε κέντρα όπου εφαρμόζουν τον διαλογισμό ή αν προτιμάτε να μείνετε σπίτι μπορείτε να βρείτε κάποια βιντεάκια στο διαδίκτυο που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη διαδικασία του διαλογισμού.

Χαμογελάστε!!!
Ο διαλογισμός απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία. Ενώ είναι μια πράξη αγάπης μπορεί κάνουμε διάφορους μορφασμούς και να εκφράζουμε αρνητικότητα χωρίς να το θέλουμε. Μην φοβάστε να χαμογελάσετε! Δεν πρέπει να χαμογελάτε διαρκώς, καθώς θέλουμε οι μυς τους προσώπου να είναι χαλαροί, αλλά μην καταπιέστε ένα χαμόγελο αν το νιώσετε.




Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.hippieteepee.gr via
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

6 ισχυροί τρόποι για να γίνετε πιο επίμονοι στους στόχους σας και να μην εγκατέλειψε ποτέ ξανά...!!!!

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξαιρετικά καλοί στον καθορισμό των στόχων, αλλά όχι στην επίτευξη τους. 

Είτε πρόκειται για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης, ή την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, ή την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου – Έχουμε την συνήθεια να αρχίζουμε τα πράγματα χωρίς να τα ολοκληρώνουμε. Ένας από τούς σημαντικότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας οφείλεται σε έλλειψη των κινήτρων και της επιμονής. 

Ξεκινάμε με μια αφθονία της αισιοδοξίας για το ταξίδι, χωρίς να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι ψυχολογικά για τα αναπόφευκτα εμπόδια . Όπως λέει ο Τόνι Ρόμπινς, «Η επιτυχία σε οτιδήποτε είναι 80% ψυχολογία και 20% μηχανική.» 

Ας αποκαλύψουμε τους έξι ισχυρούς τρόπους για να γίνουμε πιο επίμονοι, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουμε και πάλι τους στόχους μας. 

1. Βάλε ένα όραμα πέρα από τον εαυτό σου 

Όλα ξεκινούν με αυτό το πρώτο βήμα. Χωρίς ένα μεγαλύτερο όραμα και σκοπό που είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας, θα εγκαταλείψετε στα αρχικά στάδια της δυσκολίας. Αντίθετα, όταν επιτύχετε κάτι για έναν σκοπό έξω από τον εαυτό σας, η πίεση της υπευθυνότητας και μόνο θα σας ωθήσει πέρα από έναν σκοπό που έχει εγωκεντρικό χαρακτήρα. 

Για παράδειγμα, αν θέλετε να μάθετε μια γλώσσα, ώστε να έχετε μια βαθύτερη σύνδεση με το σύντροφο της ζωής σας, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσετε, επειδή έχει να κάνει με τη σχέση σας. 

Ή, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, σκεφτείτε πόση αυτοπεποίθηση θα αποκτήσετε πόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι θα νιώσετε. Αλλά το πιο σημαντικό, σκεφτείτε για το πώς αυτό θα επηρεάσει τις αγαπημένους γύρω σας. 

Η μετατόπιση από έναν εγωκεντρικό στόχο σε ένα μεγαλύτερο σκοπό που επηρεάζει αυτούς που αγαπάτε σας βοηθά να επικεντρωθείτε σε αυτό που θα πάρετε, αντί του πόσο δύσκολο είναι. 

2. Φτιάξτε μια ομάδα υποστήριξης 
Όλοι οι κορυφαίοι σε επιδόσεις άνθρωποι στον κόσμο, έχουν μια ομάδα υποστήριξης για να τους κρατήσουν τα κίνητρα και την επίμονη, όπως προπονητές, υπαλλήλους, βοηθούς, συμβούλους, και η λίστα συνεχίζεται. 

Θα πρέπει να περιβάλλεται τον εαυτό σας με τα άτομα που έχουν ήδη επιτύχει ότι θέλετε να επιτύχετε. Αυτό όχι μόνο θα επηρεάσει την ταχύτητα της μάθησης, αλλά και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι θα επηρεάσουν την επιμονή και την ανθεκτικότητα σας όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. 

Όταν έχετε ένα καθορισμένο σκοπό, με βεβαιότητα ότι μπορείτε να τοv επιτύχετε, θα επηρεάσετε ένα σύστημα στο σώμα μας ονομάζεται το σύστημα ενεργοποίησης δικτυωτό (RAS), που βοηθά το μυαλό μας να αποφασίσει σε ποιες πληροφορίες θα επικεντρωθεί και τι θα διαγράψει . 

Εν ολίγοις, το μυαλό σας αρχίζει να εστιάζει την ενέργειά σας στην επίτευξη του στόχου, αφήνοντας τους περισπασμούς, όπως είναι οι αμφιβολίες και οι φόβοι. 

3. Αποκτήστε μία νοοτροπία ανάπτυξης 
Προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας, συχνά πρέπει να δοκιμάσουμε διάφορους τρόπους.Ο συγγραφέας του Mindset, Carol Dweck, πέρασε είκοσι χρόνια ερευνώντας το πώς η νοοτροπία μας επηρεάζει την επιτυχία. Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα άτομα έχουν μία από τις δύο νοοτροπίες. 

Μπορεί να έχουν την νοοτροπία ανάπτυξης, όπου ακμάζουν στις προκλήσεις με σκοπό να αποκτήσουν την επιτυχία. Διαφορετικά, έχουν μια σταθερή νοοτροπία, όπου νομίζουν ότι έχουν γεννηθεί με ότι τα ταλέντα έχουν, και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν. 

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να γιορτάζετε τις μικρές νίκες και την πρόοδο, γνωρίζοντας ότι συνεχίζετε να βελτιώνεστε, αντί να έχετε υψηλές προσδοκίες. 

4. Προγραμματίστε το 
Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών, δισεκατομμυριούχων, αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων, και μαθητών παγκόσμιας κλάσης, όλοι χρησιμοποιούν προγράμματα για να καθορίσουν τις προτεραιότητες της ημέρας τους. 

Γιατί να επιλέξω ένα πρόγραμμα σε αντίθεση με ένα απλό να κάνουμε λίστα; 

Σύμφωνα με τον ερευνητή Kevin Kruse, υπάρχουν μερικές βασικές αδυναμίες του να κάνουμε λίστα : 

· Μια λίστα δεν αντιπροσωπεύει το χρόνο. Όταν έχουμε έναν μακρύ κατάλογο των καθηκόντων, έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε πρώτα εκείνους που μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά, αφήνοντας τα πιο χρονοβόρα. Έρευνα της iDoneThis, εταιρεία που δηλώνει ότι το 41% όλων των στοιχείων της λίστας δεν έχουν ολοκληρωθεί! 

· Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ του επείγοντος και του σημαντικού. Για άλλη μια φορά, η παρόρμηση μας είναι θα καταπολεμήσει την επείγουσα και να αγνοήσει η σημαντική. 

· Στις λίστες συμβάλει στο στρες. Είναι γνωστό στην ψυχολογία ως αποτέλεσμα Zeigarnik, μισοτελειωμένες υποθέσεις συμβάλλουν παρεμβατικά ως ανεξέλεγκτες σκέψεις. Είναι να απορεί κανείς, αισθανόμαστε τόσο συγκλονισμένοι μέσα στην ημέρα, και καταπολεμούμε την αϋπνία τη νύχτα. 

Αντ 'αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στον προγραμματισμό των προτεραιοτήτων σας. Ότι δεν προγραμματίζετε, δεν γίνετε. 

5. Διδάξτε σε άλλους 
Έχετε διδάξει ποτέ κάτι που μάθατε σε κάποιον, και το βρήκατε ευκολότερο να το θυμάστε στο μέλλον; Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έχουμε διδάξει κάτι σε κάποιον, ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να καταχωρήσει τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά από την απλή ανάγνωση. 

Καθώς η έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι διατηρούν : 

5% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ.

10% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.

20% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ.

30% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ.

50% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

75% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΝΕ.

90% ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ. 

Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνους που θέλουν να αποκτούν νέες ικανότητες. 

Αν θέλετε για παράδειγμα να γίνεται καλύτερος ομιλητής, μην παρακολουθείτε απλά τους άλλους. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αμέσως ότι έχετε μάθει και στη συνέχεια, να δοκιμάστε να «διδάξετε» σε κάποιον άλλο ότι έχετε κάνει. Το κλειδί για την εκμάθηση είναι η επιμονή επανάληψη.
 
6. Βάλε στοίχημα 
Γιατί είναι λιγότερο πιθανό να αργήσουμε για μια επαγγελματική συνάντηση από μια συνάντηση με τους φίλους μας; Επειδή ο πρώτος θα μπορούσε να μας απολύσει. Ως άνθρωποι, έχουμε φυσικά περισσότερα κίνητρα για να διαπράξουμε κάτι όταν υπάρχει συνέπεια ή ένα στοίχημα, ακόμα κι αν είναι φιλικό. 

Η έρευνα δείχνει ότι είμαστε τρεις φορές περισσότερο επηρεασμένοι από τις αρνητικές συνέπειες παρά από τις θετικές συνέπειες, έτσι το να χάσετε κάποια χρήματα από ένα στοίχημα είναι ισχυρό κίνητρο. 

Μπορείτε να κάνετε ένα φιλικό στοίχημα με ένα φίλο για να σας κρατήσει ειλικρινής. 

Το κλειδί είναι να ζητήστε από κάποιον να συμμετέχει από την ομάδα υποστήριξης σας, και να μοιράζεστε τους στόχους σας δημόσια. Η κοινωνική πίεση που επηρεάζει τη φήμη σας και μόνο θα σας ωθήσει περαιτέρω από ότι μπορείτε να φανταστείτε. 




Επιμέλεια-Μετάφραση : copyrights © 
www.hippieteepee.gr via 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του. 

Αύριο το βράδυ η πρώτη βροχή αστεριών τους έτους...!!!!

Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, θα κορυφωθούν στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ του Σαββάτου 21 Απριλίου προς χαράματα της Κυριακής 22 Απριλίου. 

Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί έως τις 25 του μήνα, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις. Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. 

Οι Λυρίδες μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα. 
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου. 

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.
Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. 

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο. 




[cnn]

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πέντε μαθήματα ζωής που μπορείτε να μάθετε από τον '' Αλχημιστή''...!!!!

Ο «Αλχημιστής» μας παίρνει σε ένα ταξίδι αυτό-ανακάλυψης ενώ αποκαλύπτει πέντε από τις πλέον προφανείς πνευματικές αρχές του κόσμου. Με καθαρή γλώσσα και αρκετά ξεκάθαρα μηνύματα που αφορούν τις βαθύτερες αλήθειες της ανθρώπινης ζωής, το μικρό αυτό βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει την γενική ποιότητα της ύπαρξης του. 

Σύντομο και επί της ουσίας, μπορείς να μεταμορφώσεις την ζωή σου εφαρμόζοντας τις ίδιες αρχές με τον νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία με το όνομα Σαντιάγκο, του οποίου το όνειρο είναι να ταξιδέψει σε μακρινά μέρη ψάχνοντας έναν θησαυρό. 

Τα παρακάτω πνευματικά μαθήματα έχουν διδαχθεί δια μέσου της ιστορίας, εν τούτοις, η αλήθεια και η ικανότητα τους να μεταμορφώσουν την ζωή σου εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. 

1. Άκου την καρδιά σου και ακολούθα τα όνειρα σου. 
Ο κάθε ένας από εμάς είναι σπαρμένος με ένα κάλεσμα, μια νοσταλγία ή ένα πάθος προς ορισμένους ανθρώπους και μέρη και έχει την επιθυμία να βιώσει συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή του. Να ακούς την καρδιά σου σημαίνει να ακούς και να ενδίδεις στο κάλεσμα της, σε αντίθεση με το να ξανασκεφτόμαστε ή να μπλοκάρουμε τους εαυτούς μας με το μυαλό. 

2. Ζήσε στην παρούσα στιγμή. 
Tο να μένεις σε γεγονότα του παρελθόντος που δεν μπορούν να αλλάξουν, και να ανησυχείς για μελλοντικά γεγονότα που δεν έχουν συμβεί, αφαιρεί κάθε δύναμη και απόλαυση στη ζωή. Βεβαίως, μπορούμε, και ελπίζω ότι μαθαίνουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, αλλά η μετάνοια και η ενοχή είναι συναισθήματα που μας καταβάλουν και προκαλούν δυστυχία.

Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχει σημασία. Εστιάζοντας την προσοχή μας στο τι συμβαίνει εδώ και τώρα, έχουμε την δυνατότητα να μεταμορφώσουμε την δική μας ζωή και τις ζωές πολλών άλλων τους οποίους συναντάμε. 

3. Έχε τις αισθήσεις σου έτοιμες να αντιληφθείς τα σημάδια που το Σύμπαν μας στέλνει πάντα. 
Το Σύμπαν προσπαθεί πάντα να μας βοηθήσει στο ταξίδι μας με μικρά σημάδια (και μερικές φορές μεγάλα!) για να βοηθήσει να επιλέξουμε τον σωστό δρόμο ή να επιβεβαιώσει ότι βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Με το να είσαι σε επιφυλακή και να περιμένεις τα σημάδια αυτά, είναι ένας τρόπος να συνεργαστείς με δυνάμεις αόρατες και να δείξεις ότι είσαι πρόθυμος να εμπιστευθείς τους πνευματικούς οδηγούς σου. 
Πώς μπορείς να γνωρίζεις ότι πρόκειται για σημάδι; Ίσως κάτι έχει νόημα για σένα σε ένα βαθύ επίπεδο, ή είναι μια φυσική έκφραση από κάτι που σκεφτόσουν πρόσφατα. Οι συγχρονικότητες είναι συνήθως ιδιαίτερα εξατομικευμένες και μπορούν να καθοριστούν μόνον από το άτομο για το οποίο προορίζονταν. 

4. Οι πραγματικοί θησαυροί της ζωής δεν είναι πάντα υλικοί, αλλά τα μαθήματα που έχουμε διδαχθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι ανεκτίμητα. Η απόκτηση υλικού πλούτου μπορεί ή δεν μπορεί να είναι μέρος του σκοπού της ζωής σου, αλλά ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, το ταξίδι είναι ο πραγματικός προορισμός. Κάθε εμπειρία, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη ή μικρή, ή αν εμείς την αντιλαμβανόμαστε ως θετική ή αρνητική, έρχεται με μια ευκαιρία για προσωπική μάθηση και ανάπτυξη. 

Μόλις δεχθούμε ότι η ανάπτυξη μας βοηθά να μεταμορφωθούμε στην μέγιστη εκδοχή του εαυτού μας, μπορούμε να αγκαλιάσουμε πληρέστερα όλα τα μαθήματα που έχουν αποκαλυφθεί στην πορεία μας, άσχετα με το πόσο δυσάρεστα μπορεί να φαίνονται αρχικά. 

5. Όλοι μας έχουμε ένα σκοπό στη ζωή. Κάθε άνθρωπος έχει έλθει στον κόσμο αυτό με έναν στόχο ζωής που ελπίζει να επιτύχει. Αυτός δεν είναι το είδος του στόχου που θέσαμε για τον μήνα ή τον χρόνο, αλλά μάλλον κάτι που γεννήθηκε μέσα μας, ως μέρος του πλαισίου στο οποίο μπαίνουμε στην εμπειρία αυτής της ζωής. Είναι ο λόγος για την ύπαρξη μας, είναι το αληθινό μας κάλεσμα. 

Κάτι που πρέπει να επιτύχουμε πριν αφήσουμε αυτόν τον κόσμο. Η πορεία μας για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα πρέπει να είναι σε ισορροπία με τον κόσμο. Μόνο δουλεύοντας σε αρμονία με τον υπόλοιπο κόσμο μπορούμε να εκπληρώσουμε τον αληθινό σκοπό μας. 




Salim 

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τον τέλειο, αλλά τον ζωντανό και παρόντα γονιό...!!!!

Το να μιλάς μ’ έναν ψυχολόγο είναι πάντα συναρπαστικό γιατί τα θέματα που άπτονται του ψυχικού κόσμου, της αυτογνωσίας, του ασυνειδήτου, του ανεξερεύνητου εαυτού, της συμπεριφοράς αποτελούν για τον άνθρωπο μια αέναη αναζήτηση ερμηνειών, προβληματίζουν, διεγείρουν το ενδιαφέρον κάνοντάς σε να ζητάς να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται. 

Υπάρχει ακόμη το ταμπού για την ψυχοθεραπεία και έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητάνε επαγγελματική βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα με την κατάθλιψη; 

«Τα ταμπού για την ψυχοθεραπεία έχουν πάψει εδώ και αρκετά χρόνια να ισχύουν και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε ειδικούς ώστε να μπορέσουν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν άγχη, φοβίες, δυσκολίες στην επικοινωνία κ.ά. που συνδέονται με τις υπαρξιακές αγωνίες και αλήθειες, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. 

Κάθε άνθρωπος μπορεί στη ζωή του να βιώσει κατάθλιψη η οποία, όπως και κάθε σύμπτωμα, έχει αξιοποιήσιμες πληροφορίες ενώ πολλές φορές ο τρόπος που ζούμε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αυτή ευνοείται ή ακόμα και προκαλείται. 

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι αντίδραση σε κάποιο γεγονός, όπως είναι μία απώλεια, μία αλλαγή στη ζωή μας, ένας θάνατος ή υπαρξιακά ερωτήματα. 

Αν όμως η καταθλιπτική διάθεση με τα σχετικά συμπτώματα επιμένει, τότε έχει νόημα να αξιοποιηθεί η διεργασία της ψυχοθεραπείας. Τα φάρμακα επηρεάζουν βιοχημικά τον εγκέφαλο ως προς την παραγωγή ουσιών που επηρεάζουν τη διάθεση αλλά, αν οι αιτίες που παράγουν και τροφοδοτούν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστούν και δεν αλλάξουν, η δυσλειτουργία παραμένει». 

H κατάθλιψη θεραπεύεται; 

«αν ενεργοποιηθούμε και αποφασίσουμε να συμμετέχουμε διαφορετικά στη ζωή μας. Την κατάθλιψη, όπως και την όποια δυσκολία, δεν μπορούμε πάντα να επιλέξουμε να την αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε το πώς θα τοποθετηθούμε απέναντι σε αυτή. 

Δεν έχουμε την ελευθερία να διαλέξουμε τις δυσκολίες της ζωής μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την ελευθερία της προσωπικής στάσης του πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. 

Η θεραπεία στοχεύει όχι απλώς στην ανακούφιση της έντασης των συμπτωμάτων αλλά στην κατανόηση και την αξιοποίηση του εαυτού στην παραγωγή διαφορετικών απαντήσεων σε επίπεδο ζωής. Το θέμα δεν είναι αν θα βιωθεί κατάθλιψη αλλά να μη ζει κάποιος με όρους κατάθλιψης… Μέσα από την αξιοποίηση της διεργασίας της ψυχοθεραπείας ο άνθρωπος μπορεί να χτίσει τη δυνατότητα να γίνει ο ίδιος το “αντικαταθλιπτικό” του…». 
Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν αγγίζονται ευαίσθητες χορδές τους; 

«Στον πόνο υπάρχει αντίσταση. Ό,τι αγγιχτεί παράγει αντίδραση. Είναι κατ’ αρχήν ένδειξη ζωής, υπαρξιακή απάντηση. Ακόμη και ο θυμός είναι λυτρωτικός και ο πόνος αξιοποιήσιμος όταν μεταλλάσσονται σε ζωή και αυτό τότε είναι υπέροχο. Το παρελθόν δεν μπορεί ν’ αλλάξει, αλλά τα τραύματα μπορούν να γίνουν πηγή σοφίας και ευλογία αν γίνουν αφορμή για τον επαναδιορισμό του “σήμερα”. 

Ο ψυχοθεραπευτής δεν έχει το μαγικό ραβδάκι, ούτε υπόσχεται θαύματα. Η διαδικασία της αυτογνωσίας είναι μία συμπόρευση ανάμεσα στο θεραπευόμενο και τον ειδικό και θέλει χρόνο». 

Για την οικογένεια και τον ρόλο που παίζει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα των παιδιών 

«Ο γονικός ρόλος είναι ένας ρόλος γοητευτικός, δύσκολος, υπεύθυνος και σημαντικός, για τον οποίον όμως κανείς δεν έχει εκπαιδευθεί. Συνήθως οι γονείς λειτουργούν με βάση τα βιώματα που είχαν οι ίδιοι σαν παιδιά με τους δικούς τους γονείς και γι’ αυτό πολύ συχνά βλέπουν τους εαυτούς τους να αναπαράγουν συμπεριφορές των δικών τους γονιών, ακόμα και αν κάποτε τους ενοχλούσαν. 

Mε βάση το βίωμα συνήθως αναπαράγουμε το γνώριμο ή, αν κάτι μας έχει δυσκολέψει πολύ στην παιδική ηλικία, μπορεί να πάμε στο ακριβώς αντίθετο σαν τρόπο. 

Για παράδειγμα εάν κάποιος είχε έναν υπερβολικά αυστηρό πατέρα, μπορεί να γίνει άνευ όρων επιτρεπτικός. Μια δυσλειτουργία όμως δεν αντιμετωπίζεται με την ακριβώς αντίθετη δυσλειτουργία… 

Η παιδική ηλικία, ιδιαίτερα τα πρώτα πέντε χρόνια, είναι καταλυτική για τη διαμόρφωση του συναισθηματικού κόσμου του παιδιού, γιατί τότε γίνονται οι βασικές καταγραφές και η ψυχική δόμηση που θα αποτελέσουν την προσωπικότητα του αναπτυσσόμενου ανθρώπου». 

Πολλές φορές κατακλυζόμαστε από ενοχές ή αναρωτιόμαστε αν είμαστε ή όχι καλοί γονείς και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. 

«Οι γονείς καθορίζουν την εξέλιξη του ψυχικού κόσμου του παιδιού αλλά αποκλείεται να μην κάνουν λάθη, οπότε δεν κερδίζουμε τίποτα με το να μένουμε στην ενοχή. Η ενοχή γίνεται καθήλωση και ανατροφοδότηση της δυσκολίας με περισσότερη δυσλειτουργία. 

Αυτό που χρειάζεται είναι το ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση ώστε να αποκτήσουμε κατάλληλες γνώσεις και να σχετισθούμε διαφορετικά μεταξύ μας και με τα ή παιδιά μας. 

Τα παιδιά δεν χρειάζονται το τέλειο γονιό αλλά τον ζωντανό και παρόντα γονιό. Ένα ακόμα “στοίχημα” ζωής είναι το να μάθουμε στα παιδιά ότι υπάρχουν κανόνες και όρια και πώς να ζουν μέσα σε αυτά. 

Μέσα από τα όρια τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις παρορμήσεις τους και τα συναισθήματα ματαίωσης. Δηλαδή αποκτούν δεξιότητες ζωής ώστε να μπορούν αργότερα τα ίδια να πουν “όχι” σε διάφορες καταστάσεις που μπορεί να φαίνονται ελκυστικές αλλά να τα βάζουν σε κίνδυνο». 

Πόσα πρέπει να παρέχουμε στα παιδιά μας ή κατά πόσο πρέπει ενδίδουμε στις απαιτήσεις τους. 

«Η υπερβολική και η άνευ όρων παροχή υλικών αγαθών αντιμετωπίζει πρόσκαιρα και επιφανειακά εντάσεις και δυσφορίες αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Δεν αφήνει στο παιδί τον απαραίτητο “χώρο” ούτε να καταλάβει αλλά ούτε και να εκφράσει την επιθυμία του. 

Δεν του δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει την παρόρμηση από την επιθυμία. Πολλοί ενήλικοι πραγματικά παιδεύονται γιατί δεν ξέρουν να ακούν τον εαυτό τους και να αναγνωρίζουν τις επιθυμίες τους». 

Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν ή είναι κακοί μαθητές; Πώς τα προετοιμάζεις ώστε ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μίας ανταγωνιστικής κοινωνίας, η οποία εκτός από την οικονομική κρίση, βιώνει μία κρίση ηθικής και αξιών; 

«Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι να είμαστε σταθερά δίπλα τους, να τους δείχνουμε την αγάπη μας, να τα αποδεχόμαστε σαν πρόσωπα με τη δική τους ταυτότητα, να τους προσφέρουμε ένα σταθερό συναισθηματικό περιβάλλον και κυρίως να είμαστε εμείς τα καλά πρότυπά τους. 

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από συμβουλές αλλά βιωματικά. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η μάθηση δεν είναι κάτι το καταναγκαστικό, αλλά μία υπέροχη πορεία προς την προσωπική εξέλιξη και τη δυνατότητα επιλογών. 

Δεν πρέπει να τα φορτώσουμε με το βάρος των δικών μας ανεκπλήρωτων ονείρων ή προσδοκιών ώστε ν’ ανταποκριθούν στις δικές μας προβολές και ανάγκες. 

Η κατηγοριοποίηση των παιδιών σε καλούς ή κακούς μαθητές είναι μία παγίδα αν η αξιολόγηση γίνεται μόνο με βάση το κριτήριο της βαθμολογίας, γιατί αυτό αδικεί πολλές φορές παιδιά με άλλες δεξιότητες και ταλέντα πέραν της ικανότητας αποστήθισης ή απομνημόνευσης. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι η νοημοσύνη αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη που καθορίζει το πώς μπορεί κάποιος να ζήσει και να σχετισθεί πιο ουσιαστικά ανταποκρινόμενος στις ποικίλες προκλήσεις και δυσκολίες της ζωής». 

Για την κρίση και για το πώς αυτή έχει επηρεάσει τον Έλληνα και την ελληνική οικογένεια. 

«Η κρίση έχει επιφέρει επώδυνες αλλαγές στις ζωές όλων μας, αλλά δεν είναι κάτι που έγινε από τη μια μέρα στην άλλη και αυτούς τους λόγους έχουμε να τους κατανοήσουμε αλλά και να τους αξιοποιήσουμε. Η κρίση εκτός από τα αρνητικά έχει και χρήσιμες πληροφορίες να μας δώσει. 

Η κρίση έχει όχι μόνο αρνητικά αλλά και θετικά. Δεν είναι τυχαίο που οι Κινέζοι έχουν το ίδιο ιδεόγραμμα για την κρίση και την ευκαιρία. Μέσα στην κρίση αναδείχθηκαν και καλές πλευρές μας όπως η αλληλεγγύη, το νοιάξιμο, η εφευρετικότητα, η ανάπτυξη και ανακάλυψη νέων ικανοτήτων. 

Αντίστοιχα θα επηρεάσει τα παιδιά το πώς θα καταγραφεί η κρίση στο πλαίσιο της οικογένειας και τα μηνύματα που θα φτάσουν σε αυτά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ψεύτικη ωραιοποίηση της κατάστασης. 

Μια συνέντευξη που παραχώρησε ο ψυχολόγος Μενέλαος Κανάκης στην κα Έλενα Ντάκουλα 




Μενέλαος Κανάκης – ψυχοθεραπευτής, συνεργάτης του Θεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη», Συντονιστής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 
Μπορείτε να διαβάστε όλη τη συνέντευξή του εδώ: athensvoice
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Πως θα σας επηρεάσει η αλλαγή συνείδησης ;

Μήπως η ζωή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη; Έχετε έντονα συναισθήματα τον τελευταίο καιρό; Μήπως φαίνεται πως το μυαλό σας διαχειρίζεται περισσότερες σκέψεις; Έχετε παρατηρήσει πως το σώμα σας τεντώνεται δίχως λόγο; Έχετε αισθανθεί ένα αόριστο αίσθημα του άγχους; 

Βρίσκετε δύσκολο να κάνετε έναν καλό νυχτερινό ύπνο; Είστε υποχρεωμένοι να βρίσκεται διαρκώς σε απασχόληση; Αισθάνεστε μία μυστηριώδη αίσθηση του επείγοντος; Έχετε λιγότερη υπομονή; 

Οι διαθέσεις σας μετατρέπονται σε απαισιόδοξες ενώ ήταν αισιόδοξες , από χαρά σε κακοκεφιά; Μήπως φαίνεται πιο δύσκολο να απολαύσετε τη ζωή; 

Εάν αντιμετωπίζετε μερικά, ή όλα από τα παραπάνω πράγματα, τότε πιστέψτε πως είναι ένα σημάδι ότι κάτι πολύ θετικό συμβαίνει σε εσάς και στον πλανήτη. Τα συμπτώματα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ένα «υποπροϊόν» της έκτακτης πνευματικής αφύπνισης ή αλλιώς «μετατόπιση της συνείδησης» στις οποίες η Γη και η ανθρωπότητα υποβάλλονται αυτό τον καιρό. 

Η αφύπνιση αυτή έχει προφητευθεί εδώ και πολύ καιρό και έχει τίτλο «η μεγάλη αλλαγή», «η πλανητική ανάληψη» , «η εγρήγορση», «ένα εξελικτικό άλμα» και πιο πρόσφατα «Αφύπνιση στη νέα συνείδηση». 

Πού μας οδηγεί αυτή η αλλαγή; 

Η ουσία είναι πως αλλάζουμε από την περιορισμένη μας αυτή μορφή , σε μία υψηλότερη δόνηση και σε ανώτερο επίπεδο συνείδησης. Μία πιο πνευματικά αναπτυγμένη κοινωνία, απαλλαγμένη από πολλά και ατομικά προβλήματα της τρέχουσας ύπαρξης. 

Εξελισσόμαστε πέρα από την κατάσταση στην οποία ο φόβος, η βία, οι μάχες και οι διαμάχες μπορούν να ευδοκιμήσουν. Μεταλλασσόμαστε σε φωτεινά όντα, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από την ενότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συμπόνια, την αρμονία και την ελευθερία. 

Η αλλαγή γίνεται από την αύξηση της έκλυσης του Θείου Εξελικτικού Φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό το φως είναι η δύναμη πίσω από όλες τις εξελίξεις σε όλο το σύμπαν. Η διαδικασία κάθε δημιουργίας ξετυλίγει το πλήρες Θείο δυναμικό και αυτό ανεβαίνει στην σκάλα της συνείδησης.

Βιώνουμε σήμερα μία μακρά μετάβαση σε αυτή την ανώτερη κατάσταση, μία φάση που μπορεί να παρομοιαστεί με αυξανόμενους κοσμικούς πόνους. 

Η μετάβαση ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 και κλιμακώνεται σταδιακά από τότε με σημαντικά άλματα που γίνονται για την καλύτερη αλλαγή. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μίας ασυνήθιστα ισχυρής ευθυγράμμισης των πλανητών το Μάϊο του 1981, το εξελικτικό φως παρουσίασε πολλές διαδρομές. Έπειτα άλλαξε πορεία και διαχύθηκε σε αυτό που ονομάστηκε «Αρμονική σύγκληση» τον Αύγουστο του 1987. 

Πότε θα κορυφωθεί αυτή η αλλαγή; 

Η αλλαγή συνείδησης είναι μία διαδικασία παρόμοια με αυτή που μεγαλώνουμε ηλικιακά και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε χρονικά μεμονωμένη στιγμή όταν ξαφνικά ολοκληρωθεί. Ακόμα , υπάρχουν αρκετές διδασκαλίες που προβλέπουν το τέλος του 2012 ως την στιγμή που η αλλαγή θα φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο παρόμοιο με αυτό που η επιστήμη αποκαλεί «κρίσιμη μάζα». 

Κρίσιμη μάζα είναι αυτό που συμβαίνει όταν αρκετά μέρη ενός συνόλου επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, προκαλώντας μία αλυσιδωτή αντίδραση κατά την οποία όλα τα άλλα τμήματα αυξάνονται αυτόματα σε αυτή την κλίμακα. 

Παραδείγματος χάριν, όταν θερμαίνουμε το νερό και αυτό φτάσει σε σημείο που τα περισσότερα μόρια του νερού να έχουν πιάσει θερμοκρασία βρασμού, τότε όλα τα υπόλοιπα μόρια θα αυξήσουν και αυτά τη θερμοκρασία τους και το νερό θα επιτύχει πλήρη βράση. 

Υποθετικά, όταν αρκετά άτομα φτάσουν σε ένα ανώτερο σημείο συνείδησης, μία αλυσιδωτή αντίδραση θα συμβεί , με αποτέλεσμα όλο το υπόλοιπο της ανθρωπότητας να ανεβεί σε εκείνο το επίπεδο. 

Πολλές από τις περίεργες προβλέψεις του 2012 έχουν σχέση με το τέλος του αρχαίου ημερολογίου των Μάγιας, το οποίο υπολογίζεται βάσει των κύκλων και της θέσης της Γης στο γαλαξία και από την κυκλοφορία του γαλαξία μέσα στο σύμπαν. Αν αυτή η θεωρία είναι ακριβής, τότε θα φανεί πως τα 5 επόμενα χρόνια θα περάσουν σαν μία ανάμνηση. 

Σύμφωνα με το συγγραφέα, όταν το άρθρο αυτό γράφτηκε, το εξελικτικό φως ερχόταν σε περιστασιακά κύματα. Κάθε φορά που ένα από τα κύματα του φωτός έμπαιναν στην ατμόσφαιρα, οι δονήσεις του πλανήτη αυξάνονταν σε μία ελαφρώς ανώτερη συχνότητα, το ίδιο συνέβαινε και στους ζωντανούς οργανισμούς πάνω σε αυτόν. 

Από τότε η συχνότητα και η δύναμη των κυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι συνέπειες πλέον είναι πιο εντατικές και έχουμε λίγο χρόνο μεταξύ των κυμάτων ώστε να προσαρμόσουμε την αναπνοή μας. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό στο οποίο η ένταση κλιμακώνεται, είναι αντιληπτό πως μία σημαντική καμπή θα μπορούσε να επιτευχθεί γύρω από την προβλεπόμενη περίοδο (μάλλον εννοεί το τέλος του 2012). 

Τι επίδραση έχει αυτή η εξελικτική ενέργεια σε εμάς ως ξεχωριστές υπάρξεις; 

Καθώς η συχνότητα και οι δονήσεις αυξάνονται, προκαλούμαστε συνεχώς να αφήσουμε την παλιά, περιορισμένη μας ύπαρξη. Οι άνθρωποι επιθυμούμε ενστικτωδώς να παραμείνουμε σε κάτι γνωστό και αντιστεκόμαστε στο άγνωστο, δίχως να εμπιστευόμαστε πως μπορεί να βρεθούμε σε μεγαλύτερη ευτυχία και ελευθερία. 

Η ανάπτυξη αυτή απαιτεί να αφήσουμε τις περιορισμένες μας αντιλήψεις πίσω και να δεχθούμε την εκκαθάριση. Για πολλά άτομα , η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί ορισμένα δυσχέρειες όπως είναι η μεγέθυνση συναισθημάτων, σωματική ένταση, αυξημένη δραστηριότητα σκέψης κλπ. 

Αυτά οφείλονται κατά ένα μέρος στην εντατικοποίηση της ενέργειας και περιλαμβάνουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, ψυχαναγκαστική διαταραχή και κατάθλιψη. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στη δημιουργία αυτών των διαταραχών και δεν πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους ούτε να δεχθούμε πως το άτομο που πάσχει από τέτοια διαταραχή την περνά ως συνέπεια της αφύπνισης. 

Υπάρχουν και θετικές αλλαγές όπως αυξημένες διαισθητικές ικανότητες, πιο ανοιχτόκαρδοι και παρηγορητικοί, βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη Θεία στήριξη και την καθοδήγηση. Ανακάλυψη νέων δημιουργικών ικανοτήτων κλπ. 

Συμβουλές για καλύτερη προσαρμογή στην εξελικτική πορεία 

1. Καθημερινός διαλογισμός 

2. Μείνετε επικεντρωμένοι σε όσα λάβατε από το διαλογισμό (έτσι αποβάλλεται το άγχος) 

3. Εμπιστευθείτε βοήθεια και καθοδήγηση 

4. Λάβετε βιταμίνη Β 

5. Να έχετε κατά νου πως αυτές είναι εξαιρετικές συνθήκες και η φυσιολογική/παλαιά συμπεριφορά δεν ισχύει πλέον