Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Τα είδη των χωρισμών.....!!!

Ο χωρισμός είναι ένα φλέγον, διαχρονικό ζήτημα. Η λέξη έχει συσχετιστεί με μάλλον αρνητικά συναισθήματα τουλάχιστον για τους περισσότερους. 

Ωστόσο κάθε χωρισμός δεν είναι ίδιος. Άλλοι πονούν πολύ και πληγώνουν ανεπανόρθωτα τα άτομα μίας σχέσης, άλλοι πάλι έρχονται ως κάθαρση. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη χωρισμών, που βάσει της σχέσης της οποίας αποτέλεσαν επίλογο ή της ψυχολογικής αντίδρασης που προκάλεσαν παίρνουν και το ανάλογο όνομα.

1. Ο καρδιοθραύστης
Ο χωρισμός καρδιοθραύστης είναι ο χειρότερος από όλους και αυτό γιατί στο πέρασμα του τα καταστρέφει όλα. Όνειρα για το μέλλον, ελπίδες για μία καλύτερη ζωή και τα αντικαθιστά με μακροχρόνιο μίσος, θυμό, θλίψη, απέχθεια και απογοήτευση. Συνήθως αυτός επέρχεται μετά από μία ιδιαίτερα μακροχρόνια σχέση ή από έναν γάμο. 

Τα άτομα που πέρασαν αυτό το χωρισμό είναι πληγωμένα και απαρηγόρητα. Αισθάνονται ανήμπορα να συνεχίσουν τη ζωή τους και να βρουν γαλήνη. Μερικές φορές δεν καταφέρνουν να αντικαταστήσουν τον προηγούμενο σύντροφο τους.

Σε έναν τέτοιο χωρισμό πάντα με ελάχιστες αποκλίσεις φταίνε και οι δύο. Δημιούργησαν μία κοινή ζωή και είτε από άσχημο χειρισμό καταστάσεων είτε από έλλειψη «δουλειάς» στη σχέση απομακρύνθηκαν και βρέθηκαν σε ένα αδιέξοδο. Σε περιπτώσεις όπως αυτή ακόμη και η απάτη είναι απόρροια πολλών παραγόντων.

Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουν ποτέ

2. Ο τυφώνας
Ο τυφώνας είναι λιγότερο οδυνηρός από τον προηγούμενο αλλά ακόμη οδυνηρός. Γκρεμίζει και αυτός με την σειρά του όνειρα και ελπίδες, αλλά αντίθετα με την πρώτη περίπτωση μπορούν ακόμη να αναστηλωθούν και να επισκευαστούν. 
Η σχέση που φτάνει σε έναν τέτοιο χωρισμό είναι και αυτή μακροχρόνια αλλά μετράει από τρία έως έξι χρόνια. Και οι δύο πλευρές υποφέρουν πολύ και λυπούνται που έφτασαν σε αυτή τη κατάσταση. Τα συναισθήματα που προκαλεί είναι πάλι το μίσος αλλά βραχυπρόθεσμο αυτή τη φορά, η 
θλίψη, η απογοήτευση, η παροδική απέχθεια. Τα δύο μέλη είναι σχεδόν απαρηγόρητα και αρκετά πληγωμένα. 

Αργούν να προχωρήσουν στη ζωή τους και «θρηνούν» αρκετό καιρό για τη σχέση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις «συνηθισμένος ένοχος» είναι η ρουτίνα και το γεγονός ότι ο ένας βαριέται τον άλλον. Η ασυμφωνία χαρακτήρων σπάνια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αίτιο σε αυτή την περίπτωση ακριβώς επειδή η σχέση είναι μακροχρόνια.
Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Μην του μιλάτε του παιδιού, αφήστε το να κλάψει - male
Όταν πίνει μια γυναίκα και όταν παραφέρεται πως πονάει δεν ξέρετε - female


3. Η καταιγίδα
Ένας από τους καλύτερους στο είδος του είναι ο χωρισμός καταιγίδα. Για τον πρώτο καιρό μετά από τον χωρισμό κανείς δεν έχει διάθεση να βγάλει τον εαυτό του «έξω» και να προχωρήσει όμως σύντομα τα πράγματα καταλαγιάζουν, η βροχή λιγοστεύει και δεν έχει αλλάξει τίποτα ριζικά. Συνήθως μπαίνει στους τίτλους τέλους μιας σοβαρής σχέσης από ένα έως και δύο χρόνια.

Τα συναισθήματα είναι ανάλογα με το ποιος χώρισε ποιόν επειδή ακριβώς αυτός που «έφυγε» από την σχέση πονάει πολύ λιγότερο και ξεπερνάει πιο εύκολα την προηγούμενη σχέση του από αυτόν που έμεινε πίσω. 

Τα κυριότερα όμως από αυτά είναι η απογοήτευση, ο θυμός και η παροδική θλίψη. Ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια αυτού του είδους χωρισμού είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων. 

Σε αντίθεση με τους παραπάνω χωρισμούς αυτός δεν καταστρέφει πράγματα που δεν μπορούν να «αναγεννηθούν» και δεν αιχμαλωτίζει τα μέλη του στο αίσθημα της απώλειας. Το κλάμα και ο πόνος είναι παροδικά και όχι ανυπόφορα. Σπάνια αφήνει ανεξίτηλα σημάδια.
Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Του χωρισμού μας η ετυμηγορία απλή ασυμφωνία χαρακτήρων.

4. Ο Αιφνίδιος
Ο αιφνίδιος δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο ή απογοήτευση. Σίγουρα μπορούν να υπάρξουν μερικά δάκρυα αλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό του και αυτό που προκαλεί ένα είδος πόνου είναι πως «πιάνει» το άλλο μέλος «απροετοίμαστο». 

Σε αυτό τον τύπο χωρισμού τυχερός είναι αυτός που φεύγει γιατί ασχολείται πολύ λίγο με τα παρατράγουδα της σχέσης και ύστερα βρίσκει κάποιον άλλον σύντροφο.

Τα κυριότερα συναισθήματα που προκαλεί σε αυτόν που 

μένει είναι η ανασφάλεια, η απογοήτευση και η πικρία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτός που χωρίζει φαίνεται στα μάτια του «παρατημένου» ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου και αυτό γιατί συναισθήματα όπως η αγάπη δεν 
έχουν δημιουργηθεί ή τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό 
και έτσι το άτομο που «χωρίζεται» μένει με τον υποβαθμισμένο του εγωισμό.
Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Σιγά μην αρρωστήσω,σιγά να μην πεθάνω...

5. Ο «Περάσαμε και δεν αγγίξαμε»
Αυτός ο χωρισμός έρχεται στο τέλος ιδιαίτερα «μικρών» χρονικά σχέσεων κυρίως από 1 – 5 μήνες. Τα μέλη του δεν υποφέρουν και το μόνο συναίσθημα που προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις είναι η παροδική απογοήτευση και αυτό της ανεκπλήρωτης του έρωτα. 

Φυσικά ο χρόνος που τα μέλη «ξανανιώνουν» είναι αυτό που λένε στο «πι και φί!»
Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Τι είχαμε,τι χάσαμε..

6. Ο Αμνησίας
Ο τελευταίος χωρισμός προκαλεί περισσότερο απώλεια μνήμης αφού τα μέλη του ύστερα από αυτόν μετά βίας θυμούνται καταστάσεις ή γεγονότα που είχαν περάσει ο ένας με τον άλλον. Ύστερα από κάποιο κάποιο χρονικό διάστημα ενδέχεται να μην θυμούνται καν την σχέση τους. Απευθύνεται σε σχέσεις από 1 ημέρα έως και 1 μήνα.
Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Τι είπατε, ορίστε, συγγνώμη κύριε ποιος είστε;

7. Ο λυτρωτής
Ο λυτρωτής είναι ο πιο καλός χωρισμός από όλους. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει σημασία η διάρκεια της σχέσης αλλα περισσότερο ο τύπος της και έρχεται ως επίλογος κυρίως στις «αρρωστημένες σχέσεις». 
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άσχημη συμπεριφορά, υποβάθμιση και ίσως και πιο προχωρημένες καταστάσεις που υποδεικνύουν πως κάποιος απο τους δύο έχει πρόβλημα. Είναι απο τις λίγες περιπτώσεις που μπορεί να φταίει μόνο ο ένας και τα σημάδια που αφήνει στον άλλον συναισθηματικά μπορεί να είναι και παντοτινά όπως ο φόβος εμπιστοσύνης ή καχυποψία. Αλλά όπως δηλώνει και το όνομα του λειτουργεί ως κάθαρση στο άτομο που μένει και κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.
Κατάλληλη φράση τραγουδιού: Μου έκανε καλό αυτός ο χωρισμός. 

Έφη Κανάκη
http://www.dynamikhgynaika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου