8 επιστημονικά στοιχεία για το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε σώμα, ψυχή και πνεύμα
Μπορεί όταν έχουμε πυρετό να θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πάρουμε αντιπυρετικό και πως αν πονάει η μέση μας αργά ή γρήγορα θα επισκεφθούμε έναν ορθοπεδικό, αλλά γιατί όταν πονάει η ψυχή μας διστάζουμε τόσο να διερευνήσουμε τις αιτίες και να αναζητήσουμε λύσεις;
Όλοι οι ειδικοί στο θέμα της ψυχικής υγείας συμφωνούν πως είναι αδύνατο να ζήσουμε καλά αν δεν είμαστε υγιείς τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό/συναισθηματικό επίπεδο.
Διάβασε 8 πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία των επιστημόνων που θα σε πείσουν ότι η ισορροπία του νου και των συναισθημάτων μας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική:
1. Οι ψυχικές ασθένειες είναι πιο κοινές από τον καρκίνο, το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες.
2. Οι ψυχικές νόσοι μπορεί να πλήξουν οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας, εθνικότητας και οικονομικής κατάστασης και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, αφού επιδρούν στα συναισθήματα, τη διάθεση, τις σκέψεις μας και την ικανότητά μας να διατηρούμε υγιείς σχέσεις και να φέρνουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας.
3. Σχεδόν 3 στους 4 ενήλικες και παιδιά ανησυχούν ότι θα στιγματιστούν αν μιλήσουν για τα θέματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την ψυχική τους υγεία.
4. Στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, χρόνιοι ασθενείς έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους στους γιατρούς.
5. Επίσης λόγω της κρίσης και της εκτόξευσης της ανεργίας στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις κλήσεις προς τις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας της χώρας μας: από το α’ εξάμηνο το 2010 αυξήθηκε απότομα το ποσοστό των κλήσεων στις οποίες τα άτομα έκαναν αναφορά στην οικονομική κρίση.
6. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 η κατάθλιψη προβλέπεται πως θα αποτελεί τη 2ησυχνότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
7. Σε πρόσφατο συνέδριο στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε πως συνήθως χρειάζονται 15-20 μήνες μέχρι κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας να αναζητήσει βοήθεια.
8. Σύμφωνα με έρευνες, με τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση, το 70-90% των ατόμων με ψυχικές ασθένειες βλέπουν τα συμπτώματα να υποχωρούν και τη ζωή τους να καλυτερεύει.
Ας φροντίσουμε λοιπόν τo νου και την ψυχή μας όπως φροντίζουμε το σώμα μας!
Πηγές: World Health Organization, Encyclopedia of Mental Health (Σεπτ. 2015), Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, onmed.gr
Photo artist: Esther Hernandez
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου