Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ο πραγματικός λόγος που ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο…!!!!

Στη δίκη του, ο Σωκράτης κατηγορήθηκε ότι δίδασκε τους νέους να «κάνουν τα πιο αδύναμα επιχειρήματα να φαίνονται ισχυρότερα» και ότι πίστευε σε είδωλα ή θεούς που δεν εγκρίνονταν από την Πολιτεία. Ωστόσο, το πραγματικό του «έγκλημα» ήταν ότι "ανέκρινε" την αθηναϊκή τάξη των "ειδικών" και αποκάλυπτε την άγνοιά τους.

Όταν ο Σωκράτης πρότεινε στο Κράτος "να τον επιχορηγήσει για το καθήκον του προς την αλήθεια", το Κράτος του έδωσε τη θανατική ποινή.

Η Απολογία είναι ένας από τους πρώτους γνωστούς διαλόγους του Πλάτωνα. Ο Σωκράτης δικάζεται με κατηγορίες για "βλασφημία και διαφθορά της αθηναϊκής νεολαίας" σε αυτό το λογοτεχνικά πλούσιο κείμενο. 

Αυτές οι κατηγορίες περιλάμβαναν τη διδασκαλία των νέων να «κάνουν τα πιο αδύναμα επιχειρήματα να φαίνονται ισχυρότερα» και την πίστη σε είδωλα ή θεούς που δεν εγκρίνονται από το Κράτος. 

Στο έργο του Αριστοφάνη "Νεφέλες", η «σοφιστεία» του Σωκράτη σατιρίζεται, σαν ο φιλόσοφος να ξεγελάει τους νέους να τον πληρώσουν, για να τους διδάξει την ανατρεπτική παιδικότητα, όπως το να "αερίζονται" αντί να διαφωνούν.

Το δυσάρεστο αποτέλεσμα που είχε αυτό και άλλα "εχθρικά" έργα τέχνης και θεάτρου, ήταν να ενισχύσουν την πεποίθηση που είχαν ήδη αρκετοί Αθηναίοι, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, δηλαδή ότι αυτός ο 70χρονος άνδρας αποτελούσε κίνδυνο για το Κράτος και έπρεπε να δικαστεί.

Πώς όμως ο Σωκράτης έκανε μια ολόκληρη πόλη να τον λοιδωρεί; Ποιο «είδωλο» λάτρευε ο Σωκράτης και τι πονηρά πράγματα δίδαξε στους νέους της Αθήνας;

Ο Σωκράτης και το Μαντείο

Στην αρχαία Ελλάδα το Μαντείο των Δελφών ήταν ένα μέρος που επισκέπτονταν οι άνθρωποι για καθοδήγηση και σοφία. Κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν αυτός ο χρησμός – μια ιερέα τον έβγαζε μέσα από ένα κύμα τοξικών αναθυμιάσεων ή ήταν απλώς ένα αίσθημα έμπνευσης που έμοιαζε με «συνείδηση». 

Σε ορισμένες μεταφράσεις της Απολογίας, αναφέρεται ως «Θεός». Σε κάθε περίπτωση, θεωρείτο ως οδηγός συμπεριφοράς και ένας αρχαίος Έλληνας δε μπορούσε να κάνει λάθος ακολουθώντας τον χρησμό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Σωκράτης λέει ότι ο φίλος του, Χαιρεφών, που είχε πεθάνει - αλλά ο αδελφός του ήταν παρών για να καταθέσει εκ μέρους του - πήγε κάποτε στο Μαντείο για να ρωτήσει ποιος ήταν ο σοφότερος όλων στην Αθήνα. Ο Χαιρεφών είπε στον Σωκράτη, ότι το Μαντείο είπε ότι αυτός, ο Σωκράτης, ήταν ο σοφότερος και πιο γνώστης όλων στην Αθήνα.

Ο Σωκράτης ήταν μπερδεμένος, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του εντελώς αδαή και ασύνετο. Δεδομένης αυτής της άγνοιας, τι θα μπορούσε το Μαντείο να θεωρήσει σοφό στον Σωκράτη; Αυτή η ερώτηση διέφευγε από τον Σωκράτη, οπότε ακολουθώντας την ιστορία του φίλου του, προσπάθησε να αντικρούσει αυτόν τον οιονεί Θεό - ο οποίος στην Αθήνα θεωρούνταν αδιαμφισβήτητη πηγή θεϊκής σοφίας.

Για να το κάνει αυτό, ο Σωκράτης αναζήτησε εκείνους που θεωρούνται συμβατικά σοφοί ή γνώστες και τους έκανε "να μεταδώσουν τη σοφία και τη γνώση τους" μέσα από μια σειρά ερωτήσεων. 

Αυτό που διαπίστωσε ο Σωκράτης "ανακρίνοντας" ποιητές, πολιτικούς, εμπόρους και βιοτέχνες ήταν ότι τέτοια άτομα ήταν πολύ ικανά από ορισμένες απόψεις - συγκεκριμένα, εκείνες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο επάγγελμά τους ή την τέχνη τους - αλλά ότι, βάσει αυτής της περιορισμένης σοφίας, έφτασαν λανθασμένα να πιστέψουν ότι ήταν γνώστες από όλες τις απόψεις. 

Για να αποκαλύψει την έλλειψη κατανόησής τους, ο Σωκράτης χρειαζόταν απλώς να τους κάνει ερωτήσεις εκτός του περιορισμένου πεδίου γνώσης τους και αυτοί συνέχιζαν με σιγουριά να εκτοξεύουν ανοησίες.

Βλέποντας από τι δεν συνίσταται η σοφία, ο Σωκράτης μπορούσε να λύσει αυτό που αρχικά του φαινόταν ως παράλογο από το Μαντείο. 

Ουσιαστικά, η παραδοχή του Σωκράτη ότι "είμαστε αιώνια ανίδεοι", ήταν πραγματικά ο ορισμός του Μαντείου για τη σοφία και τη γνώση. Ωστόσο, η ανάκριση της αθηναϊκής τάξης των «ειδικών» και η αποκάλυψη της άγνοιάς τους ήταν αρκετή για να κατηγορηθεί ο Σωκράτης για διαφθορά της αθηναϊκής νεολαίας και βλασφημία.

Σωκράτης ο εμπνευστής

Δεδομένου του «θρησκευτικού καθήκοντος του Σωκράτη στην αλήθεια», δεν μπορούσε παρά να αντικρούσει τις κατηγορίες στο δικαστήριο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο ανάκρισης (τώρα γνωστή ως σωκρατική μέθοδος) που τον οδήγησε εκεί εξαρχής. Ο ίδιος ο Σωκράτης είπε ότι το Μαντείο τον καθοδηγούσε σε όλο αυτό το καθήκον, αλλά ότι μέχρι τώρα εμφανιζόταν μόνο ως «φωνή»:

«Με έχετε ακούσει συχνά να μιλάω για χρησμό ή σημάδι που μου έρχεται… Το σημάδι είναι μια φωνή που μου έρχεται και πάντα μου απαγορεύει να κάνω κάτι που πρόκειται να κάνω, αλλά ποτέ δεν με διατάζει να κάνω τίποτα και αυτό είναι που στέκεται εμπόδιο στο να γίνω πολιτικός».

Με άλλα λόγια, η αδυναμία του να κρύψει την αυθεντικότητά του οφείλεται σε τέτοια καθοδήγηση, την οποία ο Σωκράτης συνδέει με τη θεότητα του Μαντείου των Δελφών. 

Ο αυθεντικός εαυτός του Σωκράτη – η έκφραση του «θρησκευτικού του καθήκοντος απέναντι στην αλήθεια» – είναι αυτός ενός ανθρώπου που πάντα ερευνά, ακόμα κι αν είναι επικίνδυνο.

Καθώς ο Σωκράτης συνομιλούσε με τους εισαγγελείς, τους εξόργιζε όλο και περισσότερο. Τελικά, στο τέλος της δίκης, ο Σωκράτης άρχισε να προτείνει, ειρωνικά, τιμωρίες για το «έγκλημά» του.

Στην αρχή, η τιμωρία ήταν να είναι ένα βαρύ πρόστιμο και οι φίλοι του ήταν πρόθυμοι να τον καλύψουν. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Σωκράτης πρότεινε στο Κράτος είτε να μειώσει το πρόστιμο, είτε να επιδοτήσει το «θρησκευτικό του καθήκον».

Και το Κράτος του επέβαλλε τη θανατική ποινή...

Με μία πρώτη ανάγνωση μοιάζει ότι, το ξεμπρόστιασμα της άγνοιας - και των κινήτρων - των ισχυρών της εποχής δεν ήταν "το κλειδί της επιτυχίας", αφού τελικά ο Σωκράτης, παραμένοντας ακέραιος μέχρι το τέλος, ήπιε το κώνειο. 

Αν αναλογιστούμε, όμως, ότι ακόμα και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, σε ολόκληρο τον πλανήτη θαυμάζουμε τον Σωκράτη και μελετάμε τη ζωή, τη φιλοσοφία και τη μέθοδό του - ακόμα διδασκόμαστε από αυτόν - τελικά μάλλον καταλήγουμε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα...




© Παρέχεται από: sofokleousin.gr
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου