Το χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά απ’ ότι το καλοκαίρι με ιογενείς λοιμώξεις. Γιατί όμως; Μία προφανής απάντηση θα μπορούσε να είναι επειδή κάνει περισσότερο κρύο. Η επιστημονική διευκρίνηση σε αυτό είναι ότι η μύτη μας γνωρίζει ότι έχει περισσότερο κρύο και αυτό μειώνει την ανοσολογική της απόκριση.
"Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποιος πειστικός λόγος για το γιατί παθαίνουμε περισσότερες ιώσεις τους κρύους μήνες", σχολιάζει ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολή του Χάρβαρντ Benjamin Bleier, MD. "Αυτή είναι η πρώτη ποσοτικοποιημένη και βιολογικά εύλογη εξήγηση που έχει προσφερθεί".
Η μελέτη εξέτασε μια ήδη γνωστή ανοσολογική απόκριση στη μύτη γνωστή ως "απελευθέρωση εξωκυτταρικών κυστιδίων", όπου η μύτη απελευθερώνει μια ομάδα κυττάρων, μια "ομάδα δράσης" που έχει σχεδιαστεί για να εξολοθρεύει τα βακτήρια που εισχώρησαν στη μύτη με την εισπνοή.
Τα κύτταρα αυτά μαζί με τα "απενεργοποιημένα" βακτήρια αποβάλλονται μετά από τη μύτη με τη μορφή της ρινικής βλέννας.
Στη μελέτη βρέθηκε ότι όταν μειώνεται η θερμοκρασία μέσα στη μύτη κατά 5 βαθμούς Κελσίου, μειώνονται περίπου στο 50% αυτά τα κύτταρα-εξολοθρευτές βακτηρίων. Άρα ο κρύος αέρας μειώνει την ανοσία στη βλεννογόνο της μύτης, μία από τις βασικές "πύλες εισόδου" ιών και βακτηρίων στον οργανισμό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Allergy and Clinical Immunology και όπως είπε ένας εκ των ερευνητών, ο Mansoor Amiji, PharmD, PhD από το Πανεπιστήμιο Northeastern, η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-COV-2, οδηγώντας σε καινούργιους τρόπους πρόληψης της μετάδοσης του ιού.
Επιστήμονας που δεν εμπλέκεται στη μελέτη χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως πρωτοποριακά αλλά ότι έχουν επίσης περιορισμούς.
"Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια βιολογική, κυτταρική εξήγηση αναφορικά με έναν παράγοντα της έμφυτης ανοσολογικής μας ανταπόκρισης που φαίνεται να μειώνεται από τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες" σχολίασε η ρινολόγος Zara Patel, MD.
"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μελέτες αυτές είναι σε εργαστήριο, in vitro, που σημαίνει ότι παρότι χρησιμοποιούν ανθρώπινο ιστό για να μελετήσουν αυτή την απόκριση του ανοσολογικού, δεν είναι μελέτη που έχει διεξαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό, στη μύτη κάποιου ανθρώπου. Τα ευρήματα από τις invitro μελέτες συχνά επιβεβαιώνονται στις κλινικές, αλλά όχι πάντα".
Ελένη Δασκαλάκη
"© Παρέχεται από: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου