Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Τοξικοί Άνθρωποι : πως να τους αντιμετωπίσεις...!!!!

Θα μπορούσε να είναι ο/η σύντροφος σου ή άτομα του συγγενικού, φιλικού ή εργασιακού περιβάλλοντος σου. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν καταστροφική επιρροή στη ζωή σου, χωρίς αυτό όμως να γίνεται πάντα αντιληπτό.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να νιώθεις άσχημα χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Η επιρροή αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντα μόνο άμεση αλλά και μακροχρόνια.

Χωρίς να γινόμαστε προσωπολήπτες και χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, θα πρέπει να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να κάνουμε το καλύτερο για αυτούς. 

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως θα πρέπει να βάλουμε όρια στην ανοχή που έχουμε απέναντι σε κάποιες συμπεριφορές, γιατί το ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες τάσεις και συμπεριφορές, απο εκεί μπορείς να τους εντοπίσεις και να πάρεις τα μέτρα σου.

Αρνητισμός
Οι τοξικοί άνθρωποι ή ενεργειακά βαμπίρ ή κλέφτες ενέργειας, ειδικεύονται σε μια πληθώρα ενεργοβόρων συμπεριφορών με επίκεντρο τον αρνητισμό. Ακόμα και για το παραμικρό έχουν μια τάση προς την αρνητικότητα και καθώς εσυ προσπαθείς να τους «τραβήξεις» προς την ειρήνη και την θετικότητα, εκείνοι θέλουν πόλεμο και αρνητισμό. Μάντεψε ποιός καταβάλλεται και ποιός ζημιώνεται απο αυτη τη κατάσταση.

Μιζέρια – Παράπονα – Δράμα
Έχουν μια τάση να είναι πάντα το θύμα για να προκαλέσουν τη συμπόνια και αρχίζουν να παραπονιούνται για να τραβήξουν τη προσοχή και φυσικά να σε κάνουν να τους εξηγείς και να ασχολείσαι. Όλο αυτό δημιουργεί μια δραματική κατάσταση με εκείνους πρωταγωνιστές. Η μιζέρια και η κακομοιριά έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο σκέψης τους και στις συζητήσεις που κάνουν.

Προσανατολισμός προς τα προβλήματα
Και ενώ εξηγείς, ενώ προσπαθείς να βοηθήσεις, διαπιστώνεις οτι δεν θέλουν βοήθεια. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι να παραπονεθούν και να κλάψουν περιγράφοντας το δράμα τους. Δεν τους ενδιαφέρει η λύση, διότι είτε την αποστρέφονται με δικαιολογίες, είτε την αγνοούν σαν να μην έγινε ποτέ η συζήτηση σας. Έχουν μια τάση διαρκώς προς τα προβλήματα και την καταστροφολογία.

Το συμπέρασμα
Καθώς εσύ ασχολείσαι με τις παραπάνω καταστάσεις είναι αδύνατον να μην επηρεαστείς αρνητικά απο όλα αυτά, γιατί γίνεσαι μέρος του προβλήματος. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι επειδή κάποιος έχει ενα πρόβλημα πρέπει να τον εγκαταλείψεις για να νιώθεις εσύ καλά.

Φυσικά πρέπει να είμαστε συμπονετικοί και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Όμως, δεν είναι βοήθεια, το να προσφέρουμε τον εαυτό μας σαν «σάκο του μποξ» και οι τοξικοί άνθρωποι να μας «χτυπούν» διότι έτσι δεν ωφελείται καμία απο τις δύο πλευρές.

Το ουσιαστικό είναι να πεις την άποψη σου ή γενικά να δώσεις κάποιο χρόνο στους ανθρώπους του περιβάλλοντος σου. Καθώς βλέπεις οτι ορισμένοι ασκούν αρνητική επιρροή μακροχρόνια και είναι τοξικοί άνθρωποι, προσπάθησε να περνάς λιγότερο ή και καθόλου χρόνο με αυτά τα πρόσωπα, γιατί σε φθείρουν με ανυπολόγιστο κόστος.

Η πρακτική λύση λοιπόν είναι η απόσταση. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να εξολοθρεύσει τον αρνητισμό τόσο αποτελεσματικά.




John Evans – 
Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης και Προσωπικής Εξέλιξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου