Η αυτό-ύπνωση είναι ένα πολύ χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη ροή των αρνητικών σκέψεων, να βελτιώσει τη διάθεση σας ακόμα και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένους στόχους. Τουλάχιστον αξίζει να μάθετε περισσότερα για το τι είναι και πώς να τη χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητα σας.
Όταν ακούτε «αυτό- ύπνωση», ίσως εμφανιστεί στο μυαλό σας ένα απροσδιόριστο μείγμα γοητείας και σκεπτικισμού. Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία και έρευνες που εμβαθύνουν στη χρησιμότητα και στους περιορισμούς της.
Επίσης, μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση «Λειτουργεί;» όπως μπορούμε με κάθε άλλη θεραπεία. Σε μερικούς ανθρώπους, δεν κάνει κάποιου είδους αλλαγή. Άλλοι έχουν βιώσει σπουδαία οφέλη.
«Το μυαλό μπορεί να συγκριθεί με ένα σιντριβάνι που βγάζει νερό, λάμπει στον ήλιο και πέφτει ξανά στην μεγάλη υπόγεια πισίνα που είναι το ασυνείδητο στο οποίο στηρίζεται.» –Σίγκμουντ Φρόιντ
Αν σας ενδιαφέρει η λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού και τα μυστήρια του, η ύπνωση θα σας γοητεύσει. Μέχρι σήμερα, είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τους εθισμούς. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την διακοπή του καπνίσματος.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την αυτό-ύπνωση για να προγραμματίσουν το υποσυνείδητο μυαλό ώστε να κάνουν αλλαγές και να κινηθούν προς ένα στόχο.
Τι είναι η αυτό-ύπνωση;
Ας πούμε πως είστε στο μετρό ή στο λεωφορείο, κοιτάτε ένα συγκεκριμένο σημείο στο παράθυρο και το μυαλό σας απομακρύνεται. Δεν πηγαίνετε κάπου, απλώς χάνεστε στο μυαλό σας για πολλή ώρα. Λίγα λεπτά αργότερα μόλις φτάσετε στη στάση σας ξυπνάτε ζαλισμένοι. Σαν να βγήκατε από έκσταση.
Η ύπνωση έχει πολλές ομοιότητες με αυτή την κατάσταση. Η αποσύνδεση από την πραγματικότητα για να πάτε στο «υπόγειο» του μυαλού σας. Και το τι κάνετε αυτές τις στιγμές μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη ζωή σας.
Μπορείτε να κάνετε αποφάσεις, να ορίσετε προτεραιότητες, να εστιάσετε στις επιθυμίες σας, ακόμα και να βελτιώσετε τη διάθεση σας. Κάποιες φορές κάνετε αυτό-ύπνωση χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός στο οποίο οι άνθρωποι δεν δίνουν πολλή προσοχή είναι ότι πολλές από τις πράξεις που εκτελείτε συνειδητά προέρχονται από το υποσυνείδητο σας.
Οι γεύσεις σας, ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε συγκεκριμένες καταστάσεις και οι κλίσεις σας είναι όλα προϊόντα ενός υποσυνείδητου υποστρώματος.
Αυτό είναι το μέρος όπου οι προηγούμενες εμπειρίες σας, η προσωπικότητα, τα ένστικτα και οι αυτόματοι μηχανισμοί σας πραγματοποιούνται και εναρμονίζουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που κάνετε όλη τη μέρα.
Επομένως, ο στόχος της αυτό-ύπνωσης είναι να ασκήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στο ασυνείδητο σας ώστε να το προγραμματίσετε.
Επιδιώκετε να το επαναπροσδιορίσετε έτσι ώστε να σας επιτρέψει να κάνετε αλλαγές στη συμπεριφορά σας.
Τεχνικές για την αυτό-ύπνωση
Για κάποιους ανθρώπους, θα είναι καλύτερο να εκτελέσουν την αυτό-ύπνωση με έναν επαγγελματία. Αλλά αν δεν έχετε τον χρόνο, την πρόσβαση ή τους διαθέσιμους πόρους, τότε οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες. Το κλειδί είναι να είστε παρόντες, να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της θέλησης και να κάνετε αυτές τις ασκήσεις καθημερινά.
Οραματισμός
Για να εκτελέσετε την αυτό-ύπνωση χρειάζεστε ένα ερέθισμα αναφοράς: το φως μιας λάμπας, ένα φύλλο χαρτί, ένα ποτήρι ή ακόμα και μια φανταστική κατάσταση. Πρέπει να είναι ένα ψυχικό καταφύγιο ή ένα ορατό σημείο από το οποίο μπορείτε να μεταφερθείτε μέσα σας, μέσα στο μυαλό σας.
· Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε το βλέμμα σας σε αυτό το ερέθισμα και να χαλαρώσετε. Θα περάσετε από τις σωματικές αισθήσεις στις πνευματικές. Προς την χαλάρωση, την γαλήνη και την ισορροπία.
· Μόλις πετύχετε αυτή τη βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, θα επαναλάβετε μια σειρά θετικών δηλώσεων. Θα εισέλθετε σε έναν εσωτερικό διάλογο, όπου θα λέτε τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα: «Θα σταματήσω να φοβάμαι να μιλήσω δημόσια», «Θα είμαι λιγότερο αγχωμένος/η», «Θα βρω ένα καλό σύντροφο».
Σταθεροποίηση
Η αυτό-ύπνωση μπορεί επίσης να επιτευχθεί εστιάζοντας σε ένα σημείο πάνω από τα μάτια σας. Απλώς εστιάστε σε αυτό το σημείο και αργά δημιουργήστε μια μικρή ψυχική θόλωση. Στη συνέχεια θα βυθιστείτε σε μια χαλαρή έκσταση, όπου θα εστιάσετε μόνο στην αναπνοή σας. Εκεί, θα αρχίσετε και πάλι να απαγγέλετε θετικούς στόχους: Θα πετύχω…., θέλω…., πρόκειται να…., έχω εστιάσει στο….,
Αναπνοή
Μια ακόμα απλή στρατηγική για την αυτό-ύπνωση είναι η ελεγχόμενη αναπνοή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
· Βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Αυτό είναι κάτι που πάντα θα χρειάζεστε για την αυτό-ύπνωση. Το μυαλό σας πρέπει να συνδέεται με τον καναπέ, τη γωνία του γραφείου, ή με αυτό το καταφύγιο όπου το μυαλό σας μπορεί να χαλαρώσει και να κατέβει στο υποσυνείδητο.
· Μόλις επιλέξετε το μέρος, θα αρχίσετε να ελέγχετε την αναπνοή σας κάπως έτσι: εισπνεύστε, κρατήστε, εκπνεύστε, αδειάστε.
· Το ιδανικό είναι να επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο 5-6 φορές. Μετά, μείνετε σε αυτό το χαλαρωτικό κενό. Μείνετε σε αυτό κενό που είναι γεμάτο από δυνατότητες όπου μπορείτε να μιλήσετε με το υποσυνείδητο σας και να το προγραμματίσετε. Για άλλη μια φορά, θα απαγγείλετε τους στόχους και τις επιθυμίες σας (πάντα θετικά).
Μπορεί αυτές οι απλές τεχνικές να σας υπενθυμίσουν τις τεχνικές χαλάρωσης, που είναι πολύ συνηθισμένες στον διαλογισμό. Αλλά αυτές κάνουν κάτι περισσότερο από το να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να εστιάσετε στο παρόν. Ένας από τους στόχους της αυτό-ύπνωσης είναι να αλλάξετε τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τη διάθεση σας.
Ο στόχος της αυτό-ύπνωσης ως θεραπευτικό εργαλείο είναι να αντικαταστήσετε τις αρνητικές δηλώσεις με θετικές. Είναι περισσότερο από μια άσκηση χαλάρωσης, είναι προπόνηση. Έτσι, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτές τις ασκήσεις 4-5 φορές την μέρα για πέντε λεπτά.
Πρέπει να είστε συνεπείς και σκόπιμοι. Κανείς δεν αλλάζει τις ασυνείδητες σκέψεις του μέσα σε μια νύχτα. Πρέπει να έχετε επιμονή και εμπιστοσύνη στη δύναμη του μυαλού σας.
Οι αλλαγές θα έρθουν γρηγορότερα από όσο νομίζετε.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου