Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα αυτές τις 6 λέξεις…!!!!

Με πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υποφέρουν από κατάθλιψη, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια επιδημία. Και δεδομένου της τωρινής κατάστασης, δεν είναι δύσκολο να αναρωτηθούμε το γιατί.

Όλα όσα κάνετε, από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους γύρω σας μέχρι τον τρόπο που κοιμάστε και κινείστε, η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Αυτή η αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή στον τρόπο που γράφετε και μιλάτε. Αν έχετε ακούσει ποτέ την φράση «γλώσσα της κατάθλιψης», θα ξέρετε πως επιδρά σημαντικά στους άλλους.

Σκεφτείτε γνωστούς και αγαπημένους μουσικούς που πέθαναν με άσχημο τρόπο: Λέιν Στάλεϊ, Κερτ Κομπέιν και Τσέστερ Μπένινγκτον. Τι έλεγαν τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους; 

Ο τρόπος που τα έγραψαν είναι ένας σημαντικός δείκτης για το πώς αισθάνονταν και η ζωή τους τελικά τελείωσε με αυτοκτονία αφού πάλεψαν με την κατάθλιψη για πολλά χρόνια.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Psychοlοgical Science» αποκάλυψε μια κατηγορία λέξεων που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν κάποιος έχει κατάθλιψη. Μερικές από τις συνηθισμένες φράσεις τονίζονται παρακάτω.

Προφανώς, αν δεν είστε επαγγελματίας γιατρός, δεν μπορείτε να διαγνώσετε μια ασθένεια όπως η κατάθλιψη. Ωστόσο, αν προσέξετε τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι σας πιθανώς μπορείτε να τους βοηθήσετε μακροπρόθεσμα.

Συνηθισμένες λέξεις και φράσεις που πιθανώς υποδηλώνουν την κατάθλιψη:

«Εγώ», «ο εαυτός μου», «εμένα»
Αυτό το μοτίβο αντωνυμιών δηλώνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι περισσότερο επικεντρωμένα στον εαυτό τους και λιγότερο συνδεδεμένα με τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτές οι αρνητικές αντωνυμίες είναι βασικά πιο αξιόπιστες στην αναγνώριση της κατάθλιψης από άλλες αρνητικές λέξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Πάντα», «ποτέ»
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με προφανή συμπτώματα κατάθλιψης έτειναν να χρησιμοποιούν απόλυτες λέξεις στον λόγο τους. Έτσι, αν ακούτε ποτέ κάποιον αγαπημένο σας να λέει επανειλημμένα φράσεις όπως «πράγματα σαν και αυτό πάντα συμβαίνουν» ή «ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω», δώστε προσοχή.

«Θα έπρεπε…»
Το να εστιάζουν πάντα στα πράγματα που «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να κάνουν είναι μέρος της ασπρόμαυρης σκέψης τους που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη.

«Οι σκέψεις απέχθειας και αρνητικής εντύπωσης για τον εαυτό τους συχνά εμφανίζονται στην κατάθλιψη, οπότε τα «πρέπει» είναι ένα σύμπτωμα αυτής της περιορισμένης και άκαμπτης σκέψης», λέει η Δρ. Serani

«Δεν μπορώ…»
Αυτό είναι λίγο περίπλοκο γιατί συχνά τα άτομα με κατάθλιψη «δεν μπορούν» να πλύνουν τα πιάτα ή «δεν μπορούν» να σηκωθούν από το κρεβάτι- και φυσικά «δεν μπορούν» απλώς να το σταματήσουν αυτό.

«Πολλά άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν επίσης την φράση ‘δεν μπορώ’ πολύ όπως ‘δεν μπορώ να το κάνω αυτό,’ ‘δεν μπορώ να νιώσω καλύτερα’ κτλ.», λέει η Δρ. Serani. «Η ασθένεια της κατάθλιψης αποκλείει την δυνατότητα για πολλά πράγματα».

«Είμαι καλά»
Ένα από τα σημαντικότερα σημάδια της κατάθλιψης είναι η σκέψη ότι την αντιμετωπίζουν «καλά». Μια έρευνα διαπίστωσε πως πολλές γυναίκες προσπαθούν να κρύψουν την κατάθλιψη από φίλους και την οικογένεια τους αντί να προσπαθήσουν να ζητήσουν βοήθεια. 

Αν έχετε κάποιον αγαπημένο που είναι πάντα «καλά» θα πρέπει να προσέξετε. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση πιθανώς αισθάνονται πολύ αδύναμοι ή ευάλωτοι για να ζητήσουν βοήθεια.

«Ποιο το νόημα;»
Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες επειδή όλα αυτά τα συναισθήματα μπορούν να καταπιέσουν το άτομο και να το κάνουν να θέλει να εγκαταλείψει την ζωή.

«Αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, θέλετε να τελειώσει», λέει η Δρ. Serani. «Έτσι, πιστεύετε ότι ο θάνατος είναι ο τρόπος για να βελτιώσετε την κατάσταση.»

Τα άτομα που εκφράζουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει λόγος να ζεις ή ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν» μπορεί ήδη να έχουν ήδη σκέψεις αυτοκτονίας.

Παρόλο που στο συγκεκριμένο άρθρο επισημαίνονται αρκετές λέξεις και φράσεις των καταθλιπτικών ατόμων, σαφώς υπάρχουν και άλλες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου