Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Ηχοθεραπεία – Ηχομασάζ …!!!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η ηχοθεραπεία- ηχομασάζ είναι μια μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούνται Tibetan Singing Bowls, δηλαδή Θιβετιανές μουσικές μπάλες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί στο χέρι από 7 διαφορετικά μέταλλα και κάθε μια από αυτές παράγει ένα μοναδικό ήχο και μια μοναδική δόνηση. Η μέθοδος αυτή έχει ως στόχο να προάγει την χαλάρωση και να προσφέρει δυναμικές θεραπευτικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Η χρήση των μουσικών μπαλών έχει μεγάλη ιστορία και ξεκινάει από τους Βουδιστές μοναχούς ως μέθοδος διαλογισμού.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Ζούμε σε μια εποχή που όλα κυλούν πολύ γρήγορα και βεβιασμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς σε μια κατάσταση “μάχης ή φυγής” , το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αναλυτικότερα, ο οργανισμός παράγει διαρκώς ορμόνες που αυξάνουν την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και το σάκχαρο του αίματος. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται με σοβαρά οξέα ή χρόνια προβλήματα υγείας.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ;

Οι δονήσεις από τις μουσικές μπάλες μπορούν να προκαλέσουν ωφέλιμες αλλαγές στο σώμα, μειώνοντας το στρες και “ηρεμώντας” τα κύτταρα και “εξισορροπώντας” το ενεργειακό σύστημα του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει, διότι καθώς ο άνθρωπος αποτελείται από 70% νερό, οι δονήσεις το επηρεάζουν και έχουν την δυνατότητα να απελευθερώσουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, αναδομώντας την κυκλοφορία του λεμφικού μας συστήματος (το σύστημα που συλλέγει τις τοξίνες και τα άχρηστα προϊόντα του οργανισμού). 

Ακόμη, μπορεί να μειώσει σωματικούς πόνους και να βελτιώσει προβλήματα ψυχικής ή συναισθηματικής υγείας. Επίσης, μπορεί να ενεργοποιηθεί το αμυντικό σύστημα και να παραχθούν ωφέλιμες αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα.

Επιπλέον, θεωρείται ότι μπορεί να απελευθερώσει “μπλοκαρισμένα” τσάκρα ή ενεργειακά σημεία του οργανισμού.

Μια πολύ σημαντική επίδραση της ηχοθεραπείας- ηχομασάζ είναι στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, με φάσμα αυτισμού, με ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), με διανοητική καθυστέρηση και με οποιαδήποτε άλλη σωματική ή/και ψυχική διαταραχή. 

Πιο συγκεκριμένα, η ηχοθεραπεία σε αυτά τα άτομα δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά. Πολλά παιδιά με αυτισμό γίνονται πιο ήρεμα και μπορούν να δουν τα πράγματα πιο καθαρά και συγκεντρώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αυτό που ασχολούνται. 

Ακόμη, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση καλλιεργείται το κίνητρο και βλέπουμε περιπτώσεις που κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ;

Ηχοθεραπεία- ηχομασάζ μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας που νιώθουν την ανάγκη της βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής ηρεμίας.

Ωστόσο, μεγαλύτερα οφέλη έχει σε άτομα με κάποια ψυχική ή/και σωματική διαταραχή. Κάποια από αυτά είναι άτομα με ειδικές δεξιότητες, όπως φάσμα αυτισμού, ΔΕΠΥ, εγκεφαλική παράλυση. Ακόμη, άτομα με υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη και με διάφορους σωματικούς πόνους, προβλήματα ύπνου και άλλα.

ΤΙ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ;

Το καλό με αυτή την θεραπεία είναι ότι δεν απαιτεί καμία σωματική καταπόνηση. Απλά ο ενδιαφερόμενος ξαπλώνει σε ένα στρώμα και με την βοήθεια του ήχου επιτυγχάνει την ολική χαλάρωσή του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου