Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

20 τρόποι αυτοφροντίδας για πολυάσχολες μαμάδες και όχι μόνο…!!!!

Είμαστε πάντα εκεί να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας, να φροντίσουμε το σπίτι μας και να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς μας.

Άραγε από πού θα αντλήσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε; Πού θα βρούμε τα ψυχικά αποθέματα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των άλλων, αν δεν φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας;

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: “δεν μπορείς να γεμίσεις ένα δοχείο από ένα άδειο φλιτζάνι”.

Πριν από λίγο καιρό αρχίσαμε να βλέπουμε στο σπίτι βίντεο από τότε που τα παιδιά ήταν μικρά. Βλέποντας τον εαυτό μου σε βίντεο θυμήθηκα πόσο κουρασμένη ένιωθα εκείνη την περίοδο. Έγραψα το post Θα μου έλεγα: Να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου που είναι η νούμερο 1 συμβουλή που θα έδινα στον εαυτό μου, αν μπορούσα να επιστρέψω πίσω στο παρελθόν.

Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας είναι μια πολυτέλεια. Όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ανάγκη. Για μια διαδικασία που οφείλουμε στον εαυτό μας. Δεν πρόκειται για περιποίηση ή χαλάρωση αλλά για αγάπη και φροντίδα του μυαλού, του σώματος και της ψυχής.

Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε 20 απλούς και ρεαλιστικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας και να εξασκηθείτε στο self-care, ενδυναμώνοντας την ευεξία σας και αφήνοντας τις ενοχές στην άκρη.

1. Διαβάστε ένα βιβλίο
Μια μελέτη του Πανεπιστήμιου του Sussex το 2009 έδειξε ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης του άγχους, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες, όπως η βόλτα και η ακρόαση μουσικής. 

Οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό και την ένταση των μυών των συμμετεχόντων και είδαν ότι χρειάστηκαν έξι λεπτά για τους αναγνώστες για να χαλαρώσουν από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν. Το καλύτερο; Δεν έχει σημασία το είδος του βιβλίου, αρκεί να μας αρέσει το περιεχόμενο.

2. Ανάψτε ένα κερί
Το φως των κεριών είναι μαγευτικό και η αίσθηση που αποκομίζουμε από μια φλόγα που τρεμοπαίζει αποστέλλεται στον εγκέφαλό μας για επεξεργασία. Το σώμα αρχίζει να χαλαρώνει και με την βοήθεια της όσφρησης, τυλιγόμαστε σε ένα μεγαλύτερο αίσθημα ηρεμίας. Υπάρχουν μάλιστα μυρωδιές που αποδεδειγμένα μας χαλαρώνουν, όπως η λεβάντα ή το τριαντάφυλλο.

3. Ακούστε μουσική
Η μουσική μπορεί να επηρεάσει θετικά το σώμα και τον εγκέφαλό μας κι εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καθίσουμε και να την ακούσουμε. Η ακρόαση ενός τραγουδιού αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και συνδέεται στενά με τη συναισθηματική μας μνήμη. Επίσης, επηρεάζει τον ρυθμό της αναπνοής μας και τον καρδιακό μας ρυθμό.

4. Μαγειρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό
Αντί να βλέπουμε τη διαδικασία του μαγειρέματος ως ευθύνη ή “δουλειά”, μπορούμε να προσπαθήσουμε να τη δούμε ως τρόπο έκφρασης. Το να ξοδεύεις χρόνο και προσπάθεια για κάτι που αργότερα μπορείς να πεις “εγώ το έκανα”, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περηφάνεια και χαρά.

5. Δείτε μια αγαπημένη ταινία
Εκτός από το προφανές – μια ταινία μας κάνει να ξεφεύγουμε από τις έννοιες μας όσο διαρκεί η προβολή της – υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα οφέλη από την παρακολούθηση ταινιών. Μάλιστα, ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει και θεραπευτικό εργαλείο. 

Το να γνωρίζουμε ότι οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και τελικά αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής θα κάνουν την παρακολούθηση πολύτιμη εμπειρία.

6. Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media
Αν αφήσουμε το τηλέφωνό μας στην άκρη για ένα χρονικό διάστημα, θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε το άγχος και να βελτιώσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις.

Μόλις αρχίσουμε να εστιάζουμε λιγότερο στο τι κάνουν οι άλλοι και περισσότερο στον εαυτό μας, θα καταλάβουμε πόση σημασία έχει αυτή η κίνηση.

7. Κάντε μια βόλτα στη φύση
Κάτι τόσο απλό όσο μια βόλτα στη φύση έχει τόσο μεγάλο ανταποδοτικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας περπατήματος είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να βελτιωθεί η διάθεσή μας, να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

8. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο
Ένας άλλος τρόπος αυτοφροντίδας είναι να προσθέσουμε μια νέα εμπειρία στη ζωή μας, σαν να δίνουμε ένα μικρό δώρο στον εαυτό μας. Π.χ. κάτι που θέλουμε εδώ και πολύ καιρό να κάνουμε ή κάτι που θέλουμε να αγοράσουμε για τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάτι ακριβό, αν και κανείς δεν θα έλεγε όχι, σε ένα αναβαθμισμένο κινητό τηλέφωνο που θα έκανε τη ζωή πιο εύκολη, για παράδειγμα.

Μπορεί όμως να είναι κάτι απλό αλλά αγορασμένο με αγάπη, όπως ένα καινούργιο αφρόλουτρο ή ένα καινούργιο σαμπουάν. Όποιο κι αν είναι το “δώρο”, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι μπορεί να βοηθήσει.

9. Τηλεφωνήστε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο
Δεν αρκούν τα like και τα σχόλια κάτω από ένα ποστ. Ένα πραγματικό τηλεφώνημα θα κάνει τον άλλον αλλά και εμάς τους ίδιους να νιώσουμε ξεχωριστοί και πραγματικά αγαπημένοι.

10. Αγοράστε ή μαζέψτε λουλούδια
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η συμβίωση με λουλούδια σε ένα εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Τα λουλούδια μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται πιο ενεργητικός, να ενισχύσουν το αίσθημα της συμπόνιας, να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και να μειώσουν το άγχος.

11. Κοιμηθείτε για 8 ώρες
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ενέργεια και την παραγωγικότητα μας, ας δοκιμάσουμε να παρατείνουμε κατά 60-90 λεπτά τον βραδινό μας ύπνο. Ο ύπνος θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας στην αυτοφροντίδα μας.

12. Πιείτε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα
Η κατανάλωση νερού σχετίζεται άμεσα με τη σωματική και την ψυχική υγεία. Το σώμα σας και η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονούν. Και αν προσθέσετε παγάκια και μια φέτα λεμόνι (ή μήλο και ξυλάκι κανέλας το φθινόπωρο) φτιάξατε το πιο απολαυστικό αναψυκτικό.

13. Γυμναστείτε
Λένε πως αν η άσκηση μπορούσε να γίνει χάπι, θα είχε δημιουργηθεί μια βιομηχανία πολλών εκατομμύριων, γιατί έχει τόσο σημαντικό όφελος σε όλους τους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανόμενης και της ψυχικής. Ευτυχώς, αυτό το θαυμάσιο “φάρμακο” είναι προσβάσιμο σε όλους και δωρεάν. Βάλτε στόχο σε 20-30 λεπτά ημερήσιας σωματικής άσκησης (το περπάτημα μετράει!) και αν το κάνετε ήδη συγχαρείτε τον εαυτό σας.

14. Ασχοληθείτε με την κηπουρική
Η κηπουρική ως μια μορφή αυτοφροντίδας είναι μια όμορφη πρακτική που μπορεί να εξελιχθεί σε διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια.

15. Κάντε πεντάλεπτα διαλείμματα από τη δουλειά
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα διάλειμμα από τη δουλειά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και σχετίζεται με την ευημερία και την παραγωγικότητα. Τα τακτικά διαλείμματα, μάλιστα, μπορούν να αυξήσουν την απόδοση μας άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

16. Καθίστε δέκα λεπτά στον ήλιο.
Έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το ηλιακό φως με τη βλάβη του δέρματος που συνοδεύεται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Όμως, η απορρόφηση του ηλιακού φωτός, κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει σεροτονίνη, μια ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση και μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και εστιασμένοι.

17. Προσέξτε περισσότερο τη διατροφή σας
Αν ψάχνετε έναν τρόπο να αρχίσετε την αυτοφροντίδα σας, η διατροφή είναι ο καλύτερος. Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως η μείωση της ζάχαρης, το να τρώτε μόνο όταν πεινάτε ή το να φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

18. Πάρτε βαθιές ανάσες
Ήρθε η ώρα να επωφεληθούμε από το εργαλείο αυτοφροντίδας στο οποίο έχουμε δωρεάν πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο: την αναπνοή μας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές αναπνοής που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε ή να ξεχάσουμε μια αρνητική εμπειρία.

19. Πείτε “όχι” όταν χρειάζεται
Το να λέμε όχι είναι μορφή αυτοφροντίδας γιατί μας βοηθά να δώσουμε προτεραιότητα στην ευημερία μας έναντι των υποχρεώσεων και των σχέσεων. Φυσικά υπάρχουν προθεσμίες και εργασίες που πρέπει να γίνουν αλλά τα όρια μας βοηθούν να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα σε σχέση με αυτό που μπορούμε να κάνουμε αργότερα όταν είμαστε λιγότερο αγχωμένοι.

20. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Το να κρατάμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, γράφοντας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο τι καλό συνέβη μέσα στην ημέρα, έχει πολλαπλά οφέλη. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που δείχνουν την ευεργετική επίδραση αυτής της απλής συνήθειας στην ενδυνάμωση της ευεξίας μας.

Στο δικό μας σπίτι, το βάζο των αναμνήσεων (που στην πραγματικότητα είναι ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για παιδιά) έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικογενειακή μας ζωή και στο μεγάλωμα των παιδιών. Όμως κι εγώ κρατάω το δικό μου προσωπικό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, το οποίο θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο αυτοφροντίδας που θα μπορούσα να προσφέρω στον εαυτό μου.

Στο Love, mom που είναι το μηνιαίο μου club για μαμάδες, έχουμε ειδικό εκτυπώσιμο υλικό για την καταγραφή των καλών στιγμών της ημέρας. Αν δεν είστε μέλη, μην ανησυχείτε. Καταχωρήστε το email σας εδώ για να σας ειδοποιήσω όταν θα δεχτούμε νέα μέλη.

Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε! Πάρτε ένα οποιοδήποτε τετράδιο και ξεκινήστε σήμερα κιόλας!

Θα παρατηρήσατε ότι μερικές από αυτές τις ιδέες αυτοφροντίδας δεν είναι πρωτότυπες και κατά πάσα πιθανότητα τις περισσότερες τις κάνουμε ήδη στην καθημερινότητά μας. 

Είναι όμως εντελώς διαφορετικό να φτιάχνουμε μια καρμπονάρα επειδή πρέπει να ετοιμάσουμε το βραδινό για την οικογένειά μας από το να επιλέξουμε την αγαπημένη μας συνταγή και να ευχαριστηθούμε πέρα ως πέρα την διαδικασία.

Η συνταγή μου Πίτσα σε φόρμα που είχα μάλιστα μοιραστεί στο blog κι έχει αγαπηθεί όσο καμία άλλη, προέκυψε ένα Σαββατοκύριακο που ήμουν μόνη στο σπίτι και έκανα την ερώτηση στον εαυτό μου: “Τώρα που δεν έχω να φροντίσω κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό μου, τι θα ήθελα να μου μαγειρέψω;

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Πίτσα σε φόρμα που λιώνει στο στόμα!

Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν είναι μια εγωιστική πράξη ή ένας τρόπος να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα.

Η αυτοφροντίδα θα μας βοηθήσει να αγκαλιάσουμε τη ζωή που έχουμε και να κάνουμε την αναζήτηση της χαράς, μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.




1 σχόλιο: