Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

12 τρόποι που προάγουν την ψυχική μας υγεία…!!!!


Η φροντίδα και η ευημερία του εαυτού και της ψυχικής υγείας είναι προσωπική υπόθεση. 

Η ενασχόληση με τη βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας αποτελεί βασική και απαραίτητη συνθήκη για την προαγωγή της προσωπικής μας ευημερίας. 

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε μια μέρα αφιερωμένη στη ψυχική μας ευημερία και ενδυνάμωση. 

1. Καλός νυχτερινός ύπνος 
Ένα από τα πρώτα και βασικά βήματα για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας, που συνήθως παραλείπεται από τους περισσότερους, είναι ο καλός ύπνος. Το βράδυ, πριν από τη μέρα που έχετε αποφασίσει να αφιερώσετε στον εαυτό σας, σιγουρευτείτε ότι είστε σε θέση να απολαύστε έναν 8ωρο νυχτερινό ύπνο. 

Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ίσως χρειαστείτε 9-10 ώρες ύπνο για να μην νιώθετε κουρασμένοι το επόμενο πρωί. Όπως και να έχει χρειάζεται να θυμάστε ότι πρέπει να τοποθετήσετε το ξυπνητήρι μακριά σας για να μην υποπέσετε στον πειρασμό του κουμπιού αναβολής. 

2. Στοχοθέτηση 
Όταν ξυπνήσετε το πρωί, ξεκινήστε το πρωινό σας με σκέψεις γύρω από τους στόχους της ημέρας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε σε ισορροπία προτού αποφασίσετε να έρθετε σε επαφή με τον έξω κόσμο. Αφιερώστε λίγα λεπτά να σκεφτείτε τους στόχους που θα επιθυμούσατε να επιτύχετε σήμερα και να βρείτε το ρυθμό σας. 

3. Πρωινό γεύμα 
Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσετε τη σκέψη σας γύρω από τους στόχους της ημέρας, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα πλούσιο πρωινό γεύμα που να περιέχει μια ποικιλία τροφών. 

Σύμφωνα με μια σειρά ερευνών, ένα καλό και πλούσιο πρωινό δύναται να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της απόδοσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό εμφανίζουν πιο σπάνια καταθλιπτική συμπτωματολογία, έχουν χαμηλότερη απόκριση στο άγχος και γενικά ζουν μια πιο υγιή ζωή σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν βάλει αυτή τη συνήθεια στο πρόγραμμά τους. 

4. Σωματική άσκηση 
Μετά από το πρωινό σας λοιπόν, το επόμενο βήμα είναι η ήπια σωματική άσκηση. Ακόμα και αν αισθάνεστε χορτάτοι από το γεύμα σας και δεν επιθυμείτε να κάνετε ασκήσεις cardio, που ίσως μπορείτε να κάνετε και αργότερα μέσα στη μέρα, αφιερώστε λίγο χρόνο να κάνετε διατάσεις ή κάποιες ασκήσεις yoga χαλαρώνοντας τις μυϊκές ομάδες που «πιάστηκαν» κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Με την άσκηση επίσης μειώνετε τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και τις επιπτώσεις του. Όταν τελειώσετε με την σωματική άσκηση φροντίστε τον εαυτό σας κάνοντας ένα μπάνιο, βουρτσίζοντας τα δόντια σας και ακολουθώντας την καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης ώστε να νιώθετε αναζωογονημένοι. 

5. Ψυχική άσκηση 
Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη μέρα είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο ή έχετε προγραμματίσει να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας, είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με τη ψυχική «άσκηση», μπαίνοντας σε διαδικασία προγραμματισμού και ολοκλήρωσης εκκρεμοτήτων από τη λίστα σας ή επιλύνοντας άλλου τύπου εργασίες. 

Με ένα καλό πρωινό και μια σύντομη άλλα ουσιαστική πρωινή άσκηση θα αισθανθείτε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. Στο τέλος θα νιώθετε μεγάλη ικανοποίηση από τα κατορθώματά σας, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη ψυχική σας υγεία. 

6. Μεσημεριανό γεύμα 
Εν μέσω της δουλειάς επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει ένα καλό και ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα. Είναι μία καλή ευκαιρία να καταναλώσετε πράσινα λαχανικά, τα οποία επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένιση και δύναται να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα ως ένα μέτρο πρόληψης στην εμφάνιση γνωστικών διαταραχών. 

7. Συναισθηματική άσκηση 
Είναι επίσης και μια καλή ημέρα για να επεξεργαστείτε μερικές συναισθηματικές δυσκολίες με τις οποίες ίσως έχετε έρθει αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, Πώς να διαχειριστώ το καθημερινό άγχος;, Πώς να αντιμετωπίσω το αφεντικό μου εάν κάνω ένα λάθος; 

Η μέρα αυτή αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να μπείτε σε μια αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης ή αναπλαισίωσης καθημερινών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να σας απασχολούν σημαντικά και σας κάνουν να χάνετε τον ύπνο σας. 

8. Κοινωνικοποίηση 
Μετά το μεσημεριανό σας γεύμα μπορείτε να επιστρέψετε στη λίστα με τις εκκρεμότητες ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. 

Η διαπροσωπική επαφή είτε είναι μια βόλτα με έναν φίλο είτε η επίσκεψη στη γιαγιά σας είναι προστατευτικός παράγοντας της ψυχικής υγείας. Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με μια πληθώρα ψυχικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό άγχος και η κατάθλιψη. 

Ωστόσο, αν δεν έχετε στενές διαπροσωπικές σχέσεις ίσως είναι η ευκαιρία να ξεκινήσετε μια ομαδική δραστηριότητα, η οποία θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίησή σας. 

9. Ξεκούραση 
Ίσως μετά από όλα τα παραπάνω, να χρειάζεστε λίγη χαλάρωση και έναν σύντομο ύπνο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιπτώσεις στη ψυχική απόδοση. Ωστόσο, προσέξτε ο ύπνος θα πρέπει να είναι σύντομος, γύρω στα 20 λεπτά προκειμένου να μην παρεμποδίσει το νυχτερινό σας ύπνο. 

Από την άλλη αν δεν είστε από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν κάτι τέτοιο ίσως μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε κάτι που σας ευχαριστεί, όπως για παράδειγμα να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ασκηθείτε κλπ. Οτιδήποτε και αν κάνετε φροντίστε να αξιοποιήσετε αυτό το χρόνο μόνο για εσάς. 

10. Απολαυστικές δραστηριότητες και ελαφρύ δείπνο 
Μετά λοιπόν από το σύντομο ύπνο, θα ήταν καλό να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να «κακομάθετε» τον εαυτό σας με δραστηριότητες που απολαμβάνετε, μέχρι την ώρα του βραδινού γεύματος, το οποίο είναι καλό να είναι ελαφρύ. 

Η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος κατά τις βραδινές ώρες είναι καλύτερη και πιο ευεργετική για το σωματικό σας βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης και το μεταβολισμό σας, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει στη ξεκούρασή σας, διατηρώντας μια ισορροπία στα επίπεδα της ενέργειας. 

11. Αναστοχασμός 
Περάστε τις βραδινές ώρες σε ήσυχους ρυθμούς. Πριν ξαπλώσετε, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για αναστοχασμό πάνω σε θέματα που σας απασχόλησαν μέσα στην ημέρα. Μια πρακτική ευγνωμοσύνης για αυτά που επιτύχατε μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, καθώς και να σας προσφέρει μια πιο θετική και γαλήνια αίσθηση πριν το βραδινό σας ύπνο. 

12. Η υγιεινή του ύπνου 
Για τους περισσότερους από εμάς οι βραδινές ώρες μπορεί να είναι αρκετά δύσκολες, καθώς συνηθίζουμε επαναφέρουμε στη σκέψη μας τα άγχη της δουλειάς, δύσκολα προσωπικά θέματα ή άλλες συναισθηματικές ανησυχίες, καθώς όλη μέρα προσπαθούμε σκληρά να τα αποφύγουμε και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. 

Ίσως να ήταν πιο βοηθητικό να προσπαθούμε η ανωτέρω επεξεργασία όλων αυτών των θεμάτων να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αφήνοντας για το βράδυ πιο θετικές σκέψεις, οι οποίες θα προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας. 

Μπορείτε να αξιοποιήσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές για την ημέρα που θα αποφασίσετε να αφιερώσετε χρόνο για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. 

Επίσης, εάν είστε σε θέση και σας ευχαριστεί ίσως να δοκιμάζατε να ενταχθείτε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα άσκησης ή να πάτε για μια θεραπεία σε spa, με σκοπό να αισθανθείτε ανανεωμένοι. Τα παραπάνω βήματα αποτελούν ένα υπόδειγμα, το οποίο θα μπορούσατε να εμπλουτίζετε κάθε φορά που απολαμβάνετε μια μέρα για την προσωπική ανάπτυξη και ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας. 




Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου