Η ανησυχία κάνει καλό τόσο στο σώμα μας, όσο και στο μυαλό μας αρκεί να μην φτάνουμε σε ακραία επίπεδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ριβερσάιντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Kate Sweeny.
Η μελέτη, με τίτλο “The Surprising Upsides of Worry” (ή “Τα αναπάντεχα οφέλη της ανησυχίας”) δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social and Personality Psychology Compass”.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Sweeny, “παρά την αρνητική της φήμη, δεν είναι όλα τα είδη ανησυχίας καταστροφικά ή μάταια. Η ανησυχία έχει μία πλευρά ενεργοποίησης κινήτρων και λειτουργεί ως συναισθηματικό ρυθμιστικό”.
Ειδικότερα, η Sweeny όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, εξηγεί πως εκείνη η ανησυχία η οποία δεν φτάνει σε ακραία επίπεδα, είναι ένα είδος παρακίνησης, το οποίο προλαμβάνει και προστατεύει τη συμπεριφορά μας, ενώ μας δείχνει τον τρόπο να αποφεύγουμε δυσάρεστα γεγονότα.
Η ψυχολόγος διαπίστωσε πως η ανησυχία συνδέεται με την ανάκαμψή μας από ένα τραύμα, την προετοιμασία και τον προγραμματισμό για μία ενέργεια, όπως και τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την υγεία μας.
Επιπλέον, η ειδικός λέει πως οι άνθρωποι οι οποίοι ανησυχούν χωρίς να το παρακάνουν, είναι εκείνοι οι οποίοι πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και στο περιβάλλον εργασίας και αναζητούν περισσότερες πληροφορίες πριν την συμμετοχή τους σε αγχωτικά γεγονότα, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα και να επιλύουν προβλήματα.
Η ανησυχία ως μοτίβο ζωής
Επιπρόσθετα, η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως η ανησυχία έχει μελετηθεί και έχει συνδεθεί με την προληπτική συμπεριφορά του ανθρώπου σε θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα τη χρήση της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή τη χρήση αντηλιακών ως προληπτική δράση απέναντι στον καρκίνο του δέρματος.
“Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν παραδείγματα μίας ξεχωριστής σχέσης μεταξύ της ανησυχίας και της προληπτικής συμπεριφοράς.
Οι γυναίκες οι οποίες αναφέρουν ένα μέτριο επίπεδο ανησυχίας, σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες ανησυχούν πάρα πολύ ή πάρα πολύ λίγο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον καρκίνο. Φαίνεται ότι τόσο η υπερβολική ανησυχία όσο και η ανύπαρκτη μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα.
Η σωστή ‘δοσολογία’ ανησυχίας είναι εκείνη η οποία μπορεί να παρακινήσει, χωρίς να προκαλέσει παράλυση”, υπογραμμίζει η Sweeny.
3 τρόποι που η ανησυχία λειτουργεί θετικά
Στη μελέτη της, η καθηγήτρια εντοπίζει 3 διαφορετικές θετικές λειτουργίες της ανησυχίας:
· Η ανησυχία λειτουργεί ως σήμα ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί δράση. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους ως πηγή πληροφοριών κατά την λήψη αποφάσεων.
· Η ανησυχία απέναντι σε έναν στρεσογόνο παράγοντα κρατά αυτό το αγχώδες γεγονός στο μπροστινό μέρος του νου μας και προτρέπει τους ανθρώπους να δράσουν.
· Το δυσάρεστο συναίσθημα της ανησυχίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τρόπους, ώστε να μειώνουν την ανησυχία τους.
Η Sweeny λέει πως το αίσθημα της ανησυχίας σε μέτρια επίπεδα είναι εκείνο το οποίο κάνει έναν άνθρωπο να σκέφτεται ενεργά για το σχέδιο Β και τον κρατά σε εγρήγορση, όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό.
“Η σωστή ποσότητα ανησυχίας είναι καλύτερη, από την ανύπαρκτη. Ο σχεδιασμός και η προληπτική δράση δεν είναι κακά πράγματα”.
Καταλήγοντας, φυσικά, η ειδικός τονίζει πως τα ακραία επίπεδα ανησυχίας είναι επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου. Σε αυτήν την περίπτωση, η υπέρμετρη ανησυχία δεν παρέχει καμία υποστήριξη. Αντιθέτως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου