Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Κάνε αυτά τα 15 πράγματα για να έχεις καλύτερες σχέσεις...!!!!


Όλοι οι άνθρωποι θέλουν όμορφες και ποιοτικές σχέσεις στη ζωή τους. Αυτό που ξεχνάνε όμως είναι ότι οι καλές σχέσεις δεν είναι ουρανοκατέβατες. Χρειάζονται δουλειά, χρειάζεται να τις καλλιεργήσει κανείς και να έχει υπομονή για να τις δει να ανθίζουν. Και, φυσικά, το πιο σημαντικό στοιχείο για να έχουμε καλές σχέσεις είναι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι πράγματα που βελτιώνουν τις σχέσεις μας. 

1. Βγάλε τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. 
Σταμάτα να κάνεις εκπτώσεις στη συναισθηματική σου ζωή και να ανέχεσαι αρνητικά και τοξικά άτομα. Δε χρειάζεται να τσακωθείς μαζί τους ή να έρθεις σε σύγκρουση. Απλώς άσε αυτούς τους ανθρώπους στην άκρη και προχώρα. 

2. Βάλε θετικούς ανθρώπους στη ζωή σου. 
Δεν αρκεί να βγάλεις τους αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. Είναι σημαντικό να γνωρίσεις νέο κόσμο, να εμπιστευτείς -σταδιακά- νέα άτομα, να διευρύνεις τον κύκλο σου με ανθρώπους που μπορείς να συζητάς, να μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα, να έχετε παρόμοιες αξίες και θετική ενέργεια. 

3. Άνοιξε την πόρτα σε νέες γνωριμίες 
Δώσε σε καινούργιο κόσμο την ευκαιρία να γνωριστείτε. Δώσε τους την ευκαιρία να σου δείξουν ποιοι είναι. Μην είσαι καχύποπτος. Μπορεί να έχεις πληγωθεί στο παρελθόν. Ίσως πάλι να έχεις την τάση να κρίνεις και να κατακρίνεις τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, ειδικά αν βασίζεσαι σε ένα μόνο στοιχείο τους. Δώσε στον άλλον αλλά και στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωριστείτε. 

4. Να φέρεσαι με ευγένεια και καλοσύνη 
Η ευγένεια και η καλοσύνη δεν κοστίζουν τίποτα! Βάλε τις στην καθημερινότητά σου - το χαμόγελο, η καλημέρα, η καλή κουβέντα… Όλα αυτά τα μικρά πράγματα που κάνεις σε χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο και χαρακτήρα και ταυτόχρονα καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου. 

5. Αποδέξου και σεβάσου ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί. 
Μη κρίνεις τους άλλους με βάση τη δική σου εμπειρίες, τις δικές σου προσδοκίες και τα όποια στερεότυπα έχεις στη ζωή σου. Μην περιμένεις να είναι όλοι σαν κι εσένα. Άνοιξε το μυαλό σου και την ψυχή σου και μάθε να δέχεσαι τους άλλους όπως είναι. 

6. Να είσαι ο αυθεντικός σου εαυτός. 
Μη φοράς μάσκες. Μην παριστάνεις τον χαμαιλέοντα ανάλογα με την περίσταση, ανάλογα με το μέρος ή τους ανθρώπους που βρίσκεσαι. Να δείχνεις τον πραγματικό, τον καλό σου εαυτό και να το κάνεις αυτό με το κεφάλι ψηλά, με περηφάνεια και σιγουριά ότι έχεις προτερήματα και χαρίσματα να δείξεις γύρω σου. 

7. Μην προσπαθείς να είσαι αρεστός σε όλους. 
Όπως δε σου αρέσουν όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζεις, έτσι δεν είναι δυνατό να αρέσεις κι εσύ σε όλο τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ έχεις κάτι στραβό - είναι ζήτημα του άλλου. 

Μη ρίχνεις τον εαυτό σου, μην κάνεις υπερπροσπάθεια και μην είσαι διαρκώς στην τσίτα να προσπαθείς να μαντέψεις τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Ειδικά αν δεν τους γνωρίζεις και δε σε ξέρουν, η όποια γνώμη τους δε μετράει. 

8. Διατήρησε τη σχέση σου με τους ανθρώπους που αγαπάς. 
Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένους τους ανθρώπους που αγαπάμε και μεταθέτουμε για αργότερα την επικοινωνία μαζί τους- όταν θα έχουμε χρόνο, μετά από κάτι άλλο, αύριο, κλπ. Έτσι όμως χάνουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον άλλον με την πράξη μας το ότι νοιαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε και ότι είναι σημαντικό άτομο στη ζωή μας. 

Κάνε αυτό το τηλεφώνημα, στείλε το μήνυμα, βγες για καφέ. Όσο σφιχτό και αν είναι το πρόγραμμά σου, ο χρόνος είναι δικός σου και εσύ κάνεις τις επιλογές πώς θα τον διαθέσεις. 

9. Να τηρείς τις υποσχέσεις σου. 
Αν ξέρεις ότι δε θα τηρήσεις κάτι, μην το υποσχεθείς. Κάθε φορά που δε κάνεις αυτό που είπες, είναι σαν να προδίδεις τον άλλον. Και έτσι το άλλο άτομο χάνει την εμπιστοσύνη του σε σένα κι εσύ χάνε την αξιοπιστία σου. 

Με αυτό τον τρόπο όμως υπονομεύεις τη σχέση σου και ανοίγεις σιγά-σιγά ένα χάσμα. Εξίσου σημαντικό είναι να τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου- είναι ένας τρόπος να δείξεις στον εαυτό σου ότι τον εκτιμάς και τον σέβεσαι. 

10. Να είσαι ειλικρινής. 
Τα ψέματα φέρνουν ψέματα, σκοτεινά μυστικά και σκοτώνουν την ψυχική εγγύτητα μεταξύ δύο ατόμων. Αν ξεκινήσεις με ένα ψέμα, είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί σύντομα να πεις και άλλο ένα για να καλύψεις το πρώτο. Έτσι πολύ γρήγορα μπαίνεις σε έναν κύκλο εξαπάτησης. 

Η εξαπάτηση περιλαμβάνει δύο άτομα: καταρχήν τον εαυτό σου και στη συνέχεια το άλλο άτομο της σχέσης. Όταν λες ψέματα, στην ουσία δε σέβεσαι τον εαυτό σου, γιατί δεν αντέχεις την αλήθεια σου, τα συναισθήματα, τις επιλογές και τις πράξεις σου. 

Τα ψέματα αποκαλύπτονται, και τότε το άλλο άτομο θυμώνει, σου κρατάει μούτρα, γίνεται επιφυλακτικό και καχύποπτο - με το δίκιο του. Μπορεί να το κατηγορήσεις ότι η συμπεριφορά του χάλασε τη σχέση σας, αλλά στην ουσία εσύ δημιούργησες εξαρχής το πρόβλημα με τα ψέματά σου.
 
11. Μην προσπαθείς συνέχεια να έχεις δίκιο. 
Αν επιθυμείς να έχεις πάντα δίκιο και να το παραδέχονται οι άλλοι, θα πρέπει καταρχήν να σκεφτείς αν έχεις κόμπλεξ ανωτερότητας και αν θεωρείς ότι είσαι ανώτερος και καλύτερος άνθρωπος από τους γύρω σου. 

Γιατί αν ξεκινάς έτσι, το πιθανότερο είναι ότι θα φας τα μούτρα σου στις σχέσεις σου. Όχι μόνο δε μπορείς να ακούσεις διαφορετικές απόψεις, αλλά κλείνεις την πόρτα σε άτομα που έχουν να σου πουν κάτι, να σου προσφέρουν ποιότητα στη ζωή σου - εσύ επιμένεις στο δικό σου και «κολλάς». 

Να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλές έγκυρες διαφορετικές απόψεις και ότι η ζωή επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Δεν είναι πάντα όλα άσπρο-μαύρο, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι. 

12. Μάθε να ρωτάς και να ακούς 
Εκτός από το να μιλάς και να μονολογείς για τον εαυτό σου, τα κατορθώματα ή τα προβλήματα και τις στεναχώριες σου, είναι πολύ σημαντικό να βάλεις και μία άλλη παράμετρο στην επικοινωνία σου- να μάθεις να ρωτάς τον συνομιλητή σου με ενδιαφέρον για τη ζωή του. 

Όχι τυπικά «τι κάνεις;» για να τελειώνεις με αυτό και να πεις τα δικά σου. Να ρωτήσεις με νιάξιμο, με βάθος, να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Και να μάθεις να ακούς. Χωρίς να διακόπτεις, χωρίς να λες τη γνώμη σου ή να δίνεις συμβουλές. 

Απλώς να είσαι εκεί, ακροατής του άλλου με ζεστασιά στην καρδιά και κατανόηση για την ιστορία του άλλου- είτε συμφωνείς είτε όχι. Το να αναγνωρίσουμε ότι ο άλλος στεναχωριέται είναι το σημαντικό- όχι το αν το ίδιο πράγμα θα στεναχωρούσε κι εμάς. 

13. Μην κουτσομπολεύεις 
Αν δεν έχεις να πεις κάτι καλό για τους άλλους, απλώς μην πεις τίποτα. Μίλησε για τον καιρό, για την πολιτική, ένα ωραίο άρθρο ή βιβλίο που διάβασες, μια ταινία που είδες, κάτι που σου έδωσε έμπνευση και θετική ενέργεια. Μάθε να συζητάς και να εμπλουτίζεις τον εαυτό σου και τους άλλους με το περιεχόμενο των συζητήσεων που κάνεις. 

14. Μάθε να βλέπεις το καλό στους ανθρώπους 
Αν η τάση σου είναι να εστιάζεις κατευθείαν στα ελαττώματα και τις μειονεξίες των άλλων, τότε ζεις σε ένα πολύ στενάχωρο και μίζερο συναισθηματικό σύμπαν. 

Έχεις την επιλογή να αναζητάς τα θετικά στοιχεία των άλλων, να τα παρατηρείς και να λες στους άλλους μια καλή κουβέντα γι’ αυτό το ωραίο στοιχείο που είδες σε αυτούς. Πριν το καταλάβεις, οι σχέσεις σου θα ανθίσουν! 

15. Να κάνεις θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια στους άλλους 
Γίνε το είδος του ανθρώπου που θα ήθελες να έχεις γύρω σου. Μίλα με ευγένεια και καλοσύνη στους άλλους. Μάθε να τους ενθαρρύνεις και να τους εμψυχώνεις. Χωρίς να λες ψέματα ή υπερβολές, χωρίς να τους αποπροσανατολίζεις, μπορείς να δίνεις τη γνώμη σου ή να λες μια ενθαρρυντική κουβέντα. 

Έτσι βοηθάς τους ανθρώπους γύρω σου να βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ ταυτόχρονα κι εσύ κάνεις το ίδιο. 

Άφησα κάτι πολύ σημαντικό τελευταίο. Ως εδώ μιλούσα για το τι πρέπει να κάνεις στις σχέσεις σου με τους άλλους. Θέλω όμως να σου τονίσω ότι η πρώτη και βασική σχέση, που δίνει τον τόνο των υπόλοιπων σχέσεων σου είναι η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. 

Να έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου για να έχεις καλή σχέση και με τους γύρω σου. 




Δρ. Λίζα Βάρβογλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου