Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός για χιλιάδες μαθητές...!!!!

Χιλιάδες μαθητές στη Βρετανία θα διδαχθούν τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) και διαλογισμού για να μπορούν να αντιμετωπίσουν «τις πιέσεις του σύγχρονου κόσμου». 

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που αφορά τους χιλιάδες μαθητές 370 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων της χώρας, τέθηκε σε εφαρμογή με σκοπό να βρεθούν εναλλακτικές για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Αποφασίστηκε μάλιστα λόγω των φόβων που υπάρχουν για έξαρση των σχετικών προβλημάτων εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε πιστοποίησε την αύξηση της μοναξιάς μεταξύ των νέων της χώρας, εξαιτίας της ανοδικής χρήσης τους. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στη διάρκεια της δοκιμαστικής αυτής περιόδου, μέχρι το 2021, οι μαθητές θα διδαχθούν ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness), χαλάρωσης και αναπνοής για να είναι σε θέση να ελέγχουν τα συναισθήματα τους. 

Αρκετοί θα είναι και οι φοιτητές που θα έχουν συνεδρίες με ειδικούς του τομέα ψυχικής υγείας. 

Η ενσυνειδητότητα είναι μια δημοφιλής τεχνική διαλογισμού. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλο τους, ώστε να συγκεντρώνεται στην τρέχουσα χρονική στιγμή. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Περίθαλψη (NICE), η ενσυνειδητότητα λειτουργεί αποτρεπτικά στην κατάθλιψη. 

Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν περάσει τρεις ή και περισσότερες τέτοιες σκοτεινές περιόδους. Αυτό επιβεβαιώνει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS), επιχειρηματολογώντας κατά αυτόν τον τρόπο, γιατί η ενσυνειδητότητα βοηθά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ενσυνειδητότητα μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει τα παιδιά να συντονίζονται με τους εαυτούς τους. Να κοιμούνται καλύτερα και να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. 

Ο διαλογισμός μπορεί να ενδυναμώσει επίσης τη μνήμη των μαθητών. Να βελτιώσει τη συμπεριφορά τους και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις. 

Συγκεκριμένη μελέτη έχει αποδείξει ότι οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, μειώνουν σημαντικά το άγχος. Βελτιώνουν επίσης τον συναισθηματικό έλεγχο των παιδιών. 

Της δοκιμαστικής περιόδου θα ηγηθεί το Εθνικό Κέντρο για τα Παιδιά και τις Οικογένειες Anna Freud σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο University College London. 

Με το προαναφερθέν κέντρο έχει συνεργαστεί και η Κέιτ Μίντλετον. Η δούκισσα του Κέιμπριτζ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων της Βρετανίας. 

Η παραπάνω εθνική πρωτοβουλία ακολουθεί την παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής διαλογισμού για παιδιά. 

Η εφαρμογή Headspace For Kids αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των παιδιών να αισθάνονται «ήρεμα και συγκεντρωμένα» μέσα από μια σειρά ασκήσεων διαλογισμού. 

Η εφαρμογή διαθέτει χαλαρωτικούς ήχους, ασκήσεις αναπνοής, οπτικές ασκήσεις και διαλογισμό. Στόχο της η συγκέντρωση των παιδιών στις εξής ηλικιακές ομάδες: κάτω των 5 ετών, από 6 έως 8 ετών, από 9 έως 12 ετών. 

Το Headspace For Kids έχει πέντε θέματα (χαλάρωση, συγκέντρωση, ευγένεια, ύπνος και ξύπνημα) για να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει. 

Ίσως το τέλειο δώρο και για τους εξουθενωμένους γονείς, αφού υπόσχεται ότι η χρήση της θα βοηθήσει τα παιδιά και εύκολα να κοιμηθούν και ήρεμα να ξυπνήσουν. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου