Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Πώς μπορώ να κάνω τη ζωή μου καλύτερη ;

Είναι μία επιθυμία που έχουμε όλοι μας σε αυτή τη ζωή, επιθυμούμε οι στιγμές μας να είναι μοναδικές και να τη χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται. Σε μία εποχή δύσκολη και με ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις, καλούμαστε όλοι να εναρμονιστούμε με τις απαιτήσεις της ζωής, ενώ παράλληλα επιθυμούμε να μη χάσουμε τον εαυτό μας. 

Πώς μπορεί η ζωή μας να γίνει καλύτερη; Με το παρόν άρθρο μου, θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες μικρές ιδέες που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν ίσως κάποιον αναγνώστη. 

1. Αγαπήστε τον εαυτό σας περισσότερο 
Αγαπώντας τον εαυτό μας, βάζουμε το πρώτο και σημαντικότερο λιθαράκι για την κατάκτηση της ευτυχίας. Η αγάπη για τον εαυτό μας θα μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από τα άτομα που δε μας σέβονται, θα μας ωθήσει να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας και τις βαθύτερες ανάγκες του. 

Είναι σημαντικό να ακούμε τον εαυτό μας και να σεβόμαστε τις επιθυμίες του. Δεσμευτείτε πως θα περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, θα διαφυλάξετε την προσωπικότητά σας και θα λέτε «όχι» χωρίς ενοχή. 

Δεν είναι εγωισμός, είναι φροντίδα για εμάς. Αν εμείς δεν είμαστε καλά, τότε πώς θα προσφέρουμε στους άλλους; Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίζεις στους ανθρώπους στη ζωή σου πως θα υπάρχουν και στιγμές που θα επιθυμείς να μένεις μόνος και δε θα επιθυμείς ούτε να σηκώνεις το τηλέφωνο.
 
2. Αγνοήστε τα άτομα που απειλούν τη διάθεσή σας 
Μη δίνεις καμία σημασία σε τοξικά άτομα που σε υποβιβάζουν και σε μειώνουν. Οι άνθρωποι που σε υποτιμούν έχουν οι ίδιοι πρόβλημα με τον εαυτό τους και η στάση τους δεν αφορά εσένα. 

Μάθετε να προτιμάτε τη μοναξιά από σχέσεις που σας φθείρουν και σας κάνουν δυστυχισμένους. Δεν αξίζει προκειμένου να αισθάνεσαι πως δεν αποκλίνεις από το κοινωνικό σύνολο, να επιλέγεις ανθρώπους που σου συμπεριφέρονται φτωχά και δε σε σέβονται. 

Η μοναξιά δεν είναι εχθρός, ούτε ένα μεγάλο κακό που πρέπει να φοβόμαστε. Είναι μία απαραίτητη διαδικασία στην εξελικτική μας πορεία και στη συναισθηματική ωρίμανσή μας. 

Μην προσπαθείς να καλύψεις το κενό σου με ανώφελα φλερτ ή κούφιες φιλίες, θα προξενήσεις μεγαλύτερο κακό στον εαυτό σου. Μάθε να αδιαφορείς και να μην παίρνεις προσωπικά τις κακές συμπεριφορές των άλλων, περιγράφουν απλώς τον εαυτό τους. 

3. Καλλιεργήστε την πνευματικότητά σας 
Η επαφή με το θείο και η καλλιέργεια της πνευματικότητας, βοηθούν τον άνθρωπο να αποτοξινωθεί από το άγχος και να εμβαθύνει στο πραγματικό νόημα της ζωής. Ακόμα κι αν δεν είσαι θρήσκος, μπορείς να καλλιεργήσεις και να αποκτήσεις μία πνευματική ζωή. 

Η προσευχή είναι μία πράξη που αποδεσμεύει τον άνθρωπο από το άγχος και τις υλικές αγωνίες, ενώ βοηθά τον άνθρωπο να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος. 

Υπάρχουν βεβαίως και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως ο διαλογισμός και κάποιες ασκήσεις σωματικής χαλάρωσης, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος. 

4. Χτίστε γερές και στέρεες διαπροσωπικές σχέσεις 
Οι καλές σχέσεις με την οικογένεια και οι σταθερές φιλίες βοηθούν τη ζωή μας και μας δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και προστασίας. Έχει διαπιστωθεί πως όσο περισσότερο ποιοτικές φιλίες έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψυχική ανθεκτικότητα που έχει απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις. 

Οι καλοί φίλοι μας δέχονται γι’ αυτό που είμαστε, σέβονται τις ανάγκες μας και είναι άνθρωποι οι οποίοι στη δύσκολη στιγμή μπορούν να μας στηρίξουν, να μας ενθαρρύνουν και να μας φροντίσουν. 

5. Δώστε στον εαυτό σας ευκαιρίες για να ασχολείται με την τέχνη 
Η τέχνη εξάπτει τη φαντασία, απαλύνει κάθε ψυχικό πόνο και βοηθάει τον άνθρωπο να ξεφεύγει από την άνυδρη πραγματικότητα. Δώστε ευκαιρίες στον εαυτό σας να διαβάζει, να παρακολουθεί θέατρο και κινηματογράφο, να επισκέπτεται εκθέσεις ζωγραφικής. 

Η τέχνη οξύνει την αντίληψη, εμπλουτίζει τις γνώσεις και διευρύνει τον πνευματικό μας κόσμο. Δώστε ευκαιρίες στον εαυτό σας να έρθει κοντά σε αυτή και να ωφεληθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. 

Ο άνθρωπος είναι μία οντότητα που θέτει διαρκώς υψηλούς στόχους και αγωνίζεται για αυτούς. Η ψυχική υγεία και η συνειδητοποίηση, θα τον ωθήσουν να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες του. 




Μαρία Σκαμπαρδώνη 
Η Μαρία είναι δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο m.skampardoni@gmail.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου