Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Τα δέντρα έχουν καρδιακό παλμό ;

Τα δέντρα έχουν καρδιακό παλμό;
Αυτό διαπιστώνει μελέτη ερευνητών!
Μπορεί τα δέντρα να μην έχουν καρδιά, αλλά όλα δείχνουν ότι κάνουν παλμικές κινήσεις με την κίνηση των κλαδιών τους τις νυχτερινές ώρες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι, τη νύχτα, πολλά δέντρα μετακινούν ελαφρώς και περιοδικά τα κλαδιά τους προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως τα δέντρα αντλούν αργά νερό από τις ρίζες προς τα πάνω, κάτι που δείχνει ότι παρουσιάζουν κάποια μορφή παλμού.

«Ανακαλύψαμε ότι τα περισσότερα δέντρα έχουν τακτικές, περιοδικές, αλλαγές σχήματος, συγχρονισμένες σε όλο το φυτό και διαφορετικές την ημέρα και τη νύχτα, οι οποίες συνεπάγονται μεταβολές στην πίεση του νερού», δήλωσε ο Αντράς Ζλίνσκι (András Zlinszky) από το Πανεπιστήμιο Άαρχους, στην Ολλανδία.

Για μια μελέτη του 2017, ο Zlinszky και ο συνάδελφός του, Άντερς Μπάρφορντ (Anders Barfod), χρησιμοποίησαν επίγεια σάρωση με λέιζερ υψηλής ανάλυσης, μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά από πολιτικούς μηχανικούς για τη μέτρηση κτιρίων.
Εξετάστηκαν 22 δένδρα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη σε περίοδο 12 ωρών, κατά τη διάρκεια μιας ατέλειωτης νύχτας, για να δουν αν άλλαξαν το σχήμα τους.

Όπως διαπίστωσαν, σε αρκετά από τα δέντρα, τα κλαδιά κινήθηκαν περίπου ένα εκατοστό πάνω ή κάτω. Κάποια έφτασαν μέχρι και 1,5 εκατοστό.

Μετά τη μελέτη της νυχτερινής δραστηριότητας των δέντρων, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια θεωρία για το τι σημαίνει κίνηση σε αυτά. Πιστεύουν ότι η κίνηση είναι ένδειξη ότι τα δέντρα αντλούν νερό από τις ρίζες τους. Είναι, ουσιαστικά, ένας τύπος «καρδιακού παλμού».

Ο Zlinszky και ο Barfod εξηγούν τη θεωρία τους στην πιο πρόσφατη μελέτη τους στο περιοδικό Plant Signaling and Behavior.
«Στην κλασική φυσιολογία των φυτών, οι περισσότερες μεταφορικές διαδικασίες εξηγούνται ως σταθερές ροές με αμελητέες διακυμάνσεις στον χρόνο, ειδικά σε επίπεδο ολόκληρου του φυτού ή σε χρονοδιαγράμματα βραχύτερα από την ημέρα», τόνισε ο Zlinszky.

Αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ένα δέντρο καταφέρνει να αντλήσει νερό από τις ρίζες του προς το υπόλοιπο σώμα του.

Υποθέτουν ότι ο κορμός πιέζει απαλά το νερό, ωθώντας το προς τα πάνω μέσα από το ξυλόμιο, ένα σύστημα ιστών, του οποίου η κύρια δουλειά είναι να μεταφέρει νερό και θρεπτικά συστατικά από ρίζες σε βλαστούς και φύλλα.




Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου