Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Αδυνατίζει η γιόγκα ;

Μπορούμε να αδυνατίσουμε με… τη «στάση του σκύλου»; 
Η γιόγκα χαλαρώνει, βελτιώνει τη στάση του σώματος και μας κάνει ευλύγιστους. Αυτά τα γνωρίζαμε. Αυτό που ίσως να μην ξέραμε είναι ότι το εναλλακτικό αυτό είδος άσκησης βοηθά και στην απώλεια βάρους. «Πώς γίνεται να χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε μια στατική άσκηση;», ίσως να αναρωτηθείτε. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν επιλέγει κανείς τη γιόγκα αν ο αποκλειστικός στόχος του είναι να χάσει τα περιττά του κιλά. Ωστόσο, μέσω... αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλεί η συγκεκριμένη άσκηση στον οργανισμό μας, καταλήγουμε να τρώμε πιο συνειδητά, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος. 

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι αντιδράσεις, λοιπόν, που επηρεάζουν και το σωματικό σας βάρος.

ΒΗΜΑ 1ο: Κάνετε γιόγκα 
Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια! Τα οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας είναι πολλά. 

ΒΗΜΑ 2ο: Έχετε λιγότερο στρες 
Η γιόγκα -και ειδικά ένα συγκεκριμένο είδος αναπνευστικής άσκησης, η Ujjayi Pranayama- εστιάζει την αναπνοή σε μία σταθερή ροή, στέλνοντας έτσι μεγάλη ποσότητα οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα και συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο θυμός και το άγχος. 

Επιπλέον, ιδιαιτέρως οι ασάνες (ασκήσεις) όπου το κεφάλι αιωρείται προς τα κάτω, αιματώνουν τον εγκέφαλο και χαλαρώνουν τους μυς, ενώ λόγω της αντιστροφής της σχέσης του κορμού με τη βαρύτητα επιμηκύνεται η σπονδυλική στήλη και χαλαρώνουν ο θώρακας και ο αυχένας.

ΒΗΜΑ 3ο: Τρώτε λιγότερο junk food 
Οι άνθρωποι με χρόνιο στρες είναι πιο επιρρεπείς σε παχυντικά φαγητά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Η μείωση του άγχους, λοιπόν, που επιτυγχάνεται με τη συστηματική εξάσκηση της γιόγκα, σας κάνει να νιώθετε μικρότερη επιθυμία για θερμιδογόνες τροφές κενές σε θρεπτικά συστατικά.

ΒΗΜΑ 4ο: Χάνετε κοιλιακό λίπος
Λόγω του έντονου στρες, υπάρχει μια μικρή μεν, αλλά χρόνια, υπερπαραγωγή κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση του λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα, αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με την περίμετρο γοφών παράγουν λιγότερη κορτιζόλη κάτω από συνθήκες στρες σε σχέση με τις γυναίκες με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

ΒΗΜΑ 5ο: Χαλαρώνετε και κινείστε περισσότερο 
Η γιόγκα βοηθά στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι νευροδιαβιβαστές της ηρεμίας, όπως π.χ. το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), αυξάνονται μετά από μια συνεδρία γιόγκα. Ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής λειτουργεί σαν διακόπτης που σταματά την αθρόα εισροή νευρικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο, προσφέροντας γαλήνη στον νου. Με τη σειρά τους, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι, βάσει ερευνών, πιο δραστήριοι. 

ΒΗΜΑ 6ο: Απολαμβάνετε τον ύπνο σας 
Η ενασχόληση με τη γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου έχει σχετιστεί με αύξηση του βάρους, καθώς και με μειωμένα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης (η βασική της δράση είναι ανορεξιογόνος), που μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

ΒΗΜΑ 7ο: Τρώτε με συνείδηση 
Η γιόγκα βοηθάει στο να ρίχνει κανείς ρυθμούς και να αποκτά συνειδητότητα σε κάθε του δραστηριότητα. Άνθρωποι που εστιάζουν στη γεύση και στη μυρωδιά του φαγητού, που δεν καταναλώνουν την τροφή μόνο και μόνο για να γεμίσουν το στομάχι τους, είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιο αδύνατοι και λιγότερο επιρρεπείς σε παχυντικές τροφές.

ΒΗΜΑ 8ο: Χάνετε βάρος 
Ναι, είναι αλήθεια! Χωρίς να το καταλάβετε, η γιόγκα δρα πολύπλευρα στον οργανισμό σας - χαρίζει γαλήνη, βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά το στρες - και έτσι σας βοηθάει όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά - το σπουδαιότερο - να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής που σας βοηθάει να το διατηρήσετε! 




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΗΝΑΚΟΥΛΗ, δασκάλα της γιόγκα στο «THE SECRET PLACE PILATES STUDIO». 
Μυρτώ Αντωνοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου