Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Εάν πιστεύετε ότι είστε υγιείς, μειώνετε την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 71%...!!!!

Η γνώμη που έχουμε για την υγεία μας αυξάνει ή μειώνει αντίστοιχα την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε από το Health Psychology, αποκαλύπτει πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μας συνδέονται άμεσα με την υγεία μας.

Για 21 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 60.000 Αμερικανούς. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους λιγότερο σωματικά δραστήριους από τους συνομήλικούς τους, είχαν έως και 71% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Άμεση σχέση μεταξύ νοοτροπίας και υγείας
Η Δρ. Alia Crum, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που υποδηλώνουν ότι οι νοοτροπίες μας – στην περίπτωση αυτή, οι πεποιθήσεις μας σχετικά με το πόσο ασκούμαστε σε σύγκριση με άλλους – μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία μας».

Παλαιότερη έρευνα της δρ. Crum είχε δείξει ότι τα οφέλη της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας εξαρτώνται εν μέρει από τη νοοτροπία, δηλαδή από το αν πιστεύουμε ή όχι ότι ασκούμαστε επαρκώς.

Από το παραπάνω προκύπτει ότι η θετική σκέψη και η εργασία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στην καθημερινή μας ρουτίνα. Το γεγονός ότι πιστεύουμε πως δεν είμαστε αρκετά υγιείς αποτελεί μια νοοτροπία που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία μας.

Σημαντικές αλλαγές λόγω θετικής αντίληψης
Σε μελέτη της του 2007, εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο αρχικά πίστευαν ότι τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας στην εργασία τους δεν ανταποκρίνονταν στη συνιστώμενη καθημερινή άσκηση.

Η Δρ. Crum τους διαβεβαίωσε ότι η εργασία τους πληρεί τα συνιστώμενα επίπεδα της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας. Αυτό προκάλεσε σημαντικά οφέλη, όπως μείωση του βάρους, του σωματικού λίπους, της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων θετικών αλλαγών.

Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν η Δρ. Crum και η κ. Octavia Zahrt, συμπράττουσα συγγραφέας της έρευνας και υποψήφια διδάκτορας στο Graduate School of Business, είναι ότι η νοοτροπία και οι αντιλήψεις έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία μας. Μπορούν να επηρεάσουν το κίνητρό μας, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Για παράδειγμα, όσοι νομίζουν ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς τους είναι επαρκή (όπως οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου), μπορούν να στηριχθούν σε αυτά και να συνεχίσουν να ασκούνται.

Αντιθέτως, αυτοί που θεωρούν ότι δε γυμνάζονται αρκετά είναι πιθανότερο να παραμείνουν αδρανείς και να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα φόβου, άγχους και κατάθλιψης, πράγματα τα οποία έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.
                
Επίσης, οι ερευνήτριες επισημαίνουν και τη σημαντική επίδραση του φαινομένου placebo.

«Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να παίρνουμε πιο σοβαρά τον ρόλο της νοοτροπίας στην υγεία μας», δήλωσε η δρ. Crum και πρόσθεσε: «Στην επιδίωξη της υγείας και της μακροζωίας, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε όχι μόνο υγιείς συμπεριφορές αλλά και υγιείς σκέψεις».

Η επίγνωση το ίδιο σημαντική με την εξάσκηση
Κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο να αλλάξουμε την αντίληψή μας ότι η έντονη άσκηση στο γυμναστήριο είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Το να έχουμε επίγνωση και να αισθανόμαστε καλά για τις δραστηριότητες που κάνουμε κάθε μέρα – όπως το ότι ανεβαίνουμε τις σκάλες, περπατάμε, εργαζόμαστε, κάνουμε δουλειές του σπιτιού, θα μπορούσε να είναι ένα εύκολο πρώτο βήμα ώστε να ωφεληθούμε, λένε η Crum και η Zahrt.
Συμπέρασμα

Η σκέψη και μόνο ότι είμαστε υγιείς μειώνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 71%. Οπότε, το συμπέρασμα είναι ότι το πώς σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας έχει μεγάλη σημασία για την υγεία μας.




Αναφορές:
§ Vita
(Photo credits: Pixabay)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου