Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Halloween:Αν ξέραμε τι ήταν, θα το γιορτάζαμε;


                                Fotomek - pixabay
Τα βλέπεις και φρίττεις…
(αν δεν έχει αλλοιωθεί το αισθητήριό σου και είναι καθαρό, όπως ενός μικρού παιδιού, οι μάγισσες, οι νεκροκεφαλές και οι σκελετοί μόνο αποστροφή προκαλούν)…

Βρέθηκα σήμερα με τα δυο μικρά σε ένα πολυκατάστημα και,μόλις αντίκρισε το τρίχρονο την φάτσα της μάγισσας και την ανάλογη διακόσμηση, γύρισε τρομαγμένο και μου είπε:

“Μαμά, είναι κακά αυτά τα πράγματα”…

(κάναμε ολόκληρο γύρο για να αποφύγουμε τα σχετικά “αντικείμενα”, παντού πρόβαλαν μπροστά μας).

Μα γιατί να θέλουμε να γιορτάσουμε και να διασκεδάσουμε με τέτοιες εικόνες;

Ποια ομορφιά έχουν, που δεν μπορώ να τη βρω;

Τι προσφέρουν, ειδικά στις αθώες ψυχούλες των παιδιών;

Halloween στα σχολεία, στα πάρτυ, στην διακόσμηση του σπιτιού.

“Κολοκύθια με τη ρίγανη” 🙂 λέει ο λαός, και τώρα την κολοκύθα την μετατρέψαμε σε εποχιακό διακοσμητικό!

Και να ήταν μόνο η κολοκύθα…

Κοστούμια μάγισσας, σκελετοί, μάσκες με αποτρόπαιες μορφές, κεριά και σύμβολα που παραπέμπουν σε μαγικά αντικείμενα .

Εν τέλει, ξέρουμε πώς προήλθε αυτή η γιορτή, ή ακολουθούμε άκριτα όσα μάς πλασάρονται,αρκεί να είμαστε μέσα στο “πνεύμα” των ημερών;…

(ένα πνεύμα που έχει αφαιρέσει την πνευματικότητα και από τις πιο μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης: τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τους καλλικαντζάρους και το Πάσχα τα κουνελάκια…)

Ο Χριστός εκλείπει από την ζωή μας, ενώ εισέρχονται ανούσια στοιχεία- αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με τα πονηρά πνεύματα.
.
Λίγα στοιχεία για τη γιορτή (από άρθρο της κ. Ελένης Παπαδοπούλου στο ιστολόγιο “Ελληνική Ναυς” , φωτογραφίες δεν μεταφέρω, προκαλούν αποστροφή και φρίκη) :

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου.

Ο μύθος που συνδέεται με τα κεριά και τις κολοκύθες είναι αυτός του Τζακ, ενός ανθρώπου που του αρνήθηκαν την είσοδο και στον Παράδεισο και στην Κόλαση. 

Ο Τζακ κατάφερε να αιχμαλωτίσει τον διάβολο, ο οποίος, για να απελευθερωθεί, του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει ποτέ. Έπειτα από μια άσωτη ζωή, ο Τζακ πέθανε και, βρίσκοντας τις πόρτες του Παραδείσου κλειστές, οδηγήθηκε αναγκαστικά στην Κόλαση. 

Ο διάβολος, όμως, δεν τον δέχθηκε και του πέταξε ένα κάρβουνο από τις φωτιές της Κολάσεως, το οποίο ο Τζακ πήρε και το έβαλε μέσα σε ένα γογγύλι που είχε μαζί του για να τον βοηθά να βλέπει και από τότε τριγυρνά, ψάχνοντας να βρει ένας μέρος να ξεκουραστεί.

Στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εμπορικά εποχή του έτους, μετά τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις από γλυκά, κοστούμια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.λπ. για την ημέρα λέγεται ότι φθάνουν τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Βγαίνει η νεολαία το βράδυ ντυμένη με τερατώδεις αποκριάτικες στολές (μάγισσες, βρικόλακες, φαντάσματα κλπ) πάνε στα σπίτια και λένε : “φάρσα ή κέρασμα”.

Αν και είναι έθιμο του δυτικού κόσμου, με τα χρόνια το halloween κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα.

Τους παροτρύνουν να μυηθούν στη μαγεία του halloween, να μεταμφιεστούν σε δράκουλες, μάγισσες, φαντάσματα και να πιουν το πότο τους σε «τρομαχτικούς» ήχους, διοργανώνοντας πάρτι σε όλη την Ελλάδα σε κέντρα διασκεδάσεως, με στόχο το κέρδος αδιαφορώντας για το πόσες ψυχές χάνονται, που δυστυχώς έχουν μεγάλη απήχηση από την νεολαία.

Διαφημίσεις παντού, αφίσες, ενημερώσεις και πολυκαταστήματα που εδώ και δύο μήνες έχουν τοποθετήσει στα ράφια τους αυτές τις στολές και τα αξεσουάρ για να ετοιμαστούν όλοι για την σατανική βραδιά της 31ης Οκτωβρίου.

(Με την ευκαιρία, να πούμε και το εξής : μακάρι να ετοιμαζόμασταν με τόση ζέση και για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940… κάποιοι έδωσαν την ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα, αλλά μάλλον το ξεχνούμε, για αυτό και υποδουλωθήκαμε με άλλο τρόπο σε κατακτητές…).

Πράγματι, πολύ προβληματίστηκα σήμερα. Η μαγεία και ο μυστικισμός εισέρχεται στην ζωή των παιδιών με τρόπο παιγνιώδη, όχι μόνο με τη γιορτή του halloween, αλλά και με τόσα παιδικά , όπως Χάρι Πότερ -και άλλα φαινομενικά αθώα, όπως το Frozen.

Ίσως φαίνονται υπερβολικές οι τοποθετήσεις μου, αλλά με την φωτιά δεν παίζουμε, ούτε μπορούμε να την δίνουμε στα παιδιά μας για να “παίζουν”…

Δόξα τω Θεώ, έχουμε τόσο όμορφα ελληνικά έθιμα να τους μεταδώσουμε, τόσο όμορφες παραδόσεις και γιορτές. Θα δώσουμε λόγο για τις ψυχές τους, αν δεν φροντίσουμε να παραμείνουν αθώες και καθαρές από κάθε κακό…
Ο Θεός να μάς φωτίζει…




με την αγάπη μου,
Αλεξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου