Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μουσική για χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.....!!!!!!!

Χαλάρωση
Επανέρχομαι με μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία μουσικής. Οι χαλαρωτικές μελωδίες και οι μελωδίες αυτοσυγκέντρωσης αποτελούν μια ειδική κατηγορία μουσικής, γιατί πολλές φορές δεν πρόκειται καν για μουσική, αλλά για συγκεκριμένους ήχους. 

Ήχοι από μουσικά όργανα που μοναδικό σκοπό έχουν να παράγουν ένα ποιοτικό ηχητικό αποτέλεσμα που θα «ξεκουράσει» τ’ αυτιά των ακροατών, οι οποίοι καθημερινά «βομβαρδίζονται» από έντονους έως φρικτούς θορύβους, ικανούς να προκαλέσουν ένταση και ταραχή, ακόμη και στον πιο ήρεμο άνθρωπο.

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο δίσκοι με μουσική για χαλάρωση, για διαλογισμό, για την ανάκτηση ή τη διατήρηση της συγκέντρωσης (την ώρα της δουλειάς ή του διαβάσματος) μέχρι και μουσική για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους. 

Το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι τέτοιες μελωδίες, εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά, τις προτιμήσεις του και το πώς προσλαμβάνει στ’ αυτιά του τη συγκεκριμένη μουσική. Μια μελωδία που για ‘μένα αποδείχθηκε «σωτήρια» την ώρα του διαβάσματος ή λίγο πριν κοιμηθώ, για κάποιον άλλον μπορεί να αποδειχθεί αδιάφορη έως και εκνευριστική, άρα και εντελώς αναποτελεσματική! 

Οπότε ο καθένας μετά από μια μικρή καθοδήγηση που θα δεχθεί (κάποιες καλές μουσικές προτάσεις), καλό είναι να ψάξει και μόνος του να βρει τι του ταιριάζει και τι ακούγεται πραγματικά ευχάριστα και όμορφα στ’ αυτιά του. 

Το διαδίκτυο πλέον προσφέρει εκατομμύρια μουσικές επιλογές ικανές να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και κάθε είδους κατάσταση. Εγώ σήμερα θα ξεχωρίσω κάποιες μελωδίες, οι οποίες όταν το είχα ανάγκη με βοήθησαν πραγματικά. Εσείς μπορείτε ακούγοντας τες να βοηθηθείτε ή ίσως, με αφορμή αυτές, να βρείτε εξίσου ενδιαφέρουσες μελωδίες.

Χαλάρωση, ονειροπόληση
Ξεκινώ πρώτα με τη Θεά Enya, η οποία είναι λες και γεννήθηκε για να γράφει μουσική, μήπως και καταφέρει και χαλαρώσει τον δυτικό άνθρωπο που δε σταματά ποτέ ν’ αγχώνεται, να τρέχει, να καρδιοχτυπά για ανοησίες. Αν θέλετε να θυμηθείτε πως νιώσατε την τελευταία φορά που είδατε ένα όμορφο τοπίο, δυο ερωτευμένους ή ένα παιδί να χαμογελά, η Enya είναι η ιδανική επιλογή για σας.



Και από τη μια Θεά, ας πάμε στην άλλη. Loreena McKennitt κι εδώ δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Η μουσική της σε ταξιδεύει όχι απλά σε άλλα μέρη, αλλά σε άλλες εποχές, άλλους χρόνους, άλλους πολιτισμούς. Αν αυτή η αιθέρια μουσική δεν μπορεί να σας χαλαρώσει και ταυτόχρονα να σας «παρασύρει» σε όμορφες σκέψεις, τότε θα χρειαστούμε πραγματικά δραστικά μέτρα!


Ακόμη, μη διστάσετε ν’ ακούσετε μουσικές από μια πληθώρα καλλιτεχνών, αντί να προσκολληθείτε σ’ έναν ή σε μια μόνο. Από Enigma,Deep Forest μέχρι δικούς μας, π.χ. Παπαθανασίου, Σπανουδάκη. Οι πανέμορφες μελωδίες είναι άπειρες.


Διαλογισμός, αυτοσυγκέντρωση
Ιδιαίτερη πνευματική κατάσταση που απαιτεί και ιδιαίτερη μουσική. Ευτυχώς που έχουν βγει μουσικές συλλογές ειδικά για την ώρα του διαλογισμού, με πολλές απ’ αυτές να περιέχουν μόνο ήχους της φύσης (κελάηδισμα πουλιών, ήχους νερού κ.λ.π.) ή ελάχιστα μουσικά όργανα.



Διατήρηση της συγκέντρωσης (εν ώρα εργασίας)
Ίσως από τα πιο βοηθητικά είδη μουσικής για ‘μένα, καθώς δεν είναι λίγες φορές που αντιλαμβάνομαι τον εγκέφαλο μου εντελώς απρόθυμο να συγκεντρωθεί για ορισμένη ώρα κάπου, χωρίς να αντιδρά στ’ οτιδήποτε ή να σκέφτεται εκατομμύρια πράγματα.


Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν πλέον μελωδίες όχι μόνο για συγκέντρωση, για διάβασμα ή για εργασία, αλλά ακόμη και για συγκέντρωση λίγο πριν τις εξετάσεις. Ακούστε απλά αυτό:


Και βεβαίως μην ξεχνάμε τα κλασσικά διαμάντια που έχουν δείξει εγγυημένα αποτελέσματα ανά τους αιώνες. Αν κάποιος μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, αυτός είναι ο Mozart ή ο Beethoven.



Μουσική για εύκολο και γρήγορο ύπνο
Επειδή το πρόβλημα της συχνής αϋπνίας ή της έλλειψης ύπνου λόγω έντονου στρες είναι πλέον ένα πρόβλημα –δυστυχώς- συχνό για πολλούς ανθρώπους, οι μουσικές που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο θέμα, είναι αμέτρητες, άρα σίγουρα θα βρείτε μια που να σας ταιριάζει.


Γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν ότι οι απλές χαλαρωτικές μουσικές θα είναι αποτελεσματικές πριν τον ύπνο τους, ας γυρίσουν πίσω το χρόνο κι ας νιώσουν πάλι, όχι παιδιά, αλλά μωρά! Ναι, πολύ σωστά! Τι καλύτερο από ένα νανούρισμα διαρκείας; Σας φαίνεται περίεργο. Για ακούστε αυτά:



Και μπορείτε να μην το πιστέψετε, αλλά εγώ μια περίοδο που είχα απίστευτα θέματα με τον ύπνο μου, λόγω άγχους, άκουγα το soundtrack της ταινίας «Οι αναμνήσεις μιας γκέισας». Μη ρωτάτε πως συνέβη, το θέμα είναι ότι όχι απλά το κόλπο έπιανε και κοιμόμουν απίστευτα γρήγορα, αλλά και ότι με αυτό τον τρόπο λάτρεψα και τη γιαπωνέζικη μουσική. Το προτείνω γιατί αν λειτούργησε σ’ εμένα, τότε πιθανότατα να λειτουργήσει και για κάποιον άλλον.


Ααααχχχχ… τι καλά! Με τόση χαλαρωτική και ανακουφιστική μουσική που άκουσα και σας πρότεινα μ’ έπιασε μια ανάγκη να ξαπλώσω λίγο στο κρεβατάκι μου. Μακάρι οι μουσικές επιλογές μου να ‘ναι τόσο αποτελεσματικές και για εσάς! Εύχομαι να νιώσετε γρήγορα χαλαροί κι ευτυχισμένοι σαν να ‘ρθε κάποιος και σας έτριβε απαλά την πλατούλα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου