Αν όλο και πιο συχνά επαναλαμβάνεις την παραπάνω φράση, ήρθε η ώρα να αλλάξεις τρόπο σκέψης και επικοινωνίας. Ακολούθησε μερικούς απλούς τρόπους πειθούς που σου προτείνουμε και κάνε μία καινούρια αρχή!
Ανήκετε στην ομάδα όσων πείθουν και βγαίνουν νικητές στη «μάχη» της επικοινωνίας, ή μήπως επαναλαμβάνετε συνέχεια «έχω δίκιο, αλλά πού να το βρω»; Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε αυτό που επιθυμείτε, είναι να μπορείτε να εξηγήσετε τη γνώμη σας και να την «περάσετε» στους άλλους κάνοντας τους να την σεβαστούν, διατηρώντας παράλληλα και την καλή σχέση μαζί τους.
Α. Επηρεάζω άρα επικοινωνώ
Η τέχνη της επιρροής είναι ταυτόσημη με την τέχνη της επικοινωνίας και σημαίνει τον αποτελεσματικό χειρισμό των συναισθημάτων των άλλων. Το να επηρεάζει κάποιος την συναισθηματική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, είναι κάτι που συμβαίνει διαρκώς και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, είναι δεξιοτέχνες στο να στέλνουν συναισθηματικά σήματα, κάτι που τους δίνει μεγάλη δύναμη επικοινωνίας και την ικανότητα να επηρεάσουν ένα άτομο ή ένα ακροατήριο.
Β. Γιατί δεν μπορώ;
Οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι πιέσεις, οι ανασταλτικοί παράγοντες που υπάρχουν στο μυαλό μας, επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και μας φορτίζουν. Η υπερβολική φόρτιση που μας προκαλούν, γίνεται εμπόδιο που μας κόβει το δρόμο της επικοινωνίας άρα και της επιτυχίας στο στόχο μας. Η αδεξιότητα αυτή, που μας εμποδίζει να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας κατάλληλα, περιορίζει και την δυνατότητα μας να επηρεάσουμε ή να πείσουμε τους άλλους.
Γ. Στείλτε θετικά μηνύματα
Εάν πρέπει να πείσουμε για τη γνώμη μας, είναι απαραίτητο να βρούμε ένα σημείο επαφής με τον συνομιλητή μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα θετικά συναισθήματα. Άλλωστε, τα θετικά συναισθήματα διαχέονται πιο εύκολα, είναι πιο ωφέλιμα και ενθαρρύνουν την αίσθηση συνεργασίας και ανταλλαγής. Έτσι, επιδρούμε θετικά στην συναισθηματική κατάσταση του άλλου και δημιουργούμε το κατάλληλο κλίμα.
Δ. Προσοχή στη γλώσσα του σώματος
Με το σώμα, επικοινωνούμε την πραγματική κατάσταση της ψυχής μας, αυτό που ίσως και να θέλαμε να κρύψουμε. Με την στάση του σώματος και τον τόνο της φωνής, στέλνουμε μηνύματα στον συνομιλητή μας. Αυτά τα μη λεκτικά σήματα, εκφράζουν την συναισθηματική διάθεση άρα και διαθεσιμότητα του ατόμου και αφ' ετέρου την συνέπεια των λόγων του με τις σκέψεις ή τα συναισθήματα του. Εάν τα λόγια μας είναι διαφορετικά από αυτό που δείχνει το σώμα μας, ο συνομιλητής μας θα «πιάσει» τη διαφορά και θα συμπεριφερθεί ανάλογα.
Το πρώτο βήμα
Για να καταφέρουμε να περάσουμε τη γνώμη μας, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ξεκάθαρες ιδέες. Σκεφτείτε: εάν δεν ξέρουμε τι θέλουμε, πως μπορούμε να το αποκτήσουμε; Πριν λοιπόν, προχωρήσετε στην πράξη:
- Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε ακριβώς αυτό που θέλετε να πείτε.
- Ζητήστε από ένα φίλο της εμπιστοσύνης σας, να σας ακούσει και να σας κρίνει
- Εάν κανείς δεν έχει χρόνο για να ακούσει την πρόβα σας καταγράψτε στο μαγνητόφωνο αυτά που θέλετε να πείτε, ακούστε τα και γίνετε ο κριτής του εαυτού σας.
Η πρόβα αυτή σας βοηθάει να ξεκαθαρίσετε τις ιδέες σας, να εξοικειωθείτε με την κατάσταση και να προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να μην αφήσετε τα συναισθήματα σας να παίξουν το δικό τους παιχνίδι, να σας φορτίσουν και να σας παρασύρουν σε λάθος αντιδράσεις...
Σοφία Δεδεμάδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου