Η ιδέα πως οι άυλες σκέψεις δημιουργούν μορφές, κάτι δηλαδή υλικό που έχει σχήμα, όρια, χρώματα και ορατότητα για κάποιους δεν είναι τόσο παράξενη όσο φαίνεται. Στον ανατολίτικο μυστικισμό από αιώνες το φαινόμενο είναι γνωστό ως Τούλπα (tulpa), στη Δύση το ονομάζουμε Σκεπτομορφές.
Μια Τούλπα μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που ένας ικανός και εκπαιδευμένος άνθρωπος, ένας πειθαρχημένος μοναχός για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτεί τόσο έντονα και φορτισμένα την εικόνα μιας τίγρης και να δημιουργήσει μπροστά του το θηρίο, με σάρκα και οστά.
Για την δυτική σκέψη που ενθουσιάστηκε με την ιδέα των Σκεπτομορφών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η ιδέα των μορφών της σκέψης δεν έφτασε μέχρι την υλοποίηση, παρέμεινε σε πιο σχηματικό πλαίσιο ως το φάσμα μιας εικόνας που προβάλλεται από το κεφάλι κάποιου όταν σκέφτεται κάτι, ως ενεργειακό πεδίο – μορφή που περιβάλλει πράγματα, ανθρώπους και τόπους, φτιαγμένο από τη σκέψη ή τις σκέψεις πολλών ανθρώπων.
Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό βιβλίο για το θέμα είναι αυτό που έγραψε η διακεκριμένη Θεοσοφίστρια Άνι Μπέζαντ σε συνεργασία με τον επίσης διορατικό ερευνητή και μυστικιστή Τσαρλς Λιντμπίτερ.
Η ιδέα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Φανταστείτε ένα σύμπαν όπου οι σκέψεις μας αλλά και τα συναισθήματά μας γίνονται αυτόματα μορφές παίρνοντας σχήματα και χρώματα. Όπου δρουν σχεδόν σαν ανεξάρτητες οντότητες που συνεχίζουν να επηρεάζουν εμάς και άλλους ανθρώπους.
Όπου σκέψεις δικές μας, ξένες, από το παρόν, το παρελθόν (και ίσως το μέλλον) συμπλέκονται, επικοινωνούν και μεταβάλλονται σε ένα αόρατο τοπίο, το οποίο όμως άμεσα μας επηρεάζει. Και φανταστείτε τι δύναμη έχουν οι σκέψεις μας αν αυτό είναι δυνατόν, τι επίδραση και πόσο σημαντικό είναι να διαλέγουμε εμείς ή να ελέγχουμε τις σκέψεις που κάνουμε.
Σκεπτομορφές που δημιουργεί η μουσική όπως τις βλέπει ένας διορατικός. Αριστερά Gounod, Στρατιωτική χορωδία από τον Φάουστ και δεξιά Wagner, Oυβερτούρα στο Αρχιμουσικοί.
Οι Μπέζαντ και Λιντμπίτερ περιέγραψαν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχές και όψεις της θεωρίας των Σκεπτομορφών. Συνοπτικά και κατ’ επιλογήν αυτές είναι οι παρακάτω:
· Οι σκέψεις είναι υλικά πράγματα, κάποιοι διορατικοί άνθρωποι είναι ικανοί να τις δουν και μπορούν να τις περιγράψουν με μεγάλη ακρίβεια σε ότι αφορά τις μορφές που παίρνουν, τις διαστάσεις και τα χρώματά τους.
· Οι σκεπτομορφές εμφανίζονται στο νοητικό σώμα του ανθρώπου, ένα πιο λεπτοφυές, υψηλότερο κραδασμικά σώμα της αύρας του.
· Οι ίδιες οι σκέψεις φτιάχνουν μορφές από πολύ λεπτά μόρια νοητικής ύλης και όταν αυτές οι σκέψεις εκπορεύονται και κατευθύνονται από μια ισχυρή και σταθερή θέληση έχουν μεγάλη δύναμη.
· Η δύναμη της σκεπτομορφής είναι ανάλογη με την ποσότητα της νοητικής ενέργειας που περιέχεται στην επιθυμία ή το πάθος.
· Κάθε σκέψη παράγει ένα διπλό αποτέλεσμα: μια ακτινοβολούσα δόνηση και μια αιωρούμενη μορφή.
· Οι σκέψεις που κάνουμε συχνά μας επηρεάζουν σε βάθος χρόνου γιατί κάθε όμοια σκέψη ή συναίσθημα προσθέτει κάτι από την χροιά του στον χρωματισμό της ανθρώπινης αύρας και τείνει να μονιμοποιηθεί γύρω από τον φορέα της.
· Η δύναμη μιας σκέψης την κάνει να μεταφέρεται μακρύτερα και να επηρεάζει περισσότερο από μια ασθενική ή αδύναμη σκέψη. Όμως η καθαρότητα και η αποφασιστικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας από ό,τι η δύναμη.
· Η δόνηση μιας σκέψης όταν προσκρούσει στο νοητικό σώμα ενός άλλου ανθρώπου του προκαλούν κίνηση ίδιας βαθμίδας. Έτσι οι σκέψεις του επηρεάζονται και αρχίζουν να μοιάζουν με τις σκέψεις αυτού που τις γέννησε.
· Οι άνθρωποι, τα ζώα, η έμψυχη ύλη ανταποκρίνεται άμεσα στην επίδραση της ανθρώπινης σκέψης.
· Όταν η σκέψη ή το συναίσθημα ενός ανθρώπου σχετίζεται με έναν άλλο άνθρωπο τότε η σκεπτομορφή κινείται απευθείας προς αυτόν και τον επηρεάζει όποια και αν είναι η απόσταση που χωρίζει τα δυο άτομα.
· Όταν η σκέψη αφορά τον δημιουργό της τον τυλίγει και έχει την τάση να ενδυναμώνεται και να επαναλαμβάνεται όταν αυτός βρεθεί σε παθητική κατάσταση.
· Οι σκέψεις έχουν χρώμα, μορφή και καθαρότητα ή μη περιγράμματος.
· Καλές σκέψεις δημιουργούν όμορφα, καθαρά σχήματα, οι κακές σκέψεις βγάζουν επιθετικά σχήματα και «βρώμικα», λερωμένα χρώματα.
· Οι σκέψεις τυλίγουν τον δημιουργό τους αλλά τυλίγουν και τόπους όπου συσσωρεύονται οι σκέψεις πολλών ανθρώπων. Έτσι ένα πεδίο μάχης διατηρεί τις δικές του σκεπτομορφές. Αλλά και ένας ναός τις δικές του.
· Ακόμα και τα ανθρώπινα, συναισθηματικά φορτισμένα δημιουργήματα, η μουσική για παράδειγμα, δημιουργεί σκεπτομορφές. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε είναι τέτοια δείγματα, δείχνουν τις σκεπτομορφές που δημιουργήθηκαν πάνω από έναν τόπο την ώρα που ακούγονταν συγκεκριμένα κλασσικά έργα μεγάλης ομορφιάς.
Άρης Χανδρής,
http://www.newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου