Η υπνοθεραπεία, δικαίως θεωρείτε μια από τις πιο παρεξηγημένες μορφές θεραπείας, αφού ο περισσότερος κόσμος, όταν ακούει για ύπνωση, φέρνει στο μυαλό του σκηνές όπως κάποιον που κουνάει πέρα δώθε ένα ρολόι ή ένα εκκρεμές, και όταν τελικά υπνωτίσει τον πελάτη του, μπορεί να τον υποβάλλει σε διάφορες δοκιμασίες, όπως να γαυγίζει, να κελαηδάει, ή ακόμα και να κάνει πράγματα παρά τη θέληση του!
Ακόμα χειρότερα, μπορεί να μάθει τα μυστικά του και ότι άλλο θέλει! Και πέρα από όλα αυτά, υπάρχει βέβαια και ο πιο σοβαρός, ο πιο συνηθισμένος φόβος, που κάποιος τρέμει και μόνο στην ιδέα της ύπνωσης: Μα τι άλλο, το να μην μπορέσει να ξυπνήσει… ποτέ!
Ωραία όλα αυτά, αλλά για τις ταινίες, όχι για την πραγματικότητα! Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, γι αυτό ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
Και ας ξεκινήσουμε από αυτό που σκέφτονται σχεδόν όλοι: Κι άμα δεν καταφέρω να ξυπνήσω;
Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ακόμα και αν ο ίδιος ο υπνοθεραπευτής… κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εσείς θα σηκωθείτε… και θα τον ξυπνήσετε! Ασφαλώς αστειεύομαι, θέλοντας να σας δώσω να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση, να μην ξυπνήσετε. Δεν πέφτετε σε αναισθησία, ούτε σε νάρκωση, καταλαβαίνετε τα πάντα, και ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να διακόψετε τη διαδικασία, να σηκωθείτε και να φύγετε.
Έτσι απάντησα συγχρόνως και στις άλλες σας απορίες. ΟΧΙ, ο υπνοθεραπευτής δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να πείτε ή να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε, εφόσον εκείνη την ώρα εσείς, καταλαβαίνετε τα πάντα, και έχετε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει. Όλα τα άλλα είναι απλώς παραμυθάκια εντυπωσιασμού!
Και βέβαια, όπως έχουμε εμπιστοσύνη στον θεραπευτή μας, έτσι θα πρέπει να βρούμε και τον κατάλληλο για μας υπνοθεραπευτή, που να μας εμπνέει και να νιώθουμε άνετα. Επειδή δουλεύουμε σε κατάσταση βαθειάς χαλάρωσης με το υποσυνείδητο, είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπνοθεραπευτή.
Η Υπνοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος, στην εξέλιξη του ιατρικού συστήματος. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται πλέον σε μεγάλα νοσοκομεία, βοηθώντας στην αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων. Χιλιάδες ψυχίατροι, ψυχολόγοι, γιατροί και θεραπευτές σε όλο τον κόσμο, κάνουν καθημερινά υπνώσεις στους πελάτες τους.
Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος, χωρίς ‘μυστηριώδεις’ ή δύσκολες τεχνικές. Η ύπνωση επωφελείτε του φυσικού φαινομένου του εγκεφάλου να παράγει τα λεγόμενα εγκεφαλικά κύματα.
Ανάλογα με τη συχνότητα των κυμάτων αυτών, βρισκόμαστε είτε σε εγρήγορση στα κύματα Βήτα, είτε σε κατάσταση χαλάρωσης και βαθειάς χαλάρωσης στα κύματα Άλφα και Θήτα, είτε σε βαθύ ύπνο ή ''ύπνο βραδέων κυμάτων'' , ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλά κύματα Δέλτα.
Η διαδικασία της ύπνωσης, βάζει τον εγκέφαλο να μειώσει τους κύκλους της δραστηριότητας του ως την κλίμακα Άλφα, η οποία θεωρείτε η κλίμακα του υποσυνείδητου, χωρίς να κοιμόμαστε. Στην κλίμακα Άλφα, ο υποσυνείδητος νους είναι δεκτικός σε υποβολές.
Η Θεραπευτική Ύπνωση έχει εκατοντάδες κλινικές εφαρμογές.
Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη διαχείρηση του άγχους, καθώς και στην αντιμετώπιση των φοβιών. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία το άγχος, πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου. Αυτό ισχύει βέβαια για όλους τους τομείς. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο τη ζωή.
Γενικότερα βοηθάει σε :
- Άγχος γενικής φύσεως, αλλά και άγχος ομιλίας μπροστά σε κοινό, νευρικότητα, ντροπαλότητα κ.τ.λ
- Απαλλαγή από ανθυγηινές συνήθειες π.χ. κάπνισμα
- Χάσιμο βάρους.
- Χαλάρωση και αντιμετώπιση του στρες
- Xρόνια Κόπωση
- Απαλλαγή από αυπνίες
- Αύξηση της δημιουργικότητας, και απελευθέρωση του μπλοκαρισμένου δυναμικού
- Βελτίωση της συγκέντρωσης και της απόδοσης στη μάθηση, αλλά της μνήμης
- Φόβους και φοβίες συγκεκριμένες, π.χ. φόβος οδήγησης, ταξίδι με αεροπλάνο, υψοφοβία, κλειστοφοβία, κ.τ.λ.
- Βελτίωση της εικόνας του εαυτού, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης, και διαχείρηση του Εγώ.
- Εκπλήρωση Στόχων
- Επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό μας.
Ακόμα, βοηθάει να αποκαλυφθεί ασυνείδητο υλικό εφόσον ο αναλυόμενος επιθυμεί, ουτοσώστε να του παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τον εαυτό του, συνειδητοποιώντας τις βαθύτερες αιτίες δικών του καταστάσεων, και κατανοώντας συγχρόνως τις αληθινές του ανάγκες.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η ύπνωση δεν είναι ούτε κάτι μαγικό, ούτε κάτι επικίνδυνο, αλλά με το κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να προσφέρει, να βοηθήσει και να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλαπλών συμπτωμάτων, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητας μας, και κάνοντας την ζωή μας ακόμα καλύτερη!
Λιάνα Τελειώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου