Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Όλοι είναι με κάποιον θυμωμένοι.......!!!

 
Όλοι είναι με κάποιον θυμωμένοι...
Όλοι ανεξαιρέτως...
Και αν δεν είναι θυμωμένοι, τότε ψάχνουν με ποιόν να θυμώσουν. Και γω ώρες- ώρες σκέφτομαι: «Μήπως πρέπει και γω να θυμώσω με κάποιον;»

Επειδή όμως δεν έχω με ποιόν να θυμώσω, από το γεγονός αυτό θυμώνω ακόμη περισσότερο. Έτσι είναι πιο ευχάριστα να νιώθεις τον εαυτό σου αθώο θύμα. Αλλά για μια στιγμή ας παραμερίσουμε το θυμό μας και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, τι είναι αυτό, διότι μόνο εξ αποστάσεως μπορείς να καταλάβεις σωστά την φύση αυτού του αισθήματος. 
Θα αρχίσουμε με τις διευκρινίσεις.

Θα πούμε λοιπόν το εξής : ο θυμός - είναι ένα δηλητηριώδες παράγωγο, που εκκρίνεται από την αλαζονεία.

Εάν εγώ έχω μέσα μου την αλαζονεία, τότε θα έχω μέσα μου και το θυμό, και όσο πιο μεγάλη θα είναι η αλαζονεία μου, τόσο πιο μεγάλος θα είναι και ο θυμός μου.

Έτσι, όπως είναι τα πράγματα - ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς από το θυμό, είναι να απαλλαγείς από την αλαζονεία. Η συγχώρεση δεν είναι ούτε λύση, ούτε διέξοδος. Δείτε το και μόνοι σας- έναν άνθρωπο με την πραγματική ταπεινοφροσύνη είναι αδύνατον να τον προσβάλλεις και συνεπώς αυτός δεν έχει ποιόν να συγχωρέσει.

Να συγχωρέσεις - σημαίνει να ξαλαφρώσεις για πολύ λίγο την καρδιά σου, να της αφαιρέσεις προσωρινά το βαρύ φορτίο του θυμού, το οποίο το φόρτωσε πάνω της η αλαζονεία.

Για ποιο πράγμα χρειάζεται η συγχώρεση;

Πολύ συχνά οι άνθρωποι συγχωρούν για να θαυμάσουν την καλοσύνη τους και να νιώσουν τους εαυτούς τους περισσότερο αθώα θύματα. Δεν είναι δύσκολο να συγχωρέσεις -  δύσκολο είναι να μην θαυμάσεις τον εαυτό σου, που συγχώρεσε, δύσκολο είναι να μη θυμώσεις για το ότι κανείς δεν εκτίμησε την μεγαλοψυχία σου.

Η αλαζονεία είναι σαν τον καρκίνο.

Εάν η αλαζονεία έκανε τις μεταστάσεις της, τότε είναι πρακτικά αδύνατον να απαλλαγείς απ’ αυτήν. Η κακοήθης αλαζονεία. Αλήθεια, υπάρχει και η καλοήθης αλαζονεία; Η αλαζονεία δεν πρόκειται να ησυχάσει, αν δεν διαβρώσει ως το τέλος την ψυχή.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να συγχωρείς. Να συγχωρείς - σημαίνει προηγουμένως να καταδικάσεις. Ενώ από την αρχή, από πριν ακόμη πρέπει να ευγνωμονείς. Τότε δεν θα χρειαστεί να συγχωρέσεις κανέναν.


TRIDANDI SVAMI BCHAKTI VIGIANA
GOSVAMI MACHARADJA
http://r-u-sirius.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου