Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 7ο Κέντρο Κεφαλής......!!!!!!!!

                                  
Kορώνα - (Sahasrara Chakra)

Kεντρικά Θέματα: πνευματικότητα, εμπειρία πνευματικών κόσμων, βίωση του Θείου, φώτηση, Αυτοπραγμάτωση, Ενότητα με το Όλον, θρησκευτικότητα, Σύνδεση με τον Κόσμο

Αριθμός πετάλων λωτού: 1000

Χρώμα: βιολετί, λευκό ή χρυσό

Μάντρα: ΟΜ - σιωπή

Στοιχείο: -

Βασικό σύμβολο: λωτός

Πλανήτης: Πωσειδών

Αίσθηση: Κοσμική Συνείδηση

Το κέντρο της κεφαλής, βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου μας, σημείο, το οποίο καθόλου τυχαία στα βρέφη ακόμη και σήμερα το ονομάζουμε "πηγή"... που υποδηλώνει κατά την εκτίμηση μου τη σύνδεση μας με την Πηγή της Ζωής, με το Θεϊκό Στοιχείο, με την Ολότητα. Αιθερικά απλώνεται σαν μια περιστροφική δίνη πάνω από το κεφάλι μας, σαν μια αιθέρια κορώνα. 

Στη σανσκριτική φέρει την ονομασία Sahasrara, που σημαίνει "χίλια" ή χιλιαπλό και παραπέμπει στο χιλιοπέταλο λωτό με τον οποίο συμβολίζεται. Με τον αριθμό τούτο υποδηλώνει την Τελείωση, την Πραγμάτωση του Ατόμου.

Στην ινδουιστική παράδοση θεωρείται ιερή κατοικία του Σίβα. Η θεά Σάκτι, η οποία κατοικεί στο πρώτο ενεργειακό κέντρο, στη βάση της σπονδυλικής στήλης, με την πνευματική άνοδο, το άνοιγμα της συνείδησης και το πέρας της ηλικίας, ανέρχεται μέσα από την κεντρική ενεργειακή στήλη που βρίσκεται κατά μήκος της φυσικής σπονδυλικής μας στήλης, για να ενωθεί μέσω ενός Ιερού Γάμου, με το θεό Σίβα, την κοσμική συνείδηση, στο κέντρο της κεφαλής. 

Αυτή η θεία ένωση της θηλυκής θεάς Σάκτι και του αρσενικού θεού Σίβα, είναι ουσιαστικά ο στόχος της πνευματικής πορείας του ατόμου. Είναι η άνοδος από το σκοτάδι στο Φως. Από τη γήινη σπηλιά στο φωτεινό ουρανό. Σαν του λωτό, μέσα από του βούρκο, ανέρχεται μέσα σε λιμνάζοντα νερά για να ολοκληρωθεί με ένα πανέμορφο άνθος στην επιφάνεια του.

Είναι η ίδια ανθρώπινη διαδρομή της συνείδησης που ξεπερνά τα ζωώδη και ενστικτώδη επίπεδα και κινείται όλο και ψηλότερα προς το φως της ψυχής. Παραδοσιακά συμβολίζεται με το λευκό ή το βιολετί χρώμα, ως ένδειξη αγνότητας και καθαρότητας. ή το χρυσό, που επίσης αποτελεί ένα συμβολισμό του μυστικού ήλιου *του θείου αρσενικού φωτεινού στοιχείου, του Απόλλωνα...

Το μέταλλο που αντιστοιχεί σε τούτο το κέντρο είναι ο χρυσός, ενώ μαζί του συνδέεται ο πλανήτης Ποσειδώνας. Δεν αντιστοιχεί σε κανένα φωνήεν, μολονότι πέρα από τη σιωπή και το ΟΜ χρησιμεύει στην ενεργοποίηση του κέντρου αυτού. Στη φύση αντιστοιχεί στις βουνοκορφές συνήθως, ενώ πιο ενεργό είναι κατά τη νέα σελήνη.

Κάποιοι ειδικοί των τσάκρα θεωρούν πως το κέντρο τούτο ήδη ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου και κατοικοεδρεύει στο αιθερικό-ενεργειακό του σώμα, μα πάραυτα συνδέεται με το κέντρο της επίφυσης και τις λειτουργίες της, επηρρεάζοντας ολόκληρο τον οργανισμό. 

Σε άλλες παραδόσεις γνωρίζουμε και την ύπαρξη ενός 8ου κέντρου λίγο ψηλότερα από το κέντρο αυτό, το οποίο αποτελεί το κέντρο της ψυχής... 

Ωστόσο, μέσα από την κατανόηση της αύρας μας, με τα φάσματα και τις συχνότητες της που αντιπροσωπεύονται στα χρώματα των κέντρων, και την αυγοειδή της μορφή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα κέντρα αλληλοσυμπληρώνωνται με ζεύγη-κύκλους γύρω από το επίκεντρο της καρδιάς, όπου τα ανώτερα είναι τα πιο πνευματικά και τα κατώτερα τα πιο υλικά και γήινα επίπεδα. Έτσι το 7ο κέντρο συμπληρώνεται με το πρώτο κέντρο, το κέντρο της γείωσης μας...

Κεντρικά Θέματα
Η αυτοπραγμάτωση,η φώτιση και η πνευματικότητα αποτελούν τα πιο βασικά από τα θέματα του κέντρου τούτου. Στόχος αυτού του συνειδησιακού επιπέδου είναι η επίγνωση της θεϊκής προέλευσης μας και η μέσω αυτής επιτυγχανόμενη εσώτερη Ειρήνη και Γαλήνη. 

Σε τούτο το επίπεδο και τη συνειδητοποίηση των ποιοτήτων του συναντάμε και τη δυνατότητα να είμαστε Ένα με το Όλον, αλλά και Ολόκληροι, Θεραπευμένοι. Η Ίαση επιτυγχάνεται ακριβώς σε τούτο το επίπεδο...

Είναι το επίπεδο της υψηλότερης ωριμότητας της προσωπικότητας και η μετατροπή αυτής σε Μαχάτμα, δηλαδή σε "μεγάλη ψυχή". Το κέντρο τούτο δεν ενεργοποιείται αν προηγουμένως δεν έχουν αποκτήσει όλα τα άλλα κέντρα μια σχετικά σταθερή βάση. 

Ούτε προτείνεται η εσκεμμένη ενεργοποίηση του, αν τα άλλα κέντρα δεν είναι ήδη ενεργοποιημένα. (Γενικότερα δεν συμφωνώ με τις ασκήσεις που υπόσχονται υπερβολικά γρήγορη και άρα βίαιη ενεργοποίηση και άνοιγμα κέντρων, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά δυσάρεστα γεγονότα... 

Εξάλλου η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές απαραίτητες στην πνευματική πορεία... και τα δώρα της συνειδητότητας δεν εκβιάζονται... Ας μην ξεχνάμε τι παθαίνουν οι επιτήδειοι Φαέθωντες... )

Έτσι λοιπόν σε ασκήσεις που θα δούμε αργότερα ανά κέντρο ενέργειας, πρόκειται για απαλή ενεργοποίηση αυτών... με ήπιο και ασφαλή τρόπο...

Το σημαντικότερο όλων σχετικά με την μονόπλευρη ενεργοποίηση της Κορώνας είναι πως οδηγεί σε απώλεια αίσθησης της συνήθους πραγματικότητας και του Κόσμου που μας περιβάλλει, καταθληπτικές διαθέσεις, καταστάσεις σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.

Το κέντρο τούτο αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι της εσωτερικής σκάλας ανόδου προς το θείο. Η επίτευξη του ανοίγματος του συνοδεύεται πάντα από πολύ ευχάριστες αισθήσεις ειρήνης, ενότητας με το σύμπαν, και βαθιά γαλήνη. Είναι οι αισθήσεις που συνοδεύουν την κατάσταση Σαμάντι, την απόλυτη μέθεξη με το Όλον και την απόλυτη ευδαιμονία.

7ο Κέντρο και Υγεία
Μολονότι πνευματικό από τη φύση του κέντρο επιδρά όπως αναφέραμε ήδη σε όλο τον οργανισμό. Δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα, αλλά επιτελεί ένα είδος εναρμόνισης και προστασίας μας. Επηρεάζει ωστόσο έντονα το Μεσοφλοιό και τα μάτια μας, ενώ σχετίζεται με τα προγράμματα διατήρησης της ζωής στο σώμα και τα κύτταρα.

Ένα φυσιολογικά ανεπτυγμένο κέντρο κεφαλής φροντίζει για μια μακροχρόνια και καλή ισορροπία του σώματος. Οι βαριές, χρόνιες ασθένειες και ειδικά τα πνευματικά και ψυχικά προβλήματα εμφανίζονται αντίθετα όταν το κέντρο τούτο είναι ιδιαίτερα έντονα μπλοκαρισμένο...

Σε ορμονικό επίπεδο επιδρά το κέντρο τούτο στην Επίφυση, η οποία ρυθμίζει την πρόσληψη φωτός και τους κυρκαδικούς ρυθμούς μέσω της ορμόνης μελατονίνη. (Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που προστατεύει από τον καρκίνο... και άρα μπορείτε να κατανοήσετε και την αλήθεια της τοποθέτησης του Dr. Hammer, πως δίχως εσωτερική ψυχοπνευματική σύγκρουση, δεν εμφανίζεται καρκίνος...)

Ασθενές ή Μπλοκαρισμένο 7ο Κέντρο
Το κέντρο της κορώνας αποτελεί όπως είπαμε το πεδίο της πνευματικής πληρότητας, το υψηλότερο επίπεδο συνείδησης κατά το οποίο ξεπερνάμε τη δυπολικότητα. Είναι το μέσο επίτευξης του ΕΙΝΑΙ.

Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασθενές τσάκρα κεφαλής (δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εμπλοκή σε αυτό το επίπεδο) παραμένουν προσκολλημένοι μόνο στην υλική διάσταση των πραγμάτων και αισθάνονται μια μόνιμη έλλειψη, την οποία όμως δεν μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια.

Γίνεται όμως αισθητή σαν έλλειψη Χαράς για την ίδια τη ζωή, ακόμη κι όταν όλα τα άλλα μοιάζουν στη ζωή τους τακτοποιημένα.Μια αίσθηση κενότητας και δυσαρέσκειας τους συνοδεύει και αισθάνονται δυστυχείς δίχως να γνωρίζουν γιατί.

Όταν η ασθενικότητα του κέντρου είναι ιδιαίτερα έντονη μπορεί να φτάνει και σε ιδιαίτερα έντονη κατάθλιψη που αγγίζει τα όρια της υπαρξιακής κατάθλιψης και απόγνωσης, του πόνου της Ύπαρξης στον Κόσμο....

Στη θέση της κατάθλιψης μπορεί επίσης να εμφανιστεί μια αίσθηση ανιαρότητας και πνευματικής κόπωσης. Το άτομο αισθάνεται μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει ενδιαφέρον για οτιδήποτε -ειδικά για πνευματικά ζητήματα. 

Συχνά νομίζουν πως η αίσθηση τούτη προέρχεται από υλικές δυσκολίες ή προβλήματα υγείας, ωστόσο όσες προσπάθειες και να κάνουν προς την κατεύθυνση των υλικών θεμάτων, όση επιτυχία και να έχουν στους τομείς εκείνους, το ανικανοποίητο παραμένει σαν αίσθηση. ...

Οι άνθρωποι αυτοί πολύ δύσκολα μπορούν να αποφασίσουν και τους λείπει ένας ανώτερος στόχος. Αυτή η κατάσταση οδηγεί συχνά σε σύγχυση και μια αίσθηση Κενότητας εντός, μολονότι δεν μπορεί να οριστεί... σαν ένα τυφλό σημείο στη συνείδηση τους.

Όταν το κέντρο τούτο είναι ασθενές, τότε γίνεται ιδιαίτερα έντονα εμφανής και η κατάσταση και τα χαρακτηριστικά των χαμηλότερων κέντρων και τα προβλήματα εμφανίζονται με μεγάλη ποικιλία ανάλογη του προβληματικού κέντρου και του τσάκρα που χαρακτηρίζει το άτομο. (Επί τούτης της όψης των Κέντρων θα αναφερθώ σε επόμενες αναρτήσεις ανά τσάκρα...)

Δηλαδή, όταν το 7ο κέντρο είναι ασθενές και το άτομο χαρακτηρίζεται π.χ. από το 1ο Κέντρο, τότε τούτος ο άνθρωπος παραμένει δέσμιος των ενστίκτων και των ορμών του. Αντίθετα ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από το 4ο κέντρο, της καρδιάς, ξεπερνά αυτή την έλλειψη επαρκούς ενέργειας στο 7ο κέντρο με σχετική ευκολία και η επίδραση είναι πιο ήπια.

Για όλους γενικά τους ανθρώπους, ασχέτως χαρακτηριστικού κέντρου, συστήνεται ο δρόμος της Σιωπής, διότι εντός της σιωπής αναπτύσσεται το ύψιστο των κέντρων και ανοίγεται στις ενεργειακές ροές του Σύμπαντος ώστε ακολούθως να αναπτυχθεί.

Πιθανά Συμπτώματα όταν υπάρχει εμπλοκή

· Πονοκέφαλοι

· Αδύναμο ανοσοποιητικό

· Νευρόπονοι, Σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες παραλύσεις

· καρκίνος

· σύγχυση, 

· καταθλίψεις

· προβλήματα μνήμης

· πνευματικές ή ψυχικές ασθένειες

· προβλήματα με τον ύπνο 

Εναλλακτικές μέθοδοι εναρμόνισης του κέντρου
*(Πέρα απο ειδικές ασκήσεις από την παράδοση της γιόγκα, όπως και ενεργειακών μεθόδων θεραπείας, που θα δούμε αργότερα...)

Ημιπολύτιμοι Λίθοι : διαμάντι, αμέθυστος, κρύσταλλος χαλαζία

Αρωματικά Έλαια : λιβάνι, τριαντάφυλλο

Ανθοϊάματα: Wild Rose, Wild Chestnut


Πληρότητα και ευδαιμονία εύχομαι σε όλους σας με αγάπη





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου