Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Επτά βήματα για να γίνουμε εξυπνότεροι....!!!!!!!!

Αν και ο δείκτης νοημοσύνης είναι γενετικώς προκαθορισμένος, υπάρχουν τρόποι για να αυξήσουμε την επονομαζόμενη λειτουργική νοημοσύνη μας.

Με άλλα λόγια υπάρχει τρόπος να γίνουμε ευφυέστεροι!

H Annie Murphy Paul είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και motivational speaker. Πρόσφατα έδωσε μια ομιλία στην οποία ξεχώρισε επτά παράγοντες που - αν τους αξιοποιήσουμε σωστά - θα βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του κάνοντάς μας, μεταξύ άλλων, και εξυπνότερους.

1. Οι περιστάσεις
Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας και απαιτεί την προσοχή μας, μας δίνει εμπειρίες που «μεταφράζονται» σε εξειδίκευση. Επί πολλές δεκαετίες θεωρούνταν πως η ευφυία ήταν έμφυτο χαρακτηριστικό και ότι δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Όμως η νέα θεώρηση ορίζει πως αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που προκαλούν ή και ξεπερνούν τις δυνατότητες της νοημοσύνης μας, τελικά την βοηθούν να βελτιωθεί.

2. H εξειδίκευση 
Οι ειδικοί δεν ξέρουν απλώς περισσότερα, γνωρίζουν το θέμα τους με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος τους επιτρέπει να σκέφτονται και να δρουν χωρίς σκέψη, σαν δεύτερη φύση. Η γνώση του ειδικού για το θέμα του είναι βαθιά και οργανωμένη. Είναι ευέλικτη και προσαρμοστική σε νέες καταστάσεις στις οποίες μεταφέρει τον τρόπο σκέψης του για να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά. Ουσιαστικά, έχει πάντα ένα πνευματικό «εργαλείο» στη διάθεσή του για κάθε δύσκολη αποστολή.

3. Η προσοχή
Όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε σε μια εργασία ή αποστολή, τόσο πιο αποτελεσματικά την εκτελούμε και τόσο περισσότερες εμπειρίες και εξειδίκευση αντλούμε από αυτή. Θέλει προσπάθεια να αντισταθούμε στο να τσεκάρουμε το email μας ή το Facebook, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε δύο πράγματα ταυτόχρονα.

4. Τα συναισθήματα
Όταν έχουμε καλή διάθεση, χαρά, ελπίδα κ.λπ., σκεφτόμαστε δημιουργικά. Όταν μας έχει κυριεύσει το άγχος, η ανησυχία «καταλαμβάνει» χώρο στον εγκέφαλό μας και μας αφήνει -κυριολεκτικά- με λιγότερη διαθέσιμη εξυπνάδα. Οι έρευνες έχουν συμπεράνει πως ειδικά η ελπίδα είναι εκείνη που μας κάνει να προσπαθούμε περισσότερο και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες. Φυσικά, η ελπίδα θα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο, το οποίο με τη σειρά του μειώνει το άγχος της αβεβαιότητας.

5. Η τεχνολογία
Όχι, δεν εννοούμε το να μην ξέρουμε τίποτα και να βρίσκουμε στο Google κάθε απάντηση μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι απαιτήσεις για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν κριτική σκέψη, λύση προβλημάτων, συνεργασία και δημιουργικότητα. Αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν το μυαλό είναι κενό από γνώση. Συνδυάζονται αποτελεσματικά μόνο όταν αυτή είναι ήδη κτήμα μας. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, την τεχνολογία για να αποκτήσετε γνώσεις και για να τις συνδυάσετε με έξυπνο τρόπο.

6. Το σώμα μας
Οτιδήποτε κάνει καλό στο σώμα μας κάνει καλό και στην ευφυΐα μας. Σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκής ύπνος, ελεγχόμενο στρες, όλα αυτά κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Ειδικά ο ύπνος είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Στη διάρκειά του, όλα όσα μάθαμε και ζήσαμε στη διάρκεια της μέρας ταξινομούνται και συνδυάζονται με ήδη υπάρχουσες εγγραφές. Έλλειψη ύπνου ή κακή ποιότητά του επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία.

7. Οι σχέσεις
Οι άλλοι άνθρωποι στη ζωή μας αναλαμβάνουν μέρος της δικής μας πνευματικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, στα ζευγάρια ο ένας θυμάται πράγματα όπως πότε πρέπει να πάει το αυτοκίνητο για σέρβις και ο άλλος π.χ. τα γενέθλια των φίλων. Στη δουλειά, οι συνάδελφοι μοιράζονται το βάρος ενός πρότζεκτ και συνδυάζουν το μυαλό τους σε μια πνευματική πρόκληση. 

Κάθε τέτοια σχέση μας κάνει - ως σύνολο - εξυπνότερους απ’ όσο θα ήμασταν μόνοι μας. Επιπλέον, το συναίσθημα ότι ανήκει κανείς σε μια ομάδα και έχει συγκεκριμένο μερίδιο ευθύνης, τον κάνει να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Με το ίδιο αντικείμενο έρευνας ασχολήθηκε και το BBC. Μπορεί οι ασκήσεις να μην εντυπωσιάσουν τα μέλη της MENSA, ούτε ίσως τους ακαδημαϊκούς κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο, όμως σύμφωνα με έρευνα του BBC συγκεκριμένα «απλά βήματα» μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους μόνο σε επτά ημέρες.

«Λύστε ένα σταυρόλεξο, μάθετε καινούργιες λέξεις, κάντε ντους με κλειστά τα μάτια» και άλλες μικρές καθημερινές αλλαγές στη ρουτίνα μας οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση της ευφυΐας – μέχρι και 40%, υποστηρίζεται στον οδηγό που συνέταξαν ερευνητές που εργάστηκαν για λογαριασμό του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. 

Και για το λόγου το αληθές 100 εθελοντές έχουν ήδη πάρει μέρος στο σχετικό πείραμα και τα αποτελέσματα θα προβληθούν στη σειρά εκπομπών «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα» στο BBC.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής, φυσικής άσκησης και ασκήσεων ενίσχυσης της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους, σίγουρους για τον εαυτό τους και αποφασιστικότερους.

«Το IQ θεωρείται η παραδοσιακή μέτρηση της ανθρώπινης ευφυΐας, όμως επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι με απλά βήματα που εφαρμόζονται συστηματικά οι νοητικές λειτουργίες μπορούν να βελτιωθούν. 

Η εκπομπή μας διαπιστώνει την αξιοπιστία των ερευνών», λέει ο Φίλιπ Μάροου, παραγωγός τού «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία βδομάδα». Σημειώνει μάλιστα ότι όταν η ομάδα παραγωγής συνεργάστηκε με τους πρώτους 20 εθελοντές που ακολούθησαν τον «οδηγό εξυπνάδας», περίμενε ότι στο τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες θα «ήταν εξυπνότεροι περίπου κατά 10%» από ό,τι στην αρχή της. 

«Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά. Η ευφυΐα τους μετριέται με σειρά τεστ αλλά και δραστηριοτήτων», λέει ο Μάροου, που υπογραμμίζει ότι στο τέλος της εβδομάδας ορισμένοι εθελοντές σημείωσαν ενίσχυση της ευφυΐας τους μέχρι και 40%.

«Μεγαλύτερη διαύγεια», «καλύτερη συγκέντρωση», «ενίσχυση της μνήμης» είναι μερικές μόνο από τις αξιοσημείωτες αλλαγές στην καθημερινότητά τους που, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί τού «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα», καταθέτουν οι 100 εθελοντές.

Και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν… να πώς να γίνετε εξυπνότεροι σε μία εβδομάδα :

1η ημέρα: Βουρτσίστε τα δόντια σας με το άλλο χέρι από αυτό που χρησιμοποιείτε συνήθως. Κάντε ντους έχοντας κλειστά τα μάτια.

2η ημέρα : Λύστε ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku. Κάντε μια βόλτα περπατώντας γρήγορα.

3η ημέρα : Ξεχάστε το αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε μέσα συγκοινωνίας, ποδήλατο ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια. Φάτε λιπαρά ψάρια για μεσημεριανό και βραδινό.

4η ημέρα : Βρείτε τουλάχιστον δέκα άγνωστες λέξεις στο λεξικό και χρησιμοποιήστε τες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5η ημέρα : Κάντε μία ώρα γιόγκα, πιλάτες ή έστω άλλου είδους γυμναστική. Μιλήστε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.

6η ημέρα : Επιλέξτε διαφορετική διαδρομή ή μέσα συγκοινωνίας για να πάτε στη δουλειά σας. Παρακολουθήστε ένα «τηλεοπτικό κουίζ» ή άλλο παιχνίδι γνώσεων.

7η ημέρα : Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Απομνημονεύστε τη λίστα για ψώνια πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου