Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

10 Συνήθειες που κάνουν τις οικογένειες πιο χαρούμενες κι ευτυχισμένες...!!!!

Η οικογένειά μας είναι ένας μικρός όμορφος κόσμος, που μας χαρίζει δύναμη κι αγάπη…Κάθε γέννηση, κάθε δεσμός κάνει τον κύκλο της αγάπης να μεγαλώνει. Η οικογένειά μας είναι ένας μοχλός δύναμης και κάθε κρίση που αντιμετωπίζουμε μαζί κάνει τον μοχλό αυτό ακόμη ισχυρότερο.

Αν ρωτήσουμε εκατό άτομα ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους, οι περισσότεροι θα απαντήσουν – αν όχι όλοι – ότι είναι η οικογένειά τους. (Υπάρχουν ναρκισσιστές εκεί έξω, αγαπητοί μου φίλοι!).

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, ο φόρτος των υποχρεώσεων και το άγχος της ζωής μάς κάνουν πολλές φορές να χάσουμε τις προτεραιότητές μας – ακόμα και όταν οι προτεραιότητες αυτές αφορούν τους αγαπημένους μας.

Ας δούμε μαζί λοιπόν δέκα πράγματα που μπορούν να κάνουν τις οικογένειες πιο ευτυχισμένες σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.  Λάβετε θέσεις!

10 Πράγματα που μπορεί να χαρίσουν ευτυχία στην οικογένειά μας :

1. Οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές!
Ενστικτωδώς κατανοούμε τη σημασία της προόδου σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Θέτουμε στόχους και προσπαθούμε. Κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε.Ορισμένοι από εμάς, ωστόσο, δεν τονίζουν αρκετά τη σημασία της προσπάθειας για μια οικογένεια περισσότερο χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

Εάν συνεργαστούμε ως οικογένεια, μπορούμε να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την ευτυχία και τη συνοχή της οικογένειας. Αλλά, όπως όλα τα πολύτιμα πράγματα, η ευτυχία απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση.

2. Υπενθυμίζουμε τις αξίες και την αποστολή που έχουμε να φέρουμε εις πέρας!
Ας βρούμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για το τι πραγματικά σημαίνει να είμαστε μια οικογένεια. Ποιες είναι οι αξίες της οικογένειάς μας; Οι επιτυχημένες φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν λεπτομερείς, καλά διαμορφωμένες διακηρύξεις που αφορούν την αποστολή τους. 

Το ίδιο ισχύει και για τις επιτυχημένες εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις. Η επιλογή της αποστολής χρησιμεύει ως βάση για κάθε απόφαση. Οι αγαπημένες οικογένειες μπορούν να κάνουν το ίδιο.Ξεκινήστε μια συζήτηση περί αποφάσεων. Προσδιορίστε ποιες είναι οι κεντρικές σας αξίες ως οικογένεια. Προσδιορίστε τον τύπο της οικογένειας που θέλετε να είστε.

3. Ας δώσουμε στα παιδιά εξουσία!
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να προγραμματίσουν τον χρόνο τους, να θέτουν εβδομαδιαίους στόχους και να αξιολογούν την πρόοδό τους αναπτύσσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις εκτελεστικές δεξιότητες.

Οι δεξιότητες αυτές βοηθούν τα παιδιά να αποφύγουν περισπασμούς, να ασκήσουν αυτοπειθαρχία και να αξιολογήσουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

4. Ας μιλήσουμε για την ιστορία της οικογένειας και για τους προγόνους!
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερη γνώση έχει ένα παιδί για την οικογενειακή του ιστορία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αυτοπεποίθησή του.

Ίσως το πιο εκπληκτικό εύρημα είναι ότι η γνώση του οικογενειακού ιστορικού είναι ένας εξαίρετα σημαντικός παράγοντας για τη συναισθηματική ευημερία ενός παιδιού.Διδάξτε τα παιδιά σας να θυμούνται από πού προέρχονται – είναι ένα πολύτιμο μάθημα!

5. Αποτελεσματικός στοχασμός!
Ο Bruce Ury είναι ο συν-συγγραφέας του κλασικού βιβλίου Getting to Yes, το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, σχετικά με την διαχείριση των διαφωνιών και των διενέξεων. Ο Ury διαπίστωσε ότι εφαρμόζοντας μια διαδικασία τριών σταδίων μπορούν να βοηθηθούν οι γονείς και τα παιδιά τους να επιλύσουν επιτυχώς και με αγάπη τις διαφορές. 

Τα τρία αυτά στάδια είναι :
– Ξεχωρίστε όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας ώστε ο καθένας να έχει τη δική του γνώμη πάνω στη διένεξη.

– Τοποθετηθείτε όλοι απέναντι έτσι ώστε να βλέπετε ο ένας τον άλλον (π.χ., οικογενειακό τραπέζι). Ζητήστε από τα παιδιά να βρουν τρεις εναλλακτικές λύσεις στη σύγκρουση.

– Μαζευτείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο και συζητήστε την κατάσταση. Ρωτήστε τα παιδιά σας ποια από τις τρεις λύσεις προτιμούν περισσότερο.

«Μην είστε δικτάτορας αν δεν πρέπει να είστε,» προσθέτει ο Ury.

6. Ας γίνουμε μέρος μιας ομάδας ή κοινότητας!
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνύπαρξη σε μια κοινότητας με τουλάχιστον δέκα υποστηρικτικών μελών κάνει τις οικογένειες πιο ευτυχισμένες. Οι καθηγητές Chaeyoon Lin και Robert Putnam διαπίστωσαν ότι οι οικογένειες που συμμετέχουν σε μια κοινότητα, ιδιαιτέρως όταν αυτή είναι θρησκευτική, απολαμβάνουν περισσότερη ευτυχία, ευημερία και συνοχή.

Οι Chaeyoon Lin και Robert Putnam σημειώνουν ότι η θρησκευτική προτίμηση δεν είχε καμία σημασία για τα αποτελέσματα της μελέτης. Αυτό που έχει σημασία είναι το πλήθος των μελώ στην θρησκευτική κοινότητα – και διαπίστωσαν ότι το 10 είναι το καλύτερο νούμερο!

7. Αφήστε το άγχος έξω από την οικογένειά σας!
Η Ellen Galinsky, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Οικογένειας και Εργασίας (FWI), εκπόνησε μια έρευνα με σημείο αναφοράς πάνω από χίλιες οικογένειες.

Στην έρευνα, τα παιδιά έπρεπε να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση : «Ποια είναι η επιθυμία που έχετε για τους γονείς σας;»

Η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν ότι τα παιδιά ήθελαν οι γονείς να είναι λιγότερο κουρασμένοι και λιγότερο αγχωμένοι.

Εδώ βρίσκεται και η ουσία: τα συναισθήματά μας δεν χρειάζεται να υπαγορεύουν τις συμπεριφορές μας. Ας δείξουμε στα παιδιά μας περισσότερη θετική ενέργεια και λιγότερο άγχος!

8. Ας κάτσουμε μαζί στο δείπνο!
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, η συχνότητα που τα παιδιά έτρωγαν στο σπίτι ήταν ο κορυφαίος παράγοντας που οδηγούσε σε βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιτυχίες και λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κοινό γεύμα μεταξύ γονέων και παιδιών ως οικογένειας ήταν πιο σημαντικό από :
– τον χρόνο στο σχολείο
– τον χρόνο των σπουδών
– τα αθλήματα
– την παρακολούθηση θρησκευτικών δραστηριοτήτων.

9. Ήρθε η ώρα των παππούδων!
Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε τους γονείς σας, πρέπει να ξέρετε (αν δεν το γνωρίζετε ήδη!) ότι οι παππούδες είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.Μεταξύ άλλων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες διδάσκουν στα παιδιά τις κοινωνικές δεξιότητες, τη συμπόνια και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσέχουν.

Μια μελέτη που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 400 έφηβους στο Πανεπιστήμιο Brigham Young διαπίστωσε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του χρονικού διαστήματος που περνάει το παιδί με τους παππούδες τους και της κοινωνικής ικανότητας, της σχολικής συμμετοχής και των πράξεων καλοσύνης.

10. Οικογενειακές συναντήσεις!
Ένας πολύ καλό τρόπος να δημιουργήσουμε συνοχή είναι να συγκεντρώσουμε την οικογένεια μία φορά την εβδομάδα σε μια κοινή συνεδρίαση.

Ο Bruce Ury μοιράζεται μαζί μας αυτό που κάνει ο ίδιος με την οικογένειά του :

«Βασικά θέτουμε τρεις ερωτήσεις. Τι λειτούργησε καλά αυτήν την εβδομάδα, τι δεν λειτούργησε καλά αυτήν την εβδομάδα και σε τι θα συμφωνήσουμε να εργαστούμε την επόμενη εβδομάδα;

Και αν τα παιδιά πληρούν το στόχο, επιλέγουν έναν τρόπο ανταμοιβής με τη δική μας βοήθεια. Στην αντίθετη περίπτωση θα επιλέξουν ένα είδος ποινής. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με εμάς, το διευθετούμε όλοι μαζί σα να είμαστε σε διαβούλευση».

Σαν ένα πρώτο στάδιο, δείτε ποιος τρόπος σας είναι πιο οικείος και ξεκινήστε με αυτόν. Πολύ πιθανόν να έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιους από αυτούς που σας προτείνουμε. Εμπρός λοιπόν, δοκιμάστε – δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο, πιο δημιουργικό και πιο ανταποδοτικό συναισθηματικά από μια δεμένη οικογένεια!




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 
share24.gr / Spirit Alive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου