Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Βγάλε από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις με αυτούς τους τρόπους…!!!!

Μήπως το μυαλό σου μερικές φορές κολλάει στα αρνητικά; Οι αρνητικές σκέψεις έχουν σοβαρή δύναμη και επιρροή. Εάν δεν είσαι προσεκτικός, μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μυαλό σου και να ασκήσουν την επιρροή τους σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής σου. 

Μη ξεχνάς ότι μπορείς να επιβληθείς στις σκέψεις σου. Ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση. Ήρθε η ώρα να βγουν από το κεφάλι σου όλα τα αρνητικά. 

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να αποσπάς την προσοχή του μυαλού σου μακριά από τα αρνητικά, οπότε, κάποιες θετικές σκέψεις θα έχουν την ευκαιρία να γλιστρήσουν μέσα του. 

1. Κουνήσου 
Μετακίνησε το σώμα σου. Πήγαινε γιόγκα, πήγαινε μια βόλτα, γράψου στο γυμναστήριο. Απλά κίνησε το σώμα σου. Εστιάζοντας την ενέργειά σου στο σώμα σου, τραβάς μακριά από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις. 

2. Ό,τι σκέφτεσαι είσαι 
Είμαστε όλοι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τη δική μας συναισθηματική υγεία και την ευημερία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτά που λέμε στον εαυτό μας ξανά και ξανά για μέρες, εβδομάδες, μήνες και μερικές φορές χρόνια, έχουν δραματικές επιπτώσεις για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τα πράγματα γύρω μας. Το μυαλό είναι ισχυρό και σε ένα δευτερόλεπτο, μπορεί να ανυψώσει ή να συντρίψει τη διάθεσή σου. 

3. Φύγε μακριά από οτιδήποτε σου φέρνει αρνητικές σκέψεις 
Από ένα τραγούδι που σου φέρνει στο μυαλό ένα χωρισμό μέχρι ένα μέρος που δεν πέρασες όμορφα. Όσο αφήνεις τον εαυτό σου κοντά σε αρνητικά ερεθίσματα, τόσο οι σκέψεις δε θα σωπαίνουν. Τόσο θα βασανίζεσαι. 

4. Συναναστρέψου τους θετικούς ανθρώπους 
Μα πώς να σταματήσουν οι αρνητικές σκέψεις όταν συναναστρέφεσαι ανθρώπους αρνητικούς και μίζερους; Μίλα με ανθρώπους που μπορεί να θέσουν στα πράγματα μια προοπτική και μια ελπίδα. 

Σταμάτα να έχεις γύρω σου ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βλέπουν τα προβλήματα και τα αρνητικά της ζωής. Είναι βέβαιο ότι θα σε επηρεάσουν. Βάλε στη ζωή σου αισιόδοξους ανθρώπους με χαρά και κέφι. 

5. Κάνε μια λίστα με πέντε πράγματα που είσαι ευγνώμων 
Όντας ευγνώμων, βοηθάς τον εαυτό σου να εκτιμήσει αυτό που ήδη έχεις. Κάθε φορά που έρχεται μια αρνητική σκέψη, αντιστάθμισέ τη με μια θετική. Σκέψου πόσο τυχερός είσαι που έχεις όσα έχεις. Την υγεία σου, τους φίλους σου, τη δουλειά σου. Μη ξεχνάς ό,τι σου χει προσφέρει η ζωή. 

6. Αντικατάστησε τις αρνητικές σου σκέψεις 
Μην πολεμάς τις αρνητικές σου σκέψεις, προσπαθώντας να τις αλλάξεις. Οι αρνητικές σκέψεις δεν αλλάζουν. Είναι προτιμότερο με το που τις αντιληφθείς, αμέσως να σκεφτείς κάτι εντελώς διαφορετικό, να στρέψεις το μυαλό σου σε μια ολωσδιόλου διαφορετική σκέψη. 




Πέντε ψυχολογικά τρικ για να έλκεις τους άλλους ανθρώπους…!!!!

Πώς θα προσελκύσετε άλλους ανθρώπους; Η αληθινή έλξη δημιουργείται στο μυαλό μας. Μας κεντρίζει, μας εξάπτει το ενδιαφέρον και μας γεμίζει με περιέργεια. Ξεπερνά τις απλές φυσικές πτυχές της ζωής μας όπως το πρόσωπο, τα μάτια και το σώμα μας. 

Υπάρχει μια πολιτισμική προκατάληψη κατά την οποία πιστεύουμε πως οτιδήποτε όμορφο είναι καλό και πως όταν κάποιος είναι πολύ ελκυστικός εμφανισιακά, κρύβει έναν εκπληκτικό άνθρωπο. 

Όμως, όσο μεγαλώνουμε και αποκτούμε περισσότερη εμπειρία, συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο συσχετισμός δεν είναι πάντα αληθινός. Επιπλέον, συνειδητοποιούμε πως στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο έντονο και σημαντικό να μπορέσουμε να βιώσουμε το άλλο είδος έλξης, όπου δύο πνεύματα εναρμονίζονται στην απόλαυση, τις αξίες και σε σχέδια. 

Στο σημερινό μας άρθρο, θα μείνουμε στην περιοχή που περιλαμβάνει την περισσότερη “δύναμη της έλξης”. Μπορείτε να εξασκήσετε πρακτικές για να προσελκύσετε άλλους ανθρώπους μέσα από μια σειρά ενδιαφέρουσων στρατηγικών τις οποίες μπορούμε όλοι να αναπτύξουμε. 

Εδώ είναι πέντε ψυχολογικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. 

1. Η αληθινή έλξη βρίσκεται στην αυτοπεποίθηση. Να είστε αυθεντικοί! 
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση σαγηνεύουν και προσελκύουν. Όμως, αυτή η ασφάλεια και η αυτοπεποίθηση δε θα πρέπει ποτέ να φτάσει στα όρια της υπεροψίας ή του ναρκισσισμού. 

Αληθινή αυτοπεποίθηση είναι όταν γνωρίζετε τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας. Ωστόσο, γνωρίζετε και τα όρια σας. Επιπροσθέτως, έχετε την ικανότητα να τα αναγνωρίζετε και να δοκιμάζετε να βελτιώνεστε καθημερινά πάνω σε αυτά. 

Ακόμη περισσότερο, η αυτοπεποίθηση τροφοδοτείται μαζί με άλλες βασικές και σημαντικές διαστάσεις. 

Μεταξύ αυτών είναι η αυτοεκτίμηση, μια καλή αυτο-αντίληψη και ένας συνδυασμός ο οποίος περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο είδος ταπεινότητας που θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο ανοικτοί και πιο κοντά στους άλλους. 

Η αληθινή μαγεία βρίσκεται στην ισορροπία αυτών των διαστάσεων. 

2. Δημιουργήστε τη δική σας μόδα 
Σ’ ένα κόσμο με ανθρώπους που είναι αρκετά ίδιοι, η διαφορετικότητα είναι ελκυστική. Όμως, κατά καιρούς, πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε πως η διαφορετικότητα θα μας αναγκάσει να αποκοπούμε, να δεχθούμε κριτική, ακόμη και να χωριστούμε από την ίδια την κοινωνία. 

Το να έχετε μια γαμψή μύτη σαν ράμφος ή να είσαστε υπέρβαροι, για παράδειγμα, φαίνονται σαν αληθινά εμπόδια για να προσελκύσετε άλλους ανθρώπους. Όπως και ένα ασύμμετρο πρόσωπο ή να είστε πολύ ψηλοί ή πολύ κοντοί. 

Ωστόσο, όλες αυτές οι μικρές διαφορές θα πρέπει να συνοδεύονται από αυτοπεποίθηση. 

Δείξτε στον κόσμο πως είστε μοναδικοί, πως έχετε τη δική σας μόδα και ότι είστε ευτυχισμένοι με το ποιοι είστε. 

Ας μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε τις ιδιαιτερότητές μας. 

3. Η δύναμη της επικοινωνίας χωρίς λόγια 
Η έλξη ξεκινά με ένα βλέμμα και γνωρίζοντας πώς να συνδεθούμε με τους άλλους μέσω αυτού. 

Κατ’ επέκταση, θα χρειαστεί να μάθετε να σκέφτεστε για τη στάση του σώματός σας: τα σταυρωμένα πόδια και σταυρωμένα χέρια είναι σαν τοίχοι όταν πρόκειται να παράγετε αυτοπεποίθηση. 

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανοιχτή γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι είστε ήρεμοι και άνετοι. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για χειρονομίες, χαμογελάστε για να σαγηνεύσετε, χρησιμοποιήστε το κεφάλι σας για να γνέψετε και να δείξετε ενδιαφέρον και το σώμα σας για να δείξετε αυτοπεποίθηση και οικειότητα. 

Μάθετε περισσότερα πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας. 

4. Ενσυναισθητική επικοινωνία 
Τα άτομα που μπορούν να δείξουν ότι μπορείτε να τα πλησιάσετε, που ξέρουν πώς ν’ ακούσουν και είναι δυνατό να εδραιώσουν μια συναισθηματική και γνωστική ενσυναισθητική επικοινωνία, γίνονται περισσότερο ελκυστικά σταδιακά. 

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη συνήθεια να μιλούν πάντα για τον εαυτό τους με τη λογική πως «πλασάρουν τον εαυτό τους» για να δείχνονται. Εκθειάζουν τις υποτιθέμενες αρετές και ικανότητές τους, όπως και τα υπέροχα προσόντα τους, αλλά αυτό που προκαλούν στην πραγματικότητα είναι δυσφορία και απόσταση. 

Θα πρέπει, γι’ αυτό, να μάθετε πώς να εδραιώσετε ένα στενό δεσμό με τους άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πώς να το κάνουν αυτό όντας αυθεντικοί, με ειλικρινές ενδιαφέρον γι’ αυτούς που έχουν μπροστά τους και δεν παύουν ποτέ να είναι ταπεινοί. Αυτό τους κάνει πολύ ελκυστικούς. 

5. Κάτι ασυνήθιστο για να προσελκύσετε άλλους ανθρώπους 
Όπως επισημάναμε, αν έχετε εμμονή με το να «ταιριάζετε» και να έχετε παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλους ανθρώπους, καταφέρνετε μονάχα να χαθείτε στον ωκεανό με τα συνηθισμένα άτομα χωρίς να ξεχωρίσετε ποτέ. 

Θέλετε να προσελκύσετε άλλους ανθρώπους, να είστε διαφορετικοί και να συγκεντρώσετε τα βλέμματα όλων όσων παρευρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο; Τότε πρέπει να τονίσετε τη μοναδική πτυχή που σας χαρακτηρίζει. Αυτό είναι κάτι που θα θυμούνται οι υπόλοιποι ή θα τους κάνει να σας αναγνωρίζουν. 

Μπορείτε να είστε εκείνη στην οποία αρέσει το «pin-up» στυλ, τα αυθεντικά μαλλιά ή τα κλασσικά παπούτσια. Είτε εκείνος ο άνδρας με το κομψό μουστάκι, που φοράει παπιγιόν ή που έχει πάντα άνετο ντύσιμο. 

Το να είστε αυθεντικοί πρέπει να έρχεται σε αρμονία με την εμφάνιση και τη ζωή σας. Δε θα πρέπει να προσπαθήσετε ποτέ να δείξετε κάτι που δεν ταιριάζει στη λογική σας ή που σας απομακρύνει από την ταυτότητά σας. 

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους. 

Η ομορφιά είναι μια δουλειά εν εξελίξει 

Πάνω απ’ όλα, αυτές οι διαστάσεις μπορούν και πρέπει να εξασκηθούν. 

Οι περισσότερες διεγείρουν την αυτογνωσία. Μόνο όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε. 

Θα έχουμε επίσης επίγνωση των δυνατών μας σημείων. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε πού βρίσκεται αυτή η μαγεία η οποία σαγηνεύει και κάνει τους άλλους να μας κοιτούν. 

Τέλος, μη ξεχνάτε: μόλις προσελκύσετε κάποιον, πρέπει να διατηρήσετε την έλξη. 




5 τρόποι για να αλλάξετε την ενέργεια της ζωής σας χωρίς να αλλάξετε έπιπλα…!!!!

Μυστικά που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μπορούν να αλλάξουν την ενέργεια της καθημερινότητάς σας. 

Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε εμάς και το σπίτι μας με φρέσκια αναζωογονητική ενέργεια. Το πρώτο και πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία είναι να κατανοήσουμε ότι όπως εμείς κάνουμε αποτοξίνωση στο σώμα μας ώστε να μπορούμε να αφομοιώσουμε τα ευεργετικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, έτσι και το σπίτι μας πριν δεχτεί τις νέες ποιότητες, πρέπει να έχει καθαριστεί πραγματικά καλά σε φυσικό κι ενεργειακό επίπεδο. 

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι ένα βρώμικο σπίτι είναι αδύνατον να έλξει και να συντηρήσει την θετική ενέργεια. 

Κι ας πάμε να δούμε μερικούς τρόπους αναζωογόνησης : 

1. Ενέργεια από τα λουλούδια: Μαζέψτε μερικά άνθη που αγαπάτε από την εξοχή, αν όμως η εξόρμηση στην εξοχή δεν είναι εφικτό για εσάς, απλά αγοράστε τα λουλούδια που αγαπάτε. Τοποθετήστε τα άνθη σε ένα σκεύος πυρέξ και γεμίστε το με νερό φίλτρου ή εμφιαλωμένο. 

Αφήστε το μπολ στο μπαλκόνι σας για ένα 24ώρο αλλά φροντίστε το φεγγάρι να είναι σε γέμιση. Το επόμενο πρωί ρίξτε αυτό το ενεργοποιημένο νερό σε βαποριζατέρ, προσθέτοντας τα εξής φυσικά αιθέρια έλαια : 5 σταγόνες πορτοκάλι, 7 μανταρίνι, 6 δενδρολίβανο και ψεκάστε επιμελώς όλο σας το σπίτι. 

Θα ανεβάσει την ενέργεια του, θα το αναζωογονήσει και πραγματικά θα το νιώσετε φρέσκο σαν ένα κάμπο με βότανα κι εσπεριδοειδή δέντρα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όποτε κι όσο συχνά θέλετε. 

2. Ενέργεια από τα ορυκτά: Σε ένα ποτήρι νερό φίλτρου ή εμφιαλωμένο, από το βράδυ, τοποθετείστε από ένα μικρό κομμάτι από τα εξής ορυκτά : διαμάντι hergimer, αυτοκρατορικό τοπάζι και γρανάδα. Το πρωί μόλις ξυπνήσετε πιείτε αυτό το νερό. 

Σίγουρα θα σας τονώσει (οπωσδήποτε τα ορυκτά να είναι ενεργειακά καθαρισμένα). Μετά από 15 λεπτά πάρτε μια κουταλιά από γύρη και μέλι και μετά από 20 λεπτά συνεχίστε με τον εξής δυναμωτικό χυμό : Βάλτε στο μπλέντερ 2 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, 2-3 καρύδια, 2-3 αμύγδαλα, 1 μήλο, 1 κουταλάκι του γλυκού υποφαές, 1 κουταλάκι του γλυκού goji berry, μια φετούλα φρέσκο τζίντζερ, 1 καρότο και 1 πρέζα κανέλα. 

Αλέστε τα, στύψτε στη συνέχεια 2-3 γκρέιπφρουτ κι ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Αν δεν σας αρέσουν τα γκρέιπφρουτ, δοκιμάστε το χυμό αυτό με πορτοκάλια. Μετά από λίγο μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας και να αρχίσετε την ημέρα σας δυναμικά. 

3. Ενεργειακό μπάνιο: Γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά, ένα αναζωογονητικό μπάνιο θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την ημέρα σας. Γεμίστε την μπανιέρα σας με νερό, ρίξτε ένα κουτί από γάλα καρύδας, ένα κουτάλι της σούπας μέλι, 3 κουταλιές της σούπας άλατα epsom και σε 10 ml λάδι τζοτζόμπας, προσθέστε τα εξής φυσικά αιθέρια έλαια : 6 σταγόνες πορτοκάλι, 6 βασιλικό ή μέντα, 2 γκρέιπφρουτ, 5 λεμόνι. 

Αν θέλετε να το κάνετε πρωί, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αιθέρια έλαια με τα εξής : 7 σταγόνες περγαμόντο χωρίς περγαμπτένιο, 5 βασιλικό, 6 δενδρολίβανο διότι τα εσπεριδοειδή αν βγείτε στον ήλιο δημιουργούν κηλίδες στο δέρμα. 

4. Ενέργεια από τα βότανα: Αν δεν έχετε χρόνο για να μπείτε στη μπανιέρα, φροντίστε να έχετε στο ψυγείο βρασμένα βότανα όπως δενδρολίβανο, πορτοκαλόφλουδες, θυμάρι. Αραιώστε με λίγο ζεστό νερό και ρίξτε επάνω σας στο τέλος του ντουζ. Απλά ταμπονάρετε το σώμα σας κι αφήστε τα βότανα να δράσουν. 

Για να συντηρήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι μπορείτε στον αρωματολύχνο σας να καίτε αιθέρια έλαια που έχουν αυτή τη δράση. Όπως έχετε καταλάβει, αυτή την ποιότητα την κατέχουν πολύ καλά τα εσπεριδοειδή. 

Σας δίνω μερικούς συνδυασμούς για να πειραματιστείτε πιο σας ταιριάζει καλλίτερα. Λεμόνι με μέντα ή νερολί, πορτοκάλι με κανέλα ή δενδρολίβανο, βασιλικός με περγαμόντο, λεμονόχορτο με γιασεμί, φασκόμηλο με λεμόνι ή δενδρολίβανο, γεράνι με οποιοδήποτε αιθέριο θέλουμε να το συνδυάσουμε. 

5. Προστασία από την αρνητική ενέργεια: Ο χώρος μας είναι ένα κομμάτι της ζωή μας. Αναγνωρίζω ότι η καθημερινότητα όλων μας έχει ιδιαιτερότητες, αλλά εμείς είμαστε που φτιάχνουμε τη ζωή μας εν τέλει με τις επιλογές μας. Το σημαντικό είναι να μην παραδοθούμε στην αρνητική ενέργεια. Να συνεχίσουμε να δρούμε συνειδητά και να βρίσκουμε τρόπους έστω και απλούς ώστε να φέρνουμε το φως στην κάθε μέρα μας. 




Shakila Ιωάννα Μπράτη 

Πώς να απαντήσετε στο κάλεσμα : 3 τρόποι για να θυμηθείτε γιατί η ψυχή σας διάλεξε αυτό τον τρόπο ζωής…!!!!

Πως θα αναγνωρίσετε και θα απαντήσετε στο κάλεσμα; Πως θα ανακαλύψετε γιατί η ψυχή σας διάλεξε αυτό τον τρόπο ζωής; Είναι απλό: πρέπει να καταλάβετε πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. 

“Ήρθατε εδώ με κάποιο σκοπό. Είστε μέρος της παγκόσμιας συνείδησης και δεν υπάρχουν ατυχήματα όσο αναφορά αυτό. Στην πραγματική σας ουσία - όχι στον ψεύτικο εαυτό, όχι στον εγωισμό που είναι μέρος σας, αλλά στην πραγματική ουσία αυτού που είστε - είστε απέραντοι και έχετε κάτι το πολύ βαθύ να ολοκληρώσετε για όσο θα είστε εδώ. Αλλιώς δε θα ήσασταν. 

Βρείτε το. Δώστε προσοχή σε αυτό. Ακούστε το κάλεσμα. Βρείτε τα στοιχεία, τις υποδείξεις. Δείτε τις ευθυγραμμίσεις οποιεσδήποτε και αν είναι, ανεξάρτητα από το πόσο παράλογες ή παράξενες και να φαίνονται στους υπόλοιπους… αν έχετε κάποιο κάλεσμα εσωτερικά που να λέει πως υπάρχει και κάτι άλλο, μην το αγνοήσετε. 

Μην πεθάνετε με την μουσική μέσα σας. Μην πεθάνετε με το πεπρωμένο σας ανεκπλήρωτο. Μην πεθάνετε με την αίσθηση πως η ζωή σας πήγε λάθος. Μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό. – Wayne Dyer 

Πριν από την γέννηση, όπως ένας ζωγράφος επιλέγει ποια χρώματα θα μπουν στον κενό καμβά, οι ψυχές μας επιλέγονται σαν σύνολο χρωμάτων να δουλέψουν με τους καθορισμένους γονείς μας, την εθνικότητα, την χώρα γέννησης, κτλ. Επίσης, επιλέγουμε έναν αριθμό από πιθανά μονοπάτια που θα μας επιτρέψουν να βιώσουμε ορισμένες πτυχές της ύπαρξης μας. 

Για παράδειγμα, αν το κουράγιο δεν είναι από τις πτυχές του εαυτού μας που επιθυμούμε να βιώσουμε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με άλλες ψυχές στον φυσικό κόσμο σε συνθήκες που θα προέκυπταν στην ζωή μας στις οποίες θα πρέπει να επικαλεστούμε το θάρρος μέσα μας. 

Παρομοίως, επιλέγουμε μια συγκεκριμένη αποστολή, ή ένα κάλεσμα το οποίο μας επιτρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες μας σε αυτό το επίπεδο ζωής που ονομάζεται γη. 

Προκειμένου να προχωρήσουμε πλήρως στο κάλεσμα με δύναμη και συνείδηση, πρέπει να επιλέξουμε να ξεχάσουμε την γέννηση, έτσι ώστε μετά από χρόνια και δεκαετίες και για κάποιους, μια ζωή αναζήτησης της ψυχής να φτάσουμε σε ένα σημείο στην ζωή μας που θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση να θυμηθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και σκόπιμα να καλέσουμε αυτό που μας δίνει την περισσότερη χαρά. 

Προσωπικά, βλέπω τα πολλά χρόνια επίπονης αναζήτησης σαν τίποτα άλλο παρά από μια ιεροτελεστία διέλευσης με σχετικές εμπειρίες και θεϊκές συνθήκες που μας προετοιμάζουν πλήρως για να γίνουμε αυτοί που προοριζόμασταν να γίνουμε. 

Το δεύτερο που επανασυνδεόμαστε με το κάλεσμα της ψυχής, είναι το σύμπαν που καταγράφει την σοβαρότητα μας και συνειδητοποιούμε πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στον δρόμο μας. 

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι φόβοι και τα εμπόδια αρχίζουν να ξεθωριάζουν και το μονοπάτι αποκαλύπτεται μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή θα μετακινήσουμε βουνά και θα διασχίσουμε ωκεανούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε ένα με την υψηλότερη πρόθεση μας και να δεσμευτούμε στην θεία αποστολή μας. 

Αυτή τη στιγμή, το σώμα, το μυαλό και η ψυχή μας ευθυγραμμίζονται με ένα μοναδικό σκοπό- να βιώσουμε τον εαυτό μας ως τη δική μας μεγαλοπρεπή δημιουργία σε αυτή τη ζωή. 

Είναι αρκετά αστείο πως μόλις θυμηθούμε την αποστολή μας, συχνά συνειδητοποιούμε πως έχει πολύ λίγη σχέση με εμάς και όλα όσα συμβαίνουν με τους άλλους. 

Είναι μια αποστολή που μας επιτρέπει να εξυπηρετήσουμε την ανθρωπότητα και να φωτίσουμε τα μονοπάτια άλλων μέσω της εξυπηρέτησης, της θεραπείας, της έμπνευσης, της διδασκαλίας και της ενδυνάμωσης. 

Δεν είναι σύμπτωση πως για πολλούς ώστε να θυμηθούν αυτή την αποστολή, πρέπει πρώτα να βιώσουν τον πόνο και την αναταραχή στην ζωή έτσι ώστε αργότερα όχι μόνο να αποφασίσουν να υπερβούν αυτό που τους περιορίζει αλλά και να χρησιμοποιήσουν το ταξίδι της ζωής σαν εργαλείο ώστε να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. 

Να γνωρίζετε πως οπουδήποτε και αν είστε στην ζωή σας είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είστε. Δεν είστε δεμένοι με καμιά μοίρα και έχετε την δύναμη να αλλάξετε και να δημιουργήσετε οτιδήποτε στην ζωή σας. 

Η ελπίδα μου είναι πως με το να μοιραστώ τις 3 ακόλουθες υπενθυμίσεις που είναι ενσωματωμένες στο προσχέδιο της ψυχής σας θα αρχίσετε να εκδηλώνετε το κάλεσμα σας. 

Προσδιορίστε την υψηλότερη χαρά σας 
Ως ενεργειακά όντα, εμείς οι ίδιοι είμαστε κυριολεκτικά τα δημιουργικά εργαλεία με τα οποία γεννηθήκαμε και το συναίσθημα μας είναι η ακριβής γραμμή επικοινωνίας με την ψυχή μας, ή τον υψηλότερο μας εαυτό. 

Οποιαδήποτε στιγμή οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις μας ευθυγραμμίζονται με την όραση της ψυχής, το ξέρουμε κατευθείαν με τον τρόπο που νιώθουμε που αναγνωρίζεται συνήθως ως αρμονία, εσωτερική γαλήνη, χαρά, ευγνωμοσύνη και αγάπη. 

Όταν νιώθουμε καλά, η δόνηση μας γίνεται κατευθείαν υψηλότερη κάτι το οποίο εύκολα οδηγεί σε εμπνευσμένες πράξεις, και με το να δεσμεύουμε τον εαυτό μας σε αυτές τις πράξεις οδηγεί σε περισσότερη χαρά που επεκτείνει το αναπαραγωγικό έδαφος της πράξης. 

Όσο πιο κοντά ερχόμαστε με το συστατικό του να “νιώθουμε καλά” μέσα στον εαυτό μας και να το ακούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς να καθορίσουμε την αποστολή μας στην ζωή. 

Για τον περισσότερο καιρό, δεν είχα κανένα στοιχείο για το ποιο θα ήταν το κάλεσμα μου και πέρασα το περισσότερο του χρόνου μου με παράπονα ευχόμενη να μπορούσα να κάνω κάτι άλλο με την ζωή μου διατηρώντας την πεποίθηση πως μια δουλειά και ένα έρωτας είναι αποκλειστικά αμοιβαία. 

Είχα αρκετούς έρωτες και μόλις ένιωσα μιζέρια στην δουλειά μου επιδόθηκα σε δραστηριότητες που μου άρεσαν κάθε φορά που είχα ελεύθερο χρόνο. Όντας πνευματικός αναζητητής από τη γέννηση, ένα από τα πάθη μου ήταν η εναλλακτική θεραπεία. 

Για πολλά χρόνια, άκουγα και διάβαζα για το Reiki και υπήρχε πάντα μια μικρή φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού μου που ψιθύριζε “ πήγαινε σε ένα μάθημα Reiki.“ 

Όπως πολλοί, έκανα στην άκρη τη φωνή με όσες περισσότερες δικαιολογίες μπορούσα να βρω αλλά τελικά η φωνή έγινε τόσο επίμονη οπότε αποφάσισα να το κάνω. 

Σαν κάποια που είναι επίσης παθιασμένη με το να κάνει δέουσα επιμέλεια σε ότι και αν άρχιζα, αφιέρωσα ώρες ψάχνοντας για έναν έμπειρο δάσκαλο. Ήδη είχα γραφτεί σε μάθημα αλλού, όταν το πρώτο όνομα δάσκαλου Reiki που εμφανίστηκε στην αναζήτηση μου και για λόγους άγνωστους για εμένα εκείνη τη στιγμή το πήρα απόφαση τελευταία στιγμή και γράφτηκα σε αυτό το μάθημα. 

Μέσα σε 2 μέρες προπόνησης, γνώρισα κάποιον που γίναμε φίλοι. Στα χρόνια αργότερα, μοιραζόμαστε ένα χώρο γραφείου στον οποίο κάνουμε θεραπευτική δουλειά στο Midtown Manhattan. Μέσα στον ίδιο χρόνο αργότερα της αρχικής εκπαίδευσης ο ίδιος φίλος με σύστησε σε έναν άλλον δάσκαλο Reiki ο οποίος είναι ο λόγος που τελικά έγινα προπονήτρια ανάκαμψης και ευεξίας σαν ένας δάσκαλος Reiki. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια κάθε φορά που καθοδηγούμουν από την έμπνευση η ζωή με αντάμειβε με περισσότερους ανθρώπους, γεγονότα και καταστάσεις που με βοήθησαν να θυμηθώ την πραγματική μου ουσία και να εκπληρώσω την αποστολή μου. 

Μην απελπιστείτε αν δε θυμηθείτε τον λόγο για τον οποίο είστε εδώ. Το μοναδικό σας καθήκον σε αυτή τη ζωή είναι να ακολουθείτε την υψηλότερη χαρά σας. Πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότερο από μια κλισέ γραμμή που χρησιμοποιούμε ως αυτοκόλλητο προφυλακτήρα. 

Μόλις ακολουθήσουμε την πρώτη εμπνευσμένη μας ιδέα, στέλνουμε έξω την ενέργεια με την πρόθεση του “είμαι η υψηλότερη μου χαρά αυτή τη δεδομένη στιγμή” στο σύμπαν το οποίο αργά εκτείνεται και μεγεθύνεται καθώς γινόμαστε πιο εξοικειωμένοι στο να τραγουδήσουμε το τραγούδι της καρδιάς μας. 

Αυτό που ξεκίνησε ως σπόρος του δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να μεγαλώσει και να ανθίσει κάθε φορά που ακολουθούμε τα υψηλότερα συναισθήματα μας γιατί η ενέργεια πίσω από αυτή την πρόθεση κυριολεκτικά “χιονίζει” και δημιουργεί όλο και περισσότερες κινήσεις στο κβαντικό πεδίο για να μας φέρει αυτό που μας κάνει χαρούμενους. 

Τι σας εμπνέει; Τι κάνει την καρδιά σας να τραγουδά; Ποιο είναι το μοναδικό πράγμα που περιμένατε να κάνετε αλλά έχετε χάσει για πάντα; 

Είναι ώρα. 

Επιτρέψτε στο είναι σας να καθοδηγήσει τις πράξεις σας 
Ένα από τα πιο απογοητευτικά πράγματα που κάνουμε στον εαυτό μας είναι ότι κολλάμε καθώς οραματιζόμαστε τα εκατομμύρια καθήκοντα που πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε οτιδήποτε, αυτό μπορεί να είναι και το ίδιο πράγμα που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. 

Η απάντηση στο κάλεσμα μας είναι μια διαδικασία σαν όλες τις άλλες. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην μοιάζει καθόλου με αυτό που ξεκινήσαμε ή με αυτό που σχεδιάσαμε αλλά αυτό είναι εντελώς εντάξει. 

Μερικές φορές αυτό που νομίζουμε πως θέλουμε εξυπηρετεί μόνο σαν σκαλοπάτι που μας οδηγεί πιο κοντά στο να εκπληρώσουμε την αποστολή μας. 

Το σύμπαν δεν νοιάζεται γι' αυτό που μας κάνει να ακτινοβολούμε από χαρά, αυτό μπορεί να είναι να συμμετάσχουμε σε ένα μάθημα Reiki ή μαγειρικής, το να πηγαίνουμε διακοπές ή να καλούμε κάποιον παλιό φίλο που δεν έχουμε δει για χρόνια. Το σύμπαν νοιάζεται μόνο για την δονητική υπογραφή που δίνουμε όταν νιώθουμε αυτή τη χαρά. 

Με το να βάζουμε τους εαυτούς μας στην εμπνευσμένη δράση, μπορεί να συναντήσουμε έναν δάσκαλο για μια ζωή που θα γίνει η πηγή της έμπνευσης μας, ή που θα καλωσορίσει μια νέα ευκαιρία που διαφορετικά δε θα υπήρχε αν δεν είχαμε επιλέξει να ακολουθήσουμε την καρδιά μας και να φτάσουμε σε αυτή την ακριβή τοποθεσία και ώρα. 

Η μόνη απόφαση που πρέπει να παίρνουμε σε καθημερινή βάση είναι να ξεκινήσουμε να ακολουθούμε πράγματα που μας δίνουν οποιαδήποτε ποσότητα χαράς από όλες τις διαθέσιμες καθημερινές δραστηριότητες που είναι μπροστά μας από το να καταλήξουμε σε ένα τεράστιο σχέδιο δράσης για να πάμε τον εαυτό μας από ένα σημείο Α στο Β επειδή “ είναι το σωστό” ή “ όλοι το κάνουν.” 

Εάν οι μοναδικές σας καθημερινές δραστηριότητες αποτελούνται από μικροδουλειές όπως ο καθαρισμός του σπιτιού, τήρηση των προθεσμιών και μαγείρεμα για οικογένεια 6 μελών, τότε προσκαλέστε τον εαυτό σας να κάνει κάποια (ή και όλα) αυτά τα πράγματα με όση περισσότερη και χαρά και παρουσία μπορείτε και συμπιέσετε μικρές δραστηριότητες που σας φέρνουν γαλήνη και σας κάνουν να νιώθετε ζωντανοί. 

Μπορεί να είναι απλό όπως μια ήρεμη στιγμή για την ανάγνωση ενός βιβλίου για 15 λεπτά ή δουλεύοντας πάνω σε ένα χόμπι όταν οι υπόλοιποι κοιμούνται. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα βγει από αυτό! 

Ποτέ μην υποτιμάτε την δύναμη πίσω από αυτές τις δραστηριότητες καθώς είναι αυτές που κάνουν την ενέργεια να συσσωρεύεται. 

Θυμηθείτε, πάντα είναι σχετικά με την ενέργεια του “ είμαι η υψηλότερη μου χαρά αυτή τη δεδομένη στιγμή” αντί να πλημμυρίζουμε τους εαυτούς μας με καθήκοντα και να τρέχουμε άσκοπα για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούμε να βρούμε το κάλεσμα εκτός του εαυτού μας αλλά μπορούμε να το θυμηθούμε ή να το δημιουργήσουμε μέσα μας. 

Όση περισσότερη ενέργεια επιτρέπουμε να περάσει μέσα και από εμάς, τόσο το περισσότερο το σύμπαν μπορεί να μας φέρει όλα όσα αντηχούν στο ίδιο επίπεδο ενέργειας για να μας βοηθήσει να θυμηθούμε και να δημιουργήσουμε το πεπρωμένο μας. 

Η πορεία του εαυτού μας είναι να θυμόμαστε και τελικά να ενσωματώνουμε το κάλεσμα πάντα γαλήνια; Η απάντηση είναι όχι. Είναι ένα ταξίδι το οποίο είναι φτιαγμένο από χιλιάδες μικρά βήματα μάθησης και επιλογής. 

Κατά τη διάρκεια του χτισίματος της πρακτικής θεραπείας μου ήμουν συνεχώς αποθαρρυμένη από την έλλειψη γνώσης και εργαλείων για τη διατήρηση μιας επιχείρησης καθώς και συγκλονισμένη από τα εκατομμύρια καθήκοντα που με βομβάρδιζαν συνεχώς. 

Επένδυσα πολύ ενέργεια σε μαθήματα εξάσκησης από το να μάθω πώς να γράφω για τη σελίδα μου μέχρι πώς να διευρύνω το περιεχόμενο της σελίδας μου ώστε να μπορέσω να αναζητήσω ένα ευρύτερο κοινό. 

Όσο και αν προσπάθησα “τσιμπήσω” το γράψιμο μου ενώ δούλευα με επαγγελματίες προπονητές και ομοίους τους, δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ στα πρότυπα τους χρησιμοποιώντας την “απλή και φιλική προς τον πελάτη” γλώσσα όπου θα μπορούσα να εξηγήσω τι κάνω σε δύο σειρές σε ένα οχτάχρονο. 

Μια μέρα, ακριβώς ένα χρόνο από την μέρα που παραιτήθηκα από την τελευταία δουλειά μου, με χτύπησε. Ενώ πάντα θα παραμείνω ευγνώμων για την γνώση και την υποστήριξη που πήρα από το μαθήματα μου, η συγγραφή αντανακλά την αληθινή μου ουσία και το ποια είμαι στον πυρήνα είναι κάποια που σκέφτεται, νιώθει και μιλά σαν πνευματικός geek που είμαι περήφανη να είμαι. 

Με το να δώσω στον εαυτό μου ατελείωτα καθήκοντα που πρέπει να κάνω που δεν ευθυγραμμίζονται με τις εμπνευσμένες δράσεις μου - παραβλέπω για το ποια ήρθα εδώ για να γίνω - κάποια που βοηθά τους άλλους να θεραπευτούν, να αφυπνιστούν και να δημιουργήσουν μέσω της πνευματικής γραφής, θεραπείας και εκπαίδευσης. 

Στην πραγματικότητα, αυτό το άρθρο ήταν εντελώς εμπνευσμένο από ώρες κοιτάγματος ανεπίσημων εγγράφων αξίας για το σπίτι από το τελευταίο μάθημα μου με την ξαφνική συνειδητοποίηση πως το περιεχόμενο της σελίδας μου, μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να απευθυνθεί σε όλους και αυτό είναι απολύτως εντάξει. 

Ήρθα αντιμέτωπη με δύο επιλογές, να συνεχίσω να κάνω το δύσκολο έργο και να ακούγομαι σαν κάποια που δεν είμαι ή να είμαι βυθισμένη στη χαρά της συγγραφής. Τη στιγμή που επέλεξα το τελευταίο, ένα ρεύμα έμπνευσης χύθηκε και γεννήθηκαν αυτά τα λόγια. 

Στο τέλος της ημέρας δεν έχει να κάνει με το τι κάνουμε, πως το κάνουμε, ποιοι είναι οι τίτλοι μας, πως φτιάξαμε το παρουσιαστικό της σελίδας μας, πόσα διαπιστευτήρια εμφανίζονται στα βιογραφικά μας και πόσα βραβευμένα βιβλία έχουμε δημοσιεύσει. 

Έχει να κάνει με το αν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να προχωρήσουμε σε αυτό που πραγματικά είμαστε και με τόλμη και αγάπη να δηλώσουμε την αυθεντικότητα μας στον κόσμο. Καμία δόνηση στο σύμπαν δεν είναι τόσο δυνατή όσο η ενέργεια μας όταν γίνεται επέκταση του θείου καλέσματος μας. 

Ποια είναι κάποια από τα πράγματα που έχετε στην καθημερινή λίστα υποχρεώσεων σας; Ποια από αυτά σας δίνουν ποσότητα χαράς; Πως μπορείτε να εισάγετε περισσότερες δραστηριότητες που σας “κάνουν να νιώθετε καλά” στην ζωή σας; Πως μπορείτε να αντικαταστήσετε τα άσκοπα “που πρέπει να κάνετε” με περισσότερες εμπνευσμένες πράξεις; 

Το κάλεσμα είναι δικό σας δημιούργημα 
Οι ψυχές μας έχουν επιλέξει μια συγκεκριμένη αποστολή πριν από την γέννηση μας, αλλά τη στιγμή που γινόμαστε πλήρης συνειδητοποιημένοι για το ποιοι είμαστε και έχουμε αφυπνίσει τον δημιουργό μέσα μας, δεν είμαστε πια δεμένοι σε οποιοδήποτε προκαθορισμένο μονοπάτι που οδηγήσαμε τον εαυτό μας πριν έρθουμε σε αυτό το φυσικό σώμα. 

Όσο περισσότερο είμαστε ενημερωμένοι για την πραγματική μας ουσία και την σύνδεση μας με την θεϊκή πηγή τόσο θα ενδυναμωθούμε και τόσο περισσότερο μπορούμε να διεκδικήσουμε το δώρο της ελεύθερης θέλησης η οποία μας επιτρέπει ολοκληρωτικά να ασκήσουμε το δικαίωμα μας ως συνειδητοί δημιουργοί που είμαστε, κάνουμε και έχουμε ότι επιθυμεί η ψυχή μας. 

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα να ελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από αυτά που μας περιορίζουν. Οι περιορισμοί μπορούν να πάρουν την μορφή φόβου όπως τον φόβο της αβεβαιότητας/αλλαγής, τον φόβο της έλλειψης, ή ακόμα και τον φόβο της επιτυχίας. 

Οι περιορισμοί μπορούν επίσης να εκδηλωθούν ως ατελείωτες δικαιολογίες που κυμαίνονται από “ έχω μια πολύωρη δουλειά χωρίς ελεύθερο χρόνο και χρήματα” έως “είμαι πολύ μεγάλος για να το κάνω αυτό.” 

Σε αυτή την περίπτωση, οι περιορισμοί εμφανίζονται ως αποδυναμωτικές πεποιθήσεις συμπεριλαμβανομένου του “δε φτάνει για όλους” ή “δεν είμαι αρκετά ξεχωριστός.” 

Δεν υπάρχει μόνο ένας μονόδρομος γι αυτό το ταξίδι της απελευθέρωσης, υπάρχει μόνο ότι δουλεύει για εσάς. 

Προσωπικά έχω βρει πνευματικές πρακτικές όπως η ενεργειακή θεραπεία, η γιόγκα Kundalini, ο διαλογισμός, η συνεργασία με πνευματικούς δασκάλους, το να βρίσκομαι στη φύση, τα ταξίδια και η ανάγνωση εμπνευσμένων βιβλίων πως σπουδαίοι τρόποι για να αφυπνιστείτε. 

Συνήθιζα να είμαι η βασίλισσα του “Και-αν;” “Και αν αποτύχω;” “Και αν τα χάσω όλα;”, “Και αν γελοιoποιηθώ;” Μια μέρα, κουράστηκα από τα αρνητικά μου Και-Αν και αποφάσισα να κάνω το εντελώς αντίθετο. “Και αν πετύχω;” , “ Και αν μάθω κάτι από αυτό;” “Και αν μπορώ να βοηθήσω τους άλλους ;” 

Από ένα σημείο το έκανα αυτό κάθε μέρα για μήνες και έγινε αξιοθαύμαστη η διαφορά στην ικανότητα μου να εξασκώ την ελεύθερη μου θέληση. 

Πριν την αξιοποίηση του πραγματικού ρόλου του δημιουργού, πολλοί από εμάς νιώθουν σαν ανίσχυρα θύματα που δέχονται οτιδήποτε τους πετά η ζωή. 

Μπορεί να είμαστε παθιασμένοι με το να απαντήσουμε στο κάλεσμα σαν καλλιτέχνες και να καταλήξουμε να δουλεύουμε σε τράπεζα επειδή φοβόμαστε πως δε θα τα βγάλουμε πέρα.

Νιώθουμε περιορισμένοι, ακόμα και υποδουλωμένοι στις συνθήκες της ζωής μας. Υποβάλλουμε τους εαυτούς μας στη λεγόμενη μοίρα και λέμε ιστορίες πως δεν είμαστε αρκετά τυχεροί για να είμαστε σαν αυτούς που τα έχουν όλα. 

Όταν αφυπνιστούμε, ενημερωνόμαστε πως εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ποιοι είμαστε και αυτό που μας δημιουργεί όπως επιθυμούμε να ζήσουμε τα πάντα στην ζωή μας εξαρτάται από μόνο ένα πράγμα - την επιλογή μας. 

Το κάλεσμα είναι κάτι που η ψυχή σας επιλέγει στην άμορφη σφαίρα πριν αποκτήσετε σώμα και μπορείτε να επιλέξετε ξανά οποιαδήποτε στιγμή σε αυτή τη ζωή γιατί η αλήθεια είναι πως, η ψυχή σας παραμένει έτσι όπως είστε ενώ το μυαλό και το σώμα σας είναι απλώς πρόσθετα εργαλεία για να πετύχετε την αποστολή σας ώστε να μπορέσετε να βιώσετε τα δικά σας δημιουργήματα φυσικά σε αυτό τον 3D κόσμο και στη διαστημική διάσταση. 

Αυτή η δύναμη της επιλογής δεν σας άφησε ποτέ. Μόλις αποφασίσετε, επιτρέψτε στο σύμπαν να σας φέρει τους υπόλοιπους συν-δημιουργούς για να συμβεί αυτό. 

Είναι καιρός να απελευθερώσετε την ελεύθερη θέληση σας και να γράψετε το δικό σας πεπρωμένο. Δεν είναι τίποτα γραμμένο στα αστέρια που να προοιωνίζει το ποιοι είστε και το τι μπορείτε να γίνετε. Όταν κάθε κομμάτι και κάθε κύτταρο μέσα σας ευθυγραμμιστεί με την εσωτερική γνώση, θα έχετε αφυπνιστεί στην θεϊκή δύναμη της δημιουργικότητας που έχετε κληρονομήσει. 

Αυτή η δύναμη ζει μέσα σας και περιμένει υπομονετικά να την καλέσετε. 

Δεν είστε το παρελθόν σας, οι συνθήκες γέννησης σας, οι ρόλοι σας, τα επιτεύγματα σας, τα διαπιστευτήρια, οι ανταμοιβές, οι λογαριασμοί, οι τραπεζικές σας δηλώσεις, η οχτάωρη δουλειά σας που σας κάνει να κολακεύεστε κάθε πρωί όταν ξυπνάτε ούτε το σώμα, το μυαλό, τα πιστεύω, οι σκέψεις, οι αποσκευές, οι περιορισμοί, οι πρώην σχέσεις σας, ακόμα και το συμβόλαιο της ψυχής σας. 

Βαθιά μέσα σας ξέρετε πως είστε δυνατοί πέρα από την φαντασία σας. Μόλις τα θυμηθείτε όλα αυτά, η ιερή σας ικανότητα να δημιουργείτε ότι επιθυμείτε και η χαρούμενη σας δόνηση θα κάνει τον κόσμο λίγο φωτεινότερο. 

Δεν πειράζει καθόλου αν δεν γνωρίζετε το κάλεσμα σας. Αν θα μπορούσατε να ξεκινήσετε από ένα κενό πεδίο και να δημιουργούσατε ότι θέλατε στην ζωή χωρίς περιορισμούς από αυτή τη στιγμή ποιος θα ήσασταν; Τι θα δημιουργούσατε; 

Τι και αν αυτό το μικρό βήμα που μπορείτε να κάνετε σήμερα είναι αυτό; 

Ακολουθήστε την καρδιά σας. Ακολουθήστε το κάλεσμα σας. 




Φωτογραφία: Victoria Yore and Terrence Drysdale 

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ανάργυροι και θαυματουργοί…!!!!

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι τιμώνται σήμερα... 
1 Νοεμβρίου από την Εκκλησία, κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. 

Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. 

Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. 

Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής : 

«Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12). Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων. 

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά. 

Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά βρίσκονται στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους. 

Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δαμιανού βρίσκονται στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους και στον ομώνυμο Ρωμαιοκαθολικό Ναό Ρώμης. 




Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Για τους γονείς που έκαναν λάθη, μεγάλωσαν μαζί μας και έγιναν οι πιο υπέροχοι παππούδες και γιαγιάδες…!!!!

Εσύ, που με μεγάλωσες τόσο σκληρά με τον δικό σου δίκαιο τρόπο. 

Εσύ, που με άφησες μόνη μου στις δυσκολίες από μικρή, για να τα καταφέρω στον σκληρό κόσμο του αύριο. 

Εσύ, που με κυνηγούσες να με χτυπήσεις για να κρύψεις τα λάθη σου. Να τα ξεχάσω ή να μην τα μαρτυρήσω. 

Εσύ, που έκανες τόσα σφάλματα και πέρασα χρόνια προσπαθώντας να απαλύνω τις πληγές που μου άνοιξες στα πρώιμα χρόνια μου. 

Εσύ, που μου έδειξες τον ήλιο μέσα μου αλλά με βύθισες και στο σκοτάδι. 

Εσύ, ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν υπεροχος γονιός, η μάνα μου, ο πατέρας μου. 

Εσύ, που με μεγάλωσες με τόση αγάπη και με όλα τα χάδια του κόσμου. 

Εσύ, που με έμαθες να μην με νοιάζει η γνώμη των άλλων παρά μόνο της καρδιάς μου το κάλεσμα. 

Σε εσένα πατέρα. Σε εσένα μητέρα οφείλω όλα όσα είμαι, όλα όσα ακόμα μπορώ να γίνω. 

Και τώρα που είμαι και εγώ γονιός κατάλαβα πως πάλευες στην πλάνη της ζωής να είσαι και εσύ ευτυχισμένη μητέρα. 

Μάθαινες και εσύ μαζί μου, πατέρα. Ενώ εγώ, όντας παιδί ακόμα, πίστευα πως τα ήξερες ήδη όλα, έτσι μεγάλος και σπουδαίος που φάνταζες στα μάτια μου. 

Πίστευα πως πάντα θα είσαι το λιμάνι μου όταν με έπνιγαν τα κύματα. Αλλά κάποιες φορές και εσύ χαροπαλεύες στις συμφορές της ζωής και δεν ήσουν όσο δυνατή θα ήθελα, όσο άξιος περίμενα. 

Τώρα όμως πια κατάλαβα. 

Σ´ ευχαριστώ για όλα όσα ήσουν και για όλα όσα δεν μπόρεσες να είσαι. Σου ζητάω συγνώμη για τις απαιτήσεις που είχα και για όλα όσα σου χρέωσα. 

Σήμερα εγώ με την σειρά μου, μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και κάνω λάθη. Λάθη από τα οποία μαθαίνω και προσπαθώ να γίνομαι όλο και καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος γονέας. Για να μπορέσουν να γίνουν τα παιδιά μου ευτυχισμένοι, άξιοι άνθρωποι, μέσα από το παράδειγμα. 

Εξηγώ στα παιδιά μου πως δεν είμαι τέλεια. Πως κάποιες φορές εκείνα γνωρίζουν πιο καλά από εμένα, καθώς η ψυχούλα τους είναι πιο φωτεινή, πιο καθαρή, αφού ακόμα δεν τις έχει αγγίξει το σκοτάδι. 

Κι όταν βλέπω στο πέρασμα του χρόνου, μέσα από το σκληρό ταξίδι της ζωής, στα εγγόνια σας, να δίνετε όλα όσα δεν μπορέσατε να δώσετε σε εμένα, κλαίω, κρυφά. Πλημμυρίζουν τα μάτια μου από δάκρυα ευτυχίας. 

Εκεί που ο ένας κύκλος της ζωής διαδέχεται τον άλλον, η αγάπη τους ενώνει. Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι οι μόνοι που μπορούν να έχουν στάλες ανιδιοτέλειας. Κάτι που μεταμορφώνει την αγάπη αυτή σε κινητήριο δύναμη να ξεπερνά και να συγχωρεί τα πάντα. 

Επειδή τα παιδιά κυοφορούν τους γονείς τους, οφείλουμε όλοι μας να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όσο υπάρχουμε στον κόσμο αυτόν, να μην σταματάμε να εξελισσόμαστε και να προσπαθούμε. 

Να είμαστε ανοιχτοί στην αγάπη, να θεσπίσουμε σωστή επικοινωνία με τα παιδιά μας, να ακούμε, να μαθαίνουμε, να μετανιώνουμε, να συγχωρούμε, να αγκαλιάζουμε. Ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη γονέων. 

«Τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας παιδιά.
Είναι οι γιοί και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τον εαυτό της.

Έρχονται μέσα από σας, μα δεν έρχονται από εσάς.
Και παρότι είναι μαζί σας, δεν σας ανήκουν.

Μπορείτε να τους προσφέρετε την αγάπη σας, αλλά όχι τις σκέψεις σας.

Γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις.
Μπορείτε να στεγάζετε το σώμα τους, αλλά όχι την ψυχή τους.

Γιατί η ψυχή τους κατοικεί στον οίκο του αύριο, που δεν μπορείτε να επισκέπτεστε, ούτε καν στα όνειρά σας.

Μπορείτε να πασχίζετε να τους μοιάσετε, αλλά μην επιδιώξετε να τα κάνετε να σας μοιάσουν.

Γιατί η ζωή δεν οπισθοχωρεί, ούτε καθυστερεί στο χθες.
Είστε τα τόξα με τα οποία τα παιδιά σας, σαν ζωντανά βέλη, εκτοξεύονται.» Kahlil Gibran 




Εικόνα: Sandra ierman Tutt 
Μαρία Πολυμήλη 

Όσα δώσεις στο παιδί σου μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του…!!!!

Έρευνες, μελέτες και σιγά σιγά η εμπειρία των προηγούμενων γενεών πιστοποιούν πια πως τα 6 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού προδιαγράφουν το μέλλον του. 

Η υγιεινή διατροφή, τα πλούσια ερεθίσματα αλλά κυρίως η αγάπη των γονιών, ειδικά σε αυτά τα σημαντικά 6 χρόνια της ζωής, είναι ικανά ακόμα και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με κάθε είδους ασθένεια, σωματική ή ψυχική. Τα νέα στοιχεία, κάνουν σκόνη την θεωρία που θέλει τα γονίδιά μας να είναι αυτά που κάνουν καθολικό κουμάντο. 

Τώρα ξέρουμε πως το περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν το ρόλο τους, δεν ορίζουν όμως μόνο αυτά τη εξέλιξη της προσωπικότητάς μας. 

Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε σε ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή τους και ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό κληροδότημά μας προς εκείνα. 

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι όπως το μαλακό κερί, όπως το μαργαριτάρι, όπως η ζωγραφική, όπως η κατασκευή των αγαλμάτων. Κατ’ επέκτασιν, οι γονείς γίνονται ζωγράφοι, καλλιτέχνες, αγαλματοποιοί και κατασκευάζουν αυριανούς ανθρώπους. 

Παλαιότερα τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ή αδιάφορα ή στην καλύτερη περίπτωση ως μικρογραφία ενήλικα. Στην πορεία, άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί το σημερινό παιδί είναι ο πρόδρομος του αυριανού ενήλικα. 

Το ψυχικά υγιές παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αύριο ένας υγιής ενήλικας. 

Αντίστοιχα, το κακοποιημένο και τραυματισμένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αύριο ένας προβληματικός, αντικοινωνικός και παραβατικός ενήλικας. 

Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια υπερβολικά υπεύθυνη, επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί την ευαισθητοποίηση των γονέων, την αυταπάρνησή τους και την υπομονή τους. Πέρα από το ότι ολοκληρώνει τη μητέρα και τον πατέρα ως άτομα, προδιαγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων του αύριο. 

Ανατρέφω ένα παιδί, θα πει στην πράξη ότι το μορφώνω όπως γράφει η σύμβουλος σχολικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού Β. Παππά. 

Η μητέρα είναι εκείνη που το εκπαιδεύει πως να πίνει νερό από το ποτήρι, πως να τρώει με το κουτάλι και το πιρούνι, πως να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα. 

Επίσης, εκείνη το μαθαίνει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά και να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Η μητέρα διδάσκει το παιδί της με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιεί το λόγο, την επίδειξη, του παραστέκεται με τη σωματική της δύναμη. 

Αν θέλει, όμως, να πετύχει στο έργο της, επιβάλλεται να προσαρμόζει τις προσδοκίες της σ’ αυτά που σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, μπορεί το παιδί να μάθει. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει το ίδιο της το παιδί. Να ξέρει σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται κι αν είναι έτοιμο να μάθει, αυτό που προσπαθεί να του διδάξει. 

Ο πιο εκδηλωτικός τρόπος να μεταδώσουμε την αγάπη μας στο παιδί είναι η σωματική επικοινωνία. 

Κι όταν λέμε σωματική επικοινωνία, εννοούμε ένα χάιδεμα, ένα αγκάλιασμα, το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη ή και ένα απλό άγγιγμα του παιδιού. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς χρησιμοποιούν την οπτική και σωματική επικοινωνία, αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του και με τους άλλους, και συνεπώς, θα είναι αγαπητό και θα έχει αυτοσεβασμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό του δοχείο. 

Επίσης, η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού και η συναισθηματική στήριξη στη σύζυγό του ενισχύει σημαντικά τη συζυγική και οικογενειακή αρμονία, ενισχύοντας τους δεσμούς τόσο με το παιδί όσο και με τη σύντροφό του. 

“Ιδανικοί” γονείς θεωρούνται, όσοι συνδυάζουν την έκδηλη στοργή και την ενθάρρυνση για αυτονομία. 

«Το πολύ μικρό παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα, όσο μεγαλώνει όμως, ο γονιός οφείλει να το απελευθερώνει σιγά – σιγά, χωρίς να διακόπτεται η αμοιβαία αγάπη και να το οδηγεί στη συναισθηματική και πνευματική ανεξαρτησία. 

Η γονεϊκή αγάπη που πνίγει τα παιδιά, τη στιγμή που αυτά έχουν ανάγκη να βγουν έξω από την οικογενειακή “φωλιά”, μοιάζει με τα δέντρα που φυτεύουμε, για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο και που, τελικά, μεγαλώνουν τόσο πολύ και ευδοκιμούν τόσο, ώστε πρέπει να τα κλαδέψουμε, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασφυξία». 

Όσα κάνουμε, όσα λέμε, από ένα απλό νανούρισμα, μέχρι ένα χάδι, από ένα «μη» μέχρι ένα «μπράβο» στο πρώτο δειλό βήμα, καταγράφονται στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού. Και παρόλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο όλες τις πληροφορίες εκείνες που συλλέξαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία, αυτές οι μνήμες είναι υπαρκτές και ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο. 

Γι’ αυτό οφείλουμε σαν γονείς να γεμίσουμε τον κόσμο του τόσο μικρού αυτού ανθρώπου με όμορφες εικόνες και τρυφερά συναισθήματα, ώστε όταν έρθει ο καιρός να «ανασύρει» όλο αυτό του υλικό για να προχωρήσει, να «βρει» στοιχεία που θα τον κάνουν έναν μαχητή της ζωής και όχι ένα φερέφωνο των γονεικών προσδοκιών. 




Γιατί αφού ξέρω τι είναι καλό για εμένα, πράττω το κακό ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώνουμε, όχι χωρίς μία κάποια θλίψη και απογοήτευση, ότι ενώ γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε, εντούτοις αδυνατούμε, εμποδιζόμαστε, για λόγους που δεν μας είναι ολότελα ξεκάθαροι, να το πράξουμε. 

Ακόμη χειρότερα… πράττουμε το ακριβώς αντίθετό του. Βρισκόμαστε τότε στην θέση κάποιου που ενώ γνωρίζει, π.χ., ότι το κάπνισμα τον βλάπτει και μάλιστα ότι μπορεί να κινδυνεύσει η ίδια η υγεία του από αυτό, ωστόσο συνεχίζει να καπνίζει. 

Ή ακόμη στην θέση κάποιου που ενώ ξέρει καλά ότι η υπερβολική πρόσληψη τροφής βλάπτει το σώμα του, εντούτοις επιδεικνύει κάθε φορά την ίδια λαιμαργία μπροστά στο στρωμένο τραπέζι. 

Ή, τέλος… 

στην θέση εκείνου που ενώ γνωρίζει ότι μια απιστία μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την οικογενειακή του γαλήνη και ζωή, παρόλα αυτά δεν διστάζει μπροστά στο δέλεαρ της επικείμενης ηδονής να αγνοήσει τις κατά τα άλλα πολύ λογικές επιφυλάξεις του. 

Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό που μας υπαγορεύει η λογική, δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι υπαγορεύει ο λόγος, κι αυτό ακριβώς είναι το παράδοξο και το αινιγματικό: ενώ γνωρίζουμε ποια είναι η λογική συμπεριφορά και θέλουμε να συμμορφωθούμε με αυτήν, βρισκόμαστε ξαφνικά σε μία κατάσταση στην οποία έχουμε αψηφίσει εντελώς κάθε λογική παραίνεση. Η θέλησή μας εμφανίζεται αδύναμη! 

Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; 

Ή ακριβέστερα… πώς ακριβώς μάς συμβαίνει αυτό; Γιατί, σε μια τέτοια κατάσταση, παύουμε να είμαστε κύριοι του εαυτού μας και αισθανόμαστε ότι υφιστάμεθα, ως έναν βαθμό παθητικά, έναν καθορισμό της συμπεριφοράς μας που δεν προέρχεται αποκλειστικά από τη θέλησή μας, αλλά από εξωτερικούς παράγοντες που επιδρούν αποτελεσματικά πάνω σε εμάς. 

Για να κατανοήσουμε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει πρωτίστως να λάβουμε υπόψη ότι η γνώση του καλού και του κακού, αυτού που είναι πραγματικά καλό και κακό για εμάς, από μόνη της δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι αρκετή. 

Η εμφάνισή της και μόνο δεν σκορπίζει ως δια μαγείας τις επιθυμίες που μέσα μας αντιτίθενται στη λογική. Άλλωστε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, τα πράγματα θα ήταν απλά μα πάρα πολύ απλά, και δεν θα χρειαζόμαστε καμία ηθική. 

Μάθημα πρώτο: τα πράγματα δεν είναι απλά. Η ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας της λογικής είναι εξάλλου στενά συνυφασμένη με την ψευδαίσθηση μιας δήθεν απόλυτης κυριαρχίας της θέλησής μας πάνω στα πάθη και τις επιθυμίες μας. 

Και όποιος είναι θύμα αυτών των δύο αλληλένδετων ψευδαισθήσεων αδυνατεί, ακριβώς, να κατανοήσει για ποιον λόγο η θέλησή του δεν αρκεί για να καθορίσει την πράξη του. Και έτσι, ενώ «βλέπει το καλύτερο και το επικροτεί, πράττει το χειρότερο»! 

Δεν είναι όμως μοιραίο να πράττω πάντα το χειρότερο. Γιατί όσο αποτελεί ψευδαίσθηση η παντοδυναμία της θέλησης, άλλο τόσο ψευδαίσθηση αποτελεί η ολοσχερής αδυναμία της. 

Η θέληση δεν είναι ούτε πανίσχυρη, ούτε παντελώς ανίσχυρη. Η σύμφωνη με τη λογική θέλησή μας δεν είναι παρά ένας μόνο από τους παράγοντες που καθορίζουν τις πράξεις μας. 

Πλάι σε αυτήν, υπάρχει ένα πλήθος άλλων παραγόντων, όπως τα πάθη, τα ένστικτα και οι ενορμήσεις μας, ιδίως αυτές που γεννιούνται από την παρουσία εξωτερικών αιτίων, ανθρώπων ή αντικειμένων, που, χάρη στη λάμψη που αποκτούν στη φαντασία μας, ασκούν πάνω μας μία ακατανίκητη γοητεία. 

Χωρίς αμφιβολία, δημιουργείται συχνά μέσα μας η επιθυμία να πράξουμε σύμφωνα με τη λογική, όμως η επιθυμία αυτή δεν λειτουργεί στο κενό… 

εντάσσεται πλήρως στο παιχνίδι της συναισθηματικής μας ζωής και, αναπόφευκτα, βρίσκεται σε σχέση ανταγωνισμού με άλλες αντίθετες επιθυμίες, που αναδύονται συχνά μέσα μας παρά τη θέλησή μας. 

Αυτό που εν τέλει καθορίζει τον τρόπο που θα πράξουμε δεν είναι η ηθική ποιότητα ή η πηγή της επιθυμίας μας, αν δηλαδή η επιθυμία μας είναι καλή ή κακή, αν προκύπτει από την λογική ή από ένα πάθος, αλλά η δύναμή της και μόνο. Για αυτόν τον λόγο είναι στην πραγματικότητα παραπλανητική η φράση: «άλλα μου λέει η λογική μου και άλλα το συναίσθημά μου». 

Η μάχη δεν είναι ποτέ μεταξύ λογικής και συναισθήματος, μεταξύ θέλησης και πάθους, αλλά πάντα μεταξύ επιθυμιών. Και η έκβαση αυτής της μάχης εξαρτάται πάντα από έναν και μοναδικό κανόνα: τον κανόνα της σύγκρισης των δυνάμεων. Υπερισχύει πάντα η πιο δυνατή επιθυμία, αλλά αυτή, όπως όλοι, αλίμονο, γνωρίζουμε, δεν είναι πάντα η έλλογη επιθυμία. 

Συμβαίνει συχνά η λογική επιλογή να παραμερίζεται, μπροστά σε μία απόλαυση που προσφέρεται εδώ και τώρα. Για παράδειγμα, θα προτιμήσω ένα μικρότερο ποσό που μου προσφέρεται τώρα, από ένα μεγαλύτερο που μου προσφέρεται αργότερα, εξαιτίας της έξαψης που μου προκαλεί η ιδέα του άμεσου οφέλους. 

Ή ακόμη, προτιμώ να παραμένω σε μία κατά τα άλλα αδιέξοδη σχέση, που ωστόσο ικανοποιεί άμεσα ορισμένες ανάγκες μου, από το να έρθω σε ρήξη και να περάσω κατ’ ανάγκην μία περίοδο μοναξιάς, μέχρις ότου βρω μία σχέση που να με ικανοποιεί πραγματικά. 

Το μακροπρόθεσμο όφελος μιας περιόδου μοναξιάς φαντάζει πολύ λιγότερο δελεαστικό από το άμεσο όφελος μιας προβληματικής αλλά υπαρκτής συντροφικότητας. 

Αυτό που χαρακτηρίζει το πάθος είναι η βιασύνη, η τάση για άμεση κατανάλωση του αντικειμένου του πάθους, ενώ η λογική δεν κυριαρχείται από το δέλεαρ του παρόντος, γιατί γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν εξαντλείται στο παρόν. 

Κι όσο πιο ανεπτυγμένη η λογική μέσα μας, τόσο μεγαλύτερη η πικρία μας όταν τη βλέπουμε να εξουδετερώνεται από την επίδραση των παθών μας. Αυτό χωρίς αμφιβολία ήθελε να τονίσει ο Εκκλησιαστής, με την ακόλουθη φράση: «Όποιος αυξάνει τη γνώση του, αυξάνει την οδύνη του». 

Θα πρέπει λοιπόν να παραδεχτούμε ότι… 

ο άνθρωπος δεν είναι το αριστοτελικό έλλογο ον, που αρκείται στο να ακολουθεί τη μέση οδό, αρνείται την υπερβολή και οι πράξεις του τείνουν να διέπονται πάντα από τον χρυσό κανόνα της φρόνησης. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, τότε θα ήταν εντελώς ανεξήγητο γιατί πράττω κατ’ επανάληψη αυτό που με βλάπτει, ενώ γνωρίζω εκείνο που, αντίθετα, με ωφελεί. 

Με άλλα λόγια… 

θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι, στις συνήθεις συνθήκες της καθημερινής ζωής, για τους λόγους που εξηγήσαμε, βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στην κατάσταση εκείνου που βλέπει το καλύτερο και πράττει το χειρότερο, χωρίς να είναι δυνατόν ποτέ να ξεφύγουμε εντελώς από την κατάσταση αυτή. 

Εξ' ου και η ανάγκη ενός ρεαλιστικού αναπροσδιορισμού του βασικού μας στόχου: όχι να πράττουμε πάντα αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι το καλύτερο για εμάς (πράγμα που ισοδυναμεί με μια ηθική ουτοπία), αλλά να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις περιπτώσεις στις οποίες καταλήγουμε να ενεργούμε με βάση μια επιθυμία που εν τέλει μας βλάπτει, καθώς αντιστρατεύεται εν γνώσει μας το αγαθό. 

Στο σημείο αυτό, η παρέμβαση της ψυχοθεραπείας μπορεί να καταστεί πολύ χρήσιμη, μας επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τις αντιφάσεις της επιθυμίας μας, όχι τόσο για να τη μεταβάλουμε εδώ και τώρα, πράγμα δύσκολο αν όχι αδύνατο, αλλά για να αποκτήσουμε καλύτερη επίγνωση των πηγών της, των διαδρομών της και των παραγόντων που την επικαθορίζουν. 

Δεν πράττω πάντα το καλύτερο, ούτε είναι δυνατόν να το κάνω· αλλά μπορώ να το πράττω ορισμένες τουλάχιστον φορές, και ίσως όλο και περισσότερο, όχι τόσο για να επιβεβαιώσω, μαζί με τον Αριστοτέλη, ότι είμαι έλλογο ον, όσο για να δείξω ότι δεν είμαι ένα ον ολωσδιόλου παράλογο. 

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας δεν είναι να δώσει ή να αυξήσει, για κάποιον, την γνώση του καλού και του κακού, που ούτως ή άλλως λίγο – πολύ όλοι την κατέχουμε. Αντίθετα, ο ρόλος της είναι να βρει τρόπους επανασύνδεσης αυτής της γνώσης με την ζωντανή ροή της επιθυμίας. Αυτές οι απόπειρες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ γνώσης και επιθυμίας είναι τα πρώτα, αλλά ίσως τα πιο αποφασιστικά βήματα προς την ελευθερία. 




Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση. 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης. 
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Οι δύο πλευρές της προσωπικότητας του κάθε ζωδίου…!!!!

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά το ζώδιο σας όντως επηρεάζει την προσωπικότητα σας με μεγάλο τρόπο. Αυτές οι επιδράσεις είναι ένα τέλειο μείγμα αρνητικών και θετικών χαρακτηριστικών. Για να μάθετε ποιες είναι οι δύο πλευρές σας, συνεχίστε να διαβάζετε. 

Κριοί 
Θετική : Πιστεύουν στο να εκφράζουν τις απόψεις τους και στο να υπερασπίζονται τους άλλους όταν το χρειάζονται. 

Αρνητική : Τείνουν να μην σκέφτονται τις απόψεις των άλλων και είναι επίσης αρκετά κακοδιάθετοι. 

Ταύροι 
Θετική : Είναι πραγματικά ταπεινοί από την φύση τους και πολύ σκληρά εργαζόμενοι. 

Αρνητική : Το πείσμα τους μπορεί να σας νευριάσει επειδή δεν αποδέχονται τα σφάλματα τους ακόμα και όταν είναι εντελώς λάθος. 

Δίδυμοι 
Θετική : Είναι περιπετειώδεις άνθρωποι και επίσης σιγουρεύονται πως οι άνθρωποι γύρω τους είναι χαρούμενοι. Κάνουν ακόμα πράγματα που δεν θα προτιμούσαν για να είναι σίγουροι πως οι φίλοι τους είναι χαρούμενοι. 

Αρνητική : Είναι πολύ ανήσυχοι και παρορμητικοί. Αυτό επίσης τους κάνει να παίρνουν απερίσκεπτες αποφάσεις. 

Λέοντες 
Θετική : Αγαπούν να είναι το κέντρο της προσοχής και είναι πολύ γοητευτικοί. 

Αρνητική  : Μερικές φορές υπερβαίνουν τα όρια του εγωισμού και δεν μπορούν να δουν πέρα από τον εαυτό τους. 

Παρθένοι 
Θετική : Είναι πολύ ισχυρογνώμονες και έχουν οξεία όραση. Εργάζονται με επιμέλεια. 

Αρνητική : Ξεχνάνε πως η ζωή δεν είναι μόνο η καθημερινότητα. Στην βιασύνη των πραγμάτων ξεχνάνε να ζήσουν. 

Ζυγοί 
Θετική : Έχουν ενσυναίσθηση προς όλους και είναι πολύ συμπονετικοί. Τους αρέσει να εξισορροπούν τα πάντα. 

Αρνητική : Δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους ακόμα και όταν κατηγορούνται για κάτι που δεν έκαναν. 

Σκορπιοί 
Θετική : Έχουν μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και πολύ γοητευτική προσωπικότητα. Αυτό ελκύει τους ανθρώπους κοντά τους. 

Αρνητική : Είναι χειριστικοί και συχνά θέτουν τους άλλους υπό πίεση. 

Τοξότες 
Θετική : Είναι πολύ αισιόδοξοι άνθρωποι και πάντα διασκεδαστικοί. 

Αρνητική : Μερικές φορές τείνουν να μην καταλαβαίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Αιγόκεροι 
Θετική : Καθοδηγούνται από τους στόχους τους και είναι πολύ φιλόδοξοι. Είναι αφοσιωμένοι στον εαυτό τους και ποτέ δεν δέχονται λιγότερα από όσα αξίζουν. 

Αρνητική : Είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσετε καθώς δεν αποδέχονται την γνώμη των άλλων. 

Υδροχόοι 
Θετική : Έχουν μια άγρια ψυχή και μια ατελείωτη αγάπη για τις περιπέτειες. Αναζητούν εμπειρίες. 

Αρνητική : Δεν μπορούν να εξημερωθούν και γι αυτό η διατήρηση μιας σχέσης μαζί τους δεν είναι κάτι που προτιμούν πολλοί. 

Ιχθείς 
Θετική : Από την φύση τους θέλουν να φροντίζουν τους άλλους και πραγματικά θέλουν να τους κάνουν χαρούμενους. 

Αρνητική : Απομακρύνονται από τους ανθρώπους που φοβούνται τον πόνο. 

Δυστυχώς λείπει το ζώδιο του Καρκίνου αλλά δεν ξέρω τον λόγο και εγώ σαν Καρκίνος θα ήθελα να διαβάσω για το ζώδιο μου αλλά δεν υπάρχει.. ας απολαύσουμε τα άλλα ζώδια.




Εάν θέλεις να έχει νόημα η ζωή σου, ψάξε να βρεις τους θαμμένους θησαυρούς μέσα σου…!!!!

Εάν ο άνθρωπος, δεν έχει μέσα του αγάπη… 

Τι να την κάνει τη δόξα, όταν είναι δυστυχισμένος; 

Τι να την κάνει την εξουσία, όταν είναι άδικος; 

Και τι να τα κάνει, όλα τα πλούτη του κόσμου, όταν είναι αχάριστος; 

Τι να την κάνει την ομορφιά, όταν μέσα του είναι άσχημος; 

Γιατί όλα φτιάχτηκαν, να υπηρετήσουν ένα σκοπό… 

Όλα δημιουργήθηκαν, για ένα και μοναδικό λόγο. 

Την αγάπη… 

Η αντίθετη κατεύθυνση, οδεύει στη ματαιότητα… 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. 

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Μια ζωή ο άνθρωπος, δουλεύει μόνο για την ύλη. 

Μετά όμως χάνει τον εαυτό του, την υγεία του… 

Και ύστερα ξοδεύει ότι απέκτησε, για να την επαναφέρει πίσω. 

Τότε μόνο αντιλαμβάνεται, πως έπρεπε να αγαπάει περισσότερο… 

Πως δεν αξίζει να ζεις ούτε λεπτό, σ’ αυτή την ζωή χωρίς αγάπη. 

Οι μεγαλύτεροι θησαυροί βρίσκονται μέσα μας, και όχι έξω μας. 

Εάν θέλεις, να έχει νόημα η ζωή σου… 

Ψάξε να βρεις, τους θαμμένους θησαυρούς μέσα σου… 

Αυτοί οι θησαυροί, θα σου χαρίσουν άφθονο χαμόγελο, άφθονη αγάπη, και απεριόριστη ευτυχία!… 




Θεοδώρα Μουστάκα – Ψυχολόγος

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

8 πράγματα που μας έμαθε ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή…!!!!

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί φοβερά από μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι ο ‘Μικρός Πρίγκιπας’ του Antoine de Saint-Exupéry, το γεγονός μάλιστα ότι έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες (!) αποδεικνύει πόσο πολύ έχει επηρεάσει τον κόσμο. 

Ο φανταστικός αυτός Πρίγκιπας ήταν, είναι και θα είναι, το μικρό παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας· αυτό που κάνει τις πιο σωστές ερωτήσεις, βλέπει τον κόσμο με τελείως διαφορετικό τρόπο και δεν φοβάται να πει στους ενήλικες σκληρές αλήθειες. 

Λίγο πριν κλείσει τα 78 του χρόνια το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry, κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στα 8 πράγματα που μας έμαθε ο ‘Μικρός Πρίγκιπας’. 

#1 Να μην σκοτώνεις τη φαντασία σου 
Όταν ο αφηγητής ζωγραφίζει έναν βόα που χωνεύει έναν ελέφαντα και το δείχνει σε ενήλικες, η απάντηση που παίρνει είναι ότι το σκίτσο του μοιάζει με καπέλο, κάτι που δείχνει ότι όλοι έχουν χάσει την φαντασία που είχαν ως παιδιά και αντιλαμβάνονται με βαρετό τρόπο τα πράγματα γύρω τους. 

#2 Να μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου 
Όταν ο Μικρός Πρίγκιπας αρχίζει να υπονοεί ότι θέλει να εξερευνήσει και άλλους πλανήτες, το λουλούδι του - το οποίο έχει φροντίσει στοργικά - υποστηρίζει ότι δεν τον χρειάζεται και ότι μπορεί να ζήσει μόνο του. Κάπως έτσι, ο Μικρός Πρίγκιπας το εγκαταλείπει, κάτι που δείχνει ότι δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αλλά να μιλάμε για αυτά και να ζητάμε αυτό που θέλουμε από τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας. 

#3 Να μην κρίνεις τους άλλους πριν από σένα 
Στον πρώτο πλανήτη που πηγαίνει ο Μικρός Πρίγκιπας, συναντάει ένα βασιλιά που είναι ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη του και υποστηρίζει ότι κυβερνάει τα πάντα στον κόσμο. Αν και ο Μικρός Πρίγκιπας δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει ο βασιλιάς, το μάθημα που παίρνει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι το να κρίνεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο δύσκολο και ορισμένες φορές πιο σημαντικό από το να κρίνεις τους άλλους. Ενώ σημειώνεται ότι μόνο αν κρίνουμε τον εαυτό μας μπορούμε να εξελιχθούμε ως άτομα. 

#4 Να μην παίρνεις πολύ σοβαρά τον εαυτό σου 
Παρακάτω στην ιστορία, ο Μικρός Πρίγκιπας συναντάει έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι φοβερά απασχολημένος και μετράει συνέχεια τα αστέρια του γαλαξία ώστε να του ανήκουν στο τέλος. ”Τα διαχειρίζομαι. Τα μετράω όλα και τα ξαναμετράω. Είναι δύσκολη δουλειά αλλά είμαι σοβαρός άνθρωπος” του λέει χαρακτηριστικά. Ο τρόπος όμως που βλέπει τον εαυτό του τον έχει οδηγήσει να ζει μια βαρετή, μονότονη και μοναχική ζωή, καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί την ομορφιά που κρύβουν τα αστέρια που μετράει συνέχεια. 

#5 Να μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τη ζωή 
Αργότερα ο Μικρός Πρίγκιπας επισκέπτεται έναν πλανήτη, όπου ζει ένας άνθρωπος που το μόνο που κάνει όλη μέρα είναι να σβήνει και ανάβει μια λάμπα όταν νυχτώνει και όταν ξημερώνει. Μόνο που ο πλανήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο ανά 1 λεπτό, κάπως έτσι ο άνθρωπος αυτός σπαταλάει μήνες ολόκληρους δουλεύοντας χωρίς να απολαμβάνει τη ζωή του, που περνάει τόσο γρήγορα. 

#6 Να μην φοβάσαι το διαφορετικό γιατί μπορεί να σε μάθει κάτι 
Μια από τις πιο δυνατές στιγμές του βιβλίου είναι η συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα με μια αλεπού, ένα ζώο που είναι γνωστό για τις ύπουλες προθέσεις του, γεγονός που το εμποδίζει να κάνει φίλους. Η αλεπού, λοιπόν, είναι εκείνη που του δίνει 3 σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. 

”Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν” 

”Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου, που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό” 

”Γίνεσαι υπεύθυνος, για πάντα, για ό,τι εξημερώνεις” 

#7 Να εκτιμάς όσα έχεις στη ζωή 
Ακόμα και όταν βρίσκεται σε ένα κήπο γεμάτο με πανέμορφα τριαντάφυλλα, ο Μικρός Πρίγκιπας δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται το δικό του τριαντάφυλλο, γιατί πολύ απλά είναι αναντικατάστατο στη ζωή του. 

”Σίγουρα, κάποιος τυχαίος περαστικός, βλέποντας το δικό μου λουλούδι θα νόμιζε πως σας μοιάζει.

Μα, από μόνο του αυτό, είναι πιο σημαντικό από όλα εσάς, γιατί εγώ το ποτίζω, το προφυλάσσω κάτω από ένα γυάλινο δοχείο. Γιατί είναι αυτό που εγώ προφύλαξα με το παραβάν. Γιατί αυτό είναι που του σκότωσα τις κάμπιες (εκτός από δυο ή τρεις που τις άφησα για να γίνουν πεταλούδες).

Γιατί αυτό είναι εκείνο που το άκουσα να παραπονιέται ή να περηφανεύεται ή, μάλιστα, μερικές φορές να σωπαίνει. Γιατί είναι το τριαντάφυλλό μου” 

#8 Καμιά φορά πρέπει να αφήνεις ελεύθερους να φύγουν αυτούς που αγαπάς 
Ο αφηγητής του βιβλίου, όσο και αν αγαπάει τον Μικρό Πρίγκιπα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τον κρατήσει μαζί του στη Γη γιατί ξέρει ότι θα υποφέρει. Πριν φύγει ο Μικρός Πρίγκιπας του λέει ”Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα, αφού πια θα έχω κατοικήσει εγώ σε ένα από όλα και θα γελάω σε κάποιο από αυτά, τότε για εσένα θα είναι σαν να γελάνε όλα τα αστέρια. Εσύ θα έχεις αστέρια που ξέρουν να γελάνε”. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του βιβλίου, γιατί καμιά φορά το να αφήνεις κάποιον να φύγει από το πλευρό σου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τον αγαπάς.

“Φυσικά και θα σε πληγώσω.
Φυσικά και θα με πληγώσεις.
Φυσικά και θα πληγώσουμε ο ένας τον άλλον.
Αλλά αυτό ακριβώς σημαίνει το να υπάρχεις.
Το να γίνεσαι άνοιξη σημαίνει ότι δέχεσαι το ρίσκο του να έρθει χειμώνας.
Το να γίνεσαι παρουσία σημαίνει το να δέχεσαι το ρίσκο της απουσίας…“ 




Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ ~Ο μικρός πρίγκιπας