Από την πλευρά της ιστορίας της Ιατρικής, όταν λέμε Γιουνάνι - Τιμπ (Ιατρική των Ελλήνων) εννοούμε εκείνο το σύστημα Ιατρικής που αναπτύχθηκε στο τέλος του 10ουκαι στις αρχές του 11ου αιώνα από το διάσημο γιατρό Χακίμ Ιμπν Σινα (Αβικέννα). Αυτό είναι το θέμα της εκπομπής "Πάνω απ' όλα η υγεία μας".
Στο στούντιο μαζί με τη δημοσιογράφο Εύα Ντελιδάκη θα είναι ο γενικός ιατρός κ. Δημοσθένης Μωυσίδης. Η χειρούργος οδοντίατρος - ομοιοπαθητικός - ενεργειακός διατροφολόγος Ιπποκράτεια αλκαλική ορθομοριακή διατροφή -Βαλκανιονίκης και υδροθεραπεύτρια παχέως εντέρου, κ. Δήμητρα Τυλιανάκη.
Επίσης η κ. Μαρίνα Κεφαλάκη η οποία μας αναφέρει πρακτικές παλιές συνταγές, ο καθηγητής πρέοδρος Ελληνονδικής εταιρείας κ. Δημήτρης Βασιλειάδης.
Η κ. Αγγελική Μακρή Kλινικός, διαιτολόγος και ο Αντώνης Βασιλειάδης, ιστορικός ερευνητής δια βίου μέλος του Ιστορικού Συμβουλίου της Ινδίας.
Η Γιουνάνι στηρίζεται στις αρχές του Γαληνού, του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και όλη αυτή τη γνώση τη μετέφερα παντού οι Ίωνες γιατροί.Είναι ένα ιατρικό θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές του Ιπποκράτη, εφαρμόζεται και εξελίσσεται ερευνητικά σε 25 χώρες (Ινδία, Κίνα, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, κ.ά.) εκτός από την Ελλάδα!
Το 1976 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε και αναγνώρισε επίσημα την Γιουνάνι ως την Ιατρική των Ελλήνων.
Γίνονται Παγκόσμια συνέδρια για τη Γιουνάνι, και διδάσκεται σε ιατρικές σχολές του εξωτερικού. Στην Ινδία υπάρχουν 28.382 γιατροί Γιουνάνι, 100 πλήρως επανδρωμένα Νοσοκομεία, 867 φαρμακευτικά εργαστήρια, 18 Πανεπιστήμια εκ των οποίων δύο προσφέρουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Και έντεκα ερευνητικές νοσοκομειακές μονάδες.
Η Ιατρική Γιουνάνι αποδέχεται την ύπαρξη των μικροβίων αλλά η λέξη κλειδί είναι η ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.
Υπάρχουν κατά τον Ιπποκράτη υπάρχουν τέσσερις βασικές ιδιοσυγκρασίες οι οποίες στηρίζονται στους τέσσερις χυμούς
του αίματος, ο οποίος δημιουργεί την αιματώδη ιδιοσυγκρασία, ο χυμός του νερού που δημιουργεί τη φλεγματώδη ιδιοσυγκρασία, η κίτρινη χολή, που δημιουργεί τη χολερική ιδιοσυγκρασία, και η μαύρη χολή που δημιουργεί την μελαγχολική ιδιοσυγκρασία.
Η κάθε ιδιοσυγκρασία έχει τη δική της ευαισθησία, δηλαδή την δική της προδιάθεση να αρρωστήσει. Εάν διαταραχθεί η ισορροπία των χυμών της ιδιοσυγκρασίας του κάθε ατόμου, τότε ετοιμάζεται το έδαφος για τη δημιουργία ενός αλλοιωμένου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα αναπτυχτούν οι ιοί και τα βακτηρίδια.
Οι αιτίες για να ανισσοροπήσει ο χυμός και να δημιουργηθεί η ασθένεια είναι η διατροφή, ο τρόπος ξεκούρασης (ύπνος), το άγχος, η έλλειψη άσκησης, οι εποχές τα συναισθήματά μας και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Πως θεραπεύουν οι γιατροί Γιουνάνι;
Πρώτον κάνουν εξισορρόπηση των χυμών με βότανα και τροφέ, καθαρίζουν το χυμό που βρίσκεται σε ανισορροπία, ενδυναμώνουν τα όργανα με ειδικά βότανα, χρησιμοποιούν τις βεντούζες, ποδόλουτρα, και κάνουν καθαρισμό του εντέρου με καθαρκτικά και υποκλυσμούς.
Όλα αυτά ήταν τρόποι κινητοποίησης του αμυντικού μηχανισμού σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο αντιμετώπισης των ασθενειών χωρίς όμως να γυρίζουν την πλάτη σε χειρουργικές επεμβάσεις αν δεν γινόταν διαφορετικά!
Το σύστημα Γιουνάνι αποτελούσε την βάση κάθε ιατρικής πράξης στον πολιτισμένο κόσμο, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Και μάλιστα ακόμα και σήμερα σε πολλές επαρχίες της Ινδίας και όχι μόνο, υπάρχει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πληρώνεται μόνο όσο οι άνθρωποι που φροντίζει είναι υγιείς!
Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι σκοπός της ιατρικής είναι να δώσει μια χείρα βοηθείας στη δύναμη αποκατάστασης που υπάρχει στην ίδια τη φύση, η οποία από μόνη της προσπαθεί να αποβάλλει μια ασθένεια.
Επαναφορά της ηλεκτρομαγνητικής ισορροπίας (αρμονίας), Yin - Yang (θηλυκού - αρσενικού), αρνητικού - θετικού. Εμπιστευόταν περισσότερο τις δυνάμεις που διαθέτει το ίδιο το σώμα για την αυτοίασή του, και λιγότερο τη χρήση εξωτερικών παραγόντων.
Όπως οι Πυθαγόρειοι, έτσι κι αυτός θεωρούσε τον οργανισμό ως μονάδα (Τάο = Chi) = ενέργεια (ΑΤΡ), που εκφράζεται μέσα από τη δυαδικότητα του (ηλεκτρομαγνητικό πεδίο) Yin- Yang. Ζωή σημαίνει σχέση αμοιβαιότητας με το περιβάλλον (θεωρία σχετικότητας - Πυθαγορείων).
Σε αυτή τη διαρκή αλληλεπίδραση εντόπισε και τις ρίζες της ασθένειας (ανισορροπία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου: υπερβολή ηλεκτρικής ή μαγνητικής δύναμης).
Ο οργανισμός, κατά τον Ιπποκράτη, εξελίσσεται αντιδρώντας με το περιβάλλον, παίρνοντας από αυτό ό,τι είναι ζωτικό γι' αυτόν και απορρίπτοντας ό,τι του είναι άχρηστο. Η ασθένεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δυσκολία του οργανισμού να αφομοιώσει την πέψη του περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου