Αν υπάρχει έστω και μία γυναίκα που διαβάζει αυτές τις γραμμές και δεν τσεκάρει κάθε φορά τα likes στις σέλφι και τα ποστ της, να σηκώσει το χέρι τώρα ή να σωπάσει για πάντα! Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να τον συμπαθούν, να τον αποδέχονται και να τον αγαπούν οι άλλοι, ακόμα και αν το καμουφλάρει πίσω από το παραπέτασμα του σνομπισμού ή αν το κρύβει τόσο καλά ώστε ούτε ο ίδιος να μην το συνειδητοποιεί.
Καθένας και καθεμία από εμάς κάνει διαφορετικά πράγματα και σε διαφορετικό βαθμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή των άλλων: άλλοι αναλαμβάνουν παραπάνω ευθύνες στη δουλειά για να τους δει με καλό μάτι η υπόλοιπη ομάδα ή ο εργοδότης τους και άλλοι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σαν χαμαιλέοντες όταν γνωρίζουν έναν καινούριο άνθρωπο, ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους.
Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι για να σε αποδεχτούν οι άλλοι, να σε συμπαθήσουν και να σε αγαπήσουν, πρέπει πρώτα να αποδεχτείς εσύ τον εαυτό σου. Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που μπορούν αποδεδειγμένα να μας κάνουν πιο συμπαθητικούς στα μάτια των άλλων.
Ο Travis Bradberry, δρ Κλινικής και Οργανωτικής-Βιομηχανικής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου Emotional Intelligence 2.0, λέει πως οι περισσότεροι πιστεύουμε λανθασμένα πως το αν κάποιος είναι συμπαθής έχει να κάνει με την εξυπνάδα, την εξωστρέφεια και τη γοητεία του – με χαρακτηριστικά δηλαδή που είτε τα έχεις και πετάς στην κοινωνική σου ζωή είτε δεν τα έχεις και αναγκάζεσαι να ζεις στο περιθώριο.
Κι όμως, οι παράγοντες που καθορίζουν το αν κανείς είναι γενικά συμπαθής είναι τελείως διαφορετικοί: σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου UCLA, όταν αξιολογούμε έναν άνθρωπο, το αν θα τον συμπαθήσουμε εξαρτάται περισσότερο από το πόσο ειλικρινής και αυθεντικός είναι, καθώς και από το πόσο πιστεύουμε ότι μπορεί να μας καταλαβαίνει. Αλήθεια, αυτά δεν είναι και τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε στους φίλους, τις κολλητές και τους συντρόφους μας;
Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα, επισημαίνει ο Bradberry, κάθε άλλο παρά έμφυτα είναι. Πρόκειται για δεξιότητες που όλοι μπορούμε να μάθουμε και να ενισχύσουμε και που τις έχουν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Η εταιρία TalentSmart, την οποία έχει ιδρύσει ο Bradberryκαι τη συμβουλεύονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις για θέματα ανάπτυξης των ανθρώπινου δυναμικού τους, έκανε μια έρευνα και, αφού συγκέντρωσε δεδομένα από ένα εκατομμύριο άτομα, κατέληξε στα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ανθρώπους συμπαθείς στα μάτια των άλλων:
1. Κάνουν ερωτήσεις
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν μιλάμε με έναν άλλο άνθρωπο είναι ότι επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε αυτά που θέλουμε να του πούμε, ώστε δεν ακούμε όσα μας λέει εκείνος. «Οι λέξεις είναι εκεί, αλλά το νόημα χάνεται», λέει ο Bradberry.
Αν όμως κάνουμε ερωτήσεις, ο άλλος ξέρει ότι τον ακούμε και ότι δίνουμε σε αυτά που μας λέει την αμέριστη προσοχή μας. «Θα ξαφνιαστείτε από το πόσο σεβασμό εμπνέουμε και εισπράττουμε όταν είμαστε πραγματικά εκεί όσο συνομιλούμε με τον άλλο».
2. Δίνουν καλές πρώτες εντυπώσεις
Οι έρευνες τις οποίες παραθέτει ο Bradberry δείχνουν πως το όταν συναντάμε κάποιον, μέσα στα πρώτα 7’’ έχουμε αποφασίσει αν τον συμπαθούμε ή όχι. Όλη την υπόλοιπη ώρα επιβεβαιώνουμε μέσα μας αυτή την πρώτη αντίδραση.
Μπορεί αυτό να ακούγεται τρομακτικό, αλλά αν ξέρουμε πώς να χειριζόμαστε τις πρώτες εντυπώσεις, είναι μεγάλο αβαντάζ όταν θέλουμε να μας συμπαθήσει κάποιος. Για ακόμα μια φορά, η γλώσσα του σώματος είναι το κλειδί: χαμογελάμε, φροντίζουμε η χειραψία μας να είναι δυνατή, ισιώνουμε τους ώμους και στεκόμαστε ή καθόμαστε απέναντι από τον άλλο.
3. Είναι αυθεντικοί
Κανείς δεν συμπαθεί όσους είναι ψεύτικοι. Μας έλκουν οι αυθεντικοί άνθρωποι γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Είναι αδύνατο να συμπαθήσεις κάποιον -πόσω μάλλον να τον αγαπήσεις- όταν αμφιβάλλεις για το ποιον έχεις απέναντί σου.
«Οι άνθρωποι που είναι συμπαθείς είναι εκείνοι που ξέρουν ποιοι είναι οι ίδιοι», τονίζει ο Bradberry. «Καμία προσχεδιασμένη κίνηση εντυπωσιασμού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το να είσαι ο εαυτός σου».
4. Δεν κρίνουν τον άλλο
«Αν θέλεις να σε συμπαθούν οι άλλοι, χρειάζεται να έχεις ανοιχτό μυαλό – αυτό σε κάνει ευπρόσιτο και ενδιαφέροντα. Κανείς δεν θέλεις να μιλάει με κάποιον που έχει ήδη σχηματίσει την εντύπωσή του πριν ακόμα καλά καλά σε ακούσει.
Ας προσπαθήσουμε όλοι να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα μαζί του, αλλά ότι καταλαβαίνουμε πώς σκέφτεται. Άλλωστε αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αφήνουμε τον άλλο να είναι ο εαυτός του».
5. Χαμογελούν
«Οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική και υποσυνείδητη τάση να αντιγράφουμε τη γλώσσα του σώματος του ατόμου με το οποίο συνομιλούμε. Αν θέλετε να σας συμπαθήσει κάποιος», συστήνει ο Bradberry, «χαμογελάτε του όσο συζητάτε και εκείνος όχι μόνο θα σας το ανταποδώσει, αλλά ασυνείδητα θα νιώθει και καλύτερα».
Άλλωστε, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν χαμογελάμε, βλέπουμε με πιο θετικό μάτι οποιονδήποτε έχουμε απέναντί μας και οτιδήποτε μας συμβαίνει.
6. Αναφέρουν συχνά το όνομα του συνομιλητή τους
Οι έρευνες των επιστημόνων έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος μας χαιρετά με το όνομά μας και το αναφέρει όσο συζητάμε, δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας συνδέσεις που μας κάνουν να τον συμπαθούμε.
7. Αφήνουν στην άκρη τα κινητά τους
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποθαρρυντικό σε μια συζήτηση από το να κοιτάει κανείς συνεχώς το κινητό του ή να διακόπτει για να τσεκάρει ένα μήνυμα.
Το μήνυμα που λαμβάνει ο άλλος βλέποντάς μας να κάνουμε τα παραπάνω είναι ότι μπορεί το σώμα μας να είναι εκεί, αλλά το μυαλό μας τρέχει αλλού και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα αν θέλουμε να μας συμπαθήσει. Εκτός και αν το τηλεφώνημα/μήνυμα που περιμένουμε είναι για κάτι πολύ σημαντικό, είναι καλύτερα να μένουμε επικεντρωμένοι 100% στη συζήτησή μας.
8. Χρησιμοποιούν θετική γλώσσα του σώματος
«Η θετική γλώσσα του σώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά σε οποιαδήποτε συνάντηση. Είναι αλήθεια ότι το πώς λες αυτά που λες είναι συχνά ποιο σημαντικό από αυτό που λες. Γι’ αυτό, φρόντισε να μην έχεις σταυρωμένα τα χέρια, να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να γέρνεις ελαφρά προς τον άλλο που σου μιλάει».
9. Δεν είναι εγωκεντρικοί
Όλοι μας θέλουμε όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο να μας υποδέχονται όλοι με χαμόγελο, αλλά κανείς δεν συμπαθεί εκείνους που συμπεριφέρονται σαν ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω τους. Ούτε φυσικά χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά εξωστρεφείς. Το πόσους (και τι) γνωρίζουμε έχει πολύ μικρή σημασία. Αρκεί ο λόγος μας να είναι φιλικός, μεστός και σίγουρος, είτε μιλάμε με έναν άνθρωπο είτε σε μια παρέα.
10. Είναι συνεπείς
«Όταν ένας άνθρωπος μας πλησιάζει, θέλει να ξέρει με ποιον έχει να κάνει και τι μπορεί να περιμένει από εμάς. Για να είμαστε συνεπείς, χρειάζεται να είμαστε αξιόπιστοι και να βεβαιωνόμαστε ότι το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους δεν επηρεάζεται από την καλή ή την κακή μας διάθεση».
11. Γνωρίζουν πότε πρέπει να ανοιχτούν
Αν μοιραστούμε τα προβλήματά μας και πολλές προσωπικές πληροφορίες με τον άλλο πολύ νωρίς, κινδυνεύουμε να φανούμε γκρινιάρηδες. Σύμφωνα με τα στατιστικά του δρ Bradberry, οι άνθρωποι που είναι συμπαθείς κάνουν αυτό το βήμα μόνο αν ο άλλος τους δώσει το πράσινο φως.
12. Δεν φοβούνται την προσωπική επαφή
«Όταν αγγίζουμε κάποιον κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, στον εγκέφαλό του απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται και ορμόνη του έρωτα και της σύνδεσης.
Ένα απλό άγγιγμα στον ώμο, μια αγκαλιά ή μια φιλική χειραψία αρκούν για την παραγωγή ωκυτοκίνης στον συνομιλητή μας. Φυσικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε πότε και ποιον μας παίρνει να αγγίξουμε… Απλά θυμηθείτε, οι σχέσεις χτίζονται όχι μόνο με τα λόγια, αλλά κυρίως με τα συναισθήματα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Το άγγιγμα δείχνει στον άλλον ότι νοιαζόμαστε για εκείνον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου