Το κέφι σας το ροκανίζουν δικοί σας άνθρωποι, συνήθειες δικές σας, λάθη που δεν υποπτευθήκατε, ακόμη και κάποιες λιχουδιές. Η επιστήμη διαπιστώνει με έκπληξη πόσοι πολλοί μικροί ή μεγάλοι ληστές της χαράς και διάθεσής σας παραμονεύουν ακούραστα στον ύπνο και τον ξύπνιο σας, και ξεπηδούν επίμονα ακόμη κι απ το ίδιο σας πιάτο... Ιδού το γιατί :
1. Οι τροφές. Η πιο μοντέρνα; Επιστημονική θεωρία αναδεικνύει την τροφική δυσανεξία, - την προσωπική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες τροφές που συνήθως αγνοούμε -, ως μία από τις κυριότερες αιτίες για την διαταραχή της ηρεμίας μας, και μάλιστα σε χρόνο 0.
Η τροφική δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει αιφνιδίως ναυτία και κοιλιακό πόνο, αλλά και να τεντώσει ξαφνικά το νευρικό σύστημα, εμφανίζοντας ευερεθιστότητα, έλλειψη εστίασης, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, ή υπερκινητικότητα. Το σύνδρομο, και η συσχέτισή του με τις εναλλαγές της διάθεσης είναι τόσο καινούργια θεωρία, που οι ειδικοί συστήνουν να διατηρεί κανείς ημερολόγιο τροφίμων - σημειώνοντας τι έφαγε, με ώρες και αναφορές στις τυχόν αλλαγές στη διάθεση – ώστε να διερευνήσει, αν χρειαστεί, την όποια ύποπτη τροφή και εργταστηριακά.
Τροφές «βάλσαμο» πάντως, για 'Έκτακτη Βοήθεια στην διάθεσή μας, είναι : οι υδατάνθρακες, που όμως, – προσοχή -, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και υπνηλία.
Το σπανάκι και ο χυμός πορτοκάλι, που επίσης βοηθούν άμεσα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φολικό οξύ, και προσφέρουν τονωτική ένεση στην έκκριση σεροτονίνης. τα αυγά, που τονώνουν την μνήμη και την συγκέντρωση σε περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε πνευματική «δοκιμασία». ο τόνος, με ισχυρή δόση που περιέχει σε σελήνιο, και καταφέρνει να μειώνει την επιθετικότητα, όπως και μία ( έως 2) κούπες καφέ ημερησίως, που θεωρείται κλασσικό πια αντικαταθλιπτικό συστατικό μια και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους βρίσκονται σε πρώιμα,- μη φαρμακευτικά υποστηριζόμενα στάδια κατάθλιψης.
2. Οι τέσσερις τοίχοι. Μπορεί να σας εκνευρίζει το χρώμα του δωματίου, του γραφείου ή του χώρου στον οποίο ζείτε χρόνια τώρα,.προφανώς δεν δίνετε σημασία, κι όμως μπορεί να ευθύνεται για την ξαφνική διάθεση που σας πιάνει που και που ι,,, να τα σπάσετε όλα!
Ξεκινήστε «σπουδάζοντας» τα χρώματα και την ψυχοτρόπο δράση τους, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, άλλα και όπως την αντιλαμβάνεστε χρώμα- χρώμα προσωπικά. Ο έγκυρες ψυχολογικές μελέτες συνδέουν το κόκκινο με επιθετικότητα και εχθρική διάθεση που προκαλεί σε ορισμένα άτομα, αλλά όχι σε όλα, το κίτρινο θεωρείται ότι μεταδίδει, ιδανικά, αόρατα μηνύματα ευτυχίας και το μπλε συμβάλει στην χαλάρωση, αν και ο καθένας έχει το προσωπικό χρωματολόγιό του.
Πειραματιστείτε βάφοντας τους τοίχους γύρω σας. ή επιλέξτε εικόνες, πίνακες, φωτογραφίες που λειτουργούν στο οπτικό σας νέυρο... απολαυστικά!
3. Η προαγωγή σας. (αν και δύσκολο σε μέρες Μνημονίου...) Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσε ότι παρά τη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής που μπορεί να φέρει μια προαγωγή ή εργασιακή αναβάθμιση, αναπόφευκτα επιφέρει πνευματική ένταση στον «καριερίστα» και, αποδεδεγμένα ροκανίζει ένα 10 τοις εκατό, της ψυχικής του υγείας.
4. Κλασσικά, τα ξενύχτια. Αν δεν είστε πρωινός τύπος, δηλαδή αν δεν ξυπνάτε νωρίς γιατί λειτουργείτε καλύτερα το βράδυ, έχετε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής και Νευροεπιστήμης, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης.
Το πρωινό ξύπνημα, σας «λούζει» σε μάτια και εγκέφαλο με φως, και στρώνει την χημεία της ημέρας σας με φουλ « συνθήματα» αισιοδοξίας, και χαράς, όπως έχει αποδειχθεί. γι αυτό αν είστε down, αρχίστε να αλλάζετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς.
5. Το κάτι που λείπει..(!) Μπορεί να μην έχετε πιει νερό, να έχετε ήδη πονοκέφαλο που δεν προσέξατε. κι αυτό να σας έχει τινάξει κιόλας τα νεύρα στον αέρα. Μπορεί να μην είναι σωστός ο εξαερισμός εκεί που βρίσκεστε για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα η ελαφρά δύσπνοια να σας έχει δημιουργήσει δυσφορία.Μπορεί, ακόμη να έχετε ξεχάσει το κινητό σας ή να σας έχει κοπεί το Internet.
'Ολα αυτά, βασικά φυσικά ή επίκτητα δεδομένα της ζωής, ενεργοποιούν έντονα την έλλειψή τους γιατί έχουν καταφέρει να εγγράψουν στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας την αναγκαία καθημερινή παρουσία τους.
6. Φίλοι, και εχθροί! Αν οι φίλοι σας.έχετε επιλέξει να είναι αυστηρά εκείνοι που «προάγουν» τον εγκέφαλο, την ψυχή, και το πνεύμα σας, ίσως, ενδεχομένως να αποφύγετε τα χαστούκια της πιθανής μιζέριας τους πού είναι σίγουρο ότι σας μεταδίδεται, σχεδόν... τηλεματικά.
Τα δικά τους κέφια, των δικών σας «άλλων», που όμως δεν έχουν σχέση με την δική σας ζωή, ορίζουν το δικό σας χαμόγελο. Αν δεν προσέξετε θα επωμίζεστε διαρκώς το mood των υπολοίπων. Σκεφτείτε το πάλι! Αν συμπάσχετε για να θρηνείτε ταυτόχρονα και την δική σας ζωή, μάλλον παρασύρεστε(!). Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φίλοι μπορούν να πυροδοτήσουν με βάση την δική τους καλή ή κακή διάθεση και την δική σας, αλυσιδωτά πριν ακόμη τους δείτε.
Μελέτη που παρατήρησε τα συναισθήματα των χρηστών του Facebook απέδειξε ότι επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα των φίλων τους, με σαφή και μετρήσιμη επήρεια που διαρκεί το λιγότερο επί τρεις ημέρες.
7. Τhe pill. Τελευταία μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash κατέδειξε ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που δεν τα παίρνουν. Στις παρενέργειες τους εμφανίζονται οι ζαλάδες, αλλά και η αύξηση της επιθετικότητας και του θυμού καθώς και η απώλεια της λίμπιντο.
Η σύσταση προς όλες τις γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι είναι να είναι παρατηρητικές με τις αλλαγές της διάθεσής τους.και να το συζητούν με τον γιατρό τους.
8. Ήλιε μου, ήλιε μου..! Για τους περισσότερους ο ήλιος είναι ζωογόνος, αντικαταθλιπτικός (γιατί όπως στα φυτά με την χλωροφύλλη, χτίζει και στους ανθρώπους την χημεία της χαράς, απελευθερώνοντας την βιταμίνη D), ωστόσο για κάποιους το φως του ήλιου μπορεί να λειτουργεί αντίστροφα.
Τα άτομα που κυλούν στην κατάθλιψη λόγω του γνωστού χειμερινού συνδρόμου με το φως. τα συνδρόμου winterblues είναι ένας στους πέντε ενώ εκείνοι που πλήττονται από το σύνδρομο του ήλιου,- ακριβώς αντίστροφα-,, είναι το 1%, του γενικού πληθυσμού. Αν το φως του ήλιου σας χαλάει, ή αν δεν το έχετε υποψιαστεί ποτέ, να ξέρετε ότι τα συμπτώματα είναι μειωμένη όρεξη, μετά την έκθεση στον ήλιο και κατατονική διάθεση.
9. Όταν καίει η λάμπα. Αναμμένο φως όταν κοιμάστε ή ανοιχτός υπολογιστής ή τηλεόραση, καταστέλλουν στον εγκέφαλο την φυσιολογική ποσότητα παραγωγής μελατονίνης. Εάν κοιμάστε τακτικά με αναμμένα φώτα, διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διάθεσή σας άμεσα, την επόμενη μέρα.
Η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι κοιμούνται με αναμμένο φως διαταράσσουν την παραγωγή μελατονίνης, στον βαθμό που επηρεάζεται η διάθεση, που η έκκριση μελανίνης από την νύχτα προβλέπεται να ρυθμίζει στην επόμενη ημέρα που ξυπνάμε. Η μελατονίνη για να απελευθερωθεί από τον οργανισμό χρειάζεται σκοτάδι.
Εκεί παρεμβαίνει η δική μας αναμμένη λάμπα και χαλάει την χημική σύσταση. Η συμβουλή είναι να οργανώσετε, αν σας συμβαίνει συσκότιση για όνειρα γλυκά. Τολμήστε βαριές κουρτίνες αν θέλετε να κοιμηθείτε κι άλλο μετά το ξημέρωμα,. Επενδύστε στον ύπνο που σας δίνει φρεσκάδα. δύναμη και ανακύκλωση και πάρτε το σοβαρά. Το εργοστάσιο του εγκεφάλου σας έχει τους δικούς του κωδικούς.
10. Τσιγάρο στο τσιγάρο... Το κάπνισμα ομολογουμένως- και από τους γιατρούς- για τους εθισμένους. λειτουργεί προς στιγμήν αντικαταθλιπτικά, Η επιστήμη το έχει παραδεχθεί. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης από τη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ οι εθισμένοι στην νικοτίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Μαρία Παπαπαναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου