Σου ζητούν να κάνεις πράγματα που δε θέλεις κι εσύ υποκύπτεις; Θες να κοιμηθείς αλλά τελικά βγαίνεις γιατί σε πίεσαν; Έιιι! Σύνελθε! Υπερασπίσου τις επιθυμίες σου και πες δυνατά: Όχι!
Γνωρίζεις ότι αν και από μικρά παιδιά όλοι μας ακούμε περίπου 400 φορές την ημέρα τη λέξη «όχι»; Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός αυτό, πολλές φορές οι ίδιοι «εγκλωβιζόμαστε» στην ανάγκη του συνομιλητή μας να ακούσει απεγνωσμένα «ναι» και πολύ δύσκολα απαντάμε αρνητικά.
Ο William Ury, συνιδρυτής του προγράμματος του πανεπιστημίου Χαρβαρντ για το «πως διαπραγματεύονται οι άνθρωποι» αναλύει τα μυστικά για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να πεις «όχι» για να μην αναγκαστείς να απαντήσεις θετικά σε κάτι το οποίο δεν θέλεις...
Κέρδισε χρόνο
Μην απαντήσεις βιαστικά όταν κληθείς να απαντήσεις «ναι» ή «όχι» από το συνομιλητή σου. Δεν είναι αγενές, ούτε καταδεικνύει αδυναμία να ζητήσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις.
Σκέψου τι έχει στο «πίσω μέρος του μυαλού του»
Αφού κερδίσεις χρόνο, προσπάθησε να καταλάβεις πως θα αντιδράσει ο συνομιλητής σου, τόσο στο ενδεχόμενο που θα απαντήσεις θετικά, όσο και στην περίπτωση που θα πεις όχι. Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, αν οι συνέπειες για εσένα θα είναι αρνητικές, θα πρέπει πριν τοποθετηθείς να έχεις εκ των προτέρων προσμετρήσει όλα τα πιθανά σενάρια.
Απάντησε «δια ζώσης»
Αποφυγε, αν το ερώτημα είναι κρίσιμο για τα επαγγελματικά ή τα προσωπικά σου, να δώσεις την απάντηση μέσω τηλεφώνου. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, το «ναι» ή το «όχι» πρέπει να λέγεται κατά πρόσωπο και όχι με ένα «άψυχο»
e – mail ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.
Μην πλατιάζεις
Φρόντισε η απάντηση σου να είναι απλή και όσο το δυνατόν συντομότερη. Μην «ανοίγεις» τη συζήτηση. Αντιθέτως, προσπάθησε να τοποθετηθείς επί της ουσίας, χωρίς να δημιουργείς νέα «μέτωπα» διαλόγου που ενδεχομένως δεν θα οδηγήσουν πουθενά.
Μην είσαι πάντα αδιάλλακτη
Πριν τελειώσεις τη συνομιλία σου και αφού έχεις κατορθώσει να πεις «όχι», εάν το πρόσωπο το οποίο έχεις απέναντι σου παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου ή στην εργασία σου, δείξε ότι δεν είναι γενικά «πνεύμα αντιλογίας». Αφησε ανοικτά τα περιθώρια για ένα ενδεχόμενο «ναι» σε μια νέα ερώτηση –πρόκληση για να μην κλείσεις πόρτες τις οποίες κάποια φορά θα χρειαστεί να ανοίξεις ξανά.
Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr
http://www.lifesharing.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου