Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Στέρηση ύπνου : Οι επιπτώσεις στις επιδόσεις μαθητών και φοιτητών...!!!!

Τα ξενύχτια, τα πάρτι και άλλες νυχτερινές δραστηριότητες μπορούν να στερήσουν τον ύπνο από τους μαθητές και τους φοιτητές, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές που κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα, είδαν πτώση στο μέσο όρο βαθμολογίας τους στο τέλος του τριμήνου. Για κάθε χαμένη ώρα νυχτερινού ύπνου, σημειώθηκε μείωση κατά 0,07 στο μέσο όρο της βαθμολογίας τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, οι φοιτητές πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ.

«Οι πρωτοετείς φοιτητές κοιμούνται μόνο 6,5 ώρες κάθε βράδυ, σημαντικά λιγότερες δηλαδή από τις ώρες που έχουν ανάγκη, κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες στην ακαδημαϊκή τους πορεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης J. David Creswell. καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ.

Τι είναι όμως αυτό που κλέβει τον τόσο πολύτιμο ύπνο; Ο κατάλογος είναι μακρύς, λένε οι ερευνητές.

«Οι πρωτοετείς φοιτητές αισθάνονται πίεση, π.χ. για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να κάνουν νέες παρέες, γεγονός που επηρεάζει τον ύπνο τους» είπε ο Creswell. «Αυτές οι προκλήσεις συχνά δημιουργούν κουλτούρα έλλειψης ύπνου στις πανεπιστημιουπόλεις, καθιστώντας δύσκολο για τους μαθητές να προστατεύσουν τον χρόνο που χρειάζονται για να κοιμηθούν».
Τα παιδιά του κολεγίου πρέπει να μάθουν να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο, είπε.

«Έρευνες όπως αυτή, δείχνουν ότι υπάρχουν πραγματικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή τους πορεία λόγω μείωσης του νυχτερινού ύπνου», είπε ο Creswell. «Ένας καλός ύπνος έχει μεγάλη αξία για όσους θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους» πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 600 πρωτοετείς φοιτητές σε τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι μαθητές φορούσαν συσκευές χειρός που παρακολουθούν τον ύπνο τους.

Οι μαθητές κοιμούνταν κατά μέσο όρο 6 ώρες και 29 λεπτά τη νύχτα τις καθημερινές και επιπλέον 29 λεπτά τα σαββατοκύριακα. Πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο στις 2:01 π.μ. και ξυπνούσαν γύρω στις 9:17 π.μ., σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ειδικοί συνιστούν την υιοθέτηση μιας ρουτίνας ύπνου, δηλαδή να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα.

Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον ύπνου. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου δροσερή, χρησιμοποιήστε μια μάσκα ματιών και δοκιμάστε μια μηχανή λευκού θορύβου για να εμποδίσετε τον θόρυβο ή τους περισπασμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε την κρεβατοκάμαρα μόνο για ύπνο, όχι για να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό σε ένα φοιτητικό σπίτι ή στη φοιτητική εστία.

Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές 30 με 60 λεπτά πριν τον ύπνο και βάλτε σε σίγαση τις ειδοποιήσεις. Είναι επίσης σημαντικό να φορτίζετε τις συσκευές μακριά από το κρεβάτι σας, ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να τσεκάρετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περιορίστε την καφεΐνη και μην πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι. Αποφεύγετε το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academies of Sciences.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου