Τους ανθρώπους επί αιώνες τους απασχολεί η σκέψη “πόση δύναμη μπορεί να ασκήσει ο νους πάνω στην ύλη”. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με το Urban Dictionary, η δύναμη που ασκεί ο νους πάνω στην ύλη έχει να κάνει με το πόσο η δύναμη της θέλησης ενός ατόμου μπορεί να το κάνει να ξεπεράσει σωματικά του προβλήματα.
Τώρα θ’ αναρωτιέστε αν λειτουργεί…
Αποδείξεις
Προκειμένου να προσδιοριστεί αν η δύναμη του νου πάνω στην ύλη είναι πραγματική, θα δούμε μερικά παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο. Πάρτε, για παράδειγμα, τους Θιβετιανούς μοναχούς οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν σε γιατρούς να παρακολουθούν τις φυσικές αλλαγές τους, καθώς εκείνοι θα ασχολούνταν με μια τεχνική διαλογισμού γιόγκα. Οι μοναχοί ήταν τυλιγμένοι με κρύα,υγρά σεντόνια και είχαν τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο με 4,4 βαθμούς Κελσίου.
Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εύκολα υποθερμία σ’ ένα μέσοάτομο. Ωστόσο, οι μοναχοί ήταν σε θέση να παράξουν τόση θερμότητα σώματος κατά τη διάρκεια του διαλογισμού τους, που μετά από τα πρώτα λεπτά άρχισε να αναδύεται ατμός από τα σεντόνια. Μία ώρα αργότερα, τα σεντόνια είχαν στεγνώσει εντελώς.
Μπορεί ο εγκέφαλος να αλλάξει το σώμα;
Σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε στον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Τύπο,αναφερόταν ότι σε ασθενείς με διαταραχές διχασμού ταυτότητας (προσωπικότητας),μερικά φάρμακα είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με το ποια προσωπικότητα ήταν παρούσα.
Επίσης βρέθηκε ότι σε περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας, όταν ήταν παρούσα μια προσωπικότητα, το άτομο είχε ανάγκη για πράγματα όπως γυαλιά και φάρμακα για τον διαβήτη, ενώ όταν ήταν παρούσες διαφορετικές προσωπικότητες, στον ίδιο ασθενή, ο ασθενής δεν είχε ανάγκη από κανένα φάρμακο.
Κατά τη διάρκεια της αλλαγής της προσωπικότητας, παρατηρήθηκαν πραγματικές φυσικές αλλαγές στην ενδοφθάλμια πίεση ή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Εξετάζοντας την επίδραση που έχει το εικονικό φάρμακο placebo
Υπάρχει πληθώρα από μελέτες που δείχνουν πως ασθενείς πήραν placeboφαρμάκων τα οποία φάνηκαν να λειτουργούν, επειδή τα άτομα πίστευαν ότι είχαν πάρει αληθινό φάρμακο. Σκεφτείτε επίσης το τεστ που έγινε από φοιτητές...
του Πανεπιστημίου Πρίνστον, οι οποίοι έκαναν ένα «φτιαχτό» πάρτυ κατά το οποίο έριξαν σε βαρέλι την μη αλκοολούχα μπίρα O’Douls αντί της τακτικής μπίρας, και οι συμμαθητές τους παρουσίασαν μια σειρά από εξαιρετικά μεθυσμένες συμπεριφορές.
Από την άλλη πλευρά είναι το φαινόμενο nocebo, όπου ένα άτομο πιστεύει ότι κάτι κακό του έχει συμβεί και εμφανίζει ακόμα και τα ανάλογα συμπτώματα, παρόλο που δεν υπάρχει η αιτία που τα προκαλεί.
Σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New Scientist, ένας άνθρωπος από την Αλαμπάμα με το όνομα Vance πληροφορήθηκε από έναν γιατρό/μάγο ότι θα πέθαινε σύντομα. Ο Vance το πίστεψε και μέσα σε λίγες εβδομάδες έπεσε βαριά άρρωστος.
Όταν ο δικός του γιατρός πληροφορήθηκε την πρόβλεψη που του είχε κάνει ο μάγος, είπε στον Βανς ότι ήξερε τη θεραπεία. Κατόπιν εκτέλεσε μια ψεύτικηδιαδικασία και δήλωσε στον Βανς ότι αυτή θα τον έσωζε. Από την επόμενη μέρα, ο Βανς άρχισε να πεινάει και να είναι σε εγρήγορση. Μετά από μερικές μέρες έγινε τελείως καλά.
Όλοι το έχουμε δει να συμβαίνει
Είτε είναι οι Θιβετιανοί μοναχοί στο διαλογισμό, είτε ένας κορυφαίος αθλητής που χρησιμοποιεί τη δύναμη της θετικής σκέψης για να κερδίσει ένα μεγάλο παιχνίδι,υπάρχει η αναμφισβήτητη αλήθεια της θεωρίας «του νου πάνω στην ύλη». Έχουμε όλοι δει περιπτώσεις που το υποστηρίζουν – και συχνά χωρίς απτή εξήγηση, εκτός από τη δύναμη της θέλησης.
Ενώ περισσότερη έρευνα γίνεται για να εξηγήσουν επιστημονικά το φαινόμενο αυτό, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: η δύναμη του νου είναι όντως αξιοσημείωτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου