Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Να σε φροντίζεις: Η δύναμη της αυτοεικόνας μας…!!!!

Να σε φροντίζεις! Στόχος 2022; Στόχος της ζωής μας;
Μάλλον το δεύτερο προφανέστατα, όμως δεδομένων των συνθηκών θα πρότεινα να εστιάσουμε στο 2022 αρχικά και να πειραματιστούμε για όλα όσα μας έλειψαν, για όλα όσα δεν είχαμε το περιθώριο να κάνουμε και σταδιακά να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Όμως, η αλλαγή είναι μία διαδικασία που αυτόματα προκαλεί stress στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οπότε ας οργανωθούμε και ας σχεδιάσουμε την αλλαγή μας, την εξέλιξή μας.

Ας μην αναδιπλωθούμε όμως όπως συνηθίζουμε να κάνουμε, ας μην κάνουμε μόνο διορθωτικές κινήσεις.

Ας βάλουμε το νέο, ας βάλουμε το διαφορετικό, ας εστιάσουμε στις προτεραιότητές μας.

Ας εστιάσουμε σε όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε και ας μας φροντίσουμε με αυτό τον υγιή τρόπο, με αυτό τον υγιή εγωισμό, με αυτή την υγιή συμπεριφορά, την οποία συχνά και εμείς οι ίδιοι μας την αμφισβητούμε και νιώθουμε ενοχικά όταν την κάνουμε πράξη.

Να σε φροντίζεις λοιπόν και να με φροντίζω.

Να φροντίζεις το σώμα και τη διατροφή σου, να φροντίζεις το σπίτι σου και την καθημερινότητά σου μα πάνω από όλα να φροντίζεις την αυτοεικόνα και τις σκέψεις που έχεις για τον εαυτό σου.

Αυτό-εικόνα, αυτό-εκτίμηση, αυτοπεποίθηση, σκέψεις... έχεις αναλογιστεί πόση σημασία έχει στη ζωή μας η εικόνα που έχουμε για εμάς τους ίδιους;

Η δύναμη της αυτό-εικόνας
Αν θεωρείς τον εαυτό σου ότι δεν θα τα καταφέρει σε μία συνέντευξη πρόσληψης, ποτέ δεν θα σκεφτείς ότι αξίζεις να πάρεις τη δουλειά και ακόμα και αν τα καταφέρεις θα το αποδώσεις σε εξωγενείς παράγοντες όπως η σύμπτωση, ο χρόνος, η ανικανότητα των άλλων υποψηφίων.

Αν θεωρείς ότι δεν θα πάει καλά το πρώτο ραντεβού που θα βγεις με κάποιον, τότε θα έχεις τόσο έντονο άγχος που δεν θα το απολαύσεις, που δεν θα ξέρεις τι θα φορέσεις, που δεν θα νιώθεις αυτοπεποίθηση, που δεν θα νιώθεις όμορφος, που δεν θα νιώθεις όμορφη γιατί θα νιώθεις μόνιμα ένα αίσθημα ματαίωσης, ένα αίσθημα ανεπάρκειας.

Αν θεωρείς ότι δεν θα τα καταφέρεις στο project που σου αναθέσανε, επίσης το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρεις γιατί ουσιαστικά θα εστιάζεις στο να αποδείξεις στους άλλους ότι μπορείς και δεν θα το κάνεις απολαμβάνοντάς το και πιστεύοντας στις πραγματικές σου ικανότητες.

Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά τα θέλω σου, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις να μην το κάνεις, γιατί κάθε φορά που θα χρειάζεται να επικοινωνείς, εσύ θα αγχώνεσαι και θα πανικοβάλλεσαι και θα νιώθεις ότι δεν έπεισες κανέναν.

Φρόντισε τον εαυτό σου
Να σε φροντίζεις λοιπόν για να έχεις την αυτό-εικόνα που σου αξίζει και να μην αμφισβητείς τον εαυτό σου, αλλά αντίθετα να σε θαυμάζεις, να σέβεσαι εσένα και τις επιλογές σου.

Να σε φροντίζεις τόσο ώστε να έχεις το θάρρος να ζητήσεις βοήθεια όταν δεν θα μπορείς να τα καταφέρεις μόνος/ μόνη.

Να σε φροντίζεις τόσο ώστε να βάζεις όρια στις συμπεριφορές των άλλων, χωρίς να νιώθεις ότι σε προσβάλλουν και χωρίς να ζεις με το μόνιμο φόβο της απώλειάς τους ή της απόρριψής τους.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να νιώθεις ότι σε αγαπάς τόσο που θα το βλέπεις στις επιλογές σου καθημερινά.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να μην αγγίζουν οι αντοχές σου τα όρια των ανοχών σου.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να μην φοβάσαι να πεις όχι και δεν μπορώ, εστιάζοντας πάντα στις ανάγκες των άλλων και στις προτεραιότητές τους.

Να σε φροντίζεις τόσο, που να αξιώνεις το σεβασμό και τη διάδραση στις σχέσεις σου, ακόμα και αν μέσα σου πιστεύεις ότι οι άλλοι θα πρέπει να σου δίνουν χωρίς να ζητάς.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε όταν νιώθεις εγκλωβισμένος, εγκλωβισμένη μέσα σε μία σχέση, να έχεις τη δύναμη να αναρωτηθείς: πότε είσαι καλύτερα; όταν είσαι μόνος/όταν είσαι μόνη ή όταν είσαι μέσα στη σχέση;

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να μάθεις να μην φοβάσαι τον εαυτό σου και να του το δείχνεις με κάθε τρόπο.

Να μας φροντίζουμε λοιπόν και να το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας από τις σκέψεις μας, μέσα από τα συναισθήματα και μέσα από τις συμπεριφορές μας.

Να μας φροντίζουμε γιατί πραγματικά ποτέ δεν είναι αργά και γιατί όλοι οι άνθρωποι αξίζουμε τον καλύτερο εαυτό μας!




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.    τηλ. 2310.450091
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου