Όταν ήμασταν παιδιά, σε καθημερινή βάση μπορεί να δίναμε και μία διαφορετική απάντηση στην ερώτηση «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»
Αν θέσουμε σε ενήλικες αυτή την ερώτηση, δηλαδή «ποιος θέλεις να είσαι;» το πιο πιθανό είναι να εισπράξουμε ως απάντηση ένα ειρωνικό χαμόγελο, το οποίο ακολουθείται από λογικές εκφράσεις όπως… «με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν μπορώ να γίνω τίποτα άλλο απ’ αυτό που είμαι.»
Με άλλα λόγια οι περισσότεροι ενήλικες έχουν παραδοθεί. Έχουν παραιτηθεί από τις μικρές καθημερινές μάχες που πρέπει να δίνουν και δεν μπορούν καν να σκεφτούν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εκτός από αυτόν που γνωρίζουν.
Πως μπορούν να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή απ’ αυτή που βιώνουν.
Όταν κάποιος ξεκινάει την ενήλικη πλέον ζωή του δεν θέλει να ζήσει στη μετριότητα. Δεν είναι συνειδητή αυτή η επιλογή κανενός. Συμβαίνει όμως τελικά, με την πάροδο των χρόνων, σιγά σιγά μέσα από επιλογές μας, που φαίνεται να μην έχουν γυρισμό.
Εδώ με τα άρθρα μας, μιλάμε συχνά για επιχειρήσεις, για το πώς να γίνετε επιχειρηματίες, πώς να ξεκινήσετε μία επιχείρηση από το μηδέν κλπ. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοί και κατάλληλοι για να γίνουν επιχειρηματίες και δεν επιθυμούν όλοι οι άνθρωποι να γίνουν επιχειρηματίες.
Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για ανθρώπους με νοοτροπία υπαλλήλου. Αυτοί δηλαδή που αν αποφασίσουν να εργαστούν στη δική τους επιχείρηση, θα δυσκολευτούν πολύ και πιθανόν να μην τα καταφέρουν.
Στην πραγματικότητα, το να είσαι εργαζόμενος σε μία εταιρεία είναι η ευκολότερη δουλειά, όμως πολύ συχνά όχι ιδιαιτέρα κερδοφόρα.
Πολλές φορές οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρώνονται περισσότερο για να έχουν καλύτερες επιδόσεις και για να παράγουν περισσότερο έργο.
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε είναι σα να παραδέχεστε ότι εργάζεστε σκόπιμα σε επίπεδο που είναι κάτω από τις δυνατότητές σας. Δεν κάνετε τη δουλειά όπως θα μπορούσατε ή όπως θα έπρεπε να την κάνετε.
Αυτός όμως είναι και ο λόγος που δεν πληρώνεστε περισσότερο.
Για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα, πρέπει πρώτα να αποδείξετε ότι αξίζετε περισσότερα.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί κάθε δουλειά. Πληρωνόμαστε για τα αποτελέσματα της εργασίας μας και όχι προκαταβολικά.
Αν ξεκινήσετε να δίνετε περισσότερα, τότε θα αρχίσετε να παίρνετε περισσότερα, στην καριέρα σας και στη ζωή σας.
Αν είστε επιχειρηματίας και θέλετε η επιχείρησή σας να σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τους στόχους καριέρας σας και εισοδήματός σας, πρέπει να βοηθήσετε τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί σας, να υλοποιήσουν και τους δικούς τους στόχους. Αντίστοιχα, ως εργαζόμενος αν θέλετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα, τότε θα πρέπει να στηρίξετε την εταιρεία σας με τη δουλειά σας.
''Εάν θέλετε δέσμευση από την εταιρεία, πρέπει να δεσμευτείτε στην εταιρεία’’.
Βοηθήστε τους να πάρουν αυτό που θέλουν και θα σας βοηθήσουν να πάρετε αυτό που θέλετε.
Αυτή είναι η βασική φόρμουλα επιτυχίας στην επαγγελματική ζωή. Είναι όμως ταυτόχρονα και το κλειδί για την επιτυχία γενικά στη ζωή, καθώς το ίδιο ισχύει και για την οικογένεια και για τους φίλους σας.
Στη δουλειά σας δεν μπορείτε να περιμένετε να πάρετε μεγαλύτερα bonus, υψηλότερο εισόδημα ή να απολαμβάνετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, πρώτα ζητώντας και στη συνέχεια κάνοντας.
Πρώτα θα πρέπει να δουλέψετε με υπευθυνότητα και στη συνέχεια να περιμένετε και σίγουρα να πάρετε όλα όσα σας αξίζουν. Όταν μπορείτε να αποδείξετε ότι αξίζετε περισσότερο, τότε όχι μόνο θα κερδίζετε περισσότερα και θα σας παρουσιάζονται περισσότερες ευκαιρίες αλλά παράλληλα θα αναλαμβάνετε επιπλέον αρμοδιότητες .
Έτσι εξελίσσεστε.
Επίσης, αν θέλετε να κερδίζετε περισσότερα, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου θα πρέπει να το αφιερώνετε για να μάθετε περισσότερα.
Πολλές εργασίες έχουν προκαθορισμένη αξία σε πολλά επαγγέλματα. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά δουλεύετε, μερικές θέσεις εργασίας μπορούν να επιτύχουν μόνο ένα συγκεκριμένο επίπεδο αμοιβής.
Σίγουρα υπάρχει μια σειρά εντός της κλίμακας εισοδήματος στις περισσότερες θέσεις εργασίας και ναι, μπορείτε συχνά να κερδίζετε περισσότερα κάνοντας μια καλύτερη δουλειά. Ωστόσο, για να κερδίσετε πάνω από την κορυφή της κλίμακας για αυτή τη δουλειά, θα πρέπει να αυξήσετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας.
Ακόμα, για να προχωρήσετε σε υψηλότερο επίπεδο κερδών, πρέπει να ανεβείτε σε υψηλότερο επίπεδο ευθύνης. Αυτό σημαίνει ότι το να μάθετε περισσότερα και να τα εφαρμόσετε, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Θα πρέπει να μάθετε ποια προσόντα χρειάζονται για να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η γνώση, η προσπάθεια και η ικανότητα πρέπει να έρθουν πριν από την ευκαιρία και τα κέρδη. Αυτό έτσι κι αλλιώς ισχύει για όλους σχεδόν τους κλάδους.
Πολλοί εργαζόμενοι, ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό, έχουν την πεποίθηση ότι η εταιρεία τους χρωστάει κάτι. Βέβαια η εταιρεία, σας χρωστάει όλα όσα σας υποσχέθηκε όταν ξεκίνησε η συνεργασία σας, αυτόν για τον οποίο συμφωνείτε να εργαστείτε.
Η εταιρεία έχει επίσης την υποχρέωση να παρέχει τους πόρους που χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά σας, με τρόπο που σας επιτρέπει να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες της.
Ωστόσο εσείς έχετε μία υποχρέωση. Την υποχρέωση απέναντι στην εταιρία σας να κάνετε την καλύτερη δουλειά που μπορείτε.
Αυτό είναι άλλωστε και αυτό που περιμένει και ο κάθε εργοδότης από εσάς, δεν περιμένει τίποτα λιγότερο. Κάθε φορά που αμείβεστε, πιστεύει ότι έχετε καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια.
Μην ξεχνάτε ότι εφόσον δέχεστε έναν μισθό από τον εργοδότη σας, έχετε υποχρέωση απέναντι σε αυτόν. Κανένας δεν πληρώνει κάποιον τζάμπα. Έχετε υποχρέωση να κάνετε τη δουλειά για την οποία πληρώνεστε και να φροντίζετε για τα συμφέροντα του εργοδότη σας.
Έχετε επίσης μια υποχρέωση απέναντι τον εαυτό σας. Να κάνετε την καλύτερη δουλειά που μπορείτε με τον καλύτερο τρόπο.
Έχετε υποχρέωση σε οποιαδήποτε εργασία να παράγετε την αξία για την οποία επιθυμείτε να αμείβεστε.
Αν δουλεύετε διαφορετικά, αυτό θα υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή σας και την επαγγελματική σας ανάπτυξη.
Αν δουλεύετε διαφορετικά, θα είναι σα να αποδέχεστε ότι η εκτέλεση της εργασίας σας είναι συνειδητά πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητές σας, συνεπώς η χαμηλή αμοιβή σας είναι αποδεκτή.
Αν δουλεύετε διαφορετικά, είναι σα να αγκαλιάζετε τη μετριότητα.
Οι άνθρωποι που δεν πέφτουν ποτέ στην παγίδα της μετριότητας είναι αυτοί που συνειδητά εξελίσσονται συνεχώς μαθαίνοντας νέα πράγματα, αποκτώντας νέες δεξιότητες και ικανότητες. Είναι αυτοί που δε διστάζουν να κολυμπήσουν στα βαθιά προσπαθώντας να απαντήσουν στις προκλήσεις που τους παρουσιάζονται, όσο δύσκολες κι αν είναι και όσο κι αν αναγκάζονται να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους.
Είναι άνθρωποι που ρισκάρουν και δεν αρκούνται να υπάρχουν μέσα στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και στην πολυπλοκότητα των καθημερινών προβλημάτων της ζωής.
Σίγουρα αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Όμως αυτοί οι άνθρωποι κάθε στιγμή της ζωής τους τη ζουν με την επίγνωση ότι αν σταματήσουν να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται, αν παραιτηθούν, τότε θα πεθάνουν.
Και φυσικά γνωρίζοντας ότι η ξερή γνώση δεν προσφέρει τίποτα και ότι μόνο μαζί με τη δράση θα μπορούν να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα έχει θετικό και έντονο αντίκτυπο στην ιδία την ζωή τους και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.
Άλλωστε…
«Μόνο εκείνοι που ρισκάρουν να πάνε πολύ μακριά, είναι δυνατόν να ανακαλύψουν πόσο μακριά μπορεί να πάει κανείς».
Μοιράσου αυτό το άρθρο με όσους πιστεύεις ότι το χρειάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου