Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Αυτός είναι ο λόγος που φοβάσαι την απόρριψη...!!!!

Συχνά οι γονείς δεν έχουν την πρόθεση να απορρίψουν το παιδί τους, αυτό όμως δεν εμποδίζει το παιδί να νιώθει απόρριψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμη και από ένα αθώο περιστατικό, είτε αυτό αφορά μια δυσάρεστη παρατήρηση ή δυσανασχέτηση του γονέα είτε εκφράζει θυμό. Εφόσον το τραύμα δεν θεραπευτεί, πολύ εύκολα θα επανενεργοποιηθεί. 

Τα άτομα που έχουν απορριφθεί δεν είναι αντικειμενικά. Δίνουν τη δική τους ερμηνεία στα διάφορα περιστατικά, διυλισμένη από τα φίλτρα του τραύματος τους, και έτσι αισθάνονται απόρριψη και όταν ακόμη αυτό δεν συμβαίνει. 

Μόλις τα βρέφη αισθανθούν την απόρριψη αρχίζουν να νομίζουν ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό και απορρίπτουν τον εαυτό τους, θεωρώντας ότι το Λάθος είναι δικό τους. 

Εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας το τραύμα της απόρριψης, είναι πράγματι πολύ σπουδαίο να δεχτείτε ότι έστω και αν στην πραγματικότητα ο γονέας σας σάς απορρίπτει, αυτό συμβαίνει επειδή το τραύμα σας δεν έχει επουλωθεί και προσελκύσατε αυτόν το γονέα και αυτή την κατάσταση. 

Αν εξακολουθήσετε να πιστεύετε ότι για οτιδήποτε σας συμβαίνει φταίνε οι άλλοι, αυτό το τραύμα ποτέ δεν πρόκειται να ιαθεί. Οι συνέπειες της αντιδραστικής συμπεριφοράς προς τους γονείς σας αποτελούν την αιτία που εύκολα αισθάνεστε να σας απορρίπτουν άλλα άτομα του ίδιου με εσάς φύλου και φοβάστε μήπως και εσείς απορρίψετε άτομα του αντίθετου φύλου. 

Εάν συνεχώς φοβάστε μήπως απορρίψετε κάποιον, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να το κάνετε. Θυμηθείτε ότι όσο πιο πολύ τροφοδοτούμε ένα φόβο μας, τόσο πιο πιθανό είναι αυτός ο φόβος να εκδηλωθεί. 

Το παιδί βιώνει το τραύμα της απόρριψης από το γονέα του ίδιου φύλου. Αν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε αυτά την περιγραφή, σημαίνει ότι βιώσατε την απόρριψη από το γονέα του ίδιου με εσάς φύλου. Αυτός ο γονέας ήταν το πρώτο πρόσωπο που αναβίωσε το τραύμα σας. 

Έτσι φαίνεται φυσιολογικό και ανθρώπινο να έχετε απωθημένα, να μην αποδέχεστε ακόμη και να μισείτε αυτόν το γονέα. 

Ο γονέας του ίδιου φύλου μας διδάσκει πώς να αγαπάμε τον εαυτό μας και να προσφέρουμε αγάπη στα άτομα του αντίθετου φύλου μας διδάσκει πώς να μας αγαπούν πως να δεχόμαστε αγάπη. 

Όταν δεν αποδεχόμαστε το γονέα του ίδιου με εμάς φύλο είναι φυσικό vα αποφασίζουμε ότι δεν επιθυμούμε τον γονέα μας για πρότυπό μας. Αν υποφέρετε από απόρριψη ή μη αποδοχή του γονέα σας ερμηνεύει τις δυσκολίες που έχει να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας, αφού είστε του ίδιου φύλου με αυτόν το γονέα. 

Τα αποτραβηγμένα άτομα πιστεύουν ότι είναι απελπισμένα και δεν αξίζουν. Γι’ αυτό κάνουν οτιδήποτε για να φανούν τέλειοι ώστε στα μάτια τους και στα μάτια των άλλων να αποκτήσουν κάποια αξία. Η λέξη «απελπισμένος» παρουσιάζει συχνά στο λεξιλόγιό τους, όταν μιλούν για τον εαυτό τους ή για τους άλλους. 

Ως χαρακτήρες τα άτομα αυτά είναι αποστασιοποιημένα από τον υλικό κόσμο. Τελειομανείς και πνευματικοί. 

Περνούν από τη μεγάλη αγάπη στο βαθύ μίσος. Δεν πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν. Έχουν σεξουαλικές δυσκολίες. Επίσης νομίζουν ότι είναι απελπισμένοι και ανάξιοι, επιζητούν τη μοναξιά και αποσύρονται. 

Μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους αόρατο στους άλλους, βρίσκουν διάφορους τρόπους απόσυρσης. Μπορούν εύκολα να βιώνουν εξωσωματικές εμπειρίες. 

Αισθάνονται παρεξηγημένοι και τους είναι δύσκολο να αφήσουν το παιδί μέσα τους να ζήσει.(Lise Bourbeau, θεράπευσε τα τραύματα σου).




©Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Κωνσταντινίδου – healingeffect.gr
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος ψυχικής υγείας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου