Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Πως να ελέγξω την λιγούρα για γλυκό...!!!!

Πολλές φορές έχουμε τρελή λιγούρα για γλυκό. Μπορεί μάλιστα να μας γίνει έμμονη ιδέα και να μην φεύγει με τίποτα από το μυαλό μας μέχρι να φάμε τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα γλυκά.

Ωστόσο, τα γλυκά είναι κι αυτά μέρος της διατροφής μας και για αυτό δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε ειδάλλως θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να συγκρατούμε τον αυτό μας και να τα τρώμε με μέτρο καθώς είναι πλούσια τόσο σε λιπαρά (συνήθως μάλιστα κορεσμένα) όσο και σε υδατάνθρακες (κυρίως σάκχαρα). 

Τι γίνεται όμως όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή όταν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή; Τι γίνεται δηλαδή όταν πρέπει να τα αποφύγουμε ή να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερα γλυκά;

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε για ποιόν λόγο νιώθουμε έντονη ανάγκη για γλυκό, μαζί με κάποια μικρά κολπάκια για να περιορίσουμε όσο μπορούμε το "κακό"...

Γιατί έχουμε λιγούρα για γλυκό 
Ο λόγος για τον οποίο συχνά έχουμε πολύ έντονη λιγούρα για γλυκό είναι συνήθως επειδή ακριβώς εκείνη την στιγμή πεινάμε και το σώμα μας ζητάει άμεσα ενέργεια. Και ποιος είναι ο πιο εύκολος δρόμος εκείνη την στιγμή για το σώμα μας;

Μα φυσικά να "αναζητήσει" μια εύκολη και γρήγορη πηγή ενέργειας, δηλαδή μια τροφή η οποία περνάει άμεσα στον οργανισμό μας. Αυτή η τροφή δεν είναι άλλη από την ζάχαρη. Και μάλιστα αν πέσουμε στην παγίδα μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς όσο τρώμε γλυκά, τόσο περισσότερο θα πεινάμε αργότερα...

Συμβουλές για τον περιορισμό των γλυκών που τρώμε 
Πως θα το αντιμετωπίσουμε όμως όλο αυτό; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές παρακάτω :

Οργανώστε τα γεύματα σας 
Ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να συγκρατηθούμε είναι να οργανώσουμε καλύτερα τα γεύματα της μέρας μας. Θα πρέπει για παράδειγμα να ξεκινάμε την μέρα μας με ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Ένα τέτοιο πρωινό θα μας χορτάσει και θα βοηθήσει στην ρύθμιση της πείνας μας μέσα στη μέρα. Επίσης, θα πρέπει να οργανώσουμε την μέρα μας έτσι ώστε να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα. Ένας κανόνας για να το πετύχουμε αυτό είναι να τρώμε κάθε 3 - 3,5 ώρες.
Προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα 
Φυσικά πρέπει να προσέχουμε και το τι, αλλά και το πόσο τρώμε. Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα και στην ποιότητα των γευμάτων μας. Είναι σημαντικό επίσης να μην πέσουμε με τα μούτρα στο φαΐ, ώστε σε 3 με 3,5 ώρες να πεινάμε πάλι. Πρέπει με άλλα λόγια να τρώμε με το... ρολόι.

Προσοχή όμως, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να πεθαίνουμε της πείνας γιατί τότε θα καταλήξουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να ψάχνουμε για γλυκό. 
Φτιάξτε λάιτ γλυκά 
Ένα άλλο κολπάκι είναι να βρούμε ή να φτιάξουμε μόνοι μας μία πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού που θα μας επιτρέπει να το τρώμε πιο συχνά. Πλέον στο ίντερνετ μπορούμε να βρούμε ένα σωρό τέτοιες παραλλαγές των κλασικών γλυκών.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το παγωτό με πολτοποιημένες παγωμένες μπανάνες ή την κρέμα σαντιγί με κάποιο φυτικό υποκατάστατο, και φυσικά την ζάχαρη με στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό.

Φάτε το αγαπημένο σας γλυκό μαζί με το φαγητό 
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν θέλουμε πραγματικά ένα γλυκό και δεν καταφέρνουμε να συμβιβαστούμε με ένα υποκατάστατο; Όταν δηλαδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την λιγούρα;

Τότε στο επόμενο γεύμα μας θα προσθέσουμε στο τέλος του μία μικρή μερίδα από το γλυκό που επιθυμούμε. Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι δύο:

α) το γλυκό θα πρέπει να το εντάξουμε σε ένα γεύμα μας. Δεν θα πρέπει να το φάμε μόνο του ή να αντικαταστήσει ένα γεύμα και

β) καλό θα είναι να επιλέξουμε μικρή ποσότητα. Άλλωστε σημασία έχει η γεύση και η απόλαυση στο γλυκό και όχι η ποσότητα. 

Καλή επιτυχία! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου