Παρόλο που αυτό το τεστ δεν αποτελεί μια επαγγελματική εκτίμηση, οι ακόλουθες 8 ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα προβλήματα και να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα για το πώς ανταπεξέρχεστε αναφορικά με το ''αναμάσημα'' της σκέψης.
Σε κάθε ερώτηση φανταστείτε, όσο πιο ζωντανά μπορείτε, για ένα λεπτό ποια είναι συνήθως η αντίδρασή σας (να είστε ειλικρινής ώστε το τεστ να είναι έγκυρο και βοηθητικό). Στο τέλος θα μάθετε τον τρόπο που χρησιμοποιείται για να αντεπεξέλθετε και πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει τη ζωή σας, και θα βρείτε πηγές και συμβουλές απομάκρυνσης από το ‘αναμάσημα’ της σκέψης.
1. Πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται συγκρούσεις και στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή σας, όταν κάνετε πράγματα που αφήνουν το μυαλό σας να είναι χαλαρό, όπως να οδηγείτε, να καθαρίζετε ή να ετοιμάζεστε για ύπνο;
Α) Όχι.
Β) Ναι, μερικές φορές.
Γ) Ναι, συνεχώς!
2. Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε ή να διαλογιστείτε επειδή αγχωτικές σκέψεις φαίνεται να έρχονται στο μυαλό σας ακόμα και όταν είστε ήρεμος;
Α) Όχι.
Β) Ναι, αλλά είμαι σε θέση να το ξεπεράσω μετά από μερικά λεπτά και να καθαρίσω το μυαλό μου.
Γ) Ναι! Γι’ αυτό το λόγο η χαλάρωση ή ο διαλογισμός στην ουσία μου δημιουργεί περισσότερο άγχος !
3. Θα έλεγαν οι κοντινοί σας άνθρωποι, ότι αν δεν σας απασχολεί κάποιο υπαρκτό πρόβλημα, θα δημιουργήσετε ένα; (Ακόμα και ασυνείδητα;)
Α) Όχι.
Β) Ναι, μερικοί μπορεί να νομίζουν έτσι, αλλά εγώ δε συμφωνώ.
Γ) Ναι, και πρέπει να παραδεχτώ ότι έχουν δίκιο!
4. Ξυπνάτε ποτέ στο μέσο της νύχτας και νιώθετε ανήμποροι να ξανακοιμηθείτε επειδή δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάποια διαμάχη ή κάποιο πρόβλημα στη ζωή σας;
Α) Όχι.
Β) Έχει συμβεί, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.
Γ) Ναι, αρκετά συχνά.
5. Όταν επικεντρώνεστε σε προβλήματα, έχετε την τάση να ψάχνετε για λύσεις ή εστιάζεστε περισσότερο στην αδικία της κατάστασής σας και στα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί;
Α) Εστιάζω περισσότερο στις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης και στα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί μέσα μου.
Β) Ειλικρινά, δεν αφιερώνω πολύ χρόνο σε αυτά τα πράγματα, έτσι δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
Γ) Εστιάζω περισσότερο σε λύσεις και εξ αρχής κατανόηση της κατάστασης.
6. Όταν διαπληκτίζεστε με κάποιο άλλο πρόσωπο, ποιο από τα παρακάτω είναι πιθανότερο να κάνετε;
Α) Να να φέρνω στο μυαλό μου όλες τις λεπτομέρειες της συζήτησης/διαπληκτισμού, να σκέφτομαι τι θα έπρεπε να απαντήσω σε κάθε ατάκα του άλλου και γενικά να με απασχολεί το όλο θέμα έντονα, χωρίς απαραίτητα να κάνω κάτι επί τούτου.
Β) Θα πω στους φίλους μου όλες τις λεπτομέρειες και θα εκθέσω το πρόσωπο με το οποίο έχω θυμώσει.
Γ) Θα πω στους φίλους μου τις σημαντικές λεπτομέρειες (παραλείποντας ονόματα και χαρακτηριστικά, αν είναι δυνατό) και θα δω αν μπορούν να με βοηθήσουν να κατανοήσω την οπτική του άλλου ατόμου, ώστε να μπορέσω να βρω πιο εύκολα λύση με αυτό το πρόσωπο. Ό,τι και να γίνει, θα βάλω το περιστατικό πίσω μου.
7. Αν μιλάτε με τους φίλους σας σχετικά με μια κατάσταση που σας θυμώνει, σας απογοητεύει ή σας αγχώνει, τι θα προτιμούσατε :
Α) Θα προτιμούσα οι φίλοι μου να με υποστήριζαν και να στήριζαν τα συναισθήματά μου. Δε θέλω να μου λένε ότι τα συναισθήματά μου είναι λάθος, θέλω επιβεβαίωση ότι έχω δίκιο να είμαι ταραγμένος.
Β) Αν ήταν να μιλούσα στους φίλους μου για το τι με ενοχλεί, θα προτιμούσα να μου έδιναν μια σύντομη γνώμη και να προχωρούσαμε αλλού.
Γ) Θα προτιμούσα οι φίλοι μου να μου παρουσίαζαν μία άλλη οπτική σε κάτι, μία λύση που μπορεί να έχω παραβλέψει ή ένα διαφορετικό τρόπο να βλέπω τα πράγματα, που μπορεί να με βοηθήσει να δω την κατάσταση διαφορετικά και να συνεχίσω.
8. Όταν σκέφτεστε πράγματα στη ζωή σας που σας ενοχλούν, τι είναι πιο πιθανό να κάνετε :
Α) Να νιώσετε καταβεβλημένος, αγχωμένος και θλιμμένος, και μετά να επικεντρωθείτε σε αυτά τα συναισθήματα. Φαίνεται να ακολουθώ μια καθοδική πορεία μερικές φορές.
Β) Να αγχωθείτε, αλλά παράλληλα να ενεργοποιηθείτε βρίσκοντας νέες οπτικές και λύσεις.
Γ) Να σκεφτείτε ότι πάντα υπάρχουν ενοχλητικά πράγματα και να προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο.
Αν έχετε περισσότερα (Α) :
Είστε επιρρεπής στο να σκέφτεστε επίμονα αυτά που σας απασχολούν, δηλαδή στο αναμάσημα της σκέψης, και «κολλάτε» στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Δυσκολεύεστε να ξεπεράσετε το αρνητικό συναίσθημα, αντίθετα επικεντρώνεστε σε αυτό και έτσι δεν αφιερώνετε διανοητικές και συναισθηματικές δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων σας.
Αν έχετε περισσότερα (Β):
Κάνετε μια καλή προσπάθεια για να μην ‘κολλάτε’ σε αρνητικές σκέψεις, ωστόσο δε σας είναι πάντα εύκολο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πιο παραγωγικό να βρίσκετε λύσεις και να αναζητάτε βοήθεια για τη διαχείριση δύσκολων θεμάτων, αλλά δεν έχετε εμπεδώσει το μηχανισμό που γίνεται αυτό.
Αν έχετε περισσότερα (Γ) :
Συγχαρητήρια, έχετε κατορθώσει να μην κολλάτε σε αρνητικές σκέψεις και να μην τις αναμασάτε! Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα ή ότι δεν έχετε αρνητικά συναισθήματα λόγω καταστάσεων και συνθηκών. Ωστόσο, έχετε μάθει να κινήστε γρήγορα προς τη διαχείριση τους και την επίλυση των όποιων προβλημάτων σας απασχολούν. Έχετε κατακτήσει έναν διανοητικό μηχανισμό που σας βοηθάει να διαχειρίζεστε πολύ καλά τη ζωή σας, χωρίς άγχος και στεναχώρια.
Λέξεις - κλειδιά : άγχος, στρες, κακές σκέψεις, άσχημα συναισθήματα, κατάθλιψη, στεναχώρια, δυσκολίες σχέσεων, προβλήματα σχέσεων, ψυχολογία, Λίζα Βάρβογλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου