Όλα τα προβλήματα και οι δοκιμασίες που υπάρχουν στις σχέσεις, είναι απλά ευκαιρίες για να μάθουμε ν' αγαπάμε χωρίς όρους, λιγότερο εγωιστικά, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα και χωρίς να επηρεαζόμαστε από το τι θα κάνει ο άλλος.
Αυτή είναι η μεγάλη δοκιμασία και ευκαιρία μιας σχέσης.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
1. Έλλειψη εκπαίδευσης στην αποτελεσματική επικοινωνία.
2. Φτωχά παραδείγματα - πρότυπα ρόλων. Μαθαίνουμε μέσα από μίμηση. Κουβαλάμε μέσα μας πολύ περισσότερους προγραμματισμούς των γονιών μας από όσους νομίζουμε.
3. Δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη της πραγματικότητάς μας. Οι πεποιθήσεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Αν θέλουμε μια νέα πραγματικότητα, χρειάζεται να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.
4. Περιμένουμε από τους άλλους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας. Πιστεύουμε ότι ο άλλος, με κάποιο μαγικό τρόπο, πρόκειται να μας εφοδιάσει με ότι μας λείπει εσωτερικά.
5. Φόβος για τη γνώμη των άλλων. Δημιουργούμε μεγάλη ένταση όταν θέλουμε να οριοθετήσουμε ή να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των αγαπημένων μας, ώστε να γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους.
6. Έλλειψη ενέργειας. Πολλές σχέσεις φθάνουν σε δυσαρμονία ή και χωρισμό, επειδή ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν αφήσει την ενέργειά τους να πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρνητικότητα στη σχέση.
7. Κουβαλάμε το παρελθόν μέσα μας. Δεν ζούμε στο παρόν. Με τα χρόνια, έχουμε σχηματίσει στο νου μας μια εικόνα του άλλου και τώρα βλέπουμε την εικόνα μας για τον άλλον και όχι τον ίδιο τον άλλον.
8. Δεν μπορούμε να οραματιστούμε την αρμονία. Πολλοί από μας δεν μπορούμε να φανταστούμε μια αρμονική σχέση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε βιώσει αρνητικά πρότυπα ρόλων στην παιδική ηλικία ή ίσως έχουμε ζήσει για πολύ καιρό σε μια αρνητική σχέση ή είχαμε μια σειρά από αρνητικές σχέσεις, ώστε τώρα δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε τον εαυτό μας σε μια θετική σχέση.
9. Εσωτερικές συγκρούσεις. Οι εσωτερικές μας συγκρούσεις συχνά εξωτερικεύονται σαν συγκρούσεις με τους αγαπημένους μας. Όταν συγκρούονται μέσα μας πεποιθήσεις, ανάγκες, αξίες ή επιθυμίες προβάλλουμε αυτές τις συγκρούσεις στους ανθρώπους γύρω μας και ιδιαίτερα στους πιο κοντινούς μας.
Πιστεύουμε ότι συγκρούονται μαζί μας, περιορίζοντάς μας ή προβάλλοντας αντίσταση, όταν στην πραγματικότητα, ένα μέρος του εαυτού μας περιορίζει ή προβάλλει αντίσταση σε ένα άλλο. Τότε αγανακτούμε και κατακρίνουμε τους άλλους. Kαι αυτοί αισθάνονται αδικημένοι, γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν σχέση με τις κατηγορίες μας.
10. Συγκρούσεις αναγκών. Θα αναφερθούμε στο πρόβλημα της σύγκρουσης αναγκών μιας σχέσης και τις πιθανές λύσεις του σε επόμενο κεφάλαιο.
* Tο κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ολόκληρο στο βιβλίο «Εμείς και οι Σχέσεις μας» - Κεφάλαιο 6,
http://www.armonikizoi.com/greek
10. Συγκρούσεις αναγκών. Θα αναφερθούμε στο πρόβλημα της σύγκρουσης αναγκών μιας σχέσης και τις πιθανές λύσεις του σε επόμενο κεφάλαιο.
* Tο κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ολόκληρο στο βιβλίο «Εμείς και οι Σχέσεις μας» - Κεφάλαιο 6,
http://www.armonikizoi.com/greek
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου