Πέντε σκέψεις που σαμποτάρουν τον δρόμο σου προς την κορυφή.Τι μπορείς να κάνεις για να κατεβάσεις το volume στην ενοχλητική φωνούλα της αμφιβολίας;
Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη άνεση και εμπιστοσύνη στο… πεδίο μάχης που αποκαλούμε εργασιακό περιβάλλον. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, δεν πρόκειται για την πιο εύκολη διαδικασία.
Ειδικότερα όταν έχεις αυτή τη μικρή φωνούλα της αμφιβολίας στο πίσω μέρος του μυαλού σου, να σε βομβαρδίζει με αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου ή όσα παράγεις.
Ακόμη και αν θεωρείς πως οι συγκεκριμένες σκέψεις είναι αμελητέες, προσωρινές και εντελώς άκακες εφόσον δεν τις ενστερνίζεσαι, εκείνες χωρίς να το καταλαβαίνεις, υποσκάπτουν με ύπουλο τρόπο τον δρόμο σου προς την κορυφή και δεν σου επιτρέπουν να αποδώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου.
Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να κατεβάσεις το volume σε αυτή την ενοχλητική φωνούλα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να προσπαθήσεις να τη διακρίνεις.
Με άλλα λόγια, να μπορέσεις να εντοπίσεις τις σκέψεις που «σφυρηλατούν» το μυαλό σου με ψέματα και θέλουν να σε σαμποτάρουν. Έπειτα, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τις εκλογικεύσεις!
Ιδού κάποιες από αυτές τις σκέψεις και μερικές συμβουλές για το πώς θα τις διαχειριστείς.
«Δεν μπορώ να το κάνω αυτό»
Πάω στοίχημα πως η παραπάνω ατάκα σου θυμίζει πολλά. Η επαγγελματική ζωή είναι ένα αγώνας δρόμου γεμάτος εμπόδια και προκλήσεις, ο οποίος σε ωθεί συχνά να βγεις από το «comfort zone» σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις αμφιβολίες όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις κάτι που μέχρι χθες σου ήταν εντελώς άγνωστο.
Μην αφήσεις όμως, αυτές τις αμφιβολίες να σε αποτρέψουν από την ίδια την προσπάθεια. Ξεκινώντας με την πεποίθηση πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι, προκαταβάλεις τον εαυτό σου αρνητικά, συνεπώς γίνεται εύκολο να ενδώσεις σε αυτή τη στάση και τελικά να μην κάνεις τίποτα. Μην αφήνεις, λοιπόν, τις κακές σκέψεις να σε εμποδίζουν από το να δοκιμάζεις νέα πράγματα.
«Οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα»
Ίσως βρίσκεσαι ακόμη στην αρχή, ίσως είσαι η μικρότερη ηλικιακά από όλη την εταιρεία, ίσως αισθάνεσαι άπειρη για να ξεκινήσεις αυτό το κάτι δικό σου που ονειρεύεσαι. Ανεξάρτητα όμως από τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να απασχολείς το μυαλό σου με την πείρα ή το ταλέντο των άλλων.
Σημασία έχει να εστιάσεις στα δικά σου προτερήματα και στον τρόπο που θα τα εκμεταλλευτείς όσο καλύτερα μπορείς. Με λίγα λόγια, μην «παίζεις» το τοξικό παιχνίδι της σύγκρισης γιατί στο τέλος, μόνο εσύ θα βγεις χαμένη.
«Η γνώμη μου δεν μετράει αρκετά»
Όταν είσαι μέλος μίας ομάδας, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί ένα κομμάτι, ένα υποσύνολο από κάτι μεγαλύτερο, δηλαδή την εταιρεία για την οποία εργάζεσαι. Ακριβώς για αυτό, είναι πολύ εύκολο να… επικεντρωθείς στο «δέντρο» και να χάσεις το «δάσος». Βλέποντας μόνο ένα μέρος της απασχόλησης, είναι δύσκολο να κατανοήσεις την πολυπλοκότητα με την οποία λειτουργεί μία εταιρεία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει η δική σου προσπάθεια στη «μεγάλη εικόνα».
Έχοντας όμως αυτή την αρνητική στάση, σύντομα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ασήμαντη, ανεπαρκής και ο κόπος που καταβάλλεις θα σου φαίνεται εντελώς άσκοπος. Κι όμως, μία τόσο «αθώα» και ανόητη σκέψη, μπορεί να σε οδηγήσει ακόμη και στα πρόθυρα του burnout.
«Δεν θέλω να αποτύχω»
Εδώ πάω πάσο, καθώς δεν γνωρίζω κάποιον που να απολαμβάνει την… πικρή «γεύση» της αποτυχίας -εκτός από τον Μπέκετ που είχε πει τη διαχρονική ατάκα «Fail again. Fail better» και έκτοτε μας πεισμώνει όλους. Ναι, η αποτυχία είναι από τις πιο ενοχλητικές και κάπως επώδυνές καταστάσεις, όμως ο φόβος μίας πιθανής αποτυχίας ή απόρριψης είναι πολύ χειρότερος, γιατί σε κρατάει κολλημένη στο ίδιο μικρό και ασφαλές σημείο.
Η αποτυχία μπορεί να μην είναι συναρπαστική, αλλά θα χάσεις όλα εκείνα που είναι, εξαιτίας του φόβου σου μην αποτύχεις. Όσο για τις φορές που τελικά όντως αποτυγχάνεις, είναι πάντα προτιμότερο να ξέρεις πως έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου για να πετύχεις τον στόχο, παρά πως δεν προσπάθησες καν.
«Μα έτσι το κάνω πάντα»
Θυμάσαι όταν ήμασταν μικρές και λέγαμε κακές κουβέντες; Η γιαγιά/μαμά/θεία μας έλεγε πως θα μας βάλει «πιπέρι» στο στόμα. Κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και εδώ, γιατί η φράση «έτσι το κάνω πάντα» είναι απαγορευτική στον επαγγελματικό τομέα και υπάρχει λόγος για αυτό.
Μπορεί η ρουτίνα να σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής και σίγουρη, όμως καλό θα ήταν να είσαι πρόθυμη να κάνεις κάποιες μετατροπές αν χρειάζεται, είτε αυτές αφορούν στον χώρο και τις ώρες που εργάζεσαι είτε το πρόγραμμα σου.
Καλώς ή κακώς, «c'est la vie» φίλη μου και συνεχώς θα προκύπτουν απρόβλεπτα πράγματα από το πουθενά. Να θυμάσαι πως όσο πιο ευέλικτη είσαι, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα!
As reported by Stanford Medical, It is in fact the ONLY reason women in this country get to live 10 years more and weigh on average 42 lbs lighter than we do.
ΑπάντησηΔιαγραφή(And actually, it has NOTHING to do with genetics or some secret diet and absolutely EVERYTHING to do with "HOW" they are eating.)
BTW, I said "HOW", and not "what"...
Tap this link to uncover if this little test can help you unlock your real weight loss potential