Κανείς δεν έχει ανοσία στα δυσάρεστα ή δυσβάσταχτα γεγονότα της ζωής, όμως οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από τη νοοτροπία του θύματος, τείνουν:
Να κατηγορούν τους άλλους για καταστάσεις , τις οποίες έχουν δημιουργήσει μόνοι τους ή στην δημιουργία των οποίων έχουν τουλάχιστον συμβάλλει. Ένας άνθρωπος που αισθάνεται «θύμα», είναι συνήθως απρόθυμος να αναλάβει προσωπική υπευθυνότητα ή να εξερευνήσει πως οι πράξεις του έχουν προκαλέσει μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Να θεωρούν τους άλλους ανθρώπους καλύτερους, πιο τυχερούς ή πιο ευτυχισμένους από αυτούς. Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουν τα δυσάρεστα γεγονότα ως αποτέλεσμα της κακής τους τύχης και μέσα τους ν’αναρωτιούνται «γιατί σ’εμένα;».
Να ερμηνεύουν αρνητικά τις προθέσεις και τις συμπεριφορές των άλλων.
Να δυσκολεύονται να δούν την άποψη του άλλου και να μπούν στη θέση του, ειδικά εκείνου που θεωρούν ότι τους έβλαψε.
Να είναι γενικά αρνητικοί και απαισιόδοξοι, δίνοντας προσοχή κυρίως στα προβλήματα παρά στις λύσεις, στα μειονεκτήματα μιας κατάστασης παρά στα πλεονεκτήματα.
Να υποτιμούν την ικανότητα τους να έχουν επίδραση στις καταστάσεις και να αισθάνονται αβοήθητοι.
Εάν νομίζεις πως είναι καιρός να εγκαταλείψεις το ρόλο του θύματος και να γίνεις νικητής,
Πάρε τη συνειδητή απόφαση πως θέλεις ν’αλλάξεις επειδή ο ρόλος του θύματος δεν εξυπηρετεί το απώτερο καλό σου και δε σε φέρνει πιο κοντά στις εμπειρίες που πραγματικά θέλεις να ζήσεις. Έπειτα, δεσμεύσου ότι θα συνεχίζεις να προσπαθείς ακόμα κι όταν σκέψεις από την παλιά σου νοοτροπία εισβάλλουν στο μυαλό σου και σε γυρίζουν πίσω. Η αλλαγή μπορεί να χρειάζεται το χρόνο της είναι όμως πέρα για πέρα εφικτή.
Σταμάτα να παραπονιέσαι. Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να γκρινιάζει διαρκώς, βρίσκοντας μειονεκτήματα και προβλήματα, δώσε του την υπόσχεση πως θα σταματήσεις. Δοκίμασε να αντιστρέψεις τη σκέψη σου, βρίσκοντας τα πλεονεκτήματα στις καταστάσεις. Σκέψου όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη μέρα που πέρασε.
Τόλμησε να πάρεις την ευθύνη της ζωής σου και θα ανταμειφτείς. Όταν σταματήσεις να κατηγορείς εξωτερικά γεγονότα και ανθρώπους γι’αυτά που σου συμβαίνουν κι αναγνωρίσεις το μερίδιο της προσωπικής σου ευθύνης, θα νιώσεις μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση. Έχοντας υπευθυνότητα, θα κάνεις επίσης πιο αποφασιστικές κινήσεις που μπορεί ν’αλλάξουν θετικά το μέλλον σου.
Δοκίμασε να σκεφτείς λίγο τις καταστάσεις μπαίνοντας στη θέση των άλλων. Εάν υποθέσουμε ότι δεν έχουν κίνητρα εναντίον σου, πως αλλιώς θα μπορούσες να εξηγήσεις τη συμπεριφορά τους; Η για παράδειγμα, εάν τα προβλήματα σου δεν οφείλονται σε κακοτυχία , που αλλού θα μπορούσαν ν’αποδοθούν; Ποιες δημιουργικές λύσεις μπορείς να βρεις;
Συγχώρεσε και βοήθησε. Όπως ανέφερα στην αρχή, είναι αναπότρεπτο να μην πληγωθούμε στη ζωή ή να μην πληγώσουμε. Συγχώρεσε για να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από το θυμό και τη νοοτροπία του θύματος. Όπως σήμερα το κάνεις εσύ για κάποιον, έτσι αύριο μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος για σένα. Βοήθησε κάποιον που έχει ανάγκη, έτσι ώστε να ξεχάσεις για λίγο τον εαυτό σου και να στρέψεις την προσοχή σου στον έξω κόσμο, στους άλλους.
Όταν έχεις την ευθύνη της ζωής σου και είσαι σε θέση να κατανοείς, να συγχωρείς και να βοηθάς τους άλλους θα συνειδητοποιήσεις πως δεν αισθάνεσαι πια τη θυματοποίηση που αισθανόσουν πριν. Όχι μόνο οι άλλοι δε θα είναι πια υποψήφιοι εχθροί σου αλλά η αίσθηση της προσωπικής σου δύναμης θα είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.
happymind.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου