Η κοπιαστική προσπάθεια απόδρασης απ’ αυτή τη ζώνη απαιτεί την αποδοχή κάποιων κινδύνων. Να δράσετε! Να πεισθείτε ότι είστε διαφορετικοί απ’ αυτό που σας δίδαξαν να είστε, αφού αυτό δεν είναι λειτουργικό για σας. Παραθέτουμε εδώ μερικές μεθόδους που θα σας βοηθήσουν ν’ απαλλαγείτε από τη συνήθεια του «πρεπισμού» :
-Αρχίστε εξετάζοντας την ίδια τη συμπεριφορά σας. Μελετήστε τις νευρωτικές ανταμοιβές που αναφέραμε παραπάνω. Κατόπιν αναρωτηθείτε γιατί έχετε επιβαρυνθεί με τόσο πολλά «πρέπει» κι αν αληθινά τα πιστεύετε ή αν έχετε απλώς συνηθίσει να συμπεριφέρεστε μ’ αυτό τον τρόπο.
-Καταγράψτε όλους τους κανόνες στους οποίους προσαρμόζεστε, μα δεν θέλετε να εφαρμόσετε. Αυτές τις παράλογες συμβατικές συμπεριφορές για τις οποίες παραπονιέστε, αλλά δεν μπορείτε να μην επαναλάβετε. Μετά φτιάξτε το δικό σας «κανονισμό συμπεριφοράς», που να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο νόημα για σας. Γράψτε αυτούς τους κανόνες, έστω κι αν δεν πιστεύετε πως τούτη τη στιγμή είστε ικανοί να τους υλοποιήσετε.
-Δημιουργήστε τις δικές σας παραδόσεις. Λόγου χάρη, αν στολίζατε πάντα το χριστουγεννιάτικο δέντρο την παραμονή, κάντε το τώρα τρεις μέρες νωρίτερα, για να εγκαινιάσετε μια νέα χριστιανική παράδοση -μια παράδοση που θα ’χει περισσότερο νόημα για σας.
-Συζητήστε με συγγενείς και φίλους τους πολυάριθμους κανόνες συμπεριφοράς που όλοι ακολουθείτε, μα που δεν σας αρέσουν. Ίσως καταφέρετε να καθιερώσετε μερικούς νέους κανόνες που να φαίνονται πιο λογικοί σ’ όλους σας. Θ’ ανακαλύψετε ότι η δύναμη των παλιών κανόνων στηρίζεται στο ότι κανείς στο παρελθόν δεν σκέφτηκε ποτέ σοβαρά να τους αμφισβητήσει.
-Κρατήστε ημερολόγιο και καταγράψτε τις «εξωτερικές» σας συμπεριφορές, με τις οποίες αποδίδετε ευθύνες στους άλλους για τα αισθήματά σας. Δείτε αν μπορείτε να αλλάξετε και να περάσετε στην «εσωτερική» πλευρά με κάποιες νέες, θαρραλέες πράξεις. Παρακολουθήστε την πορεία των επιτυχιών σας καθώς θα κινείστε προς την «εσωτερική» πλευρά του εαυτού σας.
-Δείτε πόσους κανόνες επιβάλλετε εσείς στους άλλους. Ρωτήστε τους αν πραγματικά χρειάζονται αυτούς τους κανόνες ή αν θα συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο και χωρίς αυτούς. Ίσως τότε ανακαλύψετε ότι θα μπορούσαν να βρουν περισσότερο αποτελεσματικές και πιο ευέλικτες κατευθυντήριες γραμμές.
-Διακινδυνεύστε την πρόκληση ενός κανόνα ή μιας τακτικής που θα θέλατε να εξαλείψετε. Αλλά να είστε προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσετε εχθρότητα ως συνέπεια της συμπεριφοράς σας.
Λόγου χάρη, αν πάντα πιστεύατε ότι εσείς ως γυναίκα δεν θα έπρεπε ποτέ να ζητήσετε ραντεβού από έναν άντρα και δεν έχετε δεχθεί κάποια πρόσκληση για το Σαββατοκύριακο, τηλεφωνήστε σ’ έναν άντρα για να δείτε τι θα συμβεί. Ή δώστε πίσω ένα ελαττωματικό φόρεμα που αγοράσατε, έστω κι αν ξέρετε πως το κατάστημα δεν δέχεται επιστροφές, αποφασισμένες να φτάσετε ως τα άκρα. Μην αφήνετε να σας καθορίζει η πολιτική των άλλων, αφού τελικά γίνεστε θύμα της.
-Σκεφτείτε ότι οι αποφάσεις που θα πάρετε θα έχουν μια άλλη συνέπεια, πέρα από το ορθό ή εσφαλμένο τους. Παίρνοντας μια απόφαση, απορρίψτε την έννοια σωστό-λάθος και πείτε μόνο αν είναι «εντάξει» και αν θα έχει άλλες συνέπειες. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας όταν παίρνετε μια απόφαση, αντί να στηρίζεστε σ’ οποιουδήποτε είδους εξωτερικές εγγυήσεις. Ικανοποιήστε τον εαυτό σας, αντί να προσαρμόζεστε σ’ εξωτερικά πρότυπα.
-Προσπαθήστε να βιώσετε τις τωρινές σας στιγμές έτσι ώστε οι κανόνες και τα «πρέπει» να ισχύουν μόνο γι’ αυτές. Αντί να θεωρείτε ότι τα «πρέπει» έχουν γενική ισχύ, αναγνωρίστε την αξία τους μόνο για τη συγκεκριμένη στιγμή.
-Αρνηθείτε να μοιραστείτε με κάποιον άλλο τη συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων. Είναι υπόθεση μόνο δική σας και δεν πρέπει να βρεθείτε στη θέση αναζήτησης της έγκρισης των άλλων, οπότε ο λόγος της αντίστασης στον καθωσπρεπισμό είναι να προσελκύσετε την προσοχή των άλλων και άρα το θαυμασμό.
-Απαλλαγείτε από τους ρόλους που εσείς (κι οι άλλοι) έχετε υιοθετήσει στη ζωή σας. Να είστε αυτό που θέλετε, παρά αυτό που νομίζετε ότι είστε ή υποτίθεται πως πρέπει να είναι ο άντρας, η γυναίκα, ο μεσήλικος κ.λπ.
-Αρνηθείτε να επικεντρωθείτε στους άλλους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Εξασκηθείτε για όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο να μην κατηγορείτε τους άλλους ή να μιλάτε για κάποιο άλλο πρόσωπο, γεγονός ή ιδέα, με σκοπό να βρείτε ελαττώματα.
-Μην περιμένετε από τους άλλους ν’ αλλάξουν. Αναρωτηθείτε γιατί οι άλλοι θα πρέπει να είναι διαφορετικοί, μόνο και μόνο επειδή έτσι θα σας άρεσαν περισσότερο. Παραδεχθείτε ότι καθένας έχει δικαίωμα να είναι αυτό που επιλέγει, έστω κι αν κάτι τέτοιο σας εξοργίζει.
- Φτιάξτε έναν κατάλογο με κατηγόριες, όπου θ’ αναφέρετε λεπτομερώς τα σημεία του εαυτού σας που δεν σας αρέσουν.
-Αναγγείλτε ότι κατηγορείτε μόνο τον εαυτό σας κι ότι προσπαθείτε να καταργήσετε αυτή τη συμπεριφορά. Δηλώνοντας αυτό το σκοπό σας, θα προσέχετε περισσότερο όσα λέτε σχετικά μ’ αυτά.
-Πεισθείτε πως όλες μαζί και καθεμιά χωριστά τις δυστυχίες που σας βρήκαν δεν τις προκάλεσε κάποιος άλλος, αλλά εσείς και η συμπεριφορά σας. Να θυμίζετε διαρκώς στον εαυτό σας ότι κάθε εξωτερικά προκαλούμενη δυστυχία ενισχύει τη σκλαβιά σας, μια που προϋποθέτει ότι δεν την ελέγχετε εσείς, αλλά εκείνη εσάς.
-Ξαναγυρίστε στον κατάλογο των «πρέπει» που αναφέραμε προηγουμένως σ’ αυτό το κεφάλαιο. Προσπαθήστε ν’ αντικαταστήσετε αυτές τις παλιές συνήθειες με κάποια νέα και διαφορετική συμπεριφορά -ίσως δειπνώντας αργά τα μεσάνυχτα, αλλάζοντας τη σεξουαλική στάση σας ή φορώντας κάτι που σας αρέσει. Αρχίστε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να δίνετε λιγότερη πίστη στα εξωτερικά «πρέπει».
-Θυμίστε στον εαυτό σας πως δεν είναι αυτό που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι το οποίο σας ενοχλεί, αλλά μόνο η δική σας αντίδραση σ’ αυτό που οι άλλοι κάνουν. Αντί να λέτε «Δεν θα ’πρεπε να το κάνουν αυτό», πείτε «Αναρωτιέμαι γιατί να με απασχολεί τι κάνουν αυτοί».
απόσπασμα από το βιβλίο του Γουαίην Ντυερ – Οι περιοχές των σφαλμάτων σας
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου