Ποια είναι η μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση του αδυνατίσματος !
Είναι επίσημο: το αδυνάτισμα μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία του σώματος, αλλά δεν φέρνει την ευτυχία. Αντιθέτως, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην κατάθλιψη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας, εκτενούς μελέτης που έδειξε πως όσοι κατορθώνουν να αδυνατίσουν έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται μελαγχολία, μοναξιά και θλίψη, σε σύγκριση με όσους αποτυγχάνουν να χάσουν τα περιττά τους κιλά ή παχαίνουν κι άλλο.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο University College του Λονδίνου (UCL), αποκαλύπτει πως η προώθηση των προγραμμάτων αδυνατίσματος γίνεται με τρόπο που πείθει τον κόσμο ότι θα αλλάξει η ζωή του, αν χάσει τα περιττά του κιλά.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η αλλαγή του βάρους βελτιώνει μόνο την υγεία, με συνέπεια να απογοητεύονται οικτρά. Επιπλέον, η ίδια η διαδικασία του αδυνατίσματος είναι μία δύσκολη προσπάθεια γεμάτη εμπόδια και «πισωγυρίσματα» που «ρίχνουν» την ψυχική διάθεση.
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.000 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν 4 χρόνια στη διάθεσή τους για να αδυνατίσουν.
Στο τέλος της τετραετίας, το 14% είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους – ένα ποσοστό που είναι γνωστό ότι επιφέρει πολλές βελτιώσεις στην υγεία. Όντως, εξετάσεις έδειξαν πως αυτοί οι εθελοντές είχαν καλύτερη πίεση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.
Την ίδια στιγμή, όμως, είχαν και χειρότερη ψυχική διάθεση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One».
Στην πραγματικότητα, είχαν κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους δεν αδυνάτισαν ή πάχυναν κι άλλο – και αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως το πένθος, το διαζύγιο, η ανεργία κ.λπ.
«Η μελέτη μας δεν διεξήχθη με σκοπό να αποθαρρυνθεί ο κόσμος να αδυνατίσει», ξεκαθάρισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Τζάκσον, ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του UCL.
«Ωστόσο, όποιος προσπαθεί να χάσει βάρος πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην νομίζει ότι το νέο βάρος αυτομάτως θα βελτιώσει όλες τις πλευρές της ζωής του, ό,τι κι αν υπόσχονται οι διάφορες μέθοδοι και προγράμματα αδυνατίσματος».
«Το αδυνάτισμα βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την υγεία, αλλά δεν λύνει κανένα πρόβλημα της ζωής», συνηγόρησε ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Δυστυχώς ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί ότι μετά από τόση προσπάθεια δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του και αυτό οδηγεί στην κατάθλιψη».
tanea.gr / Ρούλα Τσουλέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου