Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Πειθαρχία σε παιδί με ΔΕΠ-Υ : Συμβουλές για τους γονείς…!!!!

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί κάνει το ζήτημα της πειθαρχίας ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να κάνει το ζήτημα της πειθαρχίας του παιδιού σας εφιάλτη. Και αυτό επειδή οι παραδοσιακές μέθοδοι πειθαρχίας δεν πρόκειται να δουλέψουν. 

Παρακάτω είναι μια πολύ χρήσιμη λίστα με συμβουλές για γονείς που έχουν παιδιά με ΔΕΠΥ και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα όταν χρειάζεται να επιβληθούν.

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα
Δεν πρέπει να σκέφτεστε "πρέπει να πειθαρχήσω το παιδί μου", αλλά "πρέπει να βοηθήσω το παιδί μου καταλάβει". Ο σκοπός δεν είναι να πείσετε το παιδί σας να κάνει ό,τι θέλετε εσείς, αλλά να μάθει ποιες επιλογές είναι σωστές, ποιες λάθος και τι μπορεί να πάει στραβά.

Ρωτήστε αν το παιδί σας συμπεριφέρεται όντως άσχημα
Είναι άσχημη συμπεριφορά ή είναι η παρορμητικότητα που χαρακτηρίζει την ΔΕΠΥ (και ούτως ή άλλως είναι μεγάλο κομμάτι της παιδικής συμπεριφοράς); Τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά το βρίσκουν δύσκολο να συγκεντρωθούν. Αντί για επίπληξη, δοκιμάστε καθοδήγηση.

Μη φωνάζετε
Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος για ένα παιδί να "κλείσει" όλα του τα συστήματα και να σταματήσει να σας ακούει. Και όχι επειδή σας αγνοεί, αλλά επειδή οι φωνές σημαίνουν φόβο. Σε ένα παιδί με ΔΕΠΥ, αυτό γίνεται μόνο πιο έντονο.

Κάντε μικρές, κατανοητές συζητήσεις
Για παράδειγμα, το "Πρέπει να μιλήσουμε για τους βαθμούς σου" είναι τόσο γενικό και μπορεί να καταλήξει τόσο μεγάλη συζήτηση, που ένα παιδί με ΔΕΠΥ δύσκολα θα μπορέσει να το παρακολουθήσει. "Σπάστε" το σε μικρότερες συζητήσεις, πιο συγκεκριμένες και πιο κατανοητές.

Δείτε τα πράγματα ένα-ένα
Δεν μπορείτε να φορτώσετε ένα σωρό ευθύνες στο παιδί σας και να περιμένετε να τις βγάλει όλες εις πέρας, ειδικά αν το παιδί πάσχει από ΔΕΠΥ. Ξανά, πιο σημαντική είναι η καθοδήγηση για να μάθει το παιδί να προγραμματίζει καλύτερα τον χρόνο του, με τρόπους που λειτουργούν για εκείνο.

Ζητήστε τη γνώμη του
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε στο παιδί σας να παίρνει αποφάσεις, είναι να το συμπεριλαμβάνετε και στις δικές σας αποφάσεις. Σε έναν ασφαλή χώρο και στον κατάλληλο χρόνο, ρωτήστε το παιδί σας πώς πιστεύει ότι πρέπει να διαχειριστείτε μαζί μία κατάσταση. Δώστε και εσείς τις προτάσεις σας, και συζητήστε τις διαφορές.

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη ΔΕΠΥ
Πρέπει να ενημερώνεστε και να διαβάζετε για τη ΔΕΠΥ, ώστε να καταλαβαίνετε όσο καλύτερα γίνεται πώς δουλεύει το μυαλό του παιδιού σας, αντί να μένετε στη συμπεριφορά του. Καταλαβαίνοντας τα κίνητρα του παιδιού σας, θα είναι πιο εύκολο να καταλαβαίνετε και την συμπεριφορά του.

Μην περιμένετε πάντα σταθερότητα
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά με ΔΕΠΥ να διατηρούν ρουτίνα, πόσο μάλλον να πηγαίνουν όλα καλά μέσα σε αυτή (π.χ. οι βαθμοί τους). Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλαβαίνετε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκεται. Με αυτή την αποδοχή, θα είναι πιο εύκολο και για το παιδί να χτίσει καλύτερη αίσθηση ελέγχου μακροπρόθεσμα.

Χαρείτε με τα καλά
Μερικές φορές, κάποια πράγματα μπορεί να πάνε ανέλπιστα καλά, ενώ κάποια άλλα όχι. Για παράδειγμα, ανέβηκαν οι βαθμοί του παιδιού, αλλά εξακολουθεί να αφήνει τα φώτα ανοιχτά ή να μην τραβάει το καζανάκι. Χαρείτε με τις επιτυχίες, χωρίς να αφήνετε αυτά που ακόμα δεν έχει καταφέρει το παιδί σας να τις επισκιάζουν.

Μην αναφέρετε κάθε πράγμα που πάει στραβά
Ξανά, είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε το μυαλό του παιδιού σας με πληροφορίες, επειδή χρειάζεται τον χρόνο να τις επεξεργαστεί. Αν σχολιάζετε κάθε πράγμα που μπορεί να πάει στραβά, αντί να περιμένετε μια κατάλληλη στιγμή, τότε και οι πληροφορίες δεν θα αφομοιωθούν, και το παιδί θα νιώθει έντονο στρες.

Σκεφτείτε πώς πήγε η ημέρα του
Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας δεν μπορεί να καθήσει ήσυχο στο δείπνο, οι πιθανότητες λένε πως πρόσεχε τη συμπεριφορά του όλη μέρα στο σχολείο και αυτή τη στιγμή νιώθει εξαντλημένο - αλλά και ότι βρίσκεται σε ασφαλή χώρο να εκφραστεί ελεύθερα. 

Δουλέψτε με μικρότερους στόχους, όπως να καταφέρει να καθήσει στη θέση του για δύο λεπτά ή να αξιοποιήσει την ενέργεια που του έχει μείνει για να φέρει κάτι από την κουζίνα ή να βοηθήσει στο μάζεμα των πιάτων.




Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου