Εντάξει, το είπαμε. Είσαι ρεαλιστής.
Κύριε ρεαλιστή, είναι μεγάλη μου τιμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο που έγραψα για εσένα. Συνήθως οι ρεαλιστές δεν τολμούν, αλλά εσύ είσαι πολύ γενναίος και θαρραλέος.
Αν έκανες κλικ για να μάθεις πώς μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά, τότε είσαι στο σωστό μέρος.
Ξέρεις, είναι αρκετά δύσκολο να πείσεις κάποιον να σκέφτεται θετικά.
Δεν είμαστε όλοι σαν τον Πήτερ Παν: «Σκέψου μια όμορφη σκέψη και με λίγη αστερόσκονη θα πετάξεις». Πρέπει να σκεφτούμε ρεαλιστικά τα πράγματα, να τα βάλουμε κάτω και να αρχίσουμε να πράττουμε.
Ας πούμε ότι είσαι σε μια περίεργη κατάσταση. Χώρισες; Πέθανε το χρυσόψαρό σου, επειδή το έφαγε η γάτα σου κι εσύ τη σκότωσες και τώρα αισθάνεσαι δολοφόνος; Μήπως δεν τα πήγες καλά σε μια εργασία σου; Φταίει το τρίγωνο των αστερισμών με τον ωροσκόπο σου;
Αυτά είναι βασικά προβλήματα. Να μερικές λύσεις για να καταφέρεις να τα ξεπεράσεις ένα λεπτό πιο γρήγορα:
1. Χακούνα Ματάτα
Δε θα μπορούσα να μην ξεκινήσω απ’ τους Τιμόν και Πούμπα απ’ τον αγαπημένο μου Βασιλιά των Λιονταριών. Και υπάρχει λόγος: Χακούνα Ματάτα σημαίνει «όχι ανησυχία και άγχος για το υπόλοιπο της μέρας».
Οι δύο λέξεις που θα σε αποφορτίσουν είναι και αυτές που σου λένε : ξέχνα για λίγο το πρόβλημά σου, κι αν τα καταφέρεις, θα έχεις αξιοποιήσει το χρόνο σου για να κάνεις κάτι καλύτερο για εσένα, για να καθαρίσει το μυαλό σου, για να βρεις μια σωστή λύση.
2. Μίλα θετικά
Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά υπάρχουν λέξεις που κρύβουν μέσα τους αρνητισμό και απογοήτευση και κατάθλιψη. Μερικά παραδείγματα θα βοηθήσουν.
Όταν θες να ευχηθείς κάτι, να χρησιμοποιείς το ρήμα «εύχομαι», όχι το «ελπίζω» ή το σύνδεσμο «μακάρι». Τα δύο τελευταία υποθάλπουν την ανησυχία και τη βάσιμη πιθανότητα του να μην πραγματοποιηθεί τίποτα απ’ όσα εύχεσαι.
Όταν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, μπορείς να χρησιμοποιείς τη λέξη «διαχειρίζομαι» αντί του «αντιμετωπίζω», διότι τότε φέρνεις το πρόβλημα απέναντί σου. Δεν το λύνεις. Τέλος, η λέξη «αλλά». Απόκτησε τη συνήθεια να την παραβλέπεις από τις προτάσεις σου. Θα αλλάξει τη ζωή σου.
3. Μη μιλάς αρνητικά
Η κριτική, η γκρίνια, οι απαγορεύσεις, το κουτσομπολιό, οι δικαιολογίες, τα ψέματα και ο κάθε είδους αρνητισμός προερχόμενος από το «όχι», το «μη» και το «δεν», πραγματικά σε επηρεάζουν. Μάντεψε, αρνητικά. Είναι το κλουβί σου. Φαντάσου να γράφονταν όλα αυτά πάνω στο δέρμα σου μόνιμα. Τι θα έκανες τότε;
4. Γράψε ημερολόγιο
Ή blog ή γράψε πώς αισθάνεσαι σε μια χαρτοπετσέτα και μετά πέτα την. Δε θα τα διαβάσει κανείς. Δεν έχει να κάνει με το ταλέντο σου να γράφεις καλά ή όχι. Θα αρχίσεις να γράφεις πώς νιώθεις, τι έκανες μέσα στην ημέρα και σιγά-σιγά, θα αισθάνεσαι λίγο καλύτερα από την προηγούμενη μέρα. Θα προοδεύσεις και θα το καταλάβεις. Για να προοδεύσεις, όμως, θα αρχίσεις από χαμηλά. Θα αισθανθείς άσχημα, για να νιώσεις καλύτερα.
5. Να θυμάσαι: Όλα διορθώνονται
Είμαστε τυχεροί που είμαστε άνθρωποι. Αν ήμασταν δέντρα μέσα στην καταστροφή, πχ σε μια πυρκαγιά, δε θα καταφέρναμε ποτέ να βγάλουμε τις ρίζες μας και να τρέξουμε να φύγουμε. Ή να σώσουμε το φλεγόμενο δάσος.
Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και να αποφύγουν την καταστροφή, αλλά και να τη σώσουν. Κι όλα αυτά επειδή έχουμε μυαλό και γλώσσα για να επικοινωνούμε. Επίσης, έχουμε και καρδιά. Που τα αντέχει όλα.
6. Πριν κοιμηθείς, διάβασε Διάβασε κάτι που σε ενθουσιάζει.
Την Αγία Γραφή, τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Madame Figaro, ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, το ημερολόγιό σου, μια ευχετήρια κάρτα, ένα μήνυμα… Κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις σπουδαίος, που θα σου δώσει κίνητρα για την επόμενη μέρα.
ΥΓ: Μπορείς να διαβάσεις και το Game of Thrones του Μάρτιν, αλλά δε θα το συνιστούσα. Δεν υπάρχει χαρακτήρας του GoT που να ζει ευτυχισμένος. Εμείς, θέλουμε θετικότητα, σωστά;
7. Κάνε κάτι καινούριο
Δε χρειάζεται να είναι skydiving ή πεζοπορία στο Θιβέτ. Ακόμα και μπάνιο με άλατα στη μπανιέρα αντί για ντους είναι μια φανταστική ιδέα. Προσπάθησε να ζεις καινούρια πράγματα, για να εμπλουτίσεις τον εαυτό σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου. Συνήθως τα καινούρια πράγματα που επιλέγουμε αργά ή γρήγορα μας οδηγούν στους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους της ζωής μας.
8. Φτιάξε μια playlist
Μεταξύ μας, ωραία τα τραγούδια σου… Πότε τα ανανέωσες όμως βρε παιδάκι μου; Μπορείς να συμβουλευτείς τις playlist του Frapress ή και να ψάξεις κι εσύ λίγο παραπάνω μόνος σου. Κι αν δεν έχεις ίντερνετ σπίτι σου, μπορείς να ξετρυπώσεις ένα παλιό αγαπημένο σου cd. Σίγουρα δε θα το μετανιώσεις.
9. Ήρθε η ώρα να κάνεις όνειρα
Έχω υπόψη μου να μην ξεφύγω από τα όρια των ρεαλιστών. Είναι κακό όμως να κάνεις όνειρα; Δε φορολογείται. Δεν κατακρίνεται. Τα όνειρα είναι κρυφά και, άρα, προσωπικά. Δε σε κατηγορεί κανείς που είσαι ονειροπόλος.
Ίσα-ίσα πλέον γίνεται και μόδα. Όνειρα που δεν πραγματοποιούνται ισοδυναμούν με απωθημένα. Τα απωθημένα μετά από πολύ καιρό φέρνουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη οδηγεί στο θάνατο.
Πόσο μας νοιάζει τελικά αν, πράγματι, ονειρευόμαστε;
10. Το καλύτερο για το τέλος
Αγάπησε τον εαυτό σου. Προσπάθησε να μην τον μαστιγώνεις συνέχεια. Ο κόσμος είναι ήδη κακός με εσένα. Μην είσαι κι εσύ. Το βέβαιο είναι ότι κάποιος σε αγαπάει ήδη. Ακόμα κι αν είναι η μαμά σου. Εφόσον υπάρχει ένας, θα υπάρχει σίγουρα κι άλλος. Πόσο όμορφο θα ήταν να είσαι εσύ ο πρώτος στη λίστα των θαυμαστών σου; Να είσαι περήφανος για εσένα σε κάθε βήμα σου, να χαίρεσαι όταν έχεις ξεπεράσει τον εαυτό σου;
Ομολογώ πως είναι λίγο δύσκολο να σκέφτεσαι θετικά. Μου κόστισε πολύ χρόνο, διάβασμα και δάκρυα, αλλά τελευταία πολλοί μου λένε: «Είσαι τυχερή. Όλα σου έρχονται εύκολα». Κι όμως, δεν είναι έτσι. Εργάστηκα για να μου έρχονται όλα εύκολα. Και πέρασε πολύς καιρός από τότε.
Το θετικό στο να σκέφτεσαι θετικά είναι ότι επηρεάζει θετικά τη ζωή σου. Ακόμα και η πιο μικρή σκέψη.
Ίσως ο Πήτερ Παν να είχε δίκιο τελικά. Λίγη αστερόσκονη θα άλλαζε τον κόσμο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου