Η πιπερόριζα έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά γεύματα, από ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά. Χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως σε θαλασσινά, στη ζαχαροπλαστική ακόμα και σε μπισκότα. Επίσης φημολογείται ότι έχει ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας…. Αλλά ας δούμε ποια είναι αυτά;
Αλλά γιατί την Πιπερόριζα;
Η πιπερόριζα είναι ρίζα και είναι ένα ευέλικτο συστατικό το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα (τσάι, τζιτζιμπίρα) ή να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική. Χρησιμοποιείται για να δίνει πιο πικάντικη γεύση στα φαγητά, ακόμα και σαν συντηρητικό.
Πάνω από 2000 χρόνια, η κινέζικη ιατρική προτείνει τη χρήση του τζίντζερ είτε σαν θεραπευτικό είτε σαν προληπτικό μέσο σε διάφορα προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό ότι προωθεί την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.
Ας δούμε μια λίστα με τα εκπληκτικά πλεονεκτήματα της πιπερόριζας τα οποία ίσως δε γνωρίζετε. Αν και μερικά βρίσκονται ακόμα σε αντιπαράθεση, μπορείτε να κάνετε και τη δική σας έρευνα εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πιπερόριζα για ιατρικούς λόγους.
Τα πλεονεκτήματα της Πιπερόριζας
1. Διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η πιπερόριζα περιέχει χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, και βοηθάνε στην αποφυγή του αισθήματος ρίγους, του πυρετού και της υπερβολικής εφίδρωσης.
2. Θεραπεύει τη ναυτία και τις αναγούλες που σχετίζονται με την κίνηση.
Το τζίντζερ αποτελεί γνωστή θεραπεία για τη ναυτία που σχετίζεται με την κίνηση. Ο μηχανισμός δράσης της δεν είναι γνωστός, αλλά σε μελέτη που έγινε σε Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, αυτοί που χρησιμοποίησαν πιπερόριζα υπέφεραν λιγότερο.
3. Βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Η πιπερόριζα βελτιώνει την απορρόφηση των τροφών και ενεργοποιεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση της έκκρισης των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων.
4. Πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης.
Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια στην Ασία ως φυσική θεραπεία για τα κρυολογήματα και την γρίπη. Το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου του Maryland προτείνει για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος στους ενήλικες, δύο κοφτές κουταλιές της σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ή τεμαχισμένης πιπερόριζα σε ζεστό νερό δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
5. Καταπολεμά τη στομαχική δυσφορία.
Η πιπερόριζα είναι ιδανική στη χώνεψη, βελτιώνοντας την απορρόφηση των τροφών και μειώνοντας τις πιθανότητες στομαχικών πόνων. Φαίνεται να μειώνει τις φλεγμονές με παρόμοιο τρόπο που δρουν η ασπιρίνη και η ιμπουπροφένη.
6. Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου.
Μελέτη στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα απέδειξε ότι η πιπερόριζα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των εντερικών καρκινικών κυττάρων.
7. Μειώνει τον πόνο και τις φλεγμονές.
Η πιπερόριζα περιέχει μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, και είναι ένα πολύ δυνατό φυσικό παυσίπονο.
8. Καταπολεμά συνήθη αναπνευστικά προβλήματα.
Εάν υποφέρετε από συνήθη αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχας, η πιπερόριζα βοηθάει στην διαστολή των πνευμόνων και απόχρεμψη των φλεμάτων, διότι αποτελεί ένα φυσικό αποχρεμπτικό που διασπά και αποβάλλει τα βλέννα. Έτσι ανακουφίζεστε πολύ γρήγορα από τις δυσκολίες στην αναπνοή
9. Θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η σκόνη της πιπερόριζας προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες.
10. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η πιπερόριζα βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας πιπερόριζας μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, αναστέλλοντας την εναπόθεση των λιπαρών στις αρτηρίες. Επίσης μειώνει τις βακτηριακές λοιμώξεις στο στομάχι, και βοηθάει στην ανακούφιση από τον έντονο βήχα και τους ερεθισμούς του λαιμού.
11. Καταπολεμά την πρωινή ναυτία.
Η πιπερόριζα έχει 75% επιτυχία στην θεραπεία της πρωινής ναυτίας και της γαστρεντερίτιδας.
Τί ποσότητα τζίντζερ;
Αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της πιπερόριζας. Ο τρόπος λήψης της εξαρτάται από εσάς. Μερικοί αναφέρουν ότι δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πιπερόριζα σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 φορές την ημέρα είναι ιδανικές για όταν νοιώθετε αδιάθετοι.
Πολλοί προτιμούν να την αναμιγνύουν και με μέλι για να καταπολεμήσουν ένα κρυολόγημα και την καταναλώνουν αρκετές φορές την ημέρα.
Συνήθως χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, οπότε είναι δύσκολο να υπολογίσετε την ακριβή ποσότητα που καταναλώνετε.
Δεδομένου όλων των πλεονεκτημάτων της πιπερόριζας και της διαθεσιμότητας της, δεν πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση της. Μπορείτε ακόμα και να την αναμίξετε με άλλα συστατικά όπως πράσινο τσάι και το λεμόνι.
Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Γιάννης Β. Σίμος - Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αλεξάνδρα Ταμπάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου